Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Despre statornicia românească

Cei care au studiat trecutul românesc ori s-au aplecat spre alcătuirea unor lucrări de sociologie ori psiho-sociologie românească , au fost cu toțîi , unii dintre ei admirativ alțîi critic, izbiti de ceeace unii au numit statornicia iar alții încăpățânarea românească. De fapt ceeace ii întâmpina era impresionantă continuitate de comportament și constinta unității de neam și lege pe care fără multe vorbe o trăiesc toți Românii sau ,oricum, majoritatea lor zdrobitoare și semnificativă.
Chip și fel de explicațîi au fost avansate ,unele credibile și cu meșteșug alcătuite iar altele extreme de năstrușnice , dar chiar și așa câteva recapitulări pot fi de folos.
Spațiul românesc a fost locuit din timpuri imemoriale. Descoperirile arheologice merg efectiv până la “zorile istoriei”, la vremea când primii hominizi au apărut. Din momentul în care istoria a început în înțelesul ei deplin, că insirurire a dezvoltării comunităților omenești cu suișurile și coborâșurile lor, spațiul românesc apare locuit, cutreierat de nenumărate popoare și imperii care s-au petrecut unele după altele. De cele mai multe ori ignorați de izvoarele “oficiale” și istoriile politice totuși la sfârșitul acestor treceri de războinici cuceritori și atunci când imperiile pe care “lumea nu putea să îi mai încapă” dispărea, același popor apare continuând, practic neschimbat , viața și existența lui milenară, în majoritate covârșitoare, Neamul Românesc. Dovadă statorniciei este evidență ce ne putem întreba este ce a făcut-o cu putință ? Răspunsul nu este ușor și doar o sinceră considerare a structurilor care s-au menținut și reapărut , practic neschimbate, poate oferi un răspuns credibil. Căci este limpede și logic că ceeace este mereu întâlnit la capătul “epocilor istorice” a făcut posibilă și continuitatea românească și miraculoas sasupraviețuire, chiar dacă se aflau în calea “tuturor răutăților”.
Aceste structuri au fost numite în multiple feluri, triburi, uniuni de triburi, obști, etc. dar de fapt ele au fost mereu satele românești. Comunitatea sătească a făcut posibilă continuitatea și supraviețuirea românilor. Aceste sate au avut mereu o uluitoare statornicie de loc. Vatra lor s-a mutat mereu în funcție de condițiile imediate ale vremii istorice ce o treceau dar această “mutare” a avut loc mereu în cadrul aceluiași “hotar”. Oamenii se cunoșteau între ei, erau înruditi și se ajutau la modul esențial, să supraviețuiască. Mai mult încă satele erau grupate în micro-zone, cel mai adesea pe vai, alcătuind comunități, care în Evul Mijlociu s-au numit “cnezate de vale” sau “țări”. Astfel de “țări” Românești se înșiră una lângă altă din Maramureș și până în Almaj,și ele alcătuiesc superbă unitate românească în diversitate de identitate locală.Răspândirea și așezarea vetrei fiecărui sat era atât de înțelept făcută încât concomitant satele (ori la caz “uniunile” de sate, “cnezatele de vale”) se puteau fie apăra contra năvălitorilor fie, prin depărtarea și sărăcia lor, făceau cu totul inconvenient economic un atac asupra lor.(Un atac asupra unui sat sărac și ascuns ar fi fost nespus de costisitor pentru un popor navalitor în mișcare. Navalitorii căutau așezări ori orașe bogate și ei mereu tindeau spre hotarele marilor imperii ori regate).În plus existența satelor și uniunilor de sate ,comunități libere și organice, au creat caracteristicile locale care, în întregul lor, fac spațiul românesc fermecător. Astfel a fost cu putință că Românii să supraviețuiască năvălirilor care au durat milenii și care continuă și azi.(Desigur că ar fi cu totul naiv să ne închipuim că aceste comunități au străbătut mileniile rămânând nechimbate în toate detaliile, identice. Evident că ele au adoptat obiceiuri noi, credințe noi și poate chiar limba s-a adaptat vremurilor, dar în esența lor intimă ele au rămas neschimbate, sâmburi țări, arhetipali, veșnic roditori.) Iar unitatea de lege și neam la rândul ei are o explicație.
În primul rând este vorba de faptul că Românii sunt o insula de latinitate între neamuri străine.Dar o "latinitate" specifică,altoită pe trulul dacic care este cel care a impus trăsăturile de caracter colective. Cel mai probabil este că Românii (din Nordul și Sudul Dunării) reprezintă sinteză latinitățîi răsăritene,altoită pe trupul tracic. Dar în plus trebuie amintit că Românii s-au socotit mereu parte a “imperiului”, care a fost cel Român de “răsărit’, adică Bizantin și ai cărui supuși se numeau “romei”. Imperiul nu a fost o realitate etnică ci una culturală și spirituală. Spirituală , căci Bizanțul a însemnat Dreapta Credință, Ortodoxia, cea care a dat Românilor constinta unitățîi “de neam și lege”. Astfel a fost cu putință statornicia românească și astfel s-au primenit mereu satele românești, la poală de codru, pe vale de râu “repede curgător”,umbrite de nuci și livezi, petece de pace și eternitate,superb unitate in diversitate. Tot așa s-a alcătuit și esență cea mai intimă românească,legând demnitatea de modestie și modestia de elegantă. În chip paradoxal pericolul de moarte pentru statornicia și specificul românesc l-a adus epoca modernă când țărănimea s-a aflat izolată, separată de conducătorii ei firești, iar conducătorii au căzut în capcană adoptării celor mai năstrușnice și nepotrivite “modele” existențiale, de la “bonjurism “ la “globalism”. Pentru a fi mai clar.
Considerând automat că “superior” orice model venit din afară , clasa conducătoare românească a pus în pericol de moarte Neamul Românesc, poate inconștient, l-a trădat. Căci acceptarea psihologică a modelului cuceritorilor face de fapt cu putință și premerge ocuparea fizică. Din fericire ,în chip instinctiv, Neamul Românesc a știut să distingă între esență și circumstanță și prin abilă utilizare a a circumstantelor istorice, a știut să supraviețuiască imperiilor care au trecut si risipit ca vise urate,ieri,azi,maine.

Alexandru Nemoianu
Istoric
The Romanian American Heritage Center
USA





Alexandru Nemoianu    5/6/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian