Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Măduva

Creaţia organică, adică tot ceea ce este dotat cu spirit vital, cu suflare de viaţă, cu suflet, este un miracol. Această corolă de minuni, cercetată pe toate feţele și în toate cotloanele ei, adesea contrariază logica noastră de fiinţe raţionale.
Fiecare creatură are o esenţă, un miez, care îi definește și-i modeleaza existenţa, de la naștere și până la moarte. Miezul, nu este dur ca piatra sau metalul, cum ne-am fi așteptat, ci moale, delicat. Dar, fără această delicateţe, căreia îi spunem în mod curent măduvă, n-ar fi posibilă construcţia structurii de susţinere, duramenul la plante și sistemul osos și/sau cartilaginos la animale și la om.

O definiţie lămuritoare a măduvei, mi se pare a fi aceasta:
MĂDÚVĂ s. f. 1. Substanță moale aflată în interiorul oaselor, care ia parte la formarea sîngelui și ajută la formarea țesutului osos. Trecînd desculți prin vad. ne degera măduva-n oase de frig. CREANGĂ plantelor, puternic dezvoltată în unele cazuri (de ex. la soc). Stătea posomorit, ca un copac cu măduva uscată. REBREANU, I. 27. Să pună. Măduvă de soc, Fir de busuioc, Să fiarbă la foc. COȘBUC, P. II 148. Ce-i înalt cît pădurea Și nu vede de fel lumea? (Măduva, inima copacului). GOROVE I, C. 227. 3. Fig. (Rar) Partea cea mai importantă, cea mai bună, cea mai prețioasă a unui lucru; esență, miez. (sursa: DLRLC , 1955-1957)

Cu excepţia exemplarelor singuratice, din întamplare sau dintr-o înclinaţie moșenită sau dintr-o decizie personală ( la oameni), și plantele și animalele și oamenii prosperă în condiţii de agregare. Prima formă de agregare la om a fost chiar prima pereche , Adam și Eva, bărbat și femeie. De aici s-au dezvoltat familia, clanul, ginta, tribul, neamul…

Dăinuirea unui neam de-a lungul istoriei, n-ar fi fost posibilă fără existenţa unei …măduve! Un miez delicat, alcătuit din moduri de a relaţiona între membrii neamului, moduri de a face, tradiţii, expresii culturale ale trăirilor sufletești, credinţe…Toate aceste ingrediente alcătuiesc măduva unui neam, graţie căreia neamul dăinuie și devine întru fiinţă (C.Noica).
Pentru a-și asimila neamuri, lacomele imperii trebuie să altereze, să modifice genetic măduva acestora, adică să facă din ele o apă și-un pământ. Un neam poate fi deposedat de aur, de argint, de petrol, de păduri, de pământuri, poate fi împrăștiat, dar dacă măduva rămâne neatinsă, acel neam nu va pieri.
Măduva neamului nostru este o împletitură bimilenară între tradiţii și credinţa creștin ortodoxă, aflate într-o simbioză, pe care aș îndrăzni să o numesc perihoreză (perihoréză, perihoreze s. f. Mișcare de iubire și de întrepătrundere a Ipostaselor în interiorul vieții treimice. Dumnezeu este unul în ființa Sa și subzistă în Ipostasele Sale într-o desăvârșită împreună-petrecere. – Din gr. perihoresis.Sursa: D.Religios 1994). Măduva neamului nostru, viază prin cele doua ipostasuri, tradiţia și credinţa creștin ortodoxă, nedespărţite și neamestecate. Ca să fim în ton cu definiţia de mai sus, această măduvă “ia parte la formarea sîngelui și ajută la formarea țesutului osos” al neamului.
Uniunea Europeana este un imperiu care ne îmbie, ne oferă multe lucruri, plăcute la vedere și bune de consumat, și pare că nu ne cere, nu ne ia nimic. Este o înșelătorie, căreia i-au cazut și-i cad pradă, devenind cozi de topor , politicieni, cărturari, oameni de rând etc.
UE ne iubește (sic!) și ne vrea, dar cu altă măduvă. Tradiţiile sunt frumoase, de dorit, dar trebuie modernizate și îmbogăţite cu noi “ tradiţii” cu mai multe orietari culturale și … sexuale. Ṣi credinţa este bună, dar nu așa “ fundamentalistă”, “ osificată” etc. cum este cea creștin ortodoxă.

În apele de suprafaţă, în care se simt bine tot felul de gunoaie, în păturile superficiale, adică ușuratice ale societăţii, au loc asemenea modernizări , dar în adâncuri, poporul , de la copil la bătrân, se încăpăţânează să rămână tradiţional și creștin ortodox autentic.
Există multe concursuri și festivaluri de muzică , dans și tradiţii populare, fie organizate , fie promovate și de televiziuni, însă , cel mai tonic și mai tulburător, pe alocuri, este concursul “ Vedeta populară” , coordonat de Iuliana Tudor, pe TVR 1.
Titlul concursului nu este cel mai potrivit, dar dincolo de această … cortină sintetică descoperim măduva noastră nealterată și nealterabilă.

Ascultaţi-o pe Lenuţa Purja, însoţită de mama și de fiul ei:
https://www.youtube.com/watch?v=vDaHBMQAZJo






Nicușor Gliga    6/6/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian