Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Festivalul Internațional Vară Magică 2018

un regal dedicat Centenarului Marii Uniri

Ediția a VII-a a Festivalului Internațional Vară Magică, care va avea loc la Ateneul Român în perioada 11 iulie – 29 august a.c., este un regal dedicat Centenarului Marii Uniri, dar și un omagiu adus României de interpreți cu faimă mondială, dar și de unele dintre cele mai bine cotate orchestre de tineret ale Europei.

Mai jos puteți consulta programul complet al celor 12 zile de concerte.

Ateneul Român, 11 iulie - 29 august 2018
Ziua I
Stagiunea va debuta în 11 iulie, cu o premieră europeană. Cei mai buni o sută de violonceliști români vor participa la realizarea unui spectacol demn de Guinness Book. Practic, succesul pe care l-au avut, cu cinci ani în urmă, i-a determinat pe organizatori să meargă mai departe și să conceapă un scenariu cu o puternică încărcătură simbolică. Veniți din Timișoara, Cluj, Iași, București și Chișinău, reprezentând regiunile istorice, tinerii vor intra pe scenă pe rând, pentru ca apoi, reuniți, să omagieze Centenarul Marii Uniri de la 1918.
Ziua a II-a
A doua zi, în 12 iulie, va avea loc un concert de muzică barocă, cu instrumente istorice – Oratoriul “Patimile după Matei” de Johann Sebastian Bach. În anul Centenarului Unirii, peste 120 de artiști se întâlnesc, sub auspiciile muzicii celebrului compozitor german, pentru a da un semnal al colaborării între etnii. Români, maghiari și sași vor cânta în cor și orchestră, iar componenta europeană va fi întregită de muzicieni din Olanda, Germania și Ungaria. Spectatorii vor avea parte de surpriza unei prime audiții în România, întrucât membrii orchestrei vor folosi instrumente istorice (baroce) cu corzi de maț. Muzicienii îi vor delecta intermpretând oratoriul Matthäus-Passion, una dintre capodoperele muzicii sacre culte ale umanității, compusă cu aproape trei sute de ani în urmă pentru voci, cor dublu și doua orchestre. Titul original se traduce “Patimile Domnului nostru Isus Hristos după Evanghelistul Matei”.
Ziua a III-a
Al treilea spectacol va avea loc în seara de 18 iulie și va aduce pe scenă cele mai mari familii de muzicieni români ai ultimului deceniu. Astfel, va face proba talentului său celebrul pianist Valentin Gheorghiu, alături de soția sa, Roxana și de fiica lor, Valentina. O a doua familie este formată din violoncelistul Marin Cazacu, fiul său, Ștefan, și fiica sa, Iulia Adriana Cazacu. Arta interpretativă este un important numitor comun și pentru familia Croitoru. Violonistul Gabriel Croitoru, alături de fiica sa, Simina, vor întregi o seară magică, oferită iubitorilor de frumos.
Ziua a IV-a
În seara de 25 iulie, va concerta, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, Orchestra Națională Simfonică a României. Posesori ai unei măiestrii care atinge suflete, pe scenă vor urca o sută de tineri, foști membri ai Orchestrei Române de Tineret. Trecuți de 30 de ani, aceștia au intrat într-o nouă etapă a vieții, în care – cu experiența dobândită în anii anteriori – vor continua să facă cinste țării. De această dată, ei vor interpreta trei bijuterii muzicale, respectiv Concertul pentru violoncel și orchestră în si minor de Antonin Dvořák, Suita Cavalerul Rozelor de Richard Strauss și celebrul Bolero de Maurice Ravel.
Ziua a V-a
Al cincilea concert, din seara de 26 iulie, va fi un fabulos recital, intitulat “Noapte de Sânziene”, susținut de violonistul Alexandru Tomescu, acompaniat de pianista Sînziana Mircea. Tomescu este omul pentru care muzica nu are limite – capabil să abordeze cele mai grele partiturri în concerte maraton, în turnee de zeci de orașe, violonistul se bucură de o apreciere unanimă din partea publicului. Frumoasa sa poveste muzicală este marcată de sunetele divine ale viorii Stradivarius Elder-Voicu, iar experiența dobândită l-a ajutat odată cu revenirea în țară, pentru a schimba percepția conaționalilor săi asupra muzicii clasice.
La rândul ei, tânăra pianistă Sînziana Mircea, care îl va acompania în concert, este o veche colaboratoare a violonistului și o favorită a mai multore spații prestigioase din lume, multe dintre interpretările sale fiind difuzate de posturi de radio celebre.
Ziua a VI-a
Jumătatea stagiunii va fi marcată în 31 iulie, de Orchestra Națională de Tineret a Germaniei, care urcă pentru a doua oară pe scena Festivalului Internațional Vară Magică. Cu un palmares demn de invidiat, orchestra a fost condusă, de-a lugul timpului, de dirijori renumiți precum Herbert von Karajan, Kurt Masur sau Carl St. Clair. Ansamblul a concertat în mai multe țări de pe glob, printre care Brazilia, Marea Britanie, Israel, fosta Uniune Sovietică, Statele Unite, fosta Iugoslavie, Japonia, Venezuela sau China, dar și în majoritatea țărilor europene.
Ziua a VII-a
Pe 1 august, Centenarul Marii Uniri va fi omagiat de Orchestra Națională de Tineret a Spaniei. Aceasta a fost fondată în 1983, pentru a permite tinerilor iberici să dobândească noi cunoștințe și experiență în domeniul artei interpretative. De atunci, spaniolii și-au demonstrat valoarea în majoritatea sălilor de concert din Peninsulă, dar și în turnee susținute în Germania, Franța, Italia, Belgia, Rusia, România, Luxemburg, Ucraina, Estonia, Olanda sau Austria. În acest an, orchestra participă pentru a doua oară la Festivalul Internațional “Vară Magică”, de această dată alături de solistul Asier Polo.
Ziua a VIII-a
În seara următoare, pe 2 august, pe scenă va urca London Schools Simphony Orchestra, la primul ei contact cu publicul din România. Orchestra Simfonică a Școlilor din Londra, înființată în anul 1945, este formată din elevi de la unități de învățământ din capitala Regatului Unit. De trei ori pe an, ansamblul susține concerte la Centrul de arte interpretative Barbican, cel mai mare de acest fel din Europa și membru al rețelei culturale globale. În cele peste șapte decenii de existență, orchestra a conceratat în țări precum Olanda, Danemarca, Statele Unite, Franța, Belgia, Spania, Japonia sau Argentina. În demersul lor artistic, adeseori tinerii sunt însoțiți de dirijori și muzicieni cunoscuți la nivel mondial.
Ziua a IX-a
Următorul concert are loc în 8 august, când pe scena Ateneului va fi Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal. Inițiat în urmă cu un deceniu, prin strădania profesorului Marin Cazacu, a dirijorului Cristian Mandeal și a promotorului Dorin Ioniță, proiectul artistic Orchestra Română de Tineret reunește cei mai buni tineri muzicieni. Ajunsă la maturiltate, orchestra își continuă călătoria în lumea muzicii de calitate și a recunoașterii internaționale. Din noiembrie 2011, ansamblul este membru al Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret – EFNYO și a ajuns să reprezinte una dintre cele mai reprezentative valori culturale românești peste hotare. De-a lungul timpului, au făcut parte din orchestră peste cinci sute de muzicieni, veniți din toate colțurile României și ale Republicii Moldova.
Ziua a X-a
Al zecelea concert, cel din 15 august, va fi susținut de Orchestra de Tineret România-Moldova, dirijată de Horia Andreescu. Ansamblul este mai mult decât o orchestră, este o stare de spirit comună, unde cei mai străluciți tineri muzicieni de pe cele două maluri ale Prutului participă la o experiență unică de creativitate colectivă, cu pasiune și dăruire, Un proiect social, artistic și educativ unic, Orchestra de Tineret România-Moldova a fost fondată de violoncelistul Marin Cazacu în 2015, cu sprijinul Centrului Național de Artă “Tinerimea Română” și al Lanto Communication și a concertat pentru prima dată pe scena Ateneului Român în cadrul Festivalului Internațional Vară Magică. În 2016 a participat la Festivalul International Young Euro Clasic de la Berlin, iar în acest an vor cânta în concerte organizate la Bușteni, Sinaia și București.
Ziua a XI-a
Pe 22 august, spectatorii vor fi încântați de calitățile interpretative ale membrilor Wiener Jeunesse Orchester. În Orchestra Vieneză de Tineret, în cei peste 30 de ani de existență, s-au format sute de profesioniști, mulți dintre ei făcând parte din mari orchestre, precum Filarmonica din Viena, Orchestra Simfonică din Viena, Camerata Academica Salzburg sau au devenit excelenți pedagogi la universități și școli de muzică. Sub bagheta dirijorului Herbert Bock, tinerii austrieci sunt prezenți pentru a treia oară pe scena Festivalului Internațional “Vară Magică”.
Ziua a XII-a
Concertul de închidere a stagiunii 2018 va avea loc în seara de 29 august și va fi susținut de Orchestra Națională de Tineret a Franței, cotată drept una dintre cele mai bune de profil din Europa. Prezenți la mai multe evenimente culturale din România, de această dată, tinerii francezi vor pune punct ediției a VII-a a Festivalului Internațional “Vară Magică” și programului „Orchestre europene omagiază România”, interpretând piese de Camille Saint Saens, Igor Stravinsky și Claude Debussy, sub bagheta lui Fabien Gabel.

Stagiunea Vară Magică, una dintre puținele manifestări de acest fel din Europa, a reușit să se impună drept unul dintre evenimentele emblematice ale Capitalei.

De-a lungul anilor, stagiunea Vară Magică a adus pe scena Ateneului Român mari artiști ai lumii, precum Valentin Gheorgiu, Elisabeth Leonskaja, Mihaela Martin, Elena Bashkirova, Frans Helmerson, Emmanuel Sejourne, ori Peter Sadlo. Printre orchestrele renumite care au concertat în cadrul acestui proiect se numără Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, precum și cele naționale, de mare calibru mondial, ale Franței, Germaniei, Austriei, Spaniei, Portugaliei sau Olandei.

Devenit unul dintre evenimentele culturale de tradiție ale Capitalei, până în acest an, stagiunea Vară Magică a reușit să adune la concertele sale, prin valoarea artiștilor și a prestației de mare clasă, peste 50.000 de spectatori.







Lanto Communication    5/10/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian