Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


California de Sud – ținut al creativității moderne - Vila Boeing 747 în Malibu și “Câmpuri Armonice” Liviu Marinescu

Există locuri pe acest pământ care transmit o anumită energie ce dă direcția activităților umane. Este cert că ținutul din California de Sud stimulează creativitatea modernă integrând elemente caracteristice secolului 21. Iată două exemple ce îl vor purta pe cititor de la imaginația americană la cea românească, de la technologie la arhitectură, la muzică.

Pe o proprietate de 55 de hectare, pe coame de dealuri în Malibu, arhitectul californian David Hertz a construit o vilă ca nici o alta, făcută din bucăți de avion Boeing 747. Comanda i-a f ost dată de una din moștenitoarele businessului de Mercedes din Santa Monica care și-a exprimat dorința de a avea o casă cu forme rotunde, feminine.

Arhitectul a considerat că aripile unui avion ar putea îndeplini condițiile comenzii și a vizitat cimitirul local de avioane. Similar numeroaselor cimitire de mașini stricate, acolo se pot lua părți din avion pentru aluminiul pe care îl conțin.
Analizând forma diverselor avioane, arhitectul a ales Boeing 747, aripa acestuia fiind uriașă (2500 picioare pătrate), pe care a folosit-o pentru acoperișul vilei. Întregul complex de clădiri constând dintr-o reședință principală și alte 6 structuri auxiliare, este conceput ca “environmentally sustainable”.
Atenția pentru mediu apare evidentă prin utilizarea de deșeuri “după folosire”, profitând de faptul că diversele părți ale avionului au fost inițial concepute ca structuri foarte rezistente, în așa fel încât nu mai necesitau efort uman și material adițional pentru a fi utilizate în construcție. Vila e înzestrată cu un acoperiș cu forme rotunde, care pare a pluti în aer oferind vederi panoramice asupra peisajului înconjurător: dealuri, văi, oceanul Pacific.

Arhitectura realizată este de înaltă calitate, cu deschideri largi care aduc exteriorul spre interior, cu luminatoare din geamurile cabinei pilotului. Fiecare spațiu este frumos gândit și realizat.

Cum firma de arhitectură este preocupată de păstrarea mediului, construcția integrează energie solară, ventilație naturală și încălzire radiantă sau prin căldură produsă de strălucirea suprafețelor oglindă ale avionului.

Topografia proprietății este complexă și vila și întregul ansamblu se înscriu funcțional și armonios în natură.

Pagina de web a arhitectului spune despre acest proiect că analizând costul firma a considerat cumpărarea unui întreg avion spre a fi folosit în totalitate, așa cum indienii din America utilizau fiecare parte dintr-un “buffalo”.
https://davidhertzfaia.com/747-wing-house/

Costul până la urmă s-a ridicat la niște sume foarte mari dat fiind nevoia de a aduce părțile de avion cu elicopterul. Ca o curiozitate trebuie menționat că proiectul a necesitat înregistrarea acoperișului vilei cu FAA (Administrația Aviației Federale) pentru a evita faptul ca piloții zburând deasupra proprietății să nu confunde construcțiile cu un avion căzut.

Proiectul mi-a fost făcut cunoscut de un film documentar BBC (din păcate nu foarte bine realizat) pe care l-am văzut pe Netflix. Dar imaginile redau frumusețea și aspectul intrigant al construcției. O realizare de arhitectură foarte reușită, care se înscrie magistral în secolul în care trăim.

Recent, în martie 2018, am ascultat piesa muzicală “Câmpuri Armonice”/“Harmonic Fields”, compusă de Liviu Marinescu, cântată de formația Brigthwork New Music la California State University, Northridge, universitatea unde compozitorul, ca și mine, este profesor. Atunci am realizat cât de mult se potrivește această compoziție cu arhitectura proiectului vilei Boeing 747.

Iată ce ne spune Liviu Marinescu, în youtube-ul interviu cu ocazia premierei compoziției “Harmonic Fields” în 2011, cântată de ansamblul Nimbus, dirijor Young Riddle: “Piesa este bazată pe serii de tonuri armonice în spectrul C. Cam 80% din compoziție constă din tonuri care nu sunt puse în ordinea corectă de la început. Tonurile sunt prezentate de câteva ori în diverse ordini căutându-și felul în care se pot organiza în modul cel mai potrivit. Aceasta se întâmplă spre partea finală a piesei. “
https://www.youtube.com/watch?v=ko0btmInEc0

Ca și în proiectul de arhitectură Boeing 747, muzica piesei “Câmpuri Armonice” pare a fi construită în relație mistică cu natură. (“Unforgiven Exercises, Reflection Publishing, June 2015”) Vorbind despre două compoziții, “Câmpuri Armonice” și “Ecouri”, aceeași sursă spune: “… în afara elementelor tradiționale românești, în muzica lui Liviu putem identifica o estetică modernă care reunește sunetele Los Angeles-ului cu tehnologia secolului 21. … Compoziția generează impresii de sunet neașteptate care surprind.”

O altă sursă referindu-se la muzica lui Liviu Marinescu (New York Concert Review, Decembrie 1999), face o afirmație care, după mine, se potrivește atât compoziției muzicale “Câmpuri Armonice” cât și proiectului architectural al lui David Hertz, Boeing 747: “asertivitate maiestuasă … surprize necontenite.”


© Autoarea reţine drepturile de copyright pentru acest material.






de Ileana Costea    6/3/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian