Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


“Prinţul baghetei”, Ilarion Ionescu-Galaţi, la…80 de ani !

După mică vacanță de la Cumpăna dintre ani, iată reîncepe activitatea prestigioasei instituții muzicale din Țara Bârsei - Filarmonica brașoveană. Și demareză nu oricum. Ci prezentând un Concert Simfonic Extraordinar Aniversar, ce se dorește a fi un respectuos Omagiu închinat marelui muzician Ilarion Ionescu-Galați cu prilejul împlinirii a 80 de ani de viață și șase decenii de prodigioasă activitate artistică. În program figurează Concertul pentru vioară și orchestră op. 35 și Simfonia a V-a op. 64 de Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893).
Solist va fi tânărul violonist gălățean Radu Ropotan, care și în acest fel ține să-i aducă mulţumiri maestrului Ilarion Ionescu-Galaţi, de a cărui susţinere şi implicare s-a bucurat şi se bucură în permanenţă.

Un bob zăbavă

...Și fiindcă nu am avut posibilitatea din motive obiective să scriem despre un regal de artă ce a avut loc la sfârșitul anului trecut, este acum momentul să venim cu câteva comentarii ”post festum”. Deci, un bob zăbavă, cum se spune în popor. Dorim să ne referim la minunatul spectacol care a tras cortina peste 2017, un show de o factură aparte intitulat ”Soprana Leontina Văduva și invitații săi”, care a avut loc la Sala ”Patria” din Brașov în data de 28 decembrie 2017. Ecourile nu s-au stins, fiind o reprezantație încununată de succes. O evocăm și pe motiv că se leagă într-un fel de evenimentul omagial dedicat dirijorului Ilarion Ionescu-Galați.
Ei bine, într-un roman autobiografic scris de… pianista Ioana Maria Lupașcu și apărut acum un deceniu, intitulat semnificativ ”Prințul baghetei”, se aduce un elogiu marelui dirijor și violonist Ilarion Ionescu-Galați, pe care Filarmonica brașoveană, dar și publicul meloman îl sărbătoresc cu dragoste și respect la împlinirea venerabilei vârste de 80 de ani. Dar și a 60 de ani de activitate.
Printre invitații Leontinei Văduva la întâlnirea cu muzica de acum două săptămâni s-a aflat și amintita pianistă și scriitoare Ioana Maria Lupaşcu, solistă a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, care împreună cu ceilalți artiști a susținut un excelent Concert-spectacol, asupra căruia mai zăbovim un pic. Moderatorul serii a fost cunoscutul actor brașovean Marius Cisar, care cu discreție și farmec a adus în prim-plan câțiva virtuozi din țară și, mai cu seamă, de peste hotare. Pe lângă amfitrioana Leontina Văduva (celebra soprană cu glas dumnezeiesc stabilită de ani buni în Franța, fiica nu mai puțin vestitei interprete de folclor Maria Ciobanu) a evoluat frumoasa și delicata actriță bucureșteană Daniela Nane, care rostește versuri cu un har îngeresc. Recitaluri de finețe au oferit, totodată, trei maeștri ai clapelor; l-am numit pe pianistul și dirijorul japonez Koichiro Kanno, precum și pe distinsele pianiste Alina Pavalache din Franţa și Ioana Maria Lupaşcu. Li s-a alăturat într-un demers artistic de ținută Iulian Rusu, acest maestru al clarinetului, șef de partidă în cadrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Brașov.
Și fiindcă am amintit de respectabila instituție culturală ce a ajuns la cea de-a…140 Stagiune, să precizăm că și noul său director general - violonistul Anton Niculescu - a contribuit din plin prin recitalul susținut alături de vedetele pomenite la reușita Concertului de final de an.
Parafrazând titlul cărții Ioanei Maria Lupașcu, putem spune că la rândul său maestrul Anton Niculescu este și domnia sa un ”Prinț”- dar al… violoncelului! Suntem convinși că prin prestația sa managerială va aduce un suflu plin de vigoare în activitatea colectivului Filarmonicii brașovene pe care îl conduce din toamna lui 2017…

Șase decenii de activitate

Redutabilul muzician Ilarion Ionescu-Galaţi, numit inspirat “Prinţul baghetei” - Eroul articolului - este cunoscut şi preţuit în întreaga ţară, dar şi peste hotare, ca dirijor permanent al Orchestrei Filarmonice din Brașov. În prestigioasa-i carieră care se întinde pe șase decenii a condus toate ansamblurile muzical instrumentale naționale din România, iar în străinătate s-a aflat la pupitrul unor mari orchestre din Statele Unite ale Americii, Italia, Elveția, Spania, Rusia, China, Japonia, Mexic, Franța, Belgia, Germania, Turcia, Grecia, Austria, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda și altele. A colaborat cu soliști celebri precum Ion Voicu, Radu Lupu, Mihaela Ursuleasa, Igor Oistrach, Lazar Berman, Lola Bobescu, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Ruggiero Ricci, Lazar Berman, Fazil Say, Magda Tagliaferro, Idil Biret, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Li Min Cian, Felicia Filip, Valentin Gheorghiu, Daniel Safran, Radu Aldulescu şi mulţi, mulţi alţii.
Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi a fost director și dirijor al Orchestrelor filarmonice din Istanbul şi Ankara din Turcia, respectiv din Gävle și Uppsala, din Suedia.

Biografie exemplară

…S-a născut la Iasi și la numai de trei ani si jumatate făcea primii pași în demeniul studiului muzicii împreună cu tatăl său. La vârsta de cinci ani începe să ia lecții de vioară cu Bella Sasover, violonist în cadrul Orchestrei Radio. Până la unsprezece ani mai primește îndrumări și de la maestrul Jean Bobescu, care îi deschide apetitul pentru dirijat. Urmează apoi cursurile Liceului de Muzica "G. Enescu", avându-i ca profesori pe George Manoliu (vioară), Constantin Bobescu și Teodor Lupu (muzica de cameră), Iosif Conta și Emanoil Elenescu (clasa de orchestră). Intră la Conservatorul "C. Porumbescu" în 1955, continuând cu stăruință cursurile de vioară. În perioada studiilor superioare începe și cariera solistică. Obține ”Bursa Enescu” prin concurs, fiind și bursier republican. Încă de timpuriu obține distincții la Festivalurile republicane, iar în 1959-1960 câștigă Premiul I la Concursul National "G. Enescu" .
Ilarion Ionescu-Galaţi este primul interpret român al Concertului nr. 1 pentru vioară și orchestră de Sostakovich in perioada anilor 1957-1958, performând alături de Orchestra Cinematografiei . După aceea apare ca solist în numeroase concerte simfonice și camerale cu Orchestra Filarmonicii "G. Enescu" din București, al carei membru a devenit dupa absolvirea Conservatorului.
Între anii 1958-1968 are o bogată activitate solistică, cântând cu toate formațiile simfonice românesti, la pupitrul cărora s-au aflat dirijori cunoscuți ai vremii, precum Gika Zdravkovici, Mircea Basarab, Djura Jaccici , Mircea Christescu, Paul Popescu.
În paralel cu activitatea solistică, urmează cursuri de dirijat cu maeștrii Emanoil Elenescu și Mircea Basarab, obținând prin concurs o bursa de studii la Paris, unde urmează timp de trei ani cursurile de dirijat de orchestră la ”Ecole Normale Superieure de Musique”, sub indrumarea maestrilor Charles Munch și Pierre Dervaux .
Treptat înlocuiește vioara cu bagheta, obținând performanțe le fel de frumoase. Timp de mai bine de trei decenii s-a dedicat Filarmonicii brașovene, reușind să ridice calitatea profesionala a orchestrei, obținând premii de prestigiu la diferite concursuri și festivaluri. Maestrul realizează o serie de înregistrări pe discuri "Electrecord" și efectuează turnee de concerte în Franța, Germania, Italia, Austria, Polonia, Rusia, Luxemburg, Elveția.
În 1970 este bursier al Departamentului de Stat American, urmând cursuri de perfecționare la New York cu Leopold Stokowski, respectiv la Philadelphia "Curtis Institute" cu Eugen Ormandy.
A fost invitat ca dirijor-permanent în stagiuni ale unor orchestre importante din Suedia, Elveția, Turcia. În îndelungata sa carieră maestrul I.Ionescu-Galați a dirijat formații de prestigiu, precum ca ”Suisse Roman de Geneva”, ”Tokyo Symphony Orchestra”, ”Miami Philharmonic Orchestra”, ”Mexico Symphony Orchestra”, ”Sankt - Petersburg Symphony Orchestra”, ”Queens Symphony Orchestra” din New York, ”Basel Symphony Orchestra”, ”Osaka Chamber Orchestra”, ”Athens Philharmonic Orchestra”, ”Frankfurt Philharmonic Orchestra”, ”Singapore Philharmonic Orchestra”, ”Manila Symphony Orchestra”, ”Shanghai Symphony Orchestra”, ”Leipzig Kammer Orchestra” etc, etc.
A înregistrat, de asemenea, CD-uri pentru numeroase case de discuri precum Philips , Electrecord, Sippario Dischi, Casa Radio, Olympia Explorer Records UK , Radio Madrid, Radio Istambul , Radio Stockolm .
Sărbătoritul a predat cursuri de master, de orchestră și dirijat, de vioară, muzică de camera. De semnalat faptul remarcabil că sunt compozitori români care i-au dedicat piese (Myriam Marbe, Liana Alexandra, Dumitru Capoianu), iar I. Ionescu-Galati le-a interpretat în țară și în străinătate.
Alintat nu doar ”Prințul baghetei” ci și "Dirijorul pictor" maestrul a fost hărăzit cu un auz absolut, devenit proverbial printre muzicieni. A primit recunoașteri civice importante, fiind declarat Cetățean de Onoare al orașelor Brasov, Ploiești și Târgu Mureș, devenind Membru de Onoare al Academiei ”Sazuki”, Japonia. În anul 2004 a primit în România Ordinul Meritul Cultural în grad de "Mare Ofițer".

Un călduros ”La Mulți Ani”!

...Nu ne rămâne decât în încheierea acestui articol omagial să-i urăm Maestrului Ilarion Ionescu-Galați la împlinirea a 80 de ani de viață și șase decenii de activitate un călduros ”La Mulți Ani”, să dorim multă sănătate, asigurându-l de dragostea și respectul nostru, dar mai cu seamă al publicului - pe care nu l-a trădat niciodată!






Horia C.Deliu     1/10/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian