Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romļæ½nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestinć
Note de carierć
Condeie din diasporć
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouć
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrć
Traditii
Limba noastrć
Lumea īn care trćim
Pagini despre stiintć si tehnicć
Gānduri pentru Romānia
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivļæ½ 2024
Articole Arhivļæ½ 2023
Articole Arhivļæ½ 2022
Articole Arhivļæ½ 2021
Articole Arhivļæ½ 2020
Articole Arhivļæ½ 2019
Articole Arhivļæ½ 2018
Articole Arhivļæ½ 2017
Articole Arhivļæ½ 2016
Articole Arhivļæ½ 2015
Articole Arhivļæ½ 2014
Articole Arhivļæ½ 2013
Articole Arhivļæ½ 2012
Articole Arhivļæ½ 2011
Articole Arhivļæ½ 2010
Articole Arhivļæ½ 2009
Articole Arhivļæ½ 2008
Articole Arhivļæ½ 2007
Articole Arhivļæ½ 2006
Articole Arhivļæ½ 2005
Articole Arhivļæ½ 2004
Articole Arhivļæ½ 2003
Articole Arhivļæ½ 2002


Sculptorul Sylvio Suga din Toronto

Comunitatea romānă din Canada se mīndrește cu foarte mulți oameni talentați, scriitori, muzicieni, actori, pictori, sculptori.
Printre ei se află și sculptorul Sylvio Suga, cunoscut de romānil din Ontario.

La vīrstă de 20 de ani Sylvio a făcut prima lui sculptură. Capul unui om bătrīn cu barbă lungă. A fost o īntīmplare, o descoperire a talentului ascuns, pe care nu știa nici el că īl are.
Născut īn București, Sylvio, a copilărit īn cartierul Militari. Copilul zglobiu, plin de energie, căruia nu i-a plăcut niciodată monotonia, a venit cu ideea să se joace īn curtea fabricii de ciment.
După ce și-a consumat energia, īn drum spre casă a trecut stradă prin față unei betoniere de ciment și a fost accidentat grav.
A rămas cu multe semne de la accident dar a avut norocul să trăiască și să se refacă.
Avea numai 7 ani. Din cauza accidentului a fost nevoit să stea acasă cīteva luni și a pierdut anul școlar. Ocupația lui a devenit desenul. Avea talent și īncepuse să simtă din ce īn ce mai mult dorința de a desena, asta īl ajută să treacă peste durerea care o simțea cīnd se uită pe geam și vedea copii jucīndu-se afară cīnd el era sechestrat īn bandaje și ghips.
Terminīnd liceul Caragiale de electrotehnică, a īnceput primul job la IPB Militari. Că orice Firma de construcții la acea vremea, era o secție de prelucrare a pietrei destinată construcției Casei Poporului.
Sylvio avea pregătire de electician dar odată ajuns acolo, i s-a spus că va lucra la prelucrare pietrei. Nu avusese nici o tangență cu această meserie dar a trebuit să se supună și să taie blocuri de piatră. Īntr-o zi, Īn timpul liber Sylvio a simțit dorința de a ciopli acea piatră pe care o tăia plictisit zi de zi. Așa a luat ființă prima lui sculptură "Bătrīnul cu barbă" Această sculptură nu a rămas neobservată.
S-a īntīmplat că instructorul din inteprindere care era și sculptor, de origine ardelean să vadă această piesă de artă și să rămīnă impresionat. Se regăsea pe el īnsuși īn acest portret. Așa a fost Sylvio avansat și i s-a oferit să lucreze la atelierul de cioplitorie unde a creat numeroase ornamente pentru renumită Casă Poporului.
Descoperindu-și adevăratul talent, Sylvio a īnceput Școală populară de artă din București ptr o perioada de trei ani, la clasa sculptoritei Simona Tănăsescu.
Īn Ianuarie 2004, artistul Sylvio Suga a emigrat īn Canada unde la scurt timp a devenit membru studioului de sculptură AL Green din Toronto unde are onoarea de ași expune mereu noile piese de artă la expozițiile care au loc de două ori pe an.
Cīteva din sculpturile lui sīnt expuse la Marble Trend, o companie unde se pot găși cele mai frumoase varietăți de piatră, marmură, granit, onix.
Marble Trend sīnt mindrii să expun piesele lui Sylvio, pe līngă alte numeroase picturi care aparțīn unor artiști talentați din Toronto. O persoană iubitoare de artă, calitate și bun gust rămīne impresionată după o vizită la această locație.
Pasiunea lui Sylvio pentru sculptură are un loc special īn viață lui, găsind inspirație īn lucruri pe care noi uneori nu le observăm.
Poate īncepe o sculptură pornind de la o ideie și īn timp ce cioplește īși urmează sentimentele interioare, rezultatul devenind un fenomen rupt din sufletul lui.
Pentru că piatră a devenit elementul principal īn meseria lui, Sylvio a deschis un atelier de cioplitorie īn Toronto 133 Rivalda Rd unde lucrează īn piatră și crează seminee unice, ornamente ahitecturale și decorative pentru clădiri.
Printre multele lucrări făcute īn Toronto el a participat și la restaurarea ornamentelor deteriorate de la Old City hall. De asemenea, Sylvio a sculptat și instalat șemineele din Trump tower Toronto.

Sylvio Suga este prezent la activități culturale romānești și este īntotdeauna onorat să īși expună sculpturile.




Observator    2/1/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian