Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


La început a fost târla

Pentru persoanele la care grefa ateistă, camuflată în educţie, în propagandă culturală etc., a reușit, este o aberaţie, o erezie, ca cineva să facă trimitere la Sfânta Scriptură, Biblia, pentru argumentarea unei demonstraţii… știinţifice!
Ṣi totuși…
Până să apară tot felul de teorii după om, insuflate de duhuri căzute, primele informaţii despre începuturile societătii omenești le aflăm în Sfânta Scriptură, insuflată de Duhul Sfânt, și, prin urmare prima și singura sursă de cunoaștere curată: Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu şi de folos spre dare de învăţătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre deprinderea cea întru dreptate,/pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit, bine pregătit pentru tot lucrul bun. (II Timotei 3,16-17, BVA)

Întru'nceput a făcut Dumnezeu cerul şi pământul. (Facerea 1,1). “Întru'nceput”, adică “ În interiorul dimensiunii nemărginite şi atemporale a lui Dumnezeu, atunci când El, prin propria Sa voinţă şi putere, a hotărât ca lumea să aibă un început. „Întru'nceput“ (en arhé) sugerează că Dumnezeu transcende începutul, că El este anterior oricărei mişcări. Arhé însă înseamnă nu numai început, ci şi principiu , adică concepţie, regulă, normă, punct de vedere. Textul preconizează ideea Înţelepciunii creatoare (Pr 8, 22-31), a Logosului (Cuvântului) creator.” (Biblia Anania, Vol.I, pag.24, Editura Litera 2011, explicatii).

Ṣi după ce a făcut pământul, l-a făcut pe om, care a căzut urmare neascultării și mândriei, aţâtate de satana, deghizat în șarpe. Ṣi căzând ei, Dumnezeu le-a zis câte o vorbă, mai intâi femeii și apoi bărbatului:
Iar lui Adam i-a zis: „Pentru că ai ascultat de vorba femeii tale şi ai mâncat din pomul din care ţi-am poruncit: Să nu mănânci!, blestemat va fi pământul din pricina ta. În dureri te vei hrăni din el în toate zilele vieţii tale! / Spini şi pălămidă îţi va rodi, şi tu cu iarba câmpului te vei hrăni./Întru sudoarea feţei tale îţi vei mânca pâinea, până te vei întoarce în pământul din care eşti luat ; căci pământ eşti şi în pământ te vei întoarce!“ (Facerea 3,17-19, BVA)
Ṣi așa au început primii oameni să se hrnănească, muncind pământul, asociindu-și ca ajutor ( și pentru hrană) și animalele ( cabaline, bovine, ovine, caprine etc.). Pentru animale construiau, ca și astăzi, grajduri, coteţe, saivane etc., unele, speciale,numite târlă:

TÂRLĂ ~e f. 1) Construcție primitivă în afara satului, unde se adăpostesc oile șpreini ciobanii vara și unde se prepară produsele din lapte de oaie; stână; oierie. 2) Loc unde se află această construcție. 3) Grup mare de oi. (Sursa: NODEX -2002) Loc de iernat pentru vite cu bordeie pentru păzitori; 2. așezare provizorie pe o moșie străină pentru a face plugărie sau pentru a văra cu oile. (Sursa: Șăineanu, ed. VI -1929)
În timpul iernii, de obicei, târla se retrăgea ( și se retrage) în satul din care provenea.
Orașul a apărut mai târziu, dezvoltându-și tradiţii și moravuri specifice, considerate , de unii, superioare, satului/târlei.
Deci, la început a fost târla.

Unii orășeni, care nu cunosc viaţa satului, manifestă o atitudine dispreţuitoare faţă de săteni, atitudine exprimată prin vorbe de genul “ Băi ţărane!”, “Neam de târlă” (neam de târlă expr. peior. (om) bădăran, mitocan, prost crescut – sursa dexonline )

N-ar trebui să trecem cu vederea că Iisus Hristos S-a născut într-o… târlă, și multe a pătimit, poate și pentru că această Naștere îi irita și-i intriga pe mulţi. Ca și astăzi…
Bădăranii, mitocanii, prost crescuţii, nu trebuie să fie neapărat ţărani, din târlă. Ei sunt sunt peste tot, mai mult la oraș ( că orașul domină demografic), chiar și printre cei cu multă carte, doldora de diplome. Cand un om titrat, citit, plimbat prin lume, are un acces de prea plin cool-tural, gura îi devine hazna, bordel, groapă de gunoi etc. Cunosc asemenea persoane…
Dl.Stelian Tănase, cândva instructor cultural al UTC, căruia îi lăsa gura apă după poziţia de membru plin al CC al UTC, orașean getbeget , până la o anumită treaptă în ascendenţă, ca tot orășeanul, adoră expresia “ neam de târlă”.
Deși a fost profesor la ţară, timp de un an, nu și-a dat silinţa să descopere universul satului, sărind pârleazul peiorativului “ neam de târlă”: “„După facultate am plecat la ţară, unde am fost profesor timp de un an, apoi am devenit șomer. Am avut o existenţă foarte amestecată. Eram pe undeva pe la periferia societăţii pentru că nu aveam un dosar”. ( din biografia romanţată, postdecembristă).

Nici acum existenţa nu e mai puţin amestecată: cu Vântu, cu Realitatea, cu GDS , cu Societatea Deschisă etc. Dar dl.Stelian Tănase nu mai este șomer, n-are nevoie să fie asistat, și este departe, departe de periferia societăţii, care arată așa: “ I se zice TÎRLĂ. E o lume care vine din periferia orașelor, de pe fostele platforme industriale, din satele colectivizate. Tîrla a trecut de la periferie la centru. (…) Așa-zisa elită PSD seamănă mai tare azi decît în alte legislaturi cu talpa ţării, cu lumea românească din pungile de sărăcie. Cîtă lume știe carte acolo? Cîţi au un nivel de civilizaţie acceptabil ? Cine aspiră acolo la altceva decît să i se dea, să fie asistat? Miniștrii nostri de azi vorbesc la fel ca electoratul PSD mai mult ca altădată. Acest electorat nu poate realiza cînd un ministru vorbește agramat, cînd face greșeli de acord, cînd folosește cuvintele impropriu. Nu mai zic cît înţelege din politica pe care o face. Așa că putem spune – ironic- că PSD s-a apropiat de popor mai mult ca niciodată. (Sursa: https://www.stelian-tanase.ro/tirla-neamule/ )
În calitate de instructor cultural al UTC, conform sarcinilor partidului, dl. Stelian Tănase va fi militat pentru (și aplaudat) ca lumea satelor colectivizate să vină pe platformele industriale. Astăzi, pentru un alt Stelian Tănase, după procesul de contorsionare a conștiinţei, acea lume a devenit târlă. Fără ironie, acesta est poporul, pentru care se bat toate partidele.

Cine este , oare, adevăratul “ neam de târlă”, bădăran, mitocan?


București, 15 august 2018
(†) Adormirea Maicii Domnului





Nicușor Gliga    8/15/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian