Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Destinaţii estivale în Ontario - Staţiunea Blue Mountains

Una dintre cele mai populare staţiuni turistice din partea sudică a provinciei Ontario este, fără îndoială, staţiunea Blue Mountains. Aflată la o distanţă rezonabilă de Toronto (puţin mai mult de 100 de km), cu un climat plăcut şi aer curat, oferit de coastele împădurite ce înconjură staţiunea, şi cu activităţi destinate deopotrivă sezonului estival cât şi celui hibernal, de la plajă până la schi, nu este un fapt neobişnuit că această bijuterie a provinciei Ontario este asaltată de mii de turişti practic pe toată durata anului.

Istoricul acestei staţiuni este la fel de pitoresc ca şi peisajul în care această staţiune este plasată. Cei care o vizitează în mod regulat au observat poate repetiţia unui nume – acela al lui Jozo Weider. De la bulevardul principal, până la elegantul Weider lodge (una dintre principalele cabane ale staţiunii), de la fotografiile sale din holurile hotelurilor sau resturantelor până la clubul de schi care îi poartă numele, Jozo Weider rămâne o prezenţă marcantă la Blue Mountains, aşa cum se cuvine în fapt unui fondator.

Povestea lui Jozo (Josef) Weider se înscrie în linia poveştilor de succes ale unora dintre emigranţii sosiţi pe continentul nord-american. Născut în anul 1908 în Zilina (oraş aflat la vremea aceea în Austro-Ungaria, astăzi în Slovakia, Jozo a iubit muntele din tinereţe, construind un chalet de ski în Munţii Carpaţi, şi câştigându-şi traiul ca ghid montan, interpret şi fotograf până în anii ’30, când izbucnirea celui de-al doilea Război Mondial l-a făcut să ia decizia să emigreze, împreună cu familia sa. Astfel, în anul 1939, Jozo, Helena (cu care Jozo s-a căsătorit în anul 1934, şi ea o mare iubitoare a muntelui) şi fiul lor George (pe vremea aceea bebeluş) au aplicat în Marea Britanie pentru azil politic. Familia a emigat în acelaşi an în Canada, stabilindu-se mai întâi în Alberta, unde nu a rămas însă pentru multă vreme. Jozo şi-a găsit un post de instructor de schi la Chateau Frontenac, în Quebec, familia (care între timp se mărise prin naşterea unei fiice, Helen, născută în Alberta) urmându-l curând după aceea.

Destinul, care surâde celor determinaţi şi neînfricaţi precum Jozo, l- făcut să întâlnească aici pe omul de afaceri şi avocatul Peter Campbell, cu a cărui încurajare şi sprijin Jozo a fondat în 1941, la numai doi ani după sosirea sa în Canada, compania Blue Mountain Resorts Limited, staţiune care, în următorii 30 de ani (până la dispariţia prematură a lui Jozo în anul 1971, într-un accident de maşină), s-a dezvoltat şi extins pentru a ajunge la ceea ce este astăzi – a treia principală destinaţie pentru schiorii din întreaga Canada, după Whistler, B.C., şi Tremblant, Quebec. (Soţia lui Jozo, Helena, i-a supravieţuit până în anul 2008, când a decedat la respectabila vârstă de 101 ani.)

O altă etapă crucială în expansiunea acestei staţiuni a fost achiziţia, în anul 1999, de către firma Intrawest, a 50% din Blue Mountains. De atunci şi până în prezent, staţiunea s-a extins în multiple feluri, de la capacitatea de acomodare a turiştilor, la un număr din ce în ce mai mare de restaurante, pârtii de schi, buticuri, centre pentru diverse activităţi (excursii pe munte, hidrobiciclete, patinaj), galerii de artă etc.

Revenind la Jozo, nu trebuie uitat că lui i se datorează existenţa acestei comori turistice a provinciei Ontario: entuziasmului lui neabătut, cu care a pornit de la o modestă căbănuţă de schi construită la poalele muntelui, şi de la câteva pârtii curăţate cu mâna lui pentru a le face accesibile schiului, viziunii sale antreprenoriale de excepţie, care a văzut potenţialul natural al regiunii pentru a satisface cererea unui public de elită (aşa cum erau la acea vreme cei care aveau pasiunea schiului), capacităţii sale extraordinare de a se angaja şi a duce la bun sfârşit mai multe planuri (pe lângă staţiunea de schi, Jozo a deschis în 1953, alături de Dennis Tupy, o firmă de ceramică - Blue Mountain Pottery, ale cărei produse sunt şi astăzi căutate de colecţionari, deşi firma s-a închis în 2004), şi, în fine, modelului pe care l-a impus celor l-au cunoscut, şi în special familiei sale (cele trei fiice ale sale, Helen şi gemenele Anna and Katherine (născute la Colingwood), au urmat toate cariera schiului şi au devenit campioane).
Unui dintre ginerii lui Jozo, precum şi fiul său, George, sunt în continuare membrii în comitetul de conducere astaţiunii. Numele lui Jozo a fost înscris în anul 1983 în Canadian Ski Hall of Fame, ca o recunoaştere a viziunii şi perseverenţei sale în dezvoltarea uneia dintre cele mai dinamice staţiuni alpine ale Canadei.





Eliza Ghinea    8/22/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian