Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Intinerar cultural : Toronto-via New Orleans, muzică clasică, jazz and.... something în between

Februarie este luna în care, "down în New Orleans", saxofoanele și trompetele jazz-iștilor se urcă în care alegorice(floats), lungi de zeci de metri, whiskey-ul curge cu un debit de invidiat, iar locurile de cazare sunt de mult "sold out".

Toată lumea este în stradă și petrece timp de trei zile și trei nopți, chiar că în poveșți. Este celebrul Mardi Gras sau "Făt Tuesday", ultima zi a Carnavalului și încununarea celor trei zile de distracție

Nu este nici o șansă de prins Mardi Gras-ul, în toată splendoarea lui, decât dacă faci rezervări cu multe luni înainte, iar prețurile sunt pe măsură evenimentului, adică foarte mari. Și pentru că nu suntem dintre cei care își programează călătoriile cu mult timp înainte, ci mai degrabă, la moment și instinct, am hotărât să sărbătorim Crăciunul 2017 în orașul jazz-ului și al bucătăriei cajun și creole. A fost o încântare, singură dezamăgire a fost vremea, dar și aceea doar pentru două zile. Aerul arctic atinsese chiar și statuia lui Louis Armstrong și porumbeii ce îi dădeau târcoale. Temperaturile fiind, chiar și așa, cu vreo 30 de grade mai mari decât la Toronto, iar noi eram pregățiți cu ușoare "foi de ceapă" sau "many layers", așa cum îi stă bine călătorului încercat. Într-una din zilele "friguroase", cu o temperatura de 10-11 grade Celsius, s-a urcat în hop-on, hop-off, un domn cu pantaloni scurți și tricou, părul valvoi și barbă impresionantă. Soția domniei sale era "puțîn mai bine" îmbrăcâtă, avea o jachetă subțire. Nu mai erau locuri în partea de jos a autobuzului(unde era cald și bine), numai sus, în partea deschisă, bântuită de "vântul arctic". Cei doi, împreună cu mulți alțîi, au urcat la etaj(din cauza temperaturilor obișnuit-calde acolo, autobuzele nu se închid în partea de sus). La coborâre, în disitrictul muzeelor, șoferul intrigat că turistul în pantaloni scurți încă mai mișcă și nu înghețase total, l-a întrebat cu umor:" Where are you from, brother?!" Aveam o vagă bănuiala și mi s-a confirmat imediat. Domnul cu barbă și par valvoi i-a răspuns: "From Canada, man, Toronto". Toată lumea a început să radă cu poftă și a salutat, cu simpatie, haioasă pereche canadiană.

Fondat în 1718 de Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville, New Orleans s-a dezvoltat în jurul pieței centrale. French Quarter, sau mai simplu "The Quarter", rămâne că o mărturie istorică a influenței franceze mult diminuate după așa numitul Louisiana Purchase(1803). Prin tratatul de vânzare, Statele Unite au cumpărat, de la francezi, aproximativ 800.000 de mile pătrate cu o suma totală de 68 de milioane de franci. Acest teritoriu cuprindea pământ din 15 state americane actuale și două provincii canadiene(Alberta și Saskatchewan).

Cluburile de jazz de pe celebra Bourbon Street, superbe boutique-uri de antichități, Jackson Square și catedrala St. Louis, Cafe du Monde, galerii de artă, elegantă clădire istorică a hotelului Royal Sonesta, trăsuri conduse de magarusi(mules), toate sunt concentrate în Vieux Carre și îi dau multă culoare și charm. Bucătăria este delicioasă, încercați boudin balls, fried or blackened alligator, crab au gratin.

Sunt cozi absolut interminabile la terasă Cafe du Monde, dar specialitățile lor beignets(gogoșele) și cafe au lait le gășiți la orice restaurant foarte bun. Cocktail-urile au și ele o veche tradiție în New Orleans, preferatul meu a fost Bourbon Milk Punch cu puțînă nucșoară deasupra.
Ospitalitatea, bună dispoziție, limbajul colorat și politețea localnicilor îți crează exact starea de spirit propice unei vacanțe foarte reușite. O altă mărturie(dacă mai era nevoie de una), că retorică găunoasă a rasismului nu are nici un fundament logic și ar fi trebuit de mult eradicată. Cu atât mai mult, cu cât este practicată, sub formă de "reality show", la cele mai înalte niveluri ale politicii americane.

O plimbare pe bătrânul Mississippi poate fi la fel de muzicală că și un club de jazz. Înainte de îmbarcare, un organist cânta la așa numitul Steam Calliope, un instrument specific american, introdus pe vasele cu aburi din anul 1865. Este o orgă cu mini tuburi, luminate și, pufăind cele mai frumoase melodii americane. În timpul plimbării, în restaurant te încânta o trupa de jazz.

O excursie la "Swamps and the Bayou" îți satisface, din plin, apetitul pentru natură și exotic. La plecare, îți iei rămas bun de la New Orleans tot prin intermediul jazz-ului. Aeroportul poartă numele marelui Louis Armstrong, iar ultima cafea pe care o bei, acolo, este acompaniată de superbele improvizațîi ale unui trompetist afro-american.

În această luna a culturii afro-americane, se cuvine obiectivitate și adevăr, un gând bun și un simplu, dar sincer: "Thank you for the music!"

· Întorcându-ne la Toronto și muzica lunii februarie, mi-a atras atenția concertul Dvorak & Beethoven la Roy Thompson Hall, în zilele de 21 și 22 februarie, în interpretarea Toronto Symphony Orchestra. Programul include și Concert Românesc (Romanian Concerto) de Ligeti, dirijează Gustavo Gimeno.

· Sâmbătă, 24 februarie, la orele 2 și 4 pm., tot TSO sărbătorește noul an chinezesc, The Year of the Dog: A Chinese New Year Celebration, prezintă Mark Roswell, dirijează Carolyn Kuan.

· Vineri, 2 martie, ora 12.10 pm, Music at St. Andrew's, un recital de după-amiază, la catedrala ST. Andrews, 73 Simcoe St. La pian, solistul Matthew Li, concert gratuit.

· În aceeași zi, la ora 19.30, David Suzuki prezintă și lecturează în cadrul unui concert cu tema "Is the Air Not Sacred?", Heliconian Hall, 35 Hazelton Ave.

· Duminică 4 martie, la Royal Conservatory, Sunday Interludes: All female Cuban Jazz ensemble, Mazzoleni Concert Hall, Telus Centre, 273 Bloor St.

Audiție plăcută și o iarnă cât mai culturală!










rubrica de Camelia Lazăr    2/5/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian