Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Gândirea igienică

Cadourile pe care le primim au vreo utilitate funcţională, estetică etc.sau nu au niciuna, fie prin ele însele, fie în funcţie de preferinţele destinatarului. Dacă are o utilitate şi a nimerit la cine apreciază, gustă utilitatea, atunci cadoul şi-a atins scopul: acela de a fi un buştean pe focul bunelor relaţii dintre oameni. Dar asta presupune, din partea dăruitorului, spirit de intuiţie, răbdare, timp etc. până găseşte ceva adecvat, care să placă destinatarului, nu mai puţin şi dăruitorului. Trebuie să recunoaştem că ,ceea ce dăruim, vrem să ne placă şi nouă, să aibă acelaşi efect asupra destinatarului ca şi asupra noastră.

Sunt persoane care au un talent înnăscut, un dar de la Dumnezeu, de a potrivi în mod fericit cadoul cu destinatarul.
Anul trecut, în tomnă, am primit cartea “ Se una note d’inverno un viaggiatore” ( Dacă într-o noapte de iarnă un călător) a scriitorului italian, Italo Calvino (1923-1985). Domnişoara Laura Pirazzoli, doctorandă în ştiinţe cognitive la Londra, a scris pe carte următoarea dedicaţie: “ Spero che questi esercizi di stile di Calvino possano affascinarti e divertiti tanto quanto a me.” ( Sper ca aceste exerciţii de stil să te fascineze şi să te distreze tot atât de mult ca şi pe mine.).

Pentru a verifica dacă-i place cadoul, destinatarul trebuie să “ consume” utilitatea acestuia: mănâncă bomboanele, îmbracă haina, încalţă pantofii, pune florile cu grijă într-o vază, bea vinul, citeşte cartea etc.

Călător prin viaţă fiind, din raţiuni meteorologice, abia acum m-am apucat să citesc cartea. Lipsea noaptea de iarnă…
Trebuie să recunoasc că, “exerciţiile de stil” ( comentarii pe marginea unor teme şi observaţii) ale lui Calvino, sunt captivante şi surse de inspiraţie pentru alte exerciţii de stil. Cadoul e potrivit…

Ca exemplificare de “ exerciţiu de stil” am reţinut acest pasaj:
“Am citit într-o carte că obiectivitatea gândirii poate fi exprimată folosind verbul a gândi la persoana a treia impersonal: nu spun , ci , cum se spune . Universul e plin de gândire, aceasta este observația de la care trebuie să pornim de fiecare dată.

Voi putea vreodată să spun: < astăzi scrie>, la fel cum , ? Numai atunci când mi se va pare ceva natural să folosesc verbul la impersonal voi putea să sper că prin mine se exprimă ceva mai puțin limitat decât individualitatea unui singur individ.

Și pentru verbul < a citi> ? S-ar putea spune așa cum spunem ? Dacă te gândești bine la asta, lectura este un act individual în mod necesar , mult mai mult decât scrisul. Admiţând că scrisul reuşeşte să depășească limitarea autorului, acesta va continua să aibă sens numai atunci când va fi citit de o singură persoană și când va trece prin circuitele sale mentale. Numai putinţa de a fi citit de un individ determinat demonstrează că ceea ce este scris participă la puterea scrisului, o putere bazată pe ceva care depășește individul. Universul se va exprima pe sine însuşi atâta timp cât cineva poate spune: . ( tradus după Italo Calvino, Se una note d’inverno un viaggiatore – 1979, pag.17)

E plin universul de gândire? Este, pentru că-i plin de oameni care gândesc. Şi mai sunt şi netrupeştile puteri create, îngerii şi îngerii căzuţi, care gândesc. Şi peste toţi, stăpâneşte şi gândeşte Dumnezeu, care-i ţine şi pe cei care gândesc cât şi pe cei care nu gândesc conform voii Lui.

Normal, logic şi sănătos este ca gândirea să preceadă scrisul, vorbirea. “L-a luat gura pe dinainte” vrea să spună că cineva a vorbit fără să fi gândit în prealabil. “ Vorba volant” este o consolare fără temei, după ce gura a luat-o înainte. Dacă a trecut prin “ circuitele mentale” ale cel puţin unei persoane, va produce efecte. Dacă n-a trecut şi a zburat, nu înseamnă că s-a pierdut. Ea a fost înregistrată Sus şi în cartea vieţii noastre, în conştiinţă ( Vai de noi, cum arată conştiinţele noastre!). La fel şi cu scrisul, dacă a fost sau nu a fost citit de cel puţin o altă pesoana, şi a fost distrus.

Cum e gândirea aşa este şi scrierea şi vorbirea, din punct de vedere al conţinutului. Aşa şi universul nostru. Dacă lumea în care trăim este urâtă ( tot mai urâtă), înseamnă că există o disfuncţionalitate serioasă în serviciul de profilaxie igienică, de salubritate a gândirii.

Şi uite aşa am făcut un … exerciţiu de stil, un pas mic spre o gândire igienică, astfel ca universul nostru gânditor să se exprime pe sine ecologic.





Nicuşor Gliga    3/20/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian