Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Stiri culturale

Clubul literaturii pentru copii și tineret

Unii spun că astăzi cărțile și poezia sunt mai puțin în atenția tinerilor, Internetul acaparându-le aproape tot timpul. Totuși, sunt multe manifestări culturale, cluburi, lansări de carte, cenacluri, întâlniri cu scriitorii unde publicul nu lipsește, iar în librării și biblioteci sunt multe persoane care vin să citească și să afle noutățile din lumea cărții.
Am vrut de mai multă vreme să vin la Clubul „Clipe albastre”, un cenaclu de literatură pentru copii și tineret, care are loc de mulți ani la Casa Corpului Didactic București, situată în vecinătatea liceului unde sunt în acest moment profesor, în special pentru că eu însumi am publicat o carte pentru copii.Am reușit acest lucru pe 24 martie 2018.
Mai întâi, voi remarca deosebitele condiții asigurate de gazdă, dl.profesor Gabriel Vrânceanu, directorul prestigioasei instituții, pentru o desfășurare optimă a activității culturale. Apoi, excelenta organizare, asigurată de dl.Victor Gh.Stan, scriitor, președintele Filialei Literatură pentru Copii și Tineret București a Uniunii Scriitorilor din România.
Un moment de reculegere s-a ținut pentru dispariția scriitorului Niculae Tache, membru al filialei, personalitate regretată de colegii scriitori. De asemenea, a fost evocat Petru Demetru Popescu, alt fost membru important al filialei.
Participanții scriitori au citit din creațiile proprii, începând cu d-na Florentina Chifu, membră a Filialei, care a prezentat versuri din„Cartea isteților” și din „ABC-ul ilustrat, vesel și versificat”, cărți viu colorate, atractive pentru copiii mici, cu poezii frumoase, pe înțelesul lor.
Au mai citit versuri d-na Anca Oprea, d-na Elena Bolânu, din cartea „De ce s-au supărat păpușile ?” prefațată de Crina Bocșan Decuseară și ilustrată de Elena Drăgulelei Dumitru,d-na Elena Ionescu, d-na Maria Ivănescu, versuri încifrate, sub formă de ghicitoare, cu multe neologisme, d-na Elena Lupșan , frumoase versuri din cărticica pentru copii „Lumea ta” , din nou d-na Florentina Chifu, frumoase versuri proprii, subsemnatul, din carticica pentru copii „De acasă până-n clasă”, d-l Corin Bianu, membru al filialei, versuri, și Mihail Dumitru Popescu, un talentat licean care a înfruntat zăpada târzie de martie pentru a veni să participe la această acțiune.
D-l președinte al USR, Filiala București -Literatură pentru Copii și Tineret, Victor Gh.Stan, a precizat, în încheierea ediției, că scriitorii au succes dacă pun suflet în ceea ce scriu, altfel scrierea rămâne neatractivă, apoi a evocat centenarul României Mari și necesitatea ca toți scriitorii, toți românii, să evoce tradițiile naționale, specificul românesc, să afirme cu putere valorile românești păstrate peste veacuri și milenii.
Următoarea întâlnire a Clubului, frumos denumit „Clipe albastre”, este în aprilie, în același cadru primitor al instituției care asigură pentru profesori, elevi, inclusiv pentru autori, educația, cultura și cercetarea didactică.
Condițiile meteorologice aspre, neobișnuite, zăpada încă ocupând străzile și îngreunând deplasarea pe jos ori cu mijloacele de transport proprii și în comun au împiedicat participarea în număr mai mare a copiilor și tinerilor, care sunt, de obicei, în număr mare.


O revistă de la Caracal puțin cunoscută



Revista „Aripi de cuvânt” (atitudine, spiritualitate, știință, cultură, educație) a apărut, se pare, într-un singur număr, datat 25 decembrie 2014, având pe coperta I portretele unor profesoare de la școlile și liceele din Caracal și din Corabia, care au colaborat la cuprinsul revistei.
Colectivul de redacție are, ca redactor-șef, pe Irina Onescu, pe atunci profesoară de limba și literatura română la Colegiul Tehnic „Matei Basarab” (CTMB), fost liceul industrial, redactor-șef adjunct Artemiza Păsărică, profesoară de fizică la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, profesoara Daniela Iancu, de la Corabia, ca secretar de redacție, tehnoredactarea fiind realizată de Florin Chiroiu, necunoscuta editură „România pur și simplu” fiind editoarea publicației.
Pe coperta II , în afara redacției, se află fotografia monumentalei clădiri a Teatrului Național din Caracal, pe coperta III alte imagini de clădiri de cultură din țară și o poezie semnată de profesoara Constantina Ionescu de la același colegiu tehnic, iar pe coperta IV poezia lui Lucian Blaga „Ce aude unicornul” și alte imagini color.
„Motivație” se intitulează articolul de început, scris de redactorul-șef adjunct, care explică rolul publicației, acela de a oferi cadrelor didactice, părinților și elevilor ocazia de a se exprima în legătură cu școala și cu educația.
Un „Cântec pentru descălecători”, dedicat pelerinajului la Mănăstirea Dealu și Mănăstirea Putna, locuri sfinte ale românilor, legate de figurile luminoase ale marilor domnitori Mihai Viteazul și Ștefan cel Mare, semnează redactorul-șef.
În continuare, sunt cinci pagini, nesemnate, cu materiale dedicate voievodului Mihai Viteazul, texte și imagini grăitoare despre lupta de la Călugăreni, uciderea mișelească, aducerea capului domnitorului la Mănăstirea Dealu, fragmente din cronicile vremii.
Concursul de eseuri pentru elevi „Scientist for a Day”, organizat de NASA, și experiența personală de la marele accelerator de particule (CERN), situat în Elveția, la 100 m sub pământ, sunt prezentate de profesoara Claudia-Mariana Cocoșilă, de la Colegiul Național „Ioniță Asan” pe opt pagini. De asemenea, sunt numeroase fotografii ilustrative.
„România sub zodia migrației” este alt material, semnat de Artemiza Păsărică, fiind particularizată tema la zona orașului Caracal.
Profesoara Veturia Colceag, de la Școala Gimnazială „Gheorghe Magheru”, recenzează romanul „Întoarcerea”, publicat de tatăl ei, Ion Catrina, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Craiova.
Profesoara Mihaela Slătculescu, de la CTMB, scrie un articol despre obiectul esteticii, profesoara Eliza-Carmen Panaitescu, de la Școala Gimnazială Nr.2, expune opinii despre argoul elevilor, profesoara Oana-Maria Puiu, de la Școala Gimnazială Nr.66, București, publică impresiile dintr-o călătorie la Veneția, profesoara Daniela Iancu, de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Corabia, scrie despre importanța și rolul activităților extracurriculare în educația copiilor, iarprofesoara Cornelia Popa, de la Liceul Teoretic „Ion Gheorghe Roșca” din comuna Osica de Sus,pledează pentru scrisoarea clasică, elegantă, în locul e-mailului fără reguli.
Elevii care publică în această revistă sunt Săftoiu Elena Ștefania, Mihai Ștefania (Osica de Sus), Hrițcu Sofia, Marinescu Iolanda, Vlad Fabio Cristian Onescu,Năstasie Arensman Maartje Elisabeth, Ghiță Loredana, Băluță Diana, Petcu Andreea Maria, Teodorescu Teodora (Caracal).
Irina Onescu prezintă figura celui care, probabil, a înlesnit apariția publicației, Cristian Ghica, autorul romanului „Rockescu”, la editura sa, menționată mai sus, articol însoțit de mai multe fotografii, între care una de absolvire, în fața clădirii Liceului „Ioniță Asan”, în anul 1991. Aici pot fi recunoscute chipurile câtorva profesori care au predat la clasa respectivă, clasa a XII-a A, acum în colectivul de redacție.
Un articol aduce în prim-plan cimitirul și închisoarea de la Aiud, unde au pierit numeroși intelectuali, uciși în timpul represiunii dictaturii comuniste.
Două articole scriu Ileana Cristiana Puiu, profesor inginer la CTMB,despre creativitatea în educație, și Claudia Milena Ghițoiu, profesoară la CN „A.I.Cuza” din Corabia, despre necesitatea păstrării tradițiilor românești.
Această publicație este concepută și realizată numai de cadre didactice tinere, iar componența redacției și alcătuirea cuprinsului îndreptățesc supoziția că, dacă nu o orientare feministă, atunci măcar o sincronizare cu Ziua internațională a femeii este caracteristica sa dominantă, numai data apariției, în decembrie, fiind în notă discordantă.
Tabloul publicațiilor romănățene cuprinde, după anul 1989, și alte reviste, care au apărut efemer sau care nu au depășit cadrul îngust al unei singure școli sau localități. Ele urmează să fie descoperite, pentru a fi, astfel și cu întârziere, făcute cunoscute publicului larg.
























Corneliu Vasile    4/2/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian