Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Declinul unei reviste din Almaj

Intre revistele, din tara, Statele Unite si Canada, la care am colaborat si colaborez de aproape patruzeci de ani, un loc special la avut o revista din Tara Almajului al carei fiu sunt.
Am căutat să ajut, am căutat să laud (de multe ori disproportionat), am contribuit material, am făcut cam tot ce pot pentru ea, am influențat favorabil către ea prieteni.
Am fost îndurerat atunci când cel care o întocmește nu a primit, nu i-au fost acordate , anume credntiale pe care,în continuare , cred că le-ar fi meritat (i.e membria in Uniunea Scriitorilor). În asta am văzut tratarea lui cu superbie de către grupuri care se considerau “elitiste”.
După părerea mea, o revistă locală și care promovează identitate locală, merită acreditări cuvincioase. Dar nu a fost așa. De fapt aceasta “ignorare” era un titlul de cinste si de recunoastere a rolului respective reviste. O revista al carei scop era promovarea indarjita a identitatii unui “loc”, a unei “tari” romanesti,respective Tara Almajului.
Acestea fiind spuse cu sinceră durere și mâhnire am văzut maniera în care acea revista a început să decadă și deci să confirme lipsa de încredere cu care a fost tratată.
Revista a inceput sa se abata de la ratiunea pentru care fusese adusa in existenta: promovarea Almajului, traditiilor si istoriei sale autentice, inclusiv a Credintei stramosesti. Vinul vechi si cu buchet imbatator a inceput sa fie inlocuit cu otetul si drojdiile relativismului si cu medicritatea “ecumenismului”. Acest declin are o cauza.
Întemeietorul revistei a dat disproporționata autoritate editoriala fara discernamant pe criteria strict afective. Acest credit s-a datorat unor sentimente care aveau acoperire doar până la un punct și categoric fără legătură cu potentele profesionale, mai răspicat, sentimentelor paterne..
Oricum, din acel moment revista a început să găzduiască materiale fără legătură cu scopul ei și să prezinte elogios lucrări,din punct de vedere al valorii literare, îndoielnice sau încă mai rău; versificari rudimentare, articole fara legatura cu Banatul sau,inca mai putin, cu Almajul, productii ale unor doritori de publicare cu dar literar foarte indoielnic. Încă mai dramatic , personalități ale scrisului bănățean și românesc și mai exact , cel mai de seama prozator bănățean , care este din zona si care a contribuit essential la popularizarea revistei, Ion Marin Almajan, a fost marginalizat ; o manifestare de lipsa de bună cuviință.
În același timp revista a început să promoveze scrieri ale celor care,î n imaginația fondatorului revistei, ar fi putut promova cariera persoanei investita cu autoritate editorial de care pomeneam. Chiar și acest servilism putea fi înțeles, iarăși, până la un punct. Dar pragul toleranței și înțelegerii pentru sentimentele paterne a fost trecut în momentul în care ‘revista” a refuzat publicarea unor “opinii” alternative , cuvincioase si documentate, care adresau greseli ale unor materiale ce le-a găzduit sau patronat publicatia in cauza.
Poate fără intenție, poate cu bună intenție, poate din ignoranța, poate din trufie stultiara, revista s-a înfundat devenind un manifest de promovare, fara criterii critice si prin urmare, devenind o publicatie tezista. Deci practic s-a auto eliminat dintre revistele credibile și demne de respect.
Păcat!


Alexandru Nemoianu
Istoric
The Romanian American Heritage Center





Alexandru Nemoianu    2/6/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian