Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Iosif Bacila. la 70 de ani

În luna Martie 2018,un număr de iubitori ai Almajului au avut ocazia să sarbtoreasca cea de a saptezecea aniversare a nașterii lui Iosif Bacila.
Este un prag,în fața căruia,oamenii sunt chemați să își facă o socoteală;au trăit cu rost,sau fără rost,au făcut ceeace este bun sau nu.
După părerea mea la aceste întrebări Iosif Bacila poate răspunde pozitiv: existența lui a fost cu rost,în cursul ei a fost ales binele și la aceasta se mai adaugă ceva nespus de important,esențial:promovarea frumosului.
În cursul carierei sale didactice,Profesor de Limbă și Literatură română la Liceeul “Eftimie Murgu” din Bozovici,Iosif Bacila a fost neobosit.El i-a învățat pe copii nu numai despre frumusețea limbii române și obligativitatea de a o vorbi corect și nu numai despre istoria Literaturii Române.Iosif Bacila a pătruns mult mai departe,în straturile unde se așează concepții și unde se alcătuiesc hotărâri existențiale.El i-a învățat pe elevii săi că Limba și Literatura Română sunt un tezaur de cel mai mare pręt,alcătuit cu trudă și cu jertfă și că a cinsti acest tezaur este egal în importanță cu a îți cinsti părinții și strămoșii.În mai multe feluri ,Iosif Bacila, a întipărit în sufletele elevilor lor hotărârea de a “nu uită niciodată ceeace datorează strămoșilor”.Dar această carierea didactică nu a fost decât parte din activitatea lui Iosif Bacila.Căci ‘profesorul” Iosif Bacila este ,în același timp,și ‘poetul” Iosif Bacila.Versurile lui,chiar și atunci când le lipsea agerimea,au fost mereu oneste.
El este autorul a numeroase volume de poezie și în proză.Aceste volume,toate,sunt dedicate unui “loc” și acel loc este Valea Almajului.
Iosif Bacila a căutat să afle taină acelui loc și,până la un punct, a aflat-o.Este adevărat că în anii din urmă,când Iosif Bacila a început să se abată de la poziția lui inițială aceasta "taina" i s-a ascuns.Din pacate el a aflat de bine ca ,în asociație cu persone orbite de ambiții și doruri personale,să își pună numele pe cărți neconvingătoare și cu mesaj dubios..
Acestor activități ale sale,pomenite mai sus, li se mai adaugă una,esențială,cea de editor al revistei “Almajana”.
“Almajana” este acuma o prezență cunoscută în literatură bănățeană.Revista a crescut de la an la an,în conținut,în ținută și calitate,dar ea a rămas ,pana in anii din urma, meru credincioasă “mesajului” cu care a început,un mesaj care este mântuitor pentru clipă istorică pe care o traversăm.
Acest “mesaj” afirmă că “locurile” și identitatea locală au importanță esențială în alcătuirea unui Neam și în împlinirea rostulu istoric al acelui Neam.Este un mesaj care este “incomod” în actualele condiții și care mesaj categoric nu așează pe purtătorul sau în “grațiile” celor puternici ai zilei.Este un mesaj riscant.Dar acest risc și l-a luat Iosif Bacila și i-a rămas credincios multă vreme,abea in anii din urma el a cedat 'duhului vremii". Revista “Almajana” ,prin conținut,și prin mesajul pe care îl poartă a fost,multă vreme, exemplu de emulat și punct de referință.
Revista a fost parte a “renașterii” Almajene.O miscare începută în urmă cu câteva decenii și care continuă furtunos și azi,chiar si fara "Almajana".Aceasta "renastere" inseamna dragostea de "loc" si de identitatea lui;Romaneasca si Ortodoxa.Sub apasarea "duhului vremii,cum ziceam,Iosif Bacila a cedat.Cred ca nu din convingere,ci din motive marunt circumstantiale.
In ultimii ani “Almajana” a sucombat unor dorințe de slavă deșartă.Ea s-a rătăcit într-un soi de “triumfalism” “ad hominem”și unei ancilaritati jenante față de presupusi eroi de mucava,ambitiilor lor fara acoperire .Spritul critic a fost schimbat pentru interese personale și conținutul a început să nu mai aibă legătură cu scopul inițial al revistei.Pentru a fi mai lamurit.
Revista ainceput sa publice texte referitoare la personaje fara legatura cu Almajul(versificatorii de buna credinta dar cu tlent mai putin.)inca mai rau revista a preluat,sau a incercat sa preia,ceva din “relativismul” valoric al curentelor la moda.Dar acest mimetism ancilar nu este authentic si nefiind authentic esueaza in rodicol.Spre exemplu,atunci cand revista incearca sa fie ‘echidistanta” in ce priveste Credinta,cand incearca sa aseze pe trapta egala ortodoxia si cultele,atunci revista nu face decat sa cada in penibil.
Totuși meritele ei anterioare rămân.Așa cum rămân și meritele anterioare ale lui Iosif Bacila.



Alexandru Nemoianu
Istoric
The Romanian-American Center
USA





Alexandru Nemoianu    3/25/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian