Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Lumea Culorilor ; Culorile Pisicilor

Recent, mai exact în data de 8 august s-a celebrat Ziua Internaţională a Pisicii, zi dedicată începând din anul 2000 celui mai popular animal de companie din întreaga lume. Sărbătoarea a fost stabilită de Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (IFAW), fondat în anul 1969. Pisica este un simbol cu semnificaţii multiple în diversele culturi ale lumii, reprezentând puterea solară, pe cea a lunii şi splendoarea nopţii. Pisica poate simboliza întunericul, răul, şiretenia, lenea, dar şi independenţa, libertatea, dorinţa, intuiţia. Se estimează ca la nivel mondial sunt peste 500 milioane de pisici. Ele trăiesc alături de oameni de peste 9500 ani. În Egiptul Antic, pisica era divinizată, iar în Evul Mediu pisicile au fost asociate vrăjitoarelor şi diavolului, fiind exterminate. În unele părți din Europa această zi se ține la 17 februarie, iar în Rusia la 1 martie ; în unele țări este stabilită și o Zi națională a pisicii, de exemplu în SUA aceasta se ține la 29 octombrie.

Există circa aproximativ 100 de rase de pisici. Cea mai mică rasa este Singapura, iar cea mai longevivă pisică este Creme Puff care a murit la vârsta de 38 de ani. În catolicism, ocrotitoarea pisicilor este Sfânta Gertrude (Saint Gertrude de Nivelles), sfântă care îi ocrotește si pe grădinari. Dintre marile personalităţi istorice, cei mai mari iubitori de pisici au fost profetul Mohamed, cardinalul Richelieu, preşedintele american Abraham Lincon, creatorul statului sovietic V.I Lenin, premierul britanic Winston Churchill.
Pisicile disting culorile. Studiile au demonstrat faptul ca ele disting între roşu şi verde, roşu şi albastru, roşu şi gri, verde şi albastru, albastru şi gri, galben şi albastru şi galben şi gri.

Culoarea blănii pisicii are o anumită semnificație, ce influențează și poate ţine departe de om, energiile negative. Se spune că pisica cu blana neagră are puterea de a proteja, pisica cu blana roșcată aduce bani şi bunăstare, pisica cu blana gri aduce dragoste, fericire şi noroc, pisica cu blana albă are puteri de vindecare, pisica siameză aduce faimă si succes, pisica în trei culori este zeiţa supremă ce aduce fericire şi prosperitate, pisicile cu blana alb-negru, portocaliu-alb, gri-alb aduc energie, înțelepciune și înțelegere, pisica cu blana auriu sau maro-auriu ajută să atragi înțelepciunea, iar pisica în dungi este aducătoare de noroc şi fericire.
Se spune că agresivitatea şi comportamentul pisicii este direct proporţional cu culoarea blănii, lucru constatat de Savanţii de la Universitatea Davis din California care în urma unui sondaj la 1274 posesori de pisici au ajuns la concluzia ca felinele cu blana roşcată, alb-neagră şi cele gri-albe au tendinţa să fie mai agresive cu oamenii, iar cele mai calme sunt cele cu blana de culoare gri, negre, albe sau cele vărgate.

Firea pisicilor se „citeşte“ în culoarea blăniţei. Temperamentul pisicilor diferă în funcţie de nuanţa blănii. Pisicile complet albe sunt timide, le place să fie alintate şi mângâiate, iar uneori excesiv de leneşe. Pisicile roşcate, portocalii şi crem sunt schimbătoare, temperamentale. Pisicile calico (cu pete roşcate, albe şi negre) şi cele cu blana în combinaţie de roşcat şi negru sunt materne, calme, vioaie, isteţe şi prietenoase. Pisicile tigrate sunt echilibrate, sociabile, calme, dependente de stăpâni, adoră să stea în casă. Cele care au puncte de culoare, cum ar fi Siameza, sunt blânde, curioase, vorbăreţe şi foarte active. Pisicile gri sunt tăcute, au un temperament blând, sunt afectuoase, paşnice, calme. Pisicile negre sunt prietenoase, loiale, suspicioase cu străinii, puţin încăpăţânate, si au o reputaţie proastă cauzată de superstiţii. Felinele cu blăniţa alb cu portocaliu sunt excesiv de leneşe, le place să stea ore în şir într-un loc. Felinele alb cu negru sunt, de obicei, placide, prietenoase, echilibrate, se ataşează de un singur stăpân, cu care se poartă precum un căţel.

In încheiere un amănunt pe care poate nu-l ştiaţi: o pisică a cărei blană conţine trei culori diferite, este sigur femelă; masculii au o singură culoare în plus pe lângă alb, pe când femelele au pâna la două culori în afară de alb.







arh. Ion Constantinescu, Toronto    8/15/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian