Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Lumea Culorilor - Culorile Pământului

Ziua de 22 aprile a fost declarată în anul 2009 de către Organizaţia Naţiunilor Unite sărbătoarea oficială a planetei Pământ, ca un apel adresat tuturor ţărilor pentru construirea unei societăţi stabile într-un viitor curat şi mai verde. Această zi a fost de fapt fondată în anul 1970 de senatorul american Gaylord Nelson în ideia mobilizării politicienilor de a acorda mai multă atenţie mediului. In primul an, peste 20 milioane de cetăţeni americani, mai ales tineri şi foarte tineri, au celebrat atunci această zi, ca o mişcare pentru protejarea mediului înconjurator, organizând manifestări împotriva folosirii armelor de foc, împotriva războiului din acea vreme din Cambodgia, urmare accidentului nuclear din Carolina de Sud, din cauza poluării foarte mare cu gaze şi fum, şi altele. In anul 1990, peste 200 milioane de oameni din peste 140 țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre. Poluarea este astazi un cuvânt la ordinea zilei pe întreaga planetă, deoarece respirăm un aer toxic, apele sunt contaminate, păduri întregi sunt distruse, multe specii de animale sunt ameninţate cu dispariţia, zilnic producem deşeuri de care nu ştim cum să ne mai scăpăm.
Omagiind în această zi Pămantul, milităm cu toţii pentru a salva umanitatea acestei Planete minunate.
Iuri Gagarin, primul om care a zburat în spaţiu fiind cel care a văzut pentru prima dată Pământul de la mare înălţime, ne spunea : ‘’Ce frumuseţe! Am văzut norii, luminile şi umbrele lor pe îndepărtatul şi dragul nostru Pământ. Când am privit orizontul, am văzut brusc contrastul dintre tranziţia de la culorile deschise ale suprafeţei Pământului şi cerul absolut negru care mă înconjura. M-am bucurat de bogăţia spectrului de culori de pe Pământ. Acesta este înconjurat de o aureolă de lumină albastră, care se închide treptat, devenind turcoaz, albastru închis, violet şi în cele din urmă cărbune negru’’.
Pământul, văzut din spaţiu, este un spectacol de forme şi culori; are numele de „Planeta albastră" meritându-şi din plin acest nume; pe lângă albastrul care predomină aici, Pământul are o paletă de culori mult mai mare. Astronautul Scott Kelly ne descria din călătoria lui în spaţiu pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), că formele şi culorile lui par desprinse din poveşti, ireale când sunt văzute din spaţiu, în imagini cu „ape albastre, marea verde, nisipul portocaliu, roşul şi violetul pământului”.
O curiozitate a naturii sunt Munţii Curcubeu din China, din cadrul Parcului Geologic Zhongye Danxia Landform, o minune geologică a lumii. Aceşti munţi renumiţi, au fost incluşi în 2009 în patrimoniul UNESCO si sunt cunoscuţi pentru culorile lor care ‘’imită un curcubeu pictat peste vârfurile munţilor“, aşa cum scriau jurnaliştii de la Forbes. Aceşti munţi conţin gresii şi nisipuri din Cretacic şi s-ar fi format înainte de Munţii Himalaya, iar nisipul şi mineralele pe care le conţin sunt explicaţia pentru culorile acestor munţi.
Pământurile roșii din Dongchuan, provincia Yunnan sunt cele mai roșii soluri din lume, extrem de bogate în fier și cupru care dau această culoare incredibilă. Astfel de formaţiuni muntoase pline de culoare, se mai întâlnesc în Peru, Canada şi Argentina.
O altă frumuseţe a naturii sunt dunele Chamarel din insula Mauritius, colorate în roşu, maro, violet, verde, albastru închis, albastru deschis şi galben, şapte culori alese de natură, care se schimbă în funcţie de momentul zilei şi de lumina soarelui. Fenomenul de pe această insulă a Paradisului s-a produs datorită răcirii inegale a unor roci vulcanice, descompuse şi erodate şi care din cauza oxidării cantităţilor mari de fier şi aluminiu, au căpătat această varietate unică de culori. Este aşa de frumos aici, încât Mark Twain a spus că Dumnezeu a creat întâi Mauritius şi apoi paradisul !
Seva civilizaţtiei, ne spun specialiştii, o reprezintă ‘’pământurile rare’’, metalele denumite astfel fiind în fapt 17 elemente critice în asamblarea aproximativ unui sfert din tehnologia actuală : telefoanele mobile, componentele de calculator, motoarele electrice, bateriile electrice şi turbinele eoliene.
Dacă am primit acest dar minunat-PĂMÂNTUL, strălucitor şi colorat, să-l preţuim şi să-l iubim îngrijindu-l.

H A P P Y B I R T H D A Y T E R R A !







arh. Ion Constantinescu, Toronto    4/19/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian