Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Dan Grigore, aplaudat pe scena Ateneului, la 60 de ani de la debut

„Extraordinar ! Eşti printre cei mai mari din lume!” (Sergiu Celibidache)

Filarmonica „George Enescu” dedică concertele de joi, 22 și vineri, 23 martie 2018, maestrului Dan Grigore, care în 2018 sărbătoreşte 75 de ani și 60 de ani de la debut. Celebrul pianist va concerta la Ateneul Român, de la ora 19.00, în compania Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Misha Katz, o prezență deja cunoscută publicului din România. Programul va cuprinde capodopere ale unor compozitori „aristocrați ruși”:Uvertura operei Ruslan şi Ludmila, de Mihail Glinka, Concertul nr. 2, pentru pian și orchestră, în do minor, op. 18, de Serghei Rahmaninov, Vocaliză, de Serghei Rahmaninov, Suita Spărgătorul de nuci, op. 71a, de Piotr Ilici Ceaikovski.
„Mi-amintesc că am învăţat Concertul nr. 2, pentru pian și orchestră din propria inițiativă, la 13 ani, pentru bucuria mea, fară să mă gândesc că am să-l cânt vreodată. Domnişoara Florica Musicescu, profesoara mea, mi-a spus, mai târziu: Dan, parcă te-ai născut cu Rahmaninov în degete. E o mare bucurie să cânt acest concert acum, după atâta vreme, pe scena Ateneului. Rahmaninov, un mare credincios, are presimțirea unui întreg secol tragic care va veni, își începe concertul cu niște pași uriași, parcă ai unui monstru care se apropie… Întreg programul concertului dovedeşte afinitatea mea pentru lumea muzicală și literară rusă”, declară maestrul Dan Grigore, unul dintre cei mai mari pianişti români. „România a dat lumii pe Clara Haskil, Dinu Lipatti, Radu Lupu şi Dan Grigore, adică patru dintre marile figuri ale pianisticii secolului XX şi în ce-i priveşte pe ultimii doi, şi ale începutului de secol XXI, patru individualităţi imposibil de încadrat într-o şcoală anume: sunt înainte de toate, artişti singulari”. (Les grands pianistes du XXe sičcle, Editura Buchet-Chastel)
Concert dedicat maestrului Dan Grigore - 60 de ani de activitate
22 și 23 martie, ora 19, Sala mare a Ateneului Român
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor: Misha Katz
Solist: Dan Grigore
Program:
• Mihail Glinka
Uvertura operei Ruslan şi Ludmila
• Serghei Rahmaninov
Concertul nr. 2, în do minor, pentru pian și orchestră, op. 18
• Serghei Rahmaninov
Vocaliză
• Piotr Ilici Ceaikovski
Suita Spărgătorul de nuci, op. 71a
Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Pianist, profesor universitar, eseist, om de radio şi televiziune, Dan Grigore este un reper de necontestat în spaţiul cultural din ultima jumătate de veac. Din cauza constantului său non-colaboraţionism, regimul comunist a facut eforturi constante pentru a-l marginaliza dar marele talent şi personalitatea sa extrem de complexă l-au impus în elita culturii româneşti încă din timpul dictaturii ceauşiste. A concertat alaturi de mari nume ale baghetei, în prestigioase săli de concerte din întreaga lume. Ilustru creator de şcoală, a format şi îndrumat pianişti cu o solidă carieră internaţională. Arta sa i-a adus prietenia şi admiraţia unor mari personalităţi - muzicieni, actori, poeţi, scriitori, cineaşti, filozofi - împreună cu care a realizat evenimente de neuitat. Fiind un puternic model moral, după 1989 a contribuit la momente de importanţă istorică pentru reclădirea României. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, a primit prima distincţie oficială din cariera sa din partea Guvernului Francez în 1999 - „Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor” - şi a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie a Statului Român: Marea Cruce a Ordinului „Steaua României”. A fost învestit de către Majestatea Sa Regele Mihai, cu titlul de „Pianist al Casei Regale” şi i s-a conferit decoraţia regală „Nihil Sine Deo”.
Misha Katz s-a născut în Rusia, la Rostov pe Don, într-o familie de muzicieni, tatăl său, Leonid Katz, fiind artist emerit. A început să studieze violoncelul la vârsta de cinci ani, iar la Conservatorul Ceaikovski de la Moscova a studiat cu celebrul Mstislav Rostropovici. Sub îndrumarea tatălui a început să studieze dirijatul de orchestră, în 1976 a obţinut Marele Premiu al URSS şi în 1979 a susţinut doctoratul la acelaşi Conservator Ceaikovski din Moscova. În 1982 a urmat cursuri de dirijat cu maestrul Leonard Bernstein şi în 1985, după stabilirea sa în Franţa, a fondat formaţia “Trio Şostakovici” cu care a realizat, în 1994, înregistrări la Sony Classical. În 1996 a fost numit dirijor permanent al Orchestrei Naţionale de la Minsk, în 1998 dirijor principal invitat al Orchestrei Naţionale a Ucrainei şi începând din 1998 este dirijor permanent al orchestrei de cameră “Solistes de Russie”. Misha Katz este invitat să dirijeze în Rusia, Polonia, Franţa, Cehia, Spania, Elveţia, Danemarca, Suedia, Sebia, Slovacia, Israel, Ucraina, Mexic, Monaco, Italia, Georgia, Germania, SUA,Canada. Din 2008 este dirijor principal invitat al orchestrei “Slovak Sinfonietta”. Sub înaltul patronaj al preşedinţiei franceze, Misha Katz a fost numit Director artistic la Festivalul internaţional Solomon Mikhoels (2003) şi apoi Director artistic la Festival International de la Paix. Printre distincţiile ce i-au fost conferite se numără Médaille d Or du Mérit et Dévoument Francais (2008), Médaille des Cinq Continents de l"UNESCO şi Médaille d,Or de la Ligue Universel du Bien Public (2013). În 2013 a fost şi cofondator al proiectului “Culture sans frontieres” patronat de UNESCO.
Biroul de presa
www.fge.org.ro
info@fge.org.ro






Sabin Popescu    3/19/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian