Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Sfințirea bisericii „Sfânta Maria" din orașul Sydney, Australia.

Slujba a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande, înconjurat de soborul preoților români. Astfel, s-a sfințit biserica la exterior, apoi s-a târnosit Sfânta Masă în care au fost așezate Sfintele Moaște și Actul de Târnosire, continuându-se cu sfințirea picturii bisericești restaurate, prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir. Cu acest prilej, lăcașul de cult a primit al doilea hram - Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.

În continuare a fost oficiată Sfânta Liturghie la încheierea căreia ierarhul a rostit cuvântul de învățătură la Evanghelia zilei, a prezentat credincioșilor mai noi și celor mai tineri, istoria de 45 de ani a celei dintâi parohii românești din Sydney iar la încheiere a dăruit preotului Valeriu Botezatu, icoana Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica - noul ocrotitor al parohiei.

Totodată, a acordat Diploma de Vrednicie membrilor adunării și ai consiliului parohial, pentru tot sprijinul pe care l-au acordat pe parcursul lucrărilor de restaurare a locașului de cult. La sărbătoare au participat credincioșii români din oraș, autoritățile locale și reprezentanții corpului diplomatic de la Consulatul General al României din Sydney. Sărbătoarea s-a încheiat cu agapa tradițională organizată de membrii Consiliului parohial, la care au luat parte toți cei prezenți la acest eveniment din viața comunității românești din Sydney.

Scurt istoric al Parohiei „Sfanta Maria” din Sydney

Parohia Ortodoxă Română "Sfânta Maria" din Sydney a fost înființată ca prima parohie românească din Sydney, în anul 1973, după constituirea Adunării Parohiale și recunoașterea oficială, fiind dintru început sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Române, care a dat și Decizia Patriarhală de înființare. Preotul Dr. Gabriel Popescu, parohul primei parohii românești din Sydney, N.S.W. a început slujirea în locații închiriate, în anul 1975.

Parohia a cumpărat proprietatea în anul 1977 - o bisericuță de lemn metodistă cu o sală socială. Construirea actualei biserici a avut loc în trei etape: în anul 1982 s-a realizat pronaosul bisericii, între anii 1985-1987 s-a refăcut noasul bisericii și în 1998 turla bisericii, fiind prima biserică românească din Australia construită în stilul arhitecturii tradiționale românești. În anul 1989 s-a instalat mozaicul de la intrarea bisericii reprezentând icoana Maicii Domnului, executat de pictorul Gheorghe Răducanu.

În anul 1991 Patriarhia Română a înzestrat biserica cu un iconostas sculptat, candele, veșminte, icoane noi și cărți de cult. Lucrările de înveșmântare iconografică a interiorului bisericii au avut loc în intervalul aprilie-decembrie 1994. Pictura murală a bisericii, lucrată de familia pictorilor Doru Dumitru și Cristina Slădescu, poartă atât amprenta stilului bizantin ortodox cât și a școlii de iconografie românească. Iconografia bisericii se desfășoară în două registre: primul, în plan inferior, este alcătuit din icoane reprezentând 30 de sfinți români și universali, iar cel de al doilea, în plan superior, este alcătuit dintr-un șir de 22 icoane, înfățișând scene biblice.

În anul 2007, Parohia a fost înregistrată ca organizație non-profit încorporată. În iunie 2010 s-a obținut noul titlu de proprietate pe numele Parohiei Sfânta Maria Inc. În această perioadă s-au făcut lucrări de zugrăvire a tavanului și turlei bisericii. Din anul 2011 se fac eforturi pentru găsirea soluțiilor optime în vederea construirii noului Centru Cultural-Misionar, oficiul parohial și casa parohială.

În octombrie 2012, s-a adoptat Statutul pentru organizarea și funcționarea Parohiei sub autoritatea canonică a Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei și Noii Zeelande. Sub îndrumarea ierarhului, cu susținerea financiară a membrilor parohiei și în general a românilor ortodocși din Sydney și cu grija Consiliului Parohial, după întocmirea documentației și obținerea autorizațiilor legale, între anii 2012-2014 s-au făcut lucrări de reparație și prelungire a acoperișului bisericii, s-a montat instalația de iluminare a exteriorului, s-a turnat fundație de beton pe care a fost fixată noua pardoseală, apoi s-a curățat și s-a restaurat pictura bisericească. Lucrările de înnoire au fost binecuvântate prin stropire cu aghiasmă, de către chirirh la data de 29 decembrie 2013.

În următorii ani, biserica a fost împodobită cu covoare, mobilier nou din stejar: Sfânta Masă, proscomidiar, mobilier de altar, scaun arhieresc, 90 strane și scaune, uși de intrare în biserică, lucrările de înnoire a bisericii continuându-se până în anul 2018.

Chiriarhul împreună cu preoții români prezenți la această sărbătoare, a târnosit Sfânta Masă, a resfințit pictura restaurată și lucrările de înnoire ale bisericii, efectuate între anii 2012-2018. Cu această ocazie, biserica a primit al doilea hram, fiind încredințată și rugăciunilor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.



Ioan DIȚU
Sydney, Australia





Ioan Ditu    9/4/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian