Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Gerard Keledjian: de la idee la crearea New Canadians TV, vizionat în toată Canada și în afara ei!

L-am întâlnit pe Gerard Keledjian acum câțiva ani buni, prin programul TRIEC - Professional Immigrant Networks (PINs). Drumurile noastre s-au întâlnit din nou de curând, când am lucrat la TRIEC ca manager al acestui program. De această dată, am avut ocazia să aflu mai multe despre New Canadians TV și celelalte inițiative ale lui. Intrigată de povestea de imigrare și de reușitele lui Gerard, am devenit curioasă să aflu mai multe - și să împărtășesc cu dumneavoastră povestea unui om care a reușit să transforme greutățile prin care a trecut ca nou immigrant … într-un program TV care este difuzat în toată Canada, și este vizionat de oameni din multe alte țări care aspiră să devină imigranți canadieni.

Gabriela (GC): Cine este Gerard Keledjian?

Gerard (GK): Am imigrat în Canada în 2010. A fost alegerea mea, după ce lucrasem ani de zile în jurnalism și media atât în Liban cât și în Dubai (Emiratele Arabe Unite). Firma mea, New Horizons Media, este o intreprindere socială care produce video, programul New Canadians TV, și organizează evenimente. Lucrez cu imigranți care au experiență în media, cu tineri absolvenți și cu oameni cu dizabilități.

GC: Hai să vorbim despre New Canadians TV … care este scopul acestei initiative?

GK: New Canadians (NCTV) este un program TV difuzat în toată Canada prin OMNI TV, cu o prezență și pe web. Este dedicat noilor imigranți și celor care vor să emigreze în această țară. Este ca o revistă online în format TV, care prezintă o multitudine de informații și resurse utile legate de stabilirea în Canada, educație, căutare de lucru, antreprenoriat… pentru a-i ajuta să se integreze mai ușor în societatea canadiană și în mediul profesional de aici și să-și mărească șansele reușită! New Canadians prezintă și profile de imigranți de success, cum au reușit ei să depășească greutățile legate stabilirea în Canada, și ce sfaturi au ei pentru cei care își încep acum viața canadiană. Aceste informații, resurse și exemple de success îi pot ajuta și pe cei care vor să imigreze în Canada să-și plănuiască mai bine viitorul lor în această țară.

GC: De unde ți-a venit ideea de a crea New Canadians TV?

GK: Din experiența mea ca imigrant canadian! Fiind la a doua imigrare, am crezut că sunt pregătit să mă integrez cu ușurință aici. Urmărisem zilnic pe calculator știrile din Toronto Star, timp de trei ani cât a durat până am primit viza canadiană. Fiind și domeniul meu, am considerat că este suficient să fiu la curent cu ce se petrece în Toronto pentru a-mi găsi repede de lucru aici, doar aveam deja competențele tehnice necesare și multă experiență.
Ce greșeală! Abia când am ajuns aici mi-am dat seama că problemele prin care trec imigranții până se integrează în această țară nu ajung să fie prezentate în știrile difuzate pe canalele de media cunoscute. Deci integrarea canadiană m-a prins total nepregatit! Aveam deja cunoștințe care m-au ajutat să-mi găsesc o locuință, dar ei sunt de mult aici și nu mai erau la curent cu greutățile prin care trece un nou venit când își caută de lucru. Nici cu serviciile puse acum la dispoziția imigranților pentru a-i ajuta să se integreze mai ușor. Am avut căteva interviuri la început, care au eșuat pentru că n-am știut cum să mă prezint mai bine.
Întotdeauna mi-a plăcut să vin cu idei noi. În Dubai am fost cel care a introdus utilizarea canalelor de social media pentru promovarea programelor televiziunii la care lucram, era un domeniu nou atunci (2007-2008). Când am văzut că nu am mari șanse să-mi găsesc de lucru ca jurmalist aici, am încercat pe social media. Nici asta n-a mers. Au trecut 18 luni pănă mi-am găsit primul job full-time, la o companie de media - unde trebuia să scriu articole și conținut web cu informații utile pentru immigranți. Între timp am făcut ceva freelance, și tot mă uitam să găsesc oportunități să intru în domeniul meu. Am făcut multe greșeli în această perioadă, care m-au costat și mulți bani. Când am ajuns să stau de vorbă cu profesioniști din domeniul meu, am realizat că de fapt nu sunt multe opportunități de lucru în acest domeniu, și că aici oamenii sunt specializați - nu generaliști ca mine.
Experiențele mele cu serviciile de employment nu au fost prea bune, însă mi-am dat seama mai târziu că aceste experiețe negative nu se datorau serviciilor furnizate ci salariaților pe care am avut ocazia să-i întâlnesc.
Fiind de profesie jurnalist, am început curând să realizez că multe din serviciile și programele acestor agenții pot fi folositoare, dar felul în care sunt prezentate nu explică bine beneficiile pe care le pot oferi imigranților. De exemplu: câte dintre asistentele medicale noi venite aici știu să recunoască într-un anunț despre un program pentru IEN … că de fapt este vorba despre ele (International Educated Nurse)? Sau ce este un Bridge Program pentru ingineri?
S-a întâmplat ca în acea perioadă, Mennonite New Life Centre să aibă mai mulți clienți imigranți cu experiență în jurnalism. Așa că am creat o asociație - New Canadian Media Professionals' Network (NCMP) - pentru a ne ajuta unii pe alții, nu doar a schimba sporadic informații. Iar când am intrat (în calitate de NCMP leader) în programul TRIEC PINs, am început să am o altă deschidere către sectorul non-profit. În aceeși perioadă mi-am pornit și firma proprie, New Horizons Media (NHM) pentru a crea video la un preț accesibil pentru organizații non-profit, și pentru a le ajuta să explice mai bine serviciile lor. În acest fel, mai mulți noi veniți pot să beneficieze de aceste servicii și programe. Primii clienți mi-au fost organizații non-profit cunoscute: OCASI, TRIEC, Mennonite New Life Centre. Au urmat și altele, pentru că începusem să fiu cunoscut in acest sector drept cineva care nu doar produce video de calitate, dar care cunoaște și sectorul non-profit.

GC: Deci se pare că această nișă te-a ales pe tine.

GK: Se poate spune și așa! Incă mai lucram la acea companie de media pentru imigranți în acea perioadă, patru zile pe săptămână. Când am văzut un anunț că Rogers primește aplicații pentru proiecte, am propus programul “New Canadian” - pentru că nu exista un program pentru imigranți în acea perioadă. Programul răspundea unei cerințe existente pe piață: de a produce conținut care - pe de o parte - ajută ca serviciile oferite imigranților să fie mai bine înțelese, iar pe de altă parte poate ajuta noii veniți să treacă mai ușor peste greutăți de început. Nu doream ca și alții să se lovească de greutățile pe care le-am întâmpinat eu. Voiam să le explic ce este mentoring, networking, etc. Programul a fost acceptat după câteva luni, și a fost difuzat in 2012 ca o serie de episoade sub numele de “Introducing Toronto” (pentru că era difuzat doar în Toronto). Anul următor programul nu a mai continuat, pentru că Rogers dorește să dea ocazia - în fiecare an - la diferiți membri ai comunițății să creeze noi proiecte (dar m-au încurajat să dezvolt singur proiectul pe cont propriu). Așa că am continuat să caut oportunități de a produce acest program TV. În 2015, la un eveniment de networking am avut ocazia să întâlnesc decanul de la Chang School Ryerson University, care este un fost ministru al imigrației. Ea a înțeles imediat valoarea proiectului meu și Chang School mi-a acordat fonduri pentru demarerea primului season al New Canadians TV (13 episoade). Așa a început, difuzat mai întâi în Toronto și regiunea Peel, apoi (așa cum doream) l-am extins la nivel național prin OMNI TV. Apoi am lansat și website-ul, blog, și o prezență pe diferite canale de social media.

GC: Interesant! Îmi place cum, deși erai încă în primii tăi ani aici, ai ținut tot timpul în minte obiectivul tău (să rămâi în profesia ta și să devii independent) și iată că ai reușit să sari de la statutul de nou venit la a produce și difuza la nivel național un program TV și un website care poate fi accesat din întreaga lume! Cu alte cuvinte, ai reușit să-ți creezi sigur calea pe care ți-o doreai! Iar în acest proces, ai ajutat și ajuți în continuare pe mulți alții să reușească și ei mai repede! Dintre toate poveștile de succes difuzate de New Canadians TV, sau care se datorează acestui program, care te-a marcat cel mai mult?

GK: Toate mi-au plăcut, de aceea am și ales să le prezentăm. De exemplu, doctorul din Sri Lanka care a reușit să obțină un post de rezidențiat prin concurs, deși au fost 75 de candidați și doar două posturi. El nu povestește doar cum a reușit să ia examenul, dar oferă și sfaturi pe care nu le găsești în altă parte. De exemplu: în ce perioadă a anului e bine să vii în Canada dacă vrei să te pregătești pentru acel examen de rezidențiat.
La un job fair, am întâlnit un inginer care nu reușise să-și găsească de lucru timp de 18 luni. După ce i-am spus despre un bridging program pentru ingineri, și i-am arătat câteva video-uri de pe New Canadians TV, el a urmat acel program și în scurt timp și-a găsit de lucru în domeniul lui. Un alt exemplu: o specialistă în marketing din Caraibe a vizionat și înregistrat episoadele New Canadians încă de când se pregătea să vină în Canada. Aceasta a ajutat-o să înțeleagă strategiile care-i vor facilita o integrare mai rapidă, și le-a folosit cu succes după ce a immigrat aici: și-a găsit de lucru exact în domeniul ei, ca specialist de Marketing la o mare bancă. Apoi a folosit aceleași strategii ca să-și găsească, anul urmator, un job la o organizație la care și-a dorit demult să lucreze. Unele din episoade prezintă și exemple de imigranți care și-au schimbat direcția de carieră: cum este medicul din Bangladesh care, odată ajuns aici, a vrut să rămană în domeniul medical, dar s-a orientat către cercetare medicală, un domeniu care-i place mai mult. Ascultănd aceste povestiri de succes, și a celor care mă opresc să-mi spună (chiar și pe stradă) căt de mult i-a ajutat ceea ce difuzăm, mă motivează să continui … deși nu e ușor.

GC: Care sunt greutățile prin care trece New Canadians TV?

GK: Deoarece doar producerea video-urilor despre programe și servicii primește finanțare (fiecare video de la o altă sursă), NCTV are nevoie de suport pentru celelalte activități și resurse necesare funcționării. De exemplu: pentru producerea video-urilor despre immigranții de succes (care sunt apreciate mult de cei care vizionează NCTV), pentru coordonarea tuturor activităților necesare funcționării programului (producție, difuzare, promovare, găsirea de sponsori). Deși misiunea NCTV se aliniază foarte bine cauzelor care pot fi finanțate prin burse guvernamentale, NCTV nu are acces la aceste burse pentru că este produs de New Horizons Media (care este o firma privată cu caracter social). Deci trebuie să ne descurcăm altfel dacă vrem ca acest project să rămână independent și dedicat misiunii sale, ca să nu fie influențat de cerințele și efortul suplimentar necesar administrării unor burse primite de la guvern.
Deasemenea, suntem o echipă mică (dar inimoasă) de profesioniști în media și jurnalism. Unii dintre noi au și joburi, deci nu este ușor de coordonat toate calendarele noastre și ale clienților.

GC: Ce planuri de viitor ai pentru New Canadians TV?

GK: NCTV este deja invitat să acopere subiecte din diferite părți ale Canadei. Am întâlnit noi veniți din orașe cum sunt Sarnia și Thunder Bay, din British Columbia și New Brunswich… și am vâzut prin ce greutăți trec și ei, și reușitele lor. Deci plănuim să ne extindem! NCTV va deveni un program difuzat în toate lunile anului. Acum acoperim doar 7 luni pe an, dar difuzând tot timpul anului ne va permite să ajutăm noi veniți oricînd ajung ei în Canada. În plus, și pe cei care doresc să vină aici. Dacă sunt încă indeciși în ce parte a Canadei să se instaleze, programul nostru îi poate ajuta să ia o decizie mai bună - pentru că vom vorbi și de resurse, oportunități și ce-i specific în diferitele regiuni ale Canadei. În acest fel, vor putea - dacă vor - să evite să meargă într-o zonă unde este concurență mare în domeniul lor… în timp ce în altă zonă sunt posturi disponibile în același domeniu. Cum este cazul acum în New Brunswick, unde industria de IT este în plină dezvoltare și au nevoie de profesioniști în acest domeniu.
Online, ne extindem și în afara website-ului. New Canadians TV este un proiect multi-platformă, care utilizează o varietate de platforme disponibile pentru a putea fi accesibil și celor din afara Canadei care vor să imigreze aici. Recent am lansat prima serie de webinarii pe diferite teme legate de integrare, și vom adăuga mai multe webinarii. Cum îmi imaginez eu? NCTV este ca un fel de cerc complet, prin care noii veniți sau cei din afara Canadei pot avea access la informații, resurse, exemple de reușită, o platformă unde pot interacționa … ca un principal hub de informații care reușește să-i facă mai constienți de ce este aici, ce pot face… și să le faciliteze succesul.
În viitorul imediat plănuim o reorganizare a website-ului, pentru ca informația să fie mai ușor de găsit în funcție de subiectul dorit de vizitator: secțiuni cu informații pertimente pentru un anumit domeniu (de exemplu sfaturi și informații pentru noii imigranți care au experiență în inginerie), două tipuri e-newsletters (general și tematic). Pe viitor aș vrea ca vizitatorul să poată selecta ce tip de informații dorește să vadă mai des când vizitează website-ul, De exemplu, dacă locuiește în Ottawa, majoritatea informațiilor afișate pe ecran să fie știri din legate de Ottawa sau relativ la imigranții, resursele. programele și domeniul professional din acest oraș.
Pregătim deasemenea să avem programul disponibil și în alte limbi pe Youtube, pentru a fi accesat și de cei care nu-s încă vorbitori de limba engleză dar vor să se pregătească pentru Canada înainte de a ajunge aici.
Există acum o nouă tendință: TV și online par să se combine, și vom vedea asta din ce în ce mai mult în următorii ani. Mulți utilizatori renunță deja la cablul TV și încep să folosească TV apps (Apple TV, Roku, Fire TV…), iar New Canadians se orientează și în această direcție. În sezonul următor vom lansa mai întâi pe Roku, apoi și pe celelate platforme.

GC: Am înțeles că New Canadians este un program TV independent…

GK: Da, NCTV nu are nici o afiliere politică. Dezvoltarea acestui proiect este influențată doar de misiunea pe care am definit-o, nu și de sursele de finanțare. Până acum, finanțările au venit de la diferite organisme și guvern (provincial, local), și au fost doar pentru producerea video-urilor care prezintă serviciile și programele pe care ei doresc să le prezinte mai bine noiilor veniți.

GC: Fără îndoială, New Canadians este un proiect foarte util imigranților - nu doar celor noi veniți sau care vor veni în Canada. Ce rol ar putea avea comunitățile etnice în acest context? Cum ar putea contribui și beneficia mai mult de New Canadians TV? Evident, mă gândesc în special la comunitatea română.

GK: Sunt mai multe modalități prin care comunitățile etnice, cea română în acest caz, pot beneficia. Pentru românii care vor să imigreze în Canada sau au ajuns deja aici, NCTV poate ajuta la îmbunătărea nivelului de limba engleză și - în același timp - la învățarea de strategii utile pentru o integrare mai rapidă și de succes. Mai ales că programul prezintă și multe experiențe și sfaturi de la cei care au trecut deja cu succes prin perioada de integrare, unele informații nepuntând fi găsite în nici o altă parte. Deasemenea, îi poate ajuta să-și mențină motivația și moralul ridicat într-o perioadă în care este dificil de navigat când încă nu vezi ‘luminița de la capătul tunelului’. Sunt din ce în ce mai multe programe pentru noii veniți, și nu-i ușor să le înțelegi și să le compari când abia ai ajuns aici - NCTV îi poate ajută și în acest sens!
Fiind un proiect care prezintă informații ce provin de la diverse surse (programe, organizații, imigranți de succes,…), NCTV facilitează înțelegerea mai bună a mediului în care alegi să trăiești, ce oportunități există deja, poți face conecțiuni pe care poate altfel nu le-ai face…
Chiar și cei care sunt aici de ceva timp pot beneficia de aceste informații și de ideile sugerate de cei care sunt - sau nu sunt - în același domeniu cu ei.
Deasemenea, comunitatea românească poate ajuta - dacă dorește - la promovarea conținutului NCTV atât la românii de aici, cât și la cei din România și restul diasporei. Ne poate sugera exemple de succes ale unor imigranți români ale căror experiență poate pot fi o sursă de inspirație și motivație pentru ceilalți imigranți (români și nu numai).
Dacă firmele românești sunt interesate să mărească vizibilitatea serviciilor și produselor lor, NTCV are access la o piață enormă - fiind difuzat atăt pe plan local și național, cât și în afara Canadei (prin website, newsletter, Youtube). Dacă ținem cont că jumătate din populația din Toronto sunt imigranți de primă generație, iar Canada primește în fiecare an în jur de 340.000 de noi imigranți, NCTV poate mări vizibilitatea firmelor românești interesate de această piață. Suntem deschiși la anunțuri publicitare și sonsorizări.

GC: Am văzut că New Canadians TV este partener media destul de des la conferințe și evenimente pe teme de imigrare. Ce tendințe ai observat c-au apărut în ultimul timp?

GK: Participarea la aceste conferințe mă ajută să înteleg mai bine acest sector. Sunt atât de multe lucruri pe care le poți învăța când participi la asemenea conferințe. În cazul meu, aceste informații mă ajută să iau decizii mai bune legate de ce subiecte pot fi prezentate la NCTV, în ce formă, care sunt cerințele și nevoile diferitelor sectoare legate de imigrare. Dacă ar fi să menționez doar două tendințe: prima ar fi că există un interes din ce în ce mai mare de a avea acces la cei din afara Canadei care vor să emigreze aici, pentru a-i ajuta să înteleagă mai bine realitatea canadiană, pentru a veni mai pregătiți să depășească cu succes dificultățile de început. Atât guvernul cât și agențiile care ajută noii imigranți se îndreaptă în această direcție - și aici NCTV poate juca un rol important, prezentând informația într-un mod mai “sănătos” (imparțial). A doua tendință pe care vreau s-o menționez: există un interes din ce în ce mai mare de a partaja informație, și NCTV exact asta face. Guvernul și agențiile realizează din ce în ce mai mult că trebuie să partajeze mai multă informație cu noii imigranți sau cu cei care sunt în curs de imigrare, spunându-le sau arătându-le în ce fel serviiciile puse la dispoziția lor îi pot ajuta … în speranța că aceștia se vor integra mai repede în economie. Pentru că asftel toată lumea va căștiga: economia va propera, guvernul va avea mai mult succes, companiile vor câștiga… toți vor câștiga! Și societatea va câștiga dacă noii veniți se vor putea integra mai repede, nu-i așa?
La multe conferințe la care am participat, în diferite sesiuni de grup sau în discuțiile cu grupul de invitați, a ieșit întotdeauna la iveală necesitatea de a arăta mai mult oamenilor și de a partaja informație. Acestea sunt aspectele care lipsesc și unde New Canadians TV dorește cu adevărat să contribuie.

GC: Dacă ai avea o baghetă magică, ce-ai dori să se întâmple?

GK: Dacă aș avea o baghetă magică aș face ca New Canadians TV să fie vizionat de fiecare dintre cei 340.000 de imigranți care vin în Canada în fiecare an. Pentru ca să fie informați mai bine și să aibă succes mai repede. Asta pare ca o glumă, dar în realitate aș face ca fiecare nou venit să reușească!

GC: … cu ajutorul New Canadians TV? Sau în general?

GK: În general. Dar în cazul meu, eu cred în New Canadians TV ca proiect, pentru că am văzut rezultate care ne plac. De aceea vom dezvolta proiectul pentru a putea ajunge la fiecare nou venit la care putem, ca să învețe ce are nevoie înainte chiar de a ajunge aici - și după ce vine - ca să nu repete aceleași greșeli pe care le-am făcut eu și mulți alții.

GC: În 2015 ai primit Pioneers for Change Award, care este oferit celor ce au adus Canadei o contribuție semnificativă și cu efect de lungă durată. Spune-ne te rog pe scurt, ce alte inițiative mai ai în acest moment?

GK: Tot prin intermediul New Horizons Media am lansat și alte două inițiative - Immigrant Business Expo și Immigrant Business Café - pentru a ajuta noii veniți cu spirit antreprenorial sau care au deja un business să facă mai ușor conexiuni ca să-și dezvolte business-urile. Sunt atât de mulți! Există deja câteva programe care-i ajută pe noii veniți să-și pornească un business dacă vor, dar după ce termină aceste programe nu există un mediu comun care le permită să se mai întâlnească. Aceste două inițiative au ca scop să creeze acest mediu comun unde acești noi antreprenori se pot întâlni pentru a continua să învețe, să se conecteze unii cu alții și să-și lărgească cercul de cunoștințe.

GC: Aceste inițiative sunt deschise doar celor noii veniți?

GK: Nu. Sunt deschise tuturor, pentru că vrem ca și imigranții care-s de mai mult timp aici și cei născuți în Canada să-și lărgească sfera de cunoștințe și să cunoască oameni noi. Toți cei care sunt interesați să facă business cu cei noi veniți care-s antreprenori sunt mai mult decât bine-veniți!

GC: Hai să ne întoarcem la tine acum. Dacă ar fi să alegi doar una din trăsăturile personalității tale, care te-a ajutat cel mai mult să pornești și dezvolți atâtea inițiative?

GK: Dacă trebuie să aleg doar una, m-aș referi la originea mea armeană. Ca nație, armenii au trecut prin multe situații dificile (ultima a fost genocidul), dar au reușit întotdeauna să se ridice și să reușească din nou. Privind din această perspectivă, am făcut atît de multe greșeli când am venit - la un moment dat ajunsesem să mă întreb dacă încă mai sunt în stare să gândesc bine - dar am fost capabil să persist și să trec de cealaltă parte cu rezultatele de care am vorbit mai devreme. Și încă ceva: mie nu-mi place rutina! Nu-mi place să am un job de la 9 la 5, să fac același lucru tot timpul. Îmi place să încerc mereu ceva nou. Întodeacauna am fost activ, și ca jurnalist: produceam segmentele de știri la televiziune, dar conținutul era întotdeauna diferit - ceea ce ne făcea să mergem înainte, mă ajuta și pe mine să merg înainte.

GC: Mulțumesc pentru interviu, Gerard! Dacă sunt români interesați de New Canadians TV, unde pot găsi mai multe informații?

GK: Pe website-ul nostru: https://newcanadians.tv/ Mulțumesc și eu, Gabriela, pentru că mi-ai oferit ocazia să le vorbesc românilor despre New Canadians TV!





Gabriela Casineanu    7/21/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian