Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Festivalul Internațional de Jazz Brașov 2018, prima ediție

În suita de manifestări omagiale dedicate anului Centenarului Marii Uniri, Filarmonica Brașov și Primăria municipală au inițiat un nou proiect de suflet, dedicat de această data jazz-ului, organizând o manifestare muzicală de ținută menită să reia și să consolideze tradiţia festivalieră a genului, la care publicul larg este invitat să descopere noi armonii, să se bucure de piesele clasice dintr-o arie geografică extinsă.

Începând de marți, 24 iulie și până joi, 26 iulie 2018, va avea loc în municipiul de sub Tâmpa Prima ediție a Festivalului Internațional de Jazz, manifestare muzicală aparte organizată de Filarmonică în parteneriat cu Primăria Brașov.
Evenimentul se înscrie pe agenda momentelor culturale estivale oferite publicului meloman din zonă, ca și numeroșilor turiști aflați în vacanță.


Eveniment organizat de Filarmonică Braşov în parteneriat cu Primăria Braşov

Evenimentul amintit este cel dintâi Festival de Jazz organizat de Filarmonica Braşov în parteneriat cu Primăria Braşov. „Avem intenţia să devină un Festival al municipiului care va fi îmbunătăţit an de an. Ne dorim un calendar bogat, astfel încât, chiar dacă instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Local sunt acum în afara Stagiunii, să creăm împreună cu acestea o viaţă culturală activă pentru braşoveni şi pentru turişti, deopotrivă, pentru că Braşovul este primul oraş turistic al ţării, după Bucureşti, a declarat viceprimarul Costel Mihai. În acest an evenimentul durează trei zile, însă pentru viitor analizăm dacă va fi oportun să îl extindem.
Au fost deja concerte în Piaţa Sfatului susținute de Filarmonica și Opera Braşov, iar în perioada următoare vor fi şi spectacole de teatru stradal. Dorim pentru Braşov un program estival coerent, pe care să îl îmbunătăţim an de an, astfel încît în perioada dintre stagiuni să le putem oferi braşovenilor şi turiştilor evenimente de calitate. Pentru că nu este suficient să avem un cadru natural deosebit, un patrimoniu istoric şi activităţi comerciale în acest oraş, avem nevoie şi de o viaţă culturală activă şi atractivă“, a mai punctat viceprimarul Costel Mihai.

„Va fi un spectacol de jazz care completează o anumită prestaţie şi un anumit mesaj pe care Filarmonica Braşov încearcă să îl trasmită publicului său - a precizat în cadrul Conferinței de presă organizată cu prilejul acestui eveniment maestrul Anton Grigore Niculescu, manager general al redutabilei instituții artistice braşovene. Toate filarmonicile mari din lume au în programele lor şi evenimente de jazz, de aceea vom extinde și noi acest tip de spectacol. La această Primă ediţie avem invitaţi de marcă din SUA (veniți chair din patria jazz-ului, New Orleans şi New York) - dar şi din Europa. Cunoscutul muzician Nicolas Simion ne-a acordat un ajutor deosebit. Am invitat şi o formaţie extraordinară din Republica Moldova, care include şi două intrumente mai puţin întâlnite în jazz, anume ţambalul şi vioara, trupă condusă de Vali Boghean. Chiar dacă el a mai fost prezent la Braşov recent, va include în spectacol piese noi, foarte interesante“.

Prezența jazz-ului în municipiul de la poalele Tâmpei

Jazz-ul, genul aparte de muzică la care ne referim, a început să fie prezent tot mai des în municipiul de la poalele Tâmpei în cadrul unor concertele ocazionale începând cu anii '60 și '70. Din 1982 se consemnează chiar un Festival de jazz, care s-a perpetuat sub diferite titluri, căpătând o oarecare notorietate. Jenny Brăescu a reușit să organizeze și să-i invite pe câţiva dintre cei mai cunoscuţi muzicieni români și străini ai genului, cum ar fi Jancsi Körössy, Johnny Răducanu, Marius Popp, Anca Parghel, Eugen Gondi, Mircea Tiberian, Harry Tavitian, Paul Weiner, Puba Hromadka, Nicolas Simion, dar și multe formaţii cunoscute din Europa și chiar de peste Ocean.
În ultimii ani au ființat în Brașov și câteva cluburi de jazz, a căror activitate s-a derulat mai mult în weekend. Ultimele festivaluri organizate de Marian Gâlea s-au transformat mai mult în seri de blues și fusion-funk, mai puţin de jazz, deși Brașovul are un public destul de numeros iubitor al acestor sonorități muzicale mai speciale.

Nicholas Simion, un prieten fidel al genului

Coordonator artistic și prezentator al manifestării va fi talentatul multi-instrumentist Nicholas Simion. Acesta s-a născut în comuna Dumbrăviţa în anul 1959, începându-și studiile muzicale la Liceul de Artă din Braşov. A urmat apoi Conservatorul în Capitală, pe care l-a absolvit strălucit în 1983. Dorind să-și lărgească permanent orizontul profesional Nicholas Simion a luat timp de patru ani lecţii particulare de dirijat cu maestrul baghetei, prof. univ. dr. Constantin Bugeanu, dar şi ore de compoziţie cu profesorul Nicolae Coman. A îmvățat singur să cânte la mai multe instrumente de suflat, cum ar fi saxofon, clarinet, taragot, flaut.
Talentatul muzician a ”descoperit” jazz-ul încă din anii ’80 și de atunci i-a rămas fidel.

Trei seri de concerte deosebite

Pentru această Primă ediţie organizatorii au optat pentru trei seri de concerte de factură distinctă pe scena Sălii ”Patria” începând cu ora 19,00, cuprinzând jazz european, american şi... moldovenesc.
Festivalul se desfăşoară pe trei coordonate tematice. Deschiderea stă sub semnul muzicii de pe Bătrânul Continent, intitulată „European Jazz Night“, în prim-plan aflându-se valorosul muzician german de origine brașoveană Nicholas Simion. Domnia sa a venit împreună cu virtuozii săi prieteni, anume trompetistul Piotr Wojtasik și chitaristul Michal Baranski din Polonia, pianistul Mike Roelofs din Olanda şi bateristul Silvio Morger din Elveţia.
A doua seară este dedicată jazz-ului american, urmând să concerteze vedetele de peste Ocean, Sandy Patton & John Betsch Trio, grup alcătuit din John Betsch, Peter Giron şi Jobic Le Masson.
Ultima reprezentație aduce un aer romantic de peste Prut, intitulându-se provocator „Moldavian Jazz Night“, cu participarea interpreților Vali Boghean, Gari Tverdohleb, Vali Şchirca, Sandu Daraban, Gheorghe Postoroncă, Valeriu Caşcaval şi Radu Tălămbuţă.

Seri de vis

Va fi cu siguranță un regal de muzică bună interpretată de profesioniști de peste hotare, astfel că Prima ediție a Festivalului Internațional de Jazz de la Brașov are toate șansele să se desfășoare sub cele mai bune auspicii.

De peste Ocean, revista ”Observatorul” - publicația Diasporei românești din Canada și SUA - le urează muzicienilor și organizatorilor mult succes, iar melomanilor ce vor fi prezenți în S










Horia C. Deliu    7/25/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian