Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Expozitia « Le Monde en Couleurs » la Montreal

21 de artisti plastici s-au reunit in salonul-atelier Valmi de la 1595 Van Horne. Expozitia « Le Monde en Couleurs » organizată de Valeria Gruia, proprietara galeriei, este remarcabilă prin colorit, diversitate cît si prin prezenta notabilă a 13 expozanti de sorginte romănă. Spatiul luminos al salonului pare insuficient pentru atîtea talente dar în acelasi timp un primitor atelier pentru artistii care continuă nonstop să creeze în acelasi spatiu. Vizitatorul se simte aici mai degrabă ca în atelierul unui prieten apropiat.

Cîteva nume de exceptie ale acestei miscări artistice romănesti efervecente le regăsim cu noi creatii si idei, Carmen Doreal, Anca Ciupitu, Doina Falcon, Eva Halus, Tatiana Sragar si Vicky Tarcău. Alte nume le descoperim cu încîntare Ofelia Armasu, Mihaela Bociu, Ionut Buruian, Michel Murgulescu, Ionela Manolescu si Iulia Moraru-Murgulescu.

Despre Valeria Gruia, un artist consacrat care a creat un fagure artistic în Montreal, e greu să spui ceva nou. De data asta revine cu o pleiadă de tablouri, unele sunt acuarele delicate de flori , altele sunt tablouri urbane impresionante prin tehnică.

Carmen Doreal e aceeasi pictorită gravă, într-un zbucium nemilos al culorilor, de o realitate stratificată si misterioasă prinsă într-un ulei viscos si greu, aproape un calcio vechio, chiar si lacul ei părînd o mlastină.

Anca Ciupitu are o tematică inedită, patru tablouri cu mielusei si oi, într-un stil de Monet sumbru, n-ai zice că vegetatia e de primăvară. Oare sa fie inspirat de o reintoarcere în timp în Romania natală ? Oricum subiectul, subliminat într-un stil « Ciupitu » net si personal,
frapează si incită la intrebări.

Doina Falcon surprinde iar cu două tematici diametral opuse, o serie de patru tablouri cu flori, unele în culori suave pastel pline de seva, altele în culori aprinse, cărnoase, zvîcnind de viată, si o altă serie de portrete în culori întunecate, dure, dezechilibrante, pe hîrtie de mătase, într-un stil neocubist, o artistă in continua căutare, cu o mie de fatete, debordînd de imaginatie si resurse.

Eva Halus nu se dezminte, gratioasă, gingasă, ne trece prin cele patru anotimpuri ale Montrealului ca printr-o poveste, o iarnă halucinantă, o primăvară prea scurtă, o vară toropită pe Mont Royal si o toamnă în flăcări.

Tatiana Sragar revine cu o viziune luminoasă, radiind sperantă si frumos în lumea magică a florilor, în timp ce Vicky Tarcău se dechide spre peisaje marine de anvergură într-un stil usor impresionist.

M-au impresionat în mod special diversitatea creatiilor Ionelei Manolescu trecînd de la influente Chagall, la influente Van Gogh la influente moderniste, stilul matissian al Ofeliei Armasu, misterul bizantin emanat de tablourile aparent comune ale Mihaelei Bociu cît si senzatia de zbucium in creatiile Iuliei Moraru-Murgulescu.

Si ca să nu discriminăm sexul tare în această expozitie dominată de femei, expozitia are si doi reprezentanti de origine romănă, pictorul Ionut Buruian (stabilit in Spania) si Michel Murgulescu. Ionut excelează cu două portrete ale celor mai mari barzi din America de Nord, unul « putin sifonat » al idolului meu sacru Leonard Cohen si al doilea, « just on the spot » al lui Bob Dylan, în timp ce Michel se prezintă cu peisaje din Grecia insulară.

E greu să te dezprinzi de aceasta oază a creatiei, dar prin ferestrele mari, generoase, ale sălii de expozitie, Montrealul, acest oras trepidant scăldat în lumina orbitoare a unui mai întirziat, te atrage ca un magnet gigantic.


Pt Observatorul / Vera Oren Montreal





Vera Oren    7/18/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian