Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Mozart și…șampanie

...Și a venit implacabil momentul Încheierii Stagiunii cu numărul 140 a prestigioasei Filarmonicii brașovene, eveniment ce s-a derulat într-o atmosferă entuziastă joi, 28 iunie 2018. Melomanii care au umplut până la refuz eleganta Sală ”Patria” din municipiul de sub Tâmpa au avut privilegiul să asiste la un minunat Concert Simfonic Extraordinar dirijat de Mădălin Voicu, solistă fiind renumita violonista Cristina Anghelescu.
În program a figurat W. A. Mozart, Serenada „Eine Kleine Nachtmusik” KV 525, Concertul pentru vioară și orchestră nr. 5 în La major KV 219 „Turkish”și Simfonia nr. 35 în Re major KV 385 „Haffner”, iar la final spectatorii și interpreții au ciocnit o cupă de șampanie și au schimbat impresii, s-au fotografiat în elegantul foaier, marcând în mod festiv succesul unei Stagiuni de excepție.

O retrospectiva succintă

...Poate că unii dintre cititorii ”Observatorului” își mai amintesc că la finele lui septembrie anul trecut consemnam Deschiderea Stagiunii 2017/2018, ce a marcat începutul celui de-al 140 an de existență al prestigioasei instituții muzicale din Țara Bârsei; a doua ca longevitate din România și una dintre cele mai vechi Filarmonici din Europa !!! Apoi, în 2018 muzicienii brașoveni ca și invitații lor au ținut să omagieze Centenarul Marii Uniri, prestațiile lor fiind la o cotă foarte ridicată.
Noua conducere a instituției instalată toamna trecută, respectiv violoncelistul de talie mondială Anton Grigore Niculescu (în calitate de manager-general), secondat de directorul artistic în persoana redutabilului clarinetist Iulian Rusu, a gândit la început de drum o strategie complexă, novatoare. Ca atare, s-au programat pe lângă concertele simfonice și de cameră tradiționale, o seamă de spectacole de o factură mai aparte, cum ar fi colaje de muzică și poezie, seri tematice, anumite recitaluri inedite - manifestări artistice foarte apreciate de publicul larg. S-a încercat și s-a reușit ieșirea treptată dintr-o anumită rutină, având ca scop atragerea unei asistențe mult mai largi, în special a tineretului, demers care în mare parte a și reușit. Rămâne ca și în anii următori această preocupare să continue, în beneficiul tuturor.
Repertoriul a fost gândit cu profesionalism, fiind diversificat și complex, menit să satisfacă un public meloman mereu mai exigent.

Fără a face o prezentare exhaustivă a punctelor forte ale Stagiunii ce abia s-a încheiat, ținem să evidențiem cu ajutorul Alexandrei Grancea, P.R.-ul instituției (căreia îi suntem recunoscători pentru amabilitatea și celeritatea cu care răspunde mereu doleanțelor noastre profesionale) câteva dintre evenimentele reprezentative.
Să începem prin a menționa ”Turneul Stradivarius-Vioara lui Enescu”, urmat de magnificul Concert Festiv în prag de An Nou 2018, având-o ca invitată specială pe soprana de notorietate mondială Leontina Vaduva, care a evoluat alături de câțiva artiști consacrați, cum ar fi sensibila și talentata pianistă Ioana Maria Lupașcu, frumoasa actriță și măiastra recitatoare Daniela Nane, virtuozii soliști intrumentiști Anton Niculescu și Iulian Rusu, acompaniați de pianistul (și dirijorul) nipon Koichiro Kanno.
Să punctăm și alte momente speciale. Ne vom referi, iată, la Recitalul Aniversar ”Gaudeamus Quartet” ce a avut loc cu prilejul împlinirii a 30 de ani de activitate. Cunoscuta formație camerală constituie o prezență activă în viața muzicală a Brașovului, dar și a țării, efectând turnee încununate de succes peste hotare. Prin concertele susținute în cadrul Stagiunii Camerale a Filarmonicii brașovene, ”Gaudeamus Quartet” și-a adus o contribuție valoroasă la promovarea și dezvoltarea culturii românești și universale. Componența cvartetului s-a mai schimbat de-a lungul timpului, avându-i în prezent ca membri pe Lucia Neagoe - vioara I, Raluca Irimia - vioara II, Leona Varvarichi - violă și Ștefan Neagoe - violoncel.
A urmat un alt moment emoționant, fiindcă sărbătoritul este extrem de apreciat și îndrăgit de publicul de toate vârstele. Ne referim la distinsul ”Prinț al baghetei”, maestrul Ilarion Ionescu-Galați, declarat Dirijor de Onoare al Filarmonicii: un personaj charismatic și un muzician desăvârșit.
Continuăm enumerarea și a altor reușite, ca de pildă Concertul dedicat împlinirii a 60 de ani de la înființarea Postului de Radio Tg. Mures, apoi Festivalul ”Gloria Domini”, Concertul Extraordinar dedicat Sărbătorilor Pascale, Omagierea dirijorului spaniol de origine română Octav Calleya. Un eveniment pe care l-am reflectat pe larg a vizat Concertul Simfonic Extraordinar Aniversar din data de 3 mai 2018 intitulat ”La Multi Ani Filarmonica Brașov” , dedicat împlinirii a 140 de ani de activitate a Orchestrei Simfonice. La pupitrul dirijoral s-a aflat distinsul muzician brașovean Cristian Mandeal, solist fiind o altă celebritate mondială, anume violoncelistul rus Alexander Rudin.
Menționăm cu placer numele și altor dirijori care au condus Orchestra Simfonică în aceasta Stagiune, cum ar maeștrii Horia Andreescu, Daisuke Soga, Koikiro Kanno, Cristian Oroșanu, Valentin Doni, Natalia Ponomarchuk, Gheorghe Costin, Stefano Trasimeni, Mihail Agafita, Igor Verbitsky, Dumitru Goia, Misha Katz, Mădălin Voicu, Scott Krijnen, Ivan Stolbov.
Din rândul soliștilor instrumentiști s-au detașat pianiștii Dan Grigore, Vlad Dimulescu, Horia Mihail, Ioana Maria Lupașcu, Eduard Kunz, Bruno Canino, Alexei Nabioulin, Nicolas Bourdoncle, Mario Hossen, Kristina Miller, Elisabeth Leonskaja, violoniștii Cristina Anghelescu, Gabriel Croitoru, Alexandru Tomescu, Florin Ionescu-Galati, violonceliștii Anton Niculescu, Rodin Moldovan, Alexander Rudin, sopranele Leontina Văduva și Irina Iordachescu, violistul Vladimir Mendelssohn. Totodată, omagiem prestația de înalt profesionalism al membrilor Corului Mixt al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, conduși de reputatul muzician Vasile Cazan.
Tot în aceasta Stagiune au mai colaborat cu Orchestra Simfonică brașoveană artista greacă Matina Velimachiti și conaționalul ei, celebrul saxofonist Theodore Kerkezos, care au realizat un spectacol original de muzică și... pantomimă! Să mai elogiem faptul că Centenarul Marii Uniri a fost serbat recent printr-un Recital Extraordinar de Muzică, Poezie și...Istorie, susținut de Ioana Maria Lupașcu, Daniela Nane și invitatul special, cunoscutul profesor universitar bucureștean, Adrian Cioroianu.

Muzician talentat și… nonconformist

Dirijorul căruia îi dedicăm prezentarea de față se numește Mădălin Voicu și este un muzician talentat și… nonconformist, fiul celebrului violonist Ion Voicu, Artist al Poporului. A studiat vioara la Conservatorul de Muzică Bucureşti, apoi dirijatul. Mădălin Voicu a concertat în ţară şi în străinătate, uneori împreună cu tatăl său. În timp a devenit nu doar un cunoscut muzician, ci și om politic activ, cu un discurs incisiv și o atitudine tranșantă. Mereu a rămas un promotor al tinerei generaţii de artiști talentați, iar prin intermediul ”Fundaţiei Internaţionale Ion Voicu” a realizat o serie de manifestări concertistice memorabile. Domnia sa a fost dirijor al Filarmonicilor ”Oltenia” şi ”Paul Constantinescu”, fiind invitat permanent al orchestrelor de profil din ţară şi de peste hotare. A susţinut concerte alături de Orchestra de Cameră Bucureşti, înfiinţată de către distinsul său părinte, iar din anul 2001 a devenit Membru de Onoare al Academiei Franceze de Ştiinţe, Arte şi Litere.
Pentru ilustra familie Voicu legatura cu ”Festivalul Enescu” a însemnat nu numai participarea, ci şi întâlnirea cu marile nume ale vremii. Încă din anii ’50, perfecționistul interpret Ion Voicu a făcut parte din elita internațională a muzicienilor. A reuşit ca la fiecare ediție a Festivalului de la București să aducă mari personalităţi din străinătate, grație prieteniei care-i lega de aceștia, cum ar fi vestiții Arthur Rubinstein, Yehudi Menuhin, Isaac Stern sau Mstislav Rostropovici.
Mădălin Voicu a fost la rândul sau director artistic al ”Festivalului G. Enescu” începând din anul 1995, reuşind să continue o frumoasă tradiție.
“Consider că George Enescu merita așa ceva, fiind una dintre marile figuri ale muzicii contemporane (mă refer la secolele XIX şi XX), declara Mădălin Voicu. Am reuşit să ajungem cu acest Festival deja pe locul 4 în lume, ceea ce este mai mult decât onorant. Trebuie să păstrăm acest statut şi să construim plecând de aici.
Consider că cele mai cunoscute lucrări ale lui Enescu trebuie să facă parte din repertoriul oricărui dirijor şi interpret contemporan. Mă refer la Sonatele pentru vioară şi pian (pe care le-a cântat mult şi tatăl meu), la Rapsodii, la Simfonia I. Toţi marii dirijori din lume ar trebui să le cânte. Enescu este egalul lui Stravinski, Boulez, Şostakovici - mă refer la generaţia lui. Să vă mai spun ceva despre Enescu. A fost unul dintre primii profesori de vioară ai tatălui meu; practice George Enescu l-a descoperit pe tata! Venea des la concertele lui după aceea, ceea ce însemna un gir, pentru că Enescu nu se interesa de concertele oricui. Ion Voicu mergea la Sinaia, la cursurile de vară ale lui Enescu. Dintre soliştii de marcă este singurul care l-a avut ca profesor pe Enescu, mă refer la români, pentru că altfel toţi ştim că Enescu a fost profesorul lui Yehudi Menuhin”(...)
Prezența domniei sale joi-seara la pupitrul Orchestrei Simfonice brașovene a reprezentat un adevărat…”magnet” pentru melomani, care nu l-au mai văzut de mulți, mulți ani oficiind aici, oferind un adevărat regal muzical. A promis în mod public că va reveni cât mai curând posibil, poate chiar din toamnă, urmând a susține un concert împreună cu maestrul Anton Niculescu. De asemenea, a avansat o…”surpriză” - un recital de muzică veche, lăutărească, propiect cu care va efectua un turneu european.

Violonista Cristina Anghelescu

Solista serii de Închidere a Stagiunii a fost, după cum spuneam, celebra violonistă Cristina Anghelescu. Ea provine dintr-o familie de muzicieni și a început studiul viorii cu tatăl sau, cel care i-a îndrumat cu atenție și profesionalism formarea artistică. Apoi a urmat și absolvit Universitatea de Muzică din Capitală la clasa maestrului Ștefan Gheorghiu (discipol al lui David Oistrah), iar în prezent este solistă a Orchestrei “Radio” Bucuresti.
Este câștigătoarea Concursurilor Internationale “Alberto Curci”, Napoli - 1983, “Dr. Luis Sigall”, Vińa del Mar- 1985, “Jean Sibelius”, Helsinki - 1990, Chile si Andria -1991, obținând, de asemenea, Premiul V la competiția muzicală “J. Thibaud”, Paris - 1981, Premiul IV la Concursul “Tibor Varga”, Sion - 1983 și locul IV la Concursul “P. I. Ceaikovski” de la Moscova în anul 1986.
Prezenţă activă pe scenele din România încă din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite, ca ”Schauspielhaus” din Berlin, ”Tschaikowsky Hall”-Moscova, ”Teatro Monumental y Auditorium” - Madrid; ”Smetana Hall”din Praga etc.
A colaborat cu maeștri cunoscuți ca Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel, Yuri Simonov. Apreciata violonistă a efectuat numeroase turnee de concerte si recitaluri în toate țările Europei, în America de Nord, de Sud, în Taiwan, Africa de Sud ș.c.l.
Cristina Anghelescu a realizat numeroase înregistrări cu concerte de Mozart, Ceaikovsky, Mendelssohn-Bartholdy, Vivaldi, precum și cu cele doua Concerte de George Lloyd, alături de renumita Orchestra “Philarmonia” din Londra, repurtând un frumos succes și recent la Brașov.

O echipă redutabilă

Nu putem încheia acest articol fără să adresăm felicitări preotagoniștilor în numele melomanilor, dar și al nostru personal, în calitate de corespondent al prestigioasei publicații a Disaporei românești din Canada și SUA (ziarul ”Observatrorul”), Menționăm că am avut o bună conlucrare profesională cu staff-ul prestigioasei instituţii de cultură, personal cu maestrul Anton Grigore Niculescu în calitatea sa de manager-general, respectiv, cu directorul artistic, dirijorul și cunoscutul instrumentist Iulian Rusu. Adresăm pe această cale mulțumiri și harnicei echipei feminine care a asigurat relațiile publice, materialele documentare, advertising, protocol, alcătuită diin Anna Niculescu Adina Carp, Alexandra Grancea, Ana Maria Moldovan, pentru promtitudinea cu care au răspuns solicitărilor presei.
Dorim să subliniem încă o dată reușitul Program de sală, care în ultimul an a cunoscut o revigorare benefică. Pe lângă obișnuitele informații muzicale, prezentări ale compozitorilor și protagoniștilor, aprecieri critice, anunțuri legate de viitoarele manifestări ș.a.m.d., broșura a conținut pertinente cronici muzicale scrise cu aplomb și solidă documentare de către dr. Petre Marcel Vârlan, apreciat cadru didactic universitar la Facultatea de Muzică a Universității ”Transilvania”.

Program estival

”Stagiunea...clasică” s-a încheiat, ca să spunem așa, dar va continua una estivală. Vineri, 6 iulie, de la ora 20.00 în vestita Piață a Sfatului din centrul vechiului burg transilvan va avea loc un Concert în aer liber, dirijor Cristian Oroșanu. Și tot săptămâna viitoare se va derula la Sala ”Patria” ediția cu numărul 41 al longevivului și prestigiosului “Festival Internaţional al Muzicii de Cameră”, eveniment artistic de amploare pe care Filarmonica Braşov îl oferă cu drag numeroșilor ei admiratori. Și prieteni...







Horia C. Deliu    6/29/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian