Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cum și cine ne vindecă de istorie?

Este evident că formarea poporului unic , dupa tiparele Uniunii Europene, nu se poate realiza decât curăţind memoria popoarelor europene de propria lor istorie. Cum se poate face aceasta? Prin cărturari ( filozofi, istorici, comentatori tv etc.) mai vechi , care și-au dat conștiinţa la întors, ca o ţoală, și cărturari tineri, programaţi din fașă să gândească în termenii noii filozofii social-politice. Aceștia se străduiesc să înveţe că istoria nu are nicio relevanţă în perspectiva viitorului luminos la care aspiră UE.
Care este liantul care va ţine noua unitate a cetăţenilor europeni? Legea exterioară, coercitivă, bazată pe directive, ordonanţe, și promovată de comisari, europarlamentari etc.
Noi sărbătorim anul acesta 100 de ani de la Marea Unire, care n-ar avea sens dacă n-am face recurs la istorie. De fapt, în fiecare an sărbătorim la 30 noiembrie ( † Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României; † Sf. Ier. Andrei Şaguna, mitropolitul Transilvaniei) și 1 Decembrie (Ziua Naţională a României), unitatea de credinţa și neam, unitate vinind din negurile istoriei și care are drumurile ei, ce nu ţin cont de relief și de frontierele de stat. Așa ceva este în răspar cu foile de parcus ale UE.
De aceea, mercenarii europeni de pe meleagurile noastre se străduiesc sa semene cât mai multă confuzie.
Neagu Djuvara, care se lăuda ca a fost și bigam ( așa, ca model pentru tineri), trecut la cele veșnice ( Dumnezeu să-l ierte!) cu onoruri militare, s-a scremut să demonstreze că românii au fost orice ( cumani, pecenegi etc.) numai români nu, și că de fapt tebuiau să fie catolici și ar fi dus-o mult mai bine! (https://www.rumaniamilitary.ro/cercetatorii-clujeni-au-confirmat-genetic-originea-romana-a-dinastiei-dinastiei-basarabi-teoria-cumana-a-lui-neagu-djuvara-e-falsa ).
Dl.Lucian Boia, fost cadru de nadejde al PCR, continuă lucrarea lui Neagu Djuvara, chiar dacă a fost depistat ca impostor (http://www.ziaristionline.ro/2015/06/10/lucian-boia-un-impostor-aplaudat-din-ignoranta-minciuni-crase-publicate-de-humanitas- devoalate-elegant/ )
Cosmin Prelipceanu , de la TV Digi 24, l-a invitat pe dl.Boia la un dialog, aruncându-i mingi la fileu (https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/cultura/lucian-boia-ce-sa-inveti-din-bataliile-lui-stefan-cu-turcii-istoria-nu-se-repeta-lumea-se-va-schimba-radical-964104 ):
“Cosmin Prelipceanu: Iar oamenilor le place să spună că istoria se repetă. Istoria se repetă?
Lucian Boia: Istoria nu se repetă, din cauza asta nu mai ai nimic de învățat de la istorie, decât niște banalități, nu, ce să învățăm de la istorie? Ce să învățăm din bătăliile lui Ștefan cel Mare cu turcii, avem ceva de învățat? A fost în relații destul de bune cu turcii, de altfel...Deci nu, nu. Istoria nu se repetă. Istoria este mereu alta. Sigur, unele elemente se pot reîntâlni, dar contextul, evoluția globală este cu totul alta. Iar acum va fi un salt, un salt în necunoscut. Ne așteaptă cu totul altă lume. Mi se pare ironică întrebarea cum vedeți România peste 100 de ani? Cum să o văd? Nu o văd în niciun fel, că nu văd lumea peste 100 de ani! Va fi însă cu totul altă lume, deja începem să devenim conștienți de asta, așa că marea miză nu mai e trecutul, pe care vrem să-l înfrumusețăm mereu, vrem să vorbim mereu despre daci, despre Mihai Viteazu! Bine, vorbim, normal, sunt niște simboluri, își au și ele locul lor, dar problema este și acum? (…) Mie mi se pare lamentabilă atitudinea celor care-i trag înainte cu Dobrogea, străvechi pământ românesc, apostolul Andrei și nu mai știu cine. (…) Încă o dată, eu nu știu ce se va întâmpla cu Uniunea Europeană. Ați văzut că Trump îi propune lui Macron să iasă din Uniunea Europeană, asta chiar că seamănă cu o glumă și nici măcar foarte bună...Nu știu ce se va întâmpla cu Uniunea Europeană. Dacă Uniunea Europeană va rezista - și sper să reziste, că dacă nu, se instaurează haosul în Europa - România își are locul ei, bineînțeles, în UE, de altfel, noi suntem, la nivelul declarațiilor cel puțin, printre cei mai proeuropeni. În sfârșit, aici România nu iese pe ultimul loc!”“
Dacă, tot la cincizeci de ani, ar fi apărut “ istorici” gen Boia, care sa spună “ nu mai ai nimic de învăţat de la istorie”, nu numai noi românii , dar nici ceilalţi europeni n-ar mai fi știut cine sunt, de unde vin. Sarcina UE ar fi fost mult ușurată astăzi.
“Istoricul” Lucian Boia, trimite în derizoriu și pe Ṣtefan cel Mare, și pe Mihai Viteazu, și pe Apostolul Andrei, în câteva cuvinte lichidând și unitatea de neam și unitatea de credinţă. Ce-ar mai rămane? Unitatea emanând din marea miză care este viitorul Uniunii Europene (și al lumii!) despre care dl.Boia nu știe ce se va întâmpla, dacă va rezista…Oricum , de-o fi albă, de-o fi neagră, noi fiind printre cei mai proeuropeni în declaraţii, “România nu iese pe ultimul loc!”, ne asigură dl.Boia. Să nu ne mai preocupe trecutul. Avem viitorul asigurat!






Nicuşor Gliga    8/1/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian