Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


St. Patrick's Day in Toronto

St. Patrick’s Day este cea mai importantă sărbătoare religioasă si culturală din Irlanda, celebrată pe data de 17 martie, ziua în care Sfântul Patrick a murit ; fiind primul propovăduitor al crestinismului, a intrat rapid în memoria băstinasilor, iar astăzi el este considerat patronul Irlandei. Sf. Patrick este si cea mai mare sărbătoare naţională din lume, o sărbătoare care naşte un adevărat festival la nivel mondial, cu mare fast în toate colţurile lumii unde se află puternici comunităţi irlandeze. Sute de mii de irlandezi au emigrat prin anii 1840, în special în Statele Unite, atunci când ţara lor a fost afectată de o mare foamete, cauzată de lipsa cartofilor, ei ducând peste ocean tradiţiile specifice, pe care le-au adaptat în noua lor ţara. La origini este o sărbătoare catolică, dar în zilele noastre este dedicată întregii culturi irlandeze si este sărbătorită cu fast, devenind o tradiţie atât în Irlanda si Marea Britanie, cât si în Statele Unite ; cel mai important festival este cel de la la Dublin.

Prima manifestaţie organizată pentru a-l celebra pe Sfântul Patrick a avut loc în 1762 la New York, fiind organizată de un grup de soldaţi irlandezi din armata britanică, care activau în colonii, mărşăluind pe Broadway. Ziua Naţională a Irlandei este sărbătorită anual pe întregul mapamond. De la Dublin la Montreal, de la New York la Tokyo, St. Patrick’s Day este sărbătoarea tuturor celor care trăiesc şi simt ,,verde”. Activităţi remarcabile au loc în special în America unde numărul irlandezilor depăşeste 40 milioane, cea mai importantă comunitate fiind în oraşul Chicago.

Simbolurile acestei sărbători sunt : culoarea verde, trifoiul, spiriduşii, paradele şi berea… verde, o bere specială lanasată de celebrul producător al berii Guiness.
Culoarea asociată iniţial cu Sf. Patrick a fost albastrul, dar atunci când patrioţii irlandezi au adoptat trifoiul ca simbol, acesta s-a asociat cu verdele. In timpul revoltei irlandeze din 1798, soldaţii irlandezi purtau uniforme verzi, pentru a atrage atenţia asupra prospeţimii, al sănătăţii, fertilităţii, speranţei, dovadă că în această zi fermierii din Irlanda încep să cultive cartofii, iar în unele state din nord-estul Americii se plantează mazăre, mai ales datorită culorii acesteia. “Verdele este culoarea dintâi a lumii, cea din care iese la iveală frumuseţea”, spunea în secolul 17, Pedro Calderon de la Barca - un renumit dramaturg. Culoarea verde, prezentă peste tot, în hainele şi accesoriile purtate în ziua Sfântului Patrick, este culoarea primului steag irlandez.
Trifoiul este simbolul acestei zile, datorită celor trei frunze în formă de inimă, iar cifra trei este sacră în mitologia irlandeză.
Spiriduşul celtic, mic şi capricios, căruia îi place să joace feste, a devenit asociat cu Ziua Sfântului Patrick după 1959.
Tradiţii comune festivităţilor includ vopsirea apei şi a berii în verde. Incepând din 1962 apele canalelor râului Chicago care traversează oraşul, sunt colorate în verde, folosindu-se câţiva coloranţi vegetali care înverzesc apele pe perioada paradei, iar bulevardele pe care trece parada se vopsesc în verde. La origine, râul s-a colorat accidental, din cauza unor pompieri care încercau să depisteze cu ajutorul unor substanţe colorate scurgeri de gaze. Obiceiul de a colora apa fântânilor în verde s-a răspândit în întreaga lume. Până şi din fântâna de la Casa Albă ţâşneşte apă verde în această zi. La Seattle, traseele paradelor sunt vopsite în verde, iar decoraţiunile folosite sunt toate în nuanţe de verde.

In Canada locuiesc peste 4 milioane de irlandezi ; in provinciile canadiene Newfoundland şi Labrador cu populaţie preponderant irlandeză, Sf. Patrick este sărbătoare publică, iar în Edmonton, Halifax, Hudson, Montreal, Ottawa, Quebec, Richmond, Toronto, Vancouver si Winnipeg se organizează fastuoase parade. La Toronto, traseul din 19 martie de pe Bloor, Yonge si Queen St. va fi plin de verde. De câţiva ani, Saint Patrick’s Day a ajuns şi în România, unde este sărbătorită cu o paradă iar multe baruri organizează petreceri tematice.

Am scris acest articol, din respect pentru irlandezii din Canada, dar şi pentru cei din întreaga lume, care sărbătoresc în 17 martie ziua Sf. Patrick. Oricine cred că vrea să fie irlandez de St Patrick’s Day! In această cea mai prietenoasă zi a anului, cititorule, fi şi tu „verde”.

Happy St. Patrick’s Day !











arh. Ion Constantinescu    3/16/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian