Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Aborigeni - Cultură şi artă

Şoseaua dintre Cairus şi Innisfall este destul de grea de traversat din cauza pământului pietros. Am urcat spre lanţul de munţi care pe alocuri are o înălţime care ajunge la 900 de mtr. Aceasta m-a determinat ,ca într-o oarecare măsură, căldura tropicală să o resimnt doar într-o mai mică măsură.
Regiunea e îmbelşugată cu căderi de apă care se armonizează cu pământul de natură vulcanică. Conjunctura aceasta a dat naştere la câmpii de verdeaţă care acoperă sute de kilometrii. Este cea mai verde zonă din regiunea Queensland. În partea de sud se află doi munţi –cei mai înalţi din regiune –Bartle Frere cu o înălţime de 1657 de mtr., şi Ballen den Ker de 1591mtr.
Acum o sută de ani regiunea era o junglă sălbatică.
Tabloul acest natural,verdele imaculat, munţii şi căderile de apă care strălucesc în bătaia razelor solare, m-a cucerit până la tăierea respiraţiei.
În partea de nord trăiesc Aborigenii, care s-au dovedit la începuturile contactului cu europenii, foarte periculoşi. Cu timpul, colaborarea dintre albi şi negrii a început treptat,treptat să fie rodnică pentru ambele tabere.
Aşezarea europenilor a influenţat desvoltarea acestei regiuni. Au fost puse bazele căilor ferate iar pământul format din lavă vulcanică şi abundenţa de apă au permis agriculturii să se desvolte.
Spre Kuranda am călătorit cu trenul de lemn a cărui locomotivă cu aburi amintea de începuturile acestui mijloc de transport. La gară-de altfel împodobită cu flori, mi-a făcut impresia că particip la desfăşurarea unei legende. Apoi am plecat spre Tjapukai, un parc imens la numai 11 km.de Cairs.
La Tjapukai am vizitat ,,Parcul cultural''unde se află singura expunere autorizată a culturii aborigenilor.
Vizitatorii sunt primiţi cu salutul prietenos,,Pukulpa Pitjama Ananguku''care înseamnă ,,Bine aţi venit în ţara aborigenilor''.
Însoţitorul şi îndrumătorul meu era un băştinaş cu nasul mare, turtit şi lat în dreptul nărilor, avea ochii sclipitori şi buze groase, cam răsucite în partea din faţă, lăsând să i se întrevadă o dantură albă, care-i făcea din zâmbetul său o adevărată cascadă de bună voie.
,,Am hotărât să deschidem acest Centru cultural mai întâi pentru a putea transmite generaţiilor viitoare tradiţia noastră culturală, iar apoi pentru a prezenta vizitatorilor o cultură a cărei vechime se piede în adâncul vremii.
Centrul cultural are o sală de teatru, dans şi filme.
În acest muzeu ,,Jilli Bina Aboriginal Crafts et Museum''am văzut obiecte autentice, pietre care le utilizează membri tribului şi care au fost păstrate timp îndelungat la Muzeul Statului din Queensland.
2.
Dar adevărul despre călătoria mea în această parte a lumii, aproape necunoscută, a fost cunoaştere trdiţiilor culturale precum şi a ,,picturii aborigenilor. În acest muzeu picturile sunt prezentate într-o lumină specială care au efecte pozitive, permiţând vizitatorului să înţeleagă această artă.
Picturile reflectă în fond viaţa tribului Anangu şi care au fost motivele care i-au influenţat.
În programul muzeului, criticul Nellie Patterson scrie,,Vă primim cu căldură în Ţara aborigenilor. Priviţi de jur împrejur ,căci am dori să învăţaţi câte ceva despre aborigeni şi mai mult am dori să înţelegeţi că această cultură este viaţa noastră''.
Asistând la o reprezentaţie a creaţiilor spirituale şi tradiţionale a celor de la Tjapukai, ne-a fost prezentată creaţiile spirituale şi tradiţionale a celor din Tjapukai. Atmosfera era intimă putând asculta şi urmării imagini din istoria tribului, povestiri într-o limbă pe cale de dipariţie. De altfel fiecare trib al aburigenilor îşi avea limba de vorbire proprie, până în timpurile noastre.
Înterpreţii se interpun cu imagini holografice animate, gigantice ,care ilustrează şi pun în valoare istoria acestui popor antic.
Tjukurpa este baza culturii Aborigenică.Ea descrie relaţiile între oameni ,animale, plante şi condiţiile fizice a semenilor din ţară.
Spectacolul la care am asistat face parte din concepţia Tjukurpa-ca fiind începutul lumii care n-a avut vreun contur şi nici o formă''.
Una din sălile acestui muzeu este dedicată unor documente asupra vieţii şi culturii antice care dăinuieşte de 40000 de ani.O amplă prezentare audio-vizuală ilustrează această cultură tradiţională. În fond ,o retrospectivă istorică din ultimii 120 de ani şi care demonstrează lupta Aborigenilor din trecut şi prezent, cât şi lupta acestora pentru un viitor mai bun.
,,Sala de dans'' este un amfiteatru în plină natură .Fundalul scenei este un desen care reprezintă o pădure sub ploaie.Spectacolul se baza pe tradiţiile Tjapurkai.Bărbaţi şi femei participă în aceeaşi măsură la toate ceremoniile antice,care se desfăşoară în cântece şi dansuri.
După spectacolul tradiţional am plecat spre un teren de sport denumit,,Câmp tradiţional''.Aici am participat la un antrenament de mânuire a Bumerangului şi a lancei.
Am trăit momente puternic emoţionale ,împlinindu-mi un vis,o mare dorinţă de a fi în anturajul aborigenilor .
Sunt oameni calzi,plăcuţi, prietenoşi.
Pentru a cunoaşte arta picturii aborigenilor am pornit-o spre Uluru.

Dar despre ,,pictura aborigenilor''voi povesti într-un capitol aparte.





Paul Leibovici    3/11/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian