Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Festival vizual de dimensiune europeană

Timp de patru zile, mai precis între 23-26 august 2018, spectatorii ce iubesc frumosul și modernul, printre care se vor afla numeroși brașoveni, dar și turiști aflați în vizită, sunt invitați la originalul Festival AMURAL, numerotat sugestiv drept ”Ediția A4”. Ajuns anul acesta la cea de-a patra ediție, manifestarea a devenit deja un brand în materie, stârnind interesul specialiștilor și al publicului, mai ales al celui tânăr și nonconformist.
Așa cum arătam și în articolul publicat anul trecut în ziarul canadian ”Observatorul” referindu-ne la ediția 2017, menționăm că este vorba despre o acțiune artistică care se desfășoară în aer liber, într-un mediu ambiental minunat. Mai precis, pe îngusta și originala Alee După Ziduri din Brașov, o zonă pietonală ce amintește de vechile uliți din burgurile medievale.
Acțiunea reprezintă rodul unei inițiative private a unui grup de tineri artiști plastici și specialiști IT din zonă. Ei s-au gândit în urmă cu câțiva ani să-i ofere Brașovului, cel mai vizitat oraș din România de către turiștii străini, noi valențe atractive, propunând o activitate culturală de dimensiune națională. Ba chiar europeană. Ca atare au propus autorităților găsirea unui cadru natural în perimetrul central, ce poate oferi noi forme de creație artistică pe un suport tehnologic modern.
Așa s-a ajuns la Aleea După Ziduri, care s-a transformat treptat precum...Făt Frumos din poveste. Aria amintită a fost cu ani în urmă un loc prea puțin frecventat de brașoveni, iar de turiști nici atât. Deși se afla într-o zonă centrală, străduța cu pricina era ocolită de pietoni, întrucât era ”decorată” cu gunoaie aruncate la tot pasul, inclusiv în albia Pârâului Graft din vecinătate Pe aici își făceau pe atunci veacul oameni ai străzii, iar seara cine se încumeta să treacă prin acel loc cu aleasa inimii la o plimbare romantică???

Schimbare necesară

Astfel că igienizarea s-a impus hotărât, cu atât mai mult cu cât aleea se găsește în perimetrul pitoresc de lângă Livada Poştei, nu departe de cocheta clădire a Bibliotecii Judeţene. Deci aproape de punctul unde începe drumul spre Poiana Braşov pe unde trec mii de turiști. Până la urmă edilii au realizat că acolo se află o ”comoară” urbanistică, un perimetru total nevalorificat, așa că s-au luat măsurile radicale cuvenite.
Ca urmare a implicării Primăriei şi Consiliul judeţean Brașov întreaga zonă delimitată de zidul Cetății, Pârâul Graft şi Calea Poienii a devenit acum un parc superb, străjuit de pădure, beneficiind de amenajări de agrement și cărări care duc spre Promenada Warthe şi impresionantele Turnuri Alb și Negru - două vestite bastioane de observaţie şi apărare din vechime. În acest perimetru agreabil se găseşte și Bastionul Graft, pe sub care curge firul de apă cu același nume, în interiorul construcţiei medievale fiind amenajat un punct muzeal.
Cum spuneam și la început, Festivalul vizual AMURAL are tot mai mult succes pe plan intern și extern, initiativa unor tineri creativi originari din frumosul burg de sub Tâmpa fiind apreciată de un număr tot mai mare de specialiști din domeniu, dar și de publicul larg. Miza proiectului a vizat conectarea urbei la cele mai noi și mai spectaculoase manifestări artistice, propunând un proiect de dimensiune europeană care să aducă arta alături de cele mai noi forme de creație și tehnologie.

Proiecții video pe fortificații medievale

Organizatorii lui AMURAL 2018 ne-au asigurat că fortificațiile medievale de acolo vor deveni pentru următorul interval de timp pagini animate ale unor inedite creaţii artistice. Zidul Cetăţii, Turnul Alb, Bastionul Graft sunt… ”ecranele” cele mai căutate şi mai provocatoare suporturi pentru artiştii expozanți. Surprizele de anul acesta vor include pe lista proiecţiilor și alte obiective, precum Casa Colaj, vechiul Turn al Măcelarilor, Casa Bântuită, şi chiar… Pârâul Graft.
Evenimentele care vor avea loc pe timpul zilei sunt cu intrare liberă, iar la performance-urile de seară de la Turnul Negru și la Hala Visssual, din cauza capacității reduse, dar și pentru a acoperi cheltuielile cu artiștii internaționali, spectatorii vor plăti bilet.
Recunoscut drept festivalul cu cele mai multe proiecții video simultane, AMURAL plusează în acest an și cu o listă impresionantă de show-uri audio-video de neratat. În prima seară se va realiza o incursiune în istoria audiovizualului românesc. Pe scena de la Turnul Negru vor prezenta ritmuri electro și succese ale anilor ’80 muzicienii Baba Dochia și Brazda lui Novac. Vineri este o seară specială grație britanicului Max Cooper, producătorul unor videoclipuri fascinante, dar nu numai. Partea doua se va derula ăn spatial neconvențional Visssual, unde are loc un show underground integrat susținut de Borusiade, Cosima Von Bulove, Chlorys și Zen pe DN1 alături de proiecțiile video ale lui Cote.
Sâmbătă scena va fi ocupată mai întâi de un duo performant, alcătuit din Melmann (din Argentina) și Maotik (Canada), ce oferă un set de muzică live și proiecții. Urmează Arms and Sleepers (USA) cu un show cinematic. Apoi asistența este invitată din nou la Visssual spre a lua parte la un showcase în forță a minimal-ului românesc Andrei Ciubuc, alături de 3 DJ locali: Mihaio Pol, Vygo și Mera. Partea video este asigurată de Aural Eye.
In încheiere, duminică evoluează live Danaga & Maria Brudașcă cu proiecții analog, urmați de Remus Miron, Moduler și mulți alții.
Să nu-i uităm pe unii dintre cei mai buni VJ români, Cote, Paketa12, Pareidolia, Noetic, alături de care performează Glimt Visuals (Suedia) și Infimensions (Croația), în total 16 artiști sau studiouri de artă video.
Această impresionantă desfășurare de forțe s-a putut realiza doar cu sprijinul unui partener de încredere cum este marele Concern nipon EPSON, care furnizează majoritatea proiectoarelor video pentru Festival. „Bijuteria” o reprezintă un proiector laser de 15.000 lumeni, beneficiind cea mai nouă tehnologie. Acesta va lumina Turnul Alb, astfel încât proiecția să fie vizibilă din Piața Sfatului și chiar, hăt, de pe … Muntele Tâmpa!!!

Cinematograf vestit ce urmează a fi reabilitat

Pentru vechii cetățeni ai Brașovului Cinematograful Popular a constituit până la Revoluție un simbol al sălilor tradiționale de proiecție, alături de Patria, Astra, Modern și Arta, incinta fiind frecventată zeci de ani de către iubitorii de film. I-a venit acum rândul de a fi reabilitată la fel ca sala Patria, așa că tinerii care au inițiat Festivalul AMURAL acum patru ani s-au gândit să o utilizeze parțial cât se mai poate.
Pentru a marca acest moment artistul canadian Maotik va realiza în interiorul sălii instalația video Aeryon, astfel încât publicul va putea intra pentru ultima dată în sala amintitului cinematograf înainte de renovare.
Originalul Festivalul se va încheia duminică, 26 august cu o proiecție 3D realizată de Aural Eye pe muralul devenit de acum obiectiv turistic. Probabil și acesta se va pierde odată cu schimbarea tencuielii, dar va trăi în amintirea și fotografiile spectatorilor nostalgici.
Pe scena în aer liber din spatele Cinema Popular se vor împleti poezia și muzica live. Acest spațiu vine să contrabalanseze artele digitale de la Turnul Negru printr-o abordare clasică, de tip analog a artelor.

Realitatea…augmentată

La Turnul Alb vor fi prezente în 2018 pentru prima dată lucrări de realitate… augmentată. Curatoriat de One Night Gallery, donjonul va găzdui creații semnate de Raluca Băraru, Livia Fălcaru și Victor Fota, augmentate cu animații ce vor putea fi vizionate cu telefonul mobil.Tot aici artiștii se vor juca în realitatea virtuală în mijlocul publicului.
Turnul Negru va conține în interior o expoziție dedicată acestei ediții cu lucrări de artă vizuală în format A4, anume fotografii, design, ilustrație, colaje.
Bastionul Graft - un alt element architectural medieval - va adăposti animațiile faimosului regizor Tomek Baginski din Polonia, de asemenea, expoziția de design grafic dedicată lui Bogdan Ceaușescu și expoziția de bandă desenată a lui Akira (Cristian Dârstar), artist cu rădăcini brașovene.
Un alt localnic ce excelează în domeniul său este pictorul Ion Văcăreanu, artist cu lucrări apreciate și licitate în întreaga lume. Expoziția-eveniment dedicată lui va avea vernisajul în timpul Festivalului, dar va rămâne montată timp de o lună la Centrul Multicultural al Universității Transilvania.
Pentru un alt mare brașovean, faimosul Brassai, supranumit Les Yeuex de Paris pentru pozele sale cu Parisul în timpul nopții, va fi dedicate o pictură murală, de creație ocupându-se Colectivo Licuado din Uruguay.
A doua mare locație a festivalului ce va deveni în curând centrul culturii alternative a orașului este Hala Visssual. Aici a funcționat cândva o cunoscută linie de fabricație a îmcălțămintei, dar încet încet tinde să se transforme cu fiecare nou eveniment într-un fel de ”hub” cultural.
Pe parcursul actualului Festival aici va fi găzduită o expoziție de fotografie, precum este cea a artistei din Germania, Gitta Seiler, tema reprezentând-o viața unor tinere mame.
Dar ceea ce va face manifestarea și mai interesantă sunt anumite instalații meconvenționale. Fie că vorbim de InDialog (Franța) cu senzori ai undelor cerebrale, de construcțiile ușoare ale lui Markus Puhlmann (Germania), de obiectele repetitive ale lui Martin Balint sau arhitecții de frumos RIZI sau Trip, acest creații dau dimensiune AMURAL prin ideile și forma lor.
Tot ca o instalație de artă poate fi privit și CinemaTURNgraful de lângă Turnul Alb unde vor rula filme și animații de și despre artă.
Numărul artiștilor expozanți depășește suta, fiind amintiți în articol doar cei mai cunoscuți. Numărul proiecțiilor și instalațiilor va fi record. Spectacolele audio-video vor schimba felul în care savurăm concertele. Lucrările îi vor pune pe gânduri pe vizitatori. Totul va fi o sărbătoare vizuală jucăușă și inteligentă în același timp.

Oficilitățile locale s-au implicat activ

”Am sprijinit fiecare ediţie a Festivalului AMURAL şi o vom face în continuare, deoarece constituie un eveniment deosebit pentru oraşul nostru. Originala manifestare artistică se desfăşoară în locaţii speciale, cu care lumea este mai puţin obişnuită, a declarat viceprimarul Brașovului, Costel Mihai. Vorbim de cadrul natural de După Ziduri, de zona medievală a Turnurilor, dar şi de vechiul cinematograf Popular, pe care îl vom reabilita.
Proiectul are un buget total 233.750 lei, din care suma de 99.200 lei este cofinanţarea oferită de către municipalitate prin Ghidul de finanţare a proiectelor culturale. La sesiunea din acest an am încercat să selectăm şi să cofinanţăm nu doar proiecte din cultura clasică, teatru, muzică sau film, ci să sprijinim şi această cultură alternativă, care se adresează în special tinerilor şi are o foarte mare efervescenţă în această perioadă“.
Tuturor - mult succes!







Horia C.Deliu    8/24/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian