Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cuvântul bine temperat - Dintr-una-ntr-alta, cu sonor!

Multe avantaje are smart phone-ul! Printre altele, deși transmite milioane de informații, dorite sau nu, este - spre deosebire de alte mijloace de comunicare - silențios. Totul e fără sonor, cu excepţia indivizilor care parcă ar vorbi singuri, cu un fir ieșind din ureche și cu smart phonul în buzunar (în rarele cazuri în care el mai e folosit ca telefon și nu ca aparat de fotografiat, curier, GPS, cercetaș Google, etc). Cât despre video-uri, sunetul lor e captat individual, prin căști.

Am descoperit avantajul muțeniei mobilului zilele trecute, când îmi așteptam rândul la doctor. Toți cei din sala de așteptare erau cufundați în micile telefoane; era o liniște desăvârșită. Tocmai bine, mi-am spus și am citit toate afișele care dădeau instrucțiuni despre ce e interzis în sala de așteptare, cum ar fi utilizarea parfumurilor, al căror miros poate deranja, sau prezența produselor cu nuci sau alune, la care unii sunt alergici. Şi altele de acest gen. Era o liniște absolută, deși niciun afiș nu se referea la păstrarea ei, aşa că am deschis cartea pe care o adusesem, fiind convinsă că literatura îmi va alunga mai eficient angoasele medicale decât Iphone-ul din buzunar.

Volumul "Întoarcere în secolul 21" de Ioana Pârvulescu (Ed. Humanistas 2012) era exact ce-mi trebuia. Scrise alert și cu un umor de bună calitate, textele m-au scos din frica provocată de orice vizită la doctor. Îmi place s-o citesc pe Ioana Pârvulescu, mă regăsesc în paginile ei!

Și, tocmai când mă amuzam mai bine, comparând pățania autoarei cu una similară pe care o avusesem și eu, a apărut o doamnă în vârstă, sprijinită într-un walker. Cum era o zi foarte friguroasă (îmi pusesem ciorapi groși și ghete), m-a surprins faptul că era în șlapi și fără ciorapi. Poate că tocmai de asta, așezându-se lângă doamna din apropierea mea, care purta niște pantofi lucioși, roșii, a exclamat cu gals tare: "Vai ce pantofi frumoși aveți"! Doamna cu pantofii roșii, întreruptă din activitatea (mută) de pe smart phone, a mulțumit politicos și și-a continuat lucrul pe mobil, sau, mai exact, a încercat să-l continue, pentru că doamna în șlapi a continuat, la fel de tare: "Ah! Dv știți să folosiți smart phon-ul, eu nu știu. Fiul meu, care e tehnician de calculatoare a încercat să mă învețe, dar i-am spus că nu mă interesează. Mă descurc și fără. …", etc.

Din acel moment lectura mea a fost compromisă. Cum să citești în românește când cineva vorbește tare, chiar alături de tine, în engleză? Te încurci în limbi! Cred că și domna cu pantofi roșii a realizat că nu mai e rost de citit pe smart phone. Tăcea, în timp ce doamna fără șosete vorbea cu o viteză și intensitate remarcabile. Poate că avea o problemă de auz, mi-am zis. Am aflat - deși nu mă interesa- toată povestea vieții ei, a fiului, părerea ei despre prietena lui, auzi matale, mai ȋn vârstă ca el, cu care fii-su ȋn niciun caz n-ar fi trebuit să se încurce; și multe altele.

Monologul doamnei în șlapi a fost însă întrerupt de o bruscă avalanșă verbală a celei cu pantofii roșii, care până atunci tăcuse. Probabil că-și pierduse răbdarea și a pornit la atac, m-am gândit. I-a spus d-nei în șlapi că e artistă decoratoare și a început să-i arate pe mobil fotografii cu decorațiile de Crăciun confecţionate de ea, care au provocat imediat nişte asurzitoare chiote admirative emise de doamna în șlapi. Fiind alături, am tras cu ochiul la fotografiile digitale. Kitch-ul să trăiască! Din fercire, deși entuziasmul autoarei kitch-ului părea autentic, intensitatea sonoră a vorbelor ei era totuşi cvasi-normală.

Exact când decoratoarea a început să dea explicații tehnice asupra confecționării și vânzării produselor ei kitch, am fost chemată în cabinet și, ca urmare, am pierdut restul conversației. Amețită de dialogul celor două doamne, am întrebat-o pe soră dacă n-ar putea să afișeze, pe lângă anunțurile existente, și unul referitor la poluţia sonoră. Nu se gândise, mi-a promis că o va face.

După ce am părăsit clinica, mi-a stăruit în minte o întrebare: ce a adus-o la doctor pe doamna în șlapi, o problemă de auz, sau de călduri în tălpi?








Veronica Pavel Lerner    1/22/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian