Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Sublinieri – Father’s Day

Când d-na. Joan B. Dodd, din Washington State,propune, în 1909, ca în iunie, cea de a treia duminică, să fie proclamată Father’s Day ca omagiu tatălui ei, nu erou al nu ştiu cărui război, nu cine-ştie-ce star al epocii, ci pur şi simplu tată devotat celor şase copii pe care i-a crescut singur, restabileşte un echilibru afectiv necesar, firesc. Aureola părintească aparţinând mamei – grija, sacrifiiciile, dăruirea, renunţarea şi mai ales iubirea – condiţionează prezenţa tatălui la nivelul necesarului autoritar când acceptat când respins , dar neapărat prezent.
Ceea ce spun poate fi o încercare anemică de a evita o expunere recalcitrantă a raportului mamă-tată aşa cum îl văd eu,. niciodată egal dar întotdeauna în favoarea autorităţii paterne, tată fiind pentru mine prezenţa majoră, deloc blândă, dar total superioară, în a fi ceea ce sunt.

Zice un poet drag mie :
« Sunt pentru că m-a durut, nu iubit,
pentru că între zbor şi prăbuşire, există umbră,
pentru că umerii tatălui mă apasă cum urletul apasă
frica
şi fuga.” *

Şi parcă nimic nu ne poate învalui protectiv alungând angoasele vieţii decât ceea ce tatăl transmite chiar şi atunci când nu mai este.

Father’s day fiind o reală sărbătorire colectivă…un omagial gest de respect, consideraţie şi iubitre pentru partenerul din umbra mamei – tatăl – si nu avem decât să ne bucurăm şi să îl celebrăm, fie că îl avem, fie că ni-l amintim.
Prezenţa aceea masculină, puternică, protectoare, responsabilă ne-a insoţit mai totdeauna.

E o imagine sternă în deschiderea verii această zi a tatălui, o subliniere virilă a naturii pornită să se desfăşoare fără obstacole, o masculină interferare în delicateţea mirosurilor ce ne-nconjoară, ce zic, cred că dacă noaptea nu ar fi aşa de neagră, prezenţa lui nu ar fi, probabil, necesară, dacă spaimele, întrebările, neputinţele, nesiguranţele nu ne-ar înfrâna îndrăzneala de a fi, prezenţa lui nu ar fi, probabil, necesară, dacă lumea, de obicei într-o rană, n-ar căuta verticalitatea fără de care nu putem fi oameni, prezenţa lui, a tatălui, nu ar fi, probabil, necesară.
Sună ca un poem?

Fără intenţie, vă asigur, o simplă subliniere a paternităţii de care cam facem abstracţie în ultima vreme, feminismul în ofensivă de vreo treizeci de ani încoace elaborând cu parşivenia militantului imaginea idolatrică a părintelui solitar, mama, bineînţeles.

Pe urmă îmi vine în gând o scurtă istorioară pe care tatăl i-o mspune fiului:

*“Al bătrân are nouăzeci de ani, acu’ ar face nouăzeci şi unu, pe la noi se trăia mult, de ce să zic, e drept că numai cine apuca, unii au apucat, unii s-au oprit pe drum chiar dacă nu au vrut, adică sigur că nu au vrut, dar când e război nu te întreabă nimeni, noi le-am apucat pe amândouă prea bătrâni, da’ al bătrân tot s-a dus la Mărăşeşti şi pe urmă ţi-a povestit şi ţie şi eu am fost la cotul donului da’ tu habar n-ai ce-i aia, o să-ţi povestec odată când om avea timp…”

“Happy Father’s Day!




Tea Nicolescu    6/17/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian