Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


1 iulie Ziua Canadei - Istoria Canadei pe scurt ( 11 )

1867 - Confederatia
Coloniile britanice în America de nord sunt unificate sub British North American Act si Canada a devenit “Dominion of Canada”. Actul, schitat de John A. Macdonald si semnat la 8 mai, a devenit activ pe 1 iulie 1867.
În ciuda sentimentelor împotriva confederatiei din Nova Scotia, viitorul Prim Ministru Charles Tupper a convins Nova Scotia să intre în Dominion.
Sir John A. Macdonald a fost numit primul Prim Ministru al Canadei si a câstigat alegerile în August.
Orasul Ottawa a fost numit Capitala Dominionului.

1868
Unul din părintii Confederatiei, Thomas D'Arcy McGee, a devenit primul canadian victima unui asasinat pe 7 aprilie. McGee a fost un dusman declarat al Fenianilor (vezi 1859 & 1866) si a murit în mâinile lor.

1869
Canada a cumpărat “Rupert's Land” de la “Hudson's Bay Company”. Achizitia a amenintat viata din vest si, în luna noiembrie a aceluiasi an, Louis Riel i-a condus pe Métisi într-un atac contra teritoriului “Fort Garry” (actualmente Winnipeg, Manitoba) si l-a ocupat. Acest protest a fost cunoscut sub numele de Rebeliunea “The Red River Rebellion”.

1870's
Înaintea acestei decade, cererea pentru bunuri de piele devenise cu fiecare an mai mare. În timpul anilor “70, hoardele de bizoni din nord au fost practic decimate, ceea ce a dus la prăbusirea economiei si vietii Aboriginalilor din vest. Nativii, care depindeau de bizoni pentru tot, de la hrană până la îmbrăcăminte s-au pomenit deodată dependenti de “noii veniti” din est.
Rebeliunea “Red River Rebellion” a continuat să provoace autoritatea canadiană în nord-vest. Canada a declarat un guvern provizoriu în ianuarie, dar guvernul a fost dat jos în august de General Wolsely. Actul “The Manitoba Act” a creat noua provincie Manitoba din asezările din “Red River Settlement”, suprimând cu eficientă rebeliunea.
Viitorul Prim Ministru Richard Bennett s-a născut în Hopewell Hill, New Brunswick, pe 3 iulie (vezi 1930).

1871
British Columbia s-a alăturat Confederatiei pe 20 iulie. Primul Ministru Macdonald a început constructia căii ferate “Intercolonial Railroad”.

1873
Prince Edward Island s-a alăturat Confederatiei. În acest timp , noua tară a fost lovită de o criză economică. Primul Ministru John A. Macdonald a creat “The North-West Mounted Police” (care a devenit mai târziu “The Royal Canadian Mounted Police, or RCMP”) pentru a introduce legi în teritorii. Totusi, Scandalul Pacific (Pacific Scandal) în care evidentza (furată din biroul viitorului prim ministru John Abbott) dovedea că Sir Hugh Allan dăduse o imensă contruibutie de campanie pentru guvernul lui Macdonald în schimbul unei charte exclusive ca să construiască “the Canadian Pacific Railway“(a.k.a. Canadian Pacific Railroad), aceasta fortând demisia lui Macdonald pe 5 noiembrie. Liberalul Alexander Mackenzie a devenit ce de-al doilea Prim Ministru al Canadei.

1874
PM Mackenzie a reformat sistemul electoral, introducând votul secret. De asemenea el a fondat “the Royal Military College”, acuma la Kingston. Printr-un “Act of Parliament”, s-au pus temeliile academiei. Portile s-au deschis pe 1 iunie 1876, primii studenti fiind cadetii de prima clasă ai domnilor “Old Eighteen”. În 1878, Regina Victoria si-a dat consimtământul de a permite colegiului să adauge prefixul “Royal” la numele său.
Între timp, Louis Riel a fost ales la “House of Commons” în februarie, dar locul său i-a fost refuzat datorită participării lui la rebeliunea “Red River Rebellion”.
Pe 26 iulie, Alexander Graham Bell a expus noua lui inventie, telefonul, familiei sale din Brantford, Ontario.
Anabaptists (Mnemonitii rusi) au început să sosească în Manitoba din diverse colonii rusesti de pe coasta de vest a Americii de nord.
Viitorul Prim Ministru William Lyon Mackenzie King s-a născut în Berlin (Kitchener), Ontario, pe 17 decembrie (vezi 1921 & 1926 & 1935).

1875
Riel a primit amnestie de la parlament cu conditia ca el să fie interzis de Canada pentru 5 ani.
PM Mackenzie a înfiintat Curtea Supremă a Canadei.
Bell demonstrează primul telefon functional în Boston în iunie.
Jennie Trout a devenit prima femeie cu licentă pentru a practica medicina în Canada. (Emily Stowe practicase medicina în Toronto fără licentă din 1867.) Grace Lockhart a absolvit “Mount Allison University” cu prima diplomă de “Bachelor of Arts” acordată unei femei.

1876
Calea ferată “Intercolonial Railway” care unea “Maritimes” cu “Central Canada” a fost terminată. Calea ferată “Pacific Line”, care va uni noua natiune, va începe curând.
Prima convorbire telefonică “long-distance” a avut loc pe 10 august, conectând casa lui Alexander Graham Bell's cu un magazine de cizme din apropiere, în Paris, Ontario. În acest timp s-a fondat Clubul “Toronto Women's Literary Club”, care era de fapt frontul pentru dreptul femeilor la vot (vezi 1873).

1877
Legislatura provincial din Manitoba a creat “University of Manitoba”, cea mai veche universitate din vestul Canadei.
Doctorul canadian Dr. Leonora Howard King a deschis un spital pentru femeile si copiii din China la Tienstin (acum Tianjin), la sud-vest de Beijing, unde a lucrat cu abnegatie timp de 47 de ani până la moartea ei în 1927. (Împărăteasa Chinei Dowager, gardiana împăratului infant, a premiat-o cu Ordinul Imperial “Double Dragon”.)

1878
John A. Macdonald a fost reales.
Între timp, în British Columbia, sentimentul anti-chinez a escaladat, atingând o culme când guvernul le-a interzis lucrătorilor chinezi să intre în serviciile publice.

1879
Politica Nationlă a lui Macdonald (National Policy), stabilită pe 12 martie, a introdus tarifele, care protejau bunurile canadiene, un sistem transcontinental de căi ferate si immigratia către vest.
Viitorul Prim Ministru Charles Tupper a început constructia lui “Canadian Pacific Railroad”.




Observator    6/29/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian