Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Un roman din Basarabia - Andrei Vartic

Nascut 21 octombrie 1948, Danceni, jud. Chisinau, Republica Moldova. Român. Crestin ortodox. Studii superioare, fizica si spectroscropie (Universitatea de stat din Chisinau, 1971), cercetator al vechilor culturi carpato-dunarene, fondator al Institutului Civilizatiei Dacice, scriitor

1971-1977. Urmarit si anchetat de KGB pentru conducerea mai multor actiuni pro-rom^nesti si antitotalitariste: timp de sapte ani nu este primit nicaieri la lucru; este arestat de mai multe ori la Moscova, Vilnius, Riga, Leningrad. La Chisinau este internat cu forta la spitalul de psihiatrie. Lucreaza zidar in Siberia. Frecventează marile biblioteci si muzee din fosta URSS. Studii, eseuri «samizdat » din acei ani: “Despre structura informationala a poeziei”, “Informatie si rostire”, “Lupta cu uritul”, “Despre dominatie”, “Limitele decizonale”, “Dacii si informatia”, “Eminescu si Marshal McLuhan”, “Rezonante renascentiste in Balcani”, « Şestov i problemî yazica v sovremennom mire ». Carti samizdat din acea perioada: ”Drum prin rime”, “Arta iubirii”, “Jurnalul baltic”, “Ion”, “Pod peste fluviu”, “Scrisori din Bizant”, “Lupta cu moartea” etc. Cartile si studiile apar in editii “samizdat”, dactilografiate de autor in tiraje foarte mici. După 1989 frgmente din acestestudiişi cărţi au apărut în maimulte publicţiide la Chişinău, Bucureşti, New York, etc

1977-1990 Elaboreaza structura cercetarii multidisciplinare a Civilizatiei Dace. Cerceteaza “rostirile frumoase” si informatia urmind algoritmul dacic din “Harmides” (Platon). Creaza in undegraund Teatrul poetic (1973), care va deveni unul din centrele miscarii de eliberare nationala din Basarabia. Publicist, actor, regizor de film si teatru.

Fondeaza la Filarmonica Teatrul Poetic (16 martie 1977) fiind sustinut de Vladimir Curbet, Serghei Lunchevici, GlebCiaicovscki-Meresenu, Timofei Gurtovoi, Nicolae Sulac, VeronicaGarste, Mihai Dolgan Mihail Murzac si alţi mari oameni de cultura din Basarabia si prezinta impreuna cu Teatrul Poetic citeva mii de spectacole din literatura medievala si clasica româneasca (cite 2-3 ori in fiecare sat românesc din Basarabia). In urma acestor spectacole in Basarabia se creaza peste 300 de teatre poetice romanesti de amatori.

Scrie: “Paravanul dintre actor si rol”, “Visul unei nopti de toamna” (publicat si in limba rusa in revista « CODRI »), “Very Old TV-file” (publicat si in limba rusa in revista « CODRI »), “Arta si revolutie”, “In pragul mileniului III”.

Monteaza peste 50 de spectacole si monospectaole in teaturul poetic, la Filarmonica, Palatul national si la televiziune, recita mari gragmente din literatura clasica românesca in peste 40 de monospectacole la televiziune (lucrare realizata impreuna cu Nicolae Dabija, prezentator si Iurie Rosca, redctor) - “Edip-rege”, “Pasare in vint”, “Lupii”, “Scene din viata trandafirului”, “Inoata, inoata bour negru”, “Vinturile, valurile”, “Comedienii”, “Pinze la orizont”, “Halta viscolelor”, “Ce vor scriitorii?”,” etc).

La firma “Melodia” din Moscova editeaza LP-ul de poezie ritualica rom^neasca – “Inoata, Inoata Bour Negru”

Filmeaza filmul artistic “Medea-1980” (2 parti – scenariu si regie) care descrie crimele totalitarismului. Regizeaza seratele de autor ale lui Vladimir Curbet, Serghei Lunchevici, Nicole Sulac, Masca pe scena lui Glebus Sainciuc si multe alte manifestari cultural-artistice.

Turneu teatral la Moscova cu spectacolul “Halta Viscolelor” dupa C. Aitmatov (dramatizare Val Butnaru, Andrei Vartic). Regizeaza ultima mare manifestare culturala din RSSM in Sala de Coloane de la Moscova inchinata lui B. P. Hasdeu (mai 1988).

Propune (27 mai 1988) crearea Frontului Popular din Moldova. Organizează şi conduce adunarea de fondare a FPM (3 iunie 1988). Membru activ al cenaclului “A. Mateevici” si FPM, orator la mitingurile antitotalitariste si pro-rom^nesti, participant la organizarea Marii Adunari Nationale din 27 august 1989.

1990-1994. Deputat in primul Parlament al Republicii Moldova din partea FPM.
Propune in Parlament: Banca nationala de Informatii a Moldovei ca nod WWW (aprilie, 1990); Modelul Musatin: traditii agricole si industrii informationale (1991); Economia de piata cu Omenie (1992).
Participa activ la crearea structurilor democratice ale Republicii Moldova propunind: Regulamentul parlamentului,
Legea de functionare a Guvernului, Legea cu privire la economia de piata, Stoparea pe cale pasnica a conflictelor regionale din fosta URSS.

Fondeaza (5 septembrie 1991) prima fundatie culturala din RM - “Basarabia” si editura “Basarabia”. Editeaza revistele “Quo Vadis” si “Fara machiaj”.

August 1994. Publica prima carte dacica” - “Ospetele nemuriri”, Vol I-III (apare si in limba rusa in revista « CODRI »)

Monteaza spectacolele
“Matca”, “Cirnatarul”, “Moldavian Hard Rap” (si dramatizare), “Udriste” (si dramatizare), “Pretioasele ridicule” si traducere dupa Moliere), “Shock. Show, Shop (si dramatizare)”, “In fata mortii”, “Oameni de paie”, “Certarea lui Euclid (si dramatizare)”, “Stele si comedii” (si dramatizare), “Troleibuzul”, ‘Noua sfera” (si dramatizare), Vechea sfera (si dramatizare)» “Calusarii (si dramatizare)”, etc.

Publica articole si studii in probleme economice, filosofice, informationale in ziare si reviste din republica Moldova si Romania.
Turneu teatral la Bucuresti (la teatrul L. S. Bulandra) cu spectacolele “Matca” de M. Sorescu si “Cirnatarul” de Aristofan.

Elaboreaza proiectul Magistralelor Decizionale pentru WWW DHW (Decisions Hihg Way). Participa la sesiuni stiintifice internationale. Din 1990 organizeaza anul mai multe expeditii de prospectie in zona de locuire a dacilor carpatini. Paraseste viata politica si se dedica cercetarii civilizatiei dacice.

1994-1998. Creaza Institutul civilizatiei dacice din Chisinau (ICIDAC). Elaboreaza enciclopedia CD-ROM “Dacian Civilization HigWay” si metodica cercetarii multidisciplinare a civilizatiei dace. Cercetari active in zona cetatilor dace. Descopera scrisul topografic si geometric al dacilor, noi statiuni, ceramica pictata si teracote dacice, deosebit de valoroase (Magura Calanului, Cucuis, Valea Bodii, Uroi, Naia etc). Propune ridicarea civilizatiei dace in rangul cel mai superior al civilizatiilor antice. Descopera topografia cosmogonica a dacilor.

Sustine in aula Academiei Române (19 mai 1995) comunicarea “De la sociologia monografica la cea entropica”, valorifica mostenirea stiintifica a lui D. Gusti.

Publica în reviste bucureştene “Kinder cu surpize”, “Road to freedom” “Noapte de poezie”,

Publica cartile: “Ospeţele nemuririi”, “Letters to Bill Gates” (Magistralele decizionale”), “Catastrofa eliberarii”, “Snegur”, “Fierul-piatra, Dacii-Timpul”, “Paravanul dintre actor si rol”, “Magistralele tehnologice ale civilizatiei dace”, “Introducere la pictura”, “Drumul spre Kogaionon”.

Participa la numeroase sesiuni stiintifice nationale si internationale in probleme de informatica, filosofie, civilizatie dacica: World Watch (Snagov, 1995), NATO ARW (Chisinau, 1996, Athena, 1997), ASE Bucuresti (1996), Zilele academice timisene (1995), Kaluga (1997) etc. Publicatii stiintifice in reviste din Romania, SUA, Rusia, Grecia, Olanda, Marea Britanie. Este ales in conducerea unor institutii culturale si stiintifice internationale. Este decorat de Presedintele Republicii Moldova cu medalia “Meritul civic”

1999. Publica monografiile “Weg und WWW. A Portret of the World with Heidegger” (Heidegger, culturile antice si problema stocarii si transmiterii informatiei) (ianuarie 1999), “Kobayashi against Basho” (impactul dintre culturile traditionale si Internet) (noiembrie 1999), “Rolist eneas ner eneat” (o citire dacica a textului de pe inelul de la Ezerovo) (decembrie 1999). Este numit co-director la “Dacia revival international” din New York

2000. 9 ianuarie - 9 februarie. Sustine la New York citeva conferinte dacice. La 16 ianuarie prezinta la Institutul teologic de de pe linga biserica sf. Petru si Pavel din New York conferinta “Eminescu si dacii” şi un recital de poezie Eminescu. Elaboreaza si construieste la New York, impreuna cu Napoleon Savescu, presedintele societatii “Dacia Revival”, primul muzeu pe Internet al civilizatiei dace “DACIAN VIRTUAL MUSEUM” (www.dacia.org ). Aparitia caruia are o larga rezonanta in lume (peste 2 milioane de vizitatori in primul an)

Monteaza al treilea spectacol din trilogia teatrala inchinata lui Eminescu “Avatarii faraonului Tla”, inchinat anului international “Eminescu” (premiera 30 iunie 2000). Este decorat de Presedintele republicii Moldova cu medalia “M. Eminescu”.

Este unul din organizatorii primului Congres international de dacologie (Bucuresti-Sarmisegetusa, 15-18 august 2000). Editeaza pe Internet galeria de arta rom^neasca “Basarabia” (www.angelfire.com/journal/Basarabia ).

Publica “O istorie geometrica a lui Homo Sapiens” (august, 2000) unde propune termenii de “revolutie geometrica” si “alfabet AA” (impreuna cu I. Vartic) pentru perioada din preistorie dinainte de neolitic. Editeaza pe Internet (impreuna cu I. Vartic si I. Sova) o enciclopedie a vechilor civilizatii carpato-dunarene “From Rhombus to Internet” (http//:library.thinquest.org/C006353 ).

Scrie si publica in format e-book cartea “Variatuiuni dupa Claude Levi-Strauss” despre originea dedublarii reprezentarilor. Citeste inscrisurile topografice si geometrice ale dacilor. Da o noua ipoteza despre Kogaionon. In octombrie 2000 fondeaza revista de studii carpato-danubiene pe Web “Dava International” - www.iatp.md/dava

2001. Publica pe internet mai multe pagini dacice si de veche istorie carpato-danubiana
(www.ournet.md/~ancient , www.ournet.md/~geometrical , www.angelfire.com/journal/dacians , www.angelfire.com/journal/Ezerovo , www.angelfire.com/journal/billgates etc).

Sustine la Biblioteca Nationala din republica Moldova conferinta “Decebal la cumpana mileniilor” (24 ianuarie 2001), inchinata celor 1900 ani de la inceperea in 101 a razboielor daco-romane care au pus baza genezei poporului rom^n, celor 2045 ani de la moartea lui Burebista si a celor 1985 ani de la moartea lui Decebal..

Scrie cartea “De la topografia cosmogonica la Kogaionon” pe care o publica pe Internet la 11 martie 2001 (www.ournet.md/~anothersite ). Publica “Istoria Romaniei, subiect senzational de demnitate” (www.dacia.org/dignity ) si “Recviem pentru Basarabia” (www.dacia.org/recviem ).

Editeza in continuare revista DAVA INTERNATIONAL, unde ii apar studiile “Istoria s-a inceput la Mitoc”, “La umbra viscului in floare”, “Pelerinaj la Densus” , « Pelerinaj in paleolitic » si altele.

Scrie “Vals domol in vreme de lacrimi”, un studiu monografic despre romanul lui Mateiu Caragile « Craii de Curtea Veche », publicat de revista “Lumina lina” din New York. In expeditia dacica de la Solstitiul de vara confirma practic “citirea” incrustarilor cosmogonice ale dacilor. Editeaza pe Internet materialele Congreselor Internationale de dacologie. (www.dacia.org), al căror co-organizator este.Ii apare pe Internet in format e-book cartea « Studie carpato-dunareana » la www.ournet.md/~studie Publica în format e-book “Întrebrea cu privire la pleoinformatică”, “Portacul arheologului Ilie Borzic”, “WWW and MusicRoom”.

Ianuarie 2002. Este ales Vicepresedinte UNITEM (uniunea teatrala din Moldova). Organizator al Galei Premiilor UNITEM, ediţia 2002. Publică zilnic pe Internet hronicul manifestarilor stradale organizate de FPCD in iarna-primavara anului 2002 la www.dacia.org/Basarabia. Este presedinte al Comisiei parlamentare de redactare a legii teatrelor. Propune proiectul festivalului National de Teatru Nenea Iancu pe care il realizeaza in calitate de director artistic in perioada 19-25 decembrie 2002. Organizator a 7 (şapte) simpozioane ştiinţifice închinate problemelor teatrului contemporan. Publica în revista DAVA INTERNATIONAL studii şi articole despre Andrei Sârbu, Leonard Tuchiltu, Nicolae Moroşan, Ion Surucean.

2003. Editor al revistei “Masca” unde publica ciclul de eseuri “Crampeie pe camp” . Publica studiile « Portret al dacilor in furtuna magnetica », « Ci periodul firii cutreerind », « Considerente tipice despre inceputul netipic al lui homo sapiens sapiens », “Limbajul primordial al carpato-dunarenilor”, “Sacra stiinta a numitorului comun” si cartea “Purificarea istoriei din oglinda scenei” inchinata lui Ion Luca Caragiale. Studii îi apar în revistele americane “Lumina Lina” şi ”Origini”. Organizeaza la Chisinau zilele revistei “Limina Lina” din New York, SUA. Organizator al unor manifestari culturale si stiintifice romanesti la Chisinau. Toamna 2003. Dat afara de guvernarea comunista pe motive politice din functia de Director al teatrului poetic pe care l-a fondat inca in 1973, silit sa plece din functia de vicepresedinte al UNITEM. Somer. 2003, mai-septembrie, publică in « Jurnal de Chisinau » si « Democratia » fragmente din cartea « Jurnalul Jurnalului » cu puternice accente anticomuniste, proeuropene si proromanesti.
Decembrie 2003, publica studiul « Arheologia paravanuui de la Ripiceni-Izvor »

2004. Publica studii si articole in probleme culturale, filosofice, istorico-politice, inclusiv ciclurile de eseuri Arta războiului şi „năravul statorniciei” la curtea lui Ştefan cel Mare inchinat aniverarii a 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare, Cealalta Romanie, Ucraina „noastra”, Misterul musterianului denticulat, Frunza Verde si rugul de mure., Enigmele adanci ale lui Alexandru Hajdau. Editeaza in continuare revista de studii carpato-dunarene « Dava International » - www.iatp.md/dava.





Adrian Pora    1/19/2005


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian