Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


De vorbă cu Gabriela Cășineanu din Toronto

Observatorul: Gabriela, tu ești un vechi colaborator al ziarului Observatorul … spune-ne ce-ai mai făcut în ultimul timp.

Gabriela: Pe lângă coaching, am scris și publicat nouă cărți în perioada iunie 2017 - iulie 2018. Deasemenea, am pornit o asociație non-profit (Immigrant Writers Association) și-am înregistrat-o cu alți 12 co-fondatori ca o corporație la nivel federal (Canada). Iar de curând am început să intervievez și introvertiți … și chiar îmi place! :-)

O: Interesant, hai să le luăm pe rând. Cum ai reușit să scrii și să publici atâtea cărți într-un timp așa de scurt?

G: Cu … perseverență! :-) Prima carte (Introverts: Leverage Your Strengths for an Effective Job Search) am scris-o în 10 luni, dar în aceeași perioadă am învățat și cum să-mi public singură cărțile pe Amazon și pe alte platforme online. După ce-am publicat-o (iunie 2017), am realizat cât de mult îmi place să scriu, să public și să-mi promovez cărțile, și în general … viața de scriitor! :-)
Așa că următorul pas a fost să dau praful la o parte de pe un proiect care mi-e foarte drag: self-coaching. Prin combinarea fotografiilor mele cu întrebări de coaching, am publicat două cărți în seria de Photo-Coaching - fiecare în engleza, franceză și română (dacă tot sunt fluentă în toate trei). Aceste cărți invită cititorii la auto-reflecție și ajută la îmbunatățirea relațiilor: fie cu ei însuși și perspectiva legată de viață, fie relațiile interpersonale (atât cele personale cât și cele profesionale). Cum spunea Evelyn Sinclair (psiholog), această combinație de elemente vizuale cu puțin text este eficientă pentru că ajută cititorii să-și găsească singuri răspunsuri. Aveam deja conținutul acestor două cărți în format PowerPoint, deci nu a fost greu să le public după ce-am învățat să-mi formatez singură cărțile, să pregătesc fișierele și să le public.
Între timp, am mai scris și publicat încă două cărți. Pe lângă faptul că au un conținut care completează bine prima mea carte, acestea fac parte și din strategia mea marketing. Una e gratuită pe Amazon, deci ușor de găsit de către cei interesați de subiect; iar dacă le place, vor putea să găsească apoi și prima mea carte (care are un conținut mult mai bogat și util). A doua carte mi-a permis să fac un parteneriat cu o firmă care organizează Job Fairs, pentru a beneficia de o reducere ca expozant (când vreau să-mi promovez cărțile și business-ul de coaching).
Am menționat la început perseverența pentru că fără ea nu aș fi reușit. Îmi propusesem să public 10 cărți într-o perioadă cât mai scurtă și sunt foarte aproape de acest atingerea acestui obiectiv.

O: Văd că reușești să te mobilizezi bine și singură, atunci de ce ai pornit Immigrant Writers Association?

G: Este adevărat că sunt o persoană care știe cum să se mobilizeze singură, dar când am scris prima carte mi-am dat seama că scrisul nu este suficient pentru ca o carte să ajungă la cât mai mulți cititori (așa cum îmi doream). Sunt persoane care mă cunosc deja, dar multe dintre ele nu știau la ce să se aștepte de la o ingineră care a trecut la coaching, și-acum s-a apucat să scrie o carte! Ca să-mi măresc șansele de reușită, și să înțeleg cum să promovez mai bine această carte, am fost activă pe Facebook într-un grup de scriitori timp de aproape un an. Apoi, după ce-am publicat prima carte (și a ajuns Amazon bestseller în 9 țări) m-au abordat mulți cunoscuți care doreau să știe cum am reușit (pentru că și ei vor să scrie o carte). Fiind foarte multă informație, și dorind să înaintez și cu proiecte mele, m-am gândit că printr-o asociație aș putea partaja cu mai mulți odată atât informația cât și experiența acumulată.
S-a mai adăugat apoi un factor important. Când am vizitat anul trecut festivalul de carte Word on the Street din Toronto, am văzut că organizațiile de scriitori sunt plasate în mijlocul festivalului, iar autorii independenți aproape că nu existau. Iar când m-am înscris la acest festival anul acesta, am văzut că de fapt există foarte puține locuri pentru autori independenți, iar acestea sunt plasate în zonele mai puțin circulate. Deci a face parte dintr-o asociație de scriitori poate fi benefic … și-atunci am creat una, care să reflecte viziunea mea: încurajarea imigranților care scriu deja sau care vor să scrie, ca să reușească mai repede ajutându-se unii pe alții. Așa vor putea ajunge mai departe decât dacă s-ar zbate ei singuri. Și, ceea ce-mi place și mai mult, este că vor reuși să creeze punți de legătură între diferite culturi, și să-și exprime gândurile, cunoștințele și experiența lor bogată. Ca imigranți, avem atât de multe de oferit acestei societăți ... care știe într-o foarte mică măsură de ce suntem capabili! Eu cred că vom beneficia cu toții dacă imigranții încep să se deschidă mai mult; aceasta va fi ca o invitație și pentru ceilalți (de a se deschide mai mult), și împreună să construim un viitor mai bun pentru noi toți. Faptul că eu sunt un coach de sisteme (Organization & Relationship Systems Coach) mă ajută nu numai să scriu cărți practice pentru îmbunătățirea relațiilor (cu propria viață, carieră, cu ceilalți...), dar și să folosesc aceste concepte și tehnici de coaching pentru a ajuta această nouă asociație să treacă mai ușor peste greutăți. Sunt aceleași concepte și tehnici pe care le-am folosit cu rezultate pozitive și când am fost președinta Romanian Business Networking Society (2010).

O: Gabriela, cum ai ajuns să devii și reporteră?

G: Mi se pare puțin pretențios termenul. :-) E adevărat că am început să iau interviuri, dar acestea sunt legate mai mult de proiectele mele deocamdată.

O: Ceea ce ne aduce la următoarea întrebare - ce planuri ai pentru viitor?

G: Am mai multe proiecte la care lucrez.
• Legat de interviuri: multe dintre ele vor face parte din cartea pe care o pregătesc acum (prima dintr-o nouă serie gen Chicken Soup for the Soul pentru introvertiți). Fiecare capitol prezintă 2-3 situații mai dificile prin care a trecut un introvertit, și cum a reușit el să treacă peste aceste greutăți. Iar eu o să identific ce puncte forte ale introvertiților au fost folosite în acele situații, pentru a ajuta și alți introvertiți să se înțeleagă mai bine și să depășească mai ușor greutățile proprii. După cum vedeți, eu sunt pasionată de a încuraja introvertiții să-și folosească mai mult talentele pentru a-și putea realiza visele - atât cele personale cât și cele de a crea o lume mai bună pentru noi toți. Majoritatea introvertiților gândesc la acest nivel, inclusiv eu (și eu sunt introvertită). Mi-a luat ani buni să înțeleg cum să ies din carapacea pe care mi-o creasem singură - pentru a putea contribui și eu - dar respectându-mi în același timp felul meu de-a fi. De aceea vreau acum să-i ajut să reușească mai repede. În acest context am ajuns, de exemplu, să-l intervievez pe Gerard Keledjian (producător executiv al New Canadians TV). În numai 3 ani, Gerard a reușit să dezvolte acest program de la idee la difuzarea în toată Canada (prin OMNI TV) și în multe alte țări (online, via website) - într-o perioadă în care mai putea fi considerat că este un nou imigrant. O mare parte din interviul cu Gerard a fost deja publicat în Observatorul, dar în cartea mea vor apare elemente noi.
• Un alt proiect este legat de cărțile mele de photo-coaching: cum mulți mi-au spus cât de folositoare le-au fost aceste cărți, și ce impact pozitiv au și la adolescenți, vreau să încep în curând să fac prezentări și workshop-uri în școli, la organizații care ajută noii veniți, etc.
• De când m-au purtat pașii către scris și publicat cărți, mi-am dat seama cât de mult pot să ajut alți scriitori prin ceea ce știu deja și prin experiența acumulată în coaching, business, marketing, social media... Am ajutat deja mulți autori, și chiar îmi place. Așa că acum pregătesc un curs online pentru autori, și voi începe să fac seminarii online și prezentări pe teme de interes celor care au publicat deja sau vor să scrie și să publice o carte.
• Voi continua să promovez și cărțile mele legate de carieră și căutarea unui job (mai bun), pentru că ele reflectă 10 ani de experiență în aplicarea cu succes a conceptelor de coaching în acest domeniu (am ajutat peste 1200 de profesioniști în acest fel). Aș vrea să ajungă să fie citite de cât mai mulți, mai ales că acum cartea pentru introvertiți și job search este disponibilă și la Toronto Refence Library, la Indigo și Barnes&Noble.

O: Cum faci să ai idei și energie pentru proiecte așa de variate? Introvertiții nu par să aibă la fel de multă energie ca extrovertiții.

G: Am acumulat multă experiență și cunoștințe de-a lungul anilor, și simt că a venit vremea să le dau drumul înapoi în societate … dar trecute prin filtrul meu (îmi place să combin într-un mod creativ idei și informații din diferite domenii). De când mi-am schimbat cariera de la inginerie la coaching (2006) am aplicat coaching-ul și pe mine, nu doar la clienții mei individuali sau grupuri/echipe. Două din rezultatele neașteptate: mi s-a accentuat mai mult creativitatea și mi s-a mărit capacitatea de recepționa mesajele venite pe calea intuiției. Cum aș interpreta eu această schimbare: prin eliminarea blocajelor interioare (cu ajutorul coaching-ului), se deschid mai mult și canalul prin care trece fluxul de creativitate (mărindu-i debitul) și cel prin care intuiția ne transmite mesaje utile și idei. Am ajuns astfel să îmi vină multe idei care îmi plac foarte mult - și mi se potrivesc de minune - aducând cu ele și energia necesară pentru a le pune în aplicare. Energia nu vine doar din ce mâncăm, făcând exerciții sau dormind suficient: ea poate veni și atunci când ne conectăm la Sursă (de exemplu atunci când facem cu adevărat ce ne place). Toate proiectele în care mă implic îmi sunt dragi și îmi dau energie, dar evident că va lua timp să le pun pe toate în aplicare. În plus, am descoperit de-a lungul anilor și alte metode care mă ajută - dar ăsta ar putea fi subiectul unei noi cărți! :-)

O: Dacă sunt interesați, cum pot afla cititorii noștri mai multe amănunte despre cărțile și proiectele tale?

G: De pe website-ul meu GabrielaCasineanu.com și cel al asociației ImmigrantWriters.com






Observator    8/9/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian