Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Toronto cultural - Arta, si... the “ Dog Days of Sumer “

Zile de vacanță, terase, parcuri, prieteni, drumeții și mult soare. Este atâta verde, în jurul nostru, încât relaxarea ar trebui să vină de la sine. Ce se întâmplă dacă, totuși, este o zi umedă și extrem de caldă?! Mai puțîn plăcut...
Chiar și atunci am avea ceva de sărbătorit, se pare. The "Dog Days of Summer".
Numele provine de la Sirius, the Dog Star și, prin definiție, acestea ar trebui să fie zilele cele mai fierbinți și umede din an. Steaua, mai sus numită, face parte din constelația Caniș Major(deci tot câine, doar ceva "mai mare"), iar în perioada 3 iulie-11 august, răsare în același timp cu soarele. Cu alte cuvinte, scoatem limba de căldură, că și simpaticii cățeluși.

Prima zi de august face parte din acest interval, și pare a fi bine înrudită cu festivalul astronomic de mai sus.
Este "Mountain Climbing Day", dar și "Raspberry Cream Pie Day". Pentru toate gusturile, s-ar putea spune. Porțiile de încântare sunt, totuși, de natură total diferită.
Probabil că, fiecare dintre noi a urcat, cel puțîn o dată, pe un munte. Mount Washington sau Ceahlăul, Adirondack Mountains sau Carpații Meridionali. Indiferent în ce parte a lumii am fi, ne simțim copleșiți de frumusețea peisajelor, de aerul curat și de acea aspirație a piscurilor spre verticală și înalt.
Câte nu ar putea să ne învețe munții, în materie de verticalitate?!
Dar, să revin la poveste. Doi tineri americani, Bobby Matthews și prietenul sau, Josh Madigan, au reușit performanță de a urcă toate cele 46 de piscuri ale Munților Adirondack. Pe 1 august 2015, ei au cucerit vârful cu numărul 46, Whiteface Mountain. Tatăl lui Bobby a celebrat performanța lor, creând această zi. Ca și cei doi, și mică mea familie are o poză pe acel pisc. Singură diferența, destul de esențială de altfel, este că noi am făcut o bună parte din urcuș... cu mașînă.

Temperaturile ridicate, și dorința de a ne răcori, au atribuit numele următoarelor sărbători de august: Ice Cream Sandwich Day(2 august), Internațional Beer Day, Grab some nuts Day(merg bine cu berea...), Watermelon Day (toate pe 3 august) sau Wiggle Your Toes D.(6 august). Pe 7 august, vecinii noștri americani sărbătoresc "Național Lighthouse D.". Această este data când Congresul Statelor Unite a emis, în 1789, legislația pentru crearea și întreținerea farurilor, atât de importante în sistemul maritim, și atât de interesante pentru fotografi.

Se pare că președinții americani au și o dată specială... pentru glume.
"Presidential Joke Day" pe 11 august. Mulți cred că este o zi în care poți să faci bancuri la adresa președintelui. Din contra, este ziua în care ei trebuie să-și dea măsura valorii, în ale umorului.
Pe 11 august 1984, înaintea obișnuitului mesaj radiofonic de sâmbăta, președintele Reagan a făcut o glumă, fără să știe că era "live". El a spus: "My fellow Americans, I am pleased to tell you I just signed legislation which outlaws Russia forever. The bombing begins în five minutes. " Va puteți închipui, astăzi, un asemenea tweet?!

Națiunile Unite au declarat 12 august că Internațional Youth Day în anul 1999. Este o celebrare a tinereții dar, mai ales, o conștientizare a problemelor, cu care se confruntă nouă generație, în prezent.
Sunt aproximativ un miliard și jumătate de tineri în lume, dintre aceștia mai mult de 600 de milioane trăiesc în zone de conflict și război. Chiar și în țările pacifiste, există mulți factori, care le influențează viață, în mod negativ. Tehnologia, imaginea nerealistă creată de site-urile de socializare, presiunea exercitată de grup, stress-ul examenelor, singurătatea.
În Canada, se vorbește foarte mult, în ultima vreme, despre procentul mare al copiilor și adolescenților, care suferă de depresie și anxietate. O realitate tristă, care alături de încălzirea excesivă a climatului, pune semne serioase de întrebare, în ceea ce privește viitorul acestei planete.

Revin la un ton lejer, pentru că urmează "Bad Poetry Day" pe 18 august.
Gurile rele spun că, la dată respectivă, trebuie să-ți aduni un grup de prieteni din liceu, și să scrieți, împreună, câteva versuri. Rezultatul îl trimiteți, recomandat, profesoarei sau profesorului de literatură din acea perioada. Poate fi, într-adevăr, foarte distractiv...
Am sărit peste ziua relaxării, din 15 august, dar cele două pot alcătui un binevenit tandem de vacanță și joacă.
Tot presedintele Reagan, este cel care, a inițiat și următoarea aniversare. De dată această, nu în glumă, chiar foarte serios. "Senior Citizens Day" pe 21 august.
Ziua a fost proclamată, de fapt, într-o cuvântare ținută pe 19 august 1988: "For all they have achived throughout life and for all they continue to accomplish, we owe older citizens our thanks and a heartfelt salute."

În același spirit nobil, a fost declarată și "Global Forgiveness Day" pe 27 august. Prima celebrare a avut loc, în 1994, la Vancouver. A fost creată și sponsorizată de către Christian Embassy of Christ's Ambassadors.
Într-o perioada, ce are că dominantă, lipsa de onoare și bun simt(mai ales în straturile rarefiate ale societății), poate fi un moment propice pentru reflecție, iertare și bună înțelegere.

Să încheiem această luna cu un tonus și un trup sănătos, sărbătorind "More Herbs, Less Salt Day" pe 29 august.
Rețeta poate fi completată cu o doză mai mare de artă, pentru un spirit așijderea...

Continuă seria concertelor gratuite "Summer Music în the Garden", duminică, 4 pm. și joia, 7 pm. Harbourfront Centre, 235 Queens Quay W.

17 august, ora 12 pm, Toronto Reference Library, Summer Music@ the Library Series: Shawna Caspi, Guitar, concert gratuit, 789 Yonge St..
21 august, ora 7.30 pm., Symphony în the Gardens: Screen Classics, Phantom of the Opera, Porgy and Bess, Star Wars, West Side Story, Casă Loma, 1 Austin Terrace.
23 august, ora 7pm, Ontario Place, Music în Trillium Park, 955 Lake Shore Blvd.
23 august, ora 7pm., Toronto Botanical Gardens, Edwards Summer Music series: Ms. Coco Murray, muzică africană și caraibiana, 777 Lawrence Ave. E, concert gratuit.
24 august, ora 12 pm., Toronto Reference Library, Summer Music@ the Library Series: TOST Strîng Quartet, 789 Yonge St..
28 august, ora 7.30pm, Yiddish Glory: The Lost Songs of World War ÎI, Koerner Hall, Telus Centre, 273 Bloor St..
31 august, ora 12 pm, Toronto Reference Library, Mark and Steven Sparling, jazz, concert gratuit.
3 septembrie, ora 7pm, Universitatea Toronto, Labour Day Carlton Recital, Soldiers' Tower war Memorial, 7 Hart House Circle, eveniment în aer liber, gratuit.
La Soulpepper, din 11 august până în 2 septembrie, comedia "Bed and Breakfast" de Mark Crawford.
Din 23 august până în 16 septembrie, "Sisters", o piesă de Rosamund Small, după romanul lui Edith Wharton, "Bunner Sisters". Acest roman a luat premiul Pulitzer.

La Mirvish Productions, continuă muzicalul "Come From Away", muzică și libretul muzical-Irene Sankoff și David Hein, Royal Alexandra Theatre, 260 King St. W., până la 21 octombrie.





Camelia Lazar    8/9/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian