Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Rezonante canadiene : Fără adăpost ...

Anul 2018 a debutat în Toronto cu temperaturi neobisnuit de scăzute, fapt reflectat în frecventele alerte de tempe-raturi extreme, emise de către Ministe-rul Mediului, pentru mai multe zone din Ontario (inclusiv Toronto), Québec si Manitoba. Nu este de mirare, căci temperatura a atins pe alocuri, mai ales atunci când a intervenit si factorul vânt, valori sub minus 30 de grade Celsius, ajungând chiar si la minus 40 de grade.

Simplul gând că temperaturile medii ale iernii Polului Nord se situează si ele undeva în sfera acestor valori te face să te înfiori, realizând că, în fapt, experimentăm acum ceea ce curajosii exploratori polari au înfruntat în expeditiile lor. Spre deosebire de acestia însă, noi, cei care nu avem în gene morbul descoperirilor geografice, dispunem de luxul de a ne bucura oricând de căldura si comfortul unei locuinte sau ale unui birou bine încălzit, aceleasi conditii întâlnindu-le si în mijloacele de transport în comun, în magazine, restaurante, cafenele, institutii etc.

Preocupată să scurtez cât mai mult posibil sederea afară, “sărind” practic din masină în casă, din autobuz în metrou etc., nu m-am putut împiedica să nu îmi imaginez cu oroare ceea ce ar putea însemna petrecerea unei zile, a unei nopti, sau fie si a câteva ore, afară, asa cum multi dintre nefericitii “homeless” o fac.
Suntem cu totii familiari cu această priveliste neobisnuită a persoanelor fără un adăpost stabil, priveliste care sochează, mai ales în contextul districtului financiar, unde contrastul dintre mizeria extremă în care trăiesc acesti nefericiti si eleganta tehnologizată a clădirilor de birouri este si mai eviden-tă. Informatiile online ne spun că fenomenul “homelessness” a luat amploare în anii ’80, cauzele sale incluzând, pe lângă reducerile pe care guvernul le-a făcut în sfera locuintelor subventionate si ale ajutorului social, evenimente dramatice de genul pierderii slujbei sau a locuintei (incendiu, dezastre naturale etc.), motive personale (destrămarea familiei, violentă domestică), boli mentale si, în special, dependenta de droguri si alcool.

Statisticile ne mai spun că numărul celor care trăiesc pe străzi în Toronto este de aproximativ 447 de persoane, un număr care, desi mare în contextul unei societăti civilizate unde această valoare ar trebui să fie nulă, nu este atât de ridicat încât să devină o abstractie. Cei pa-tru sute de “homeless” sunt persoane reale, ale căror chipuri le vedem cu sigurantă zilnic, la metrou, lângă cafenele, în intersectiile majore, unde solicită ajutorul soferilor aflati în masinile ce asteaptă schimbarea culorii semaforului, etc.
Numărându-mă printre trecătorii care se opresc pentru a dărui un ban, un sandwich, o cafea, acestor nefericiti care au esuat în lupta cu viata, mă simt adesea neputincioasă în fata vastitătii fenomenului, pe care măruntul meu gest, ca si al altora, nu îl pot stopa sau, cel putin, îmbunătăti.

Cu toate acestea, am găsit îmbucurătoare măsurile suplimentare luate în aceste zile friguroase, măsuri care includ aici, în Toronto, deschiderea usilor unor institutii precum Moss Park Armoury (una dintre institutiile fortelor armate canadiene) pentru cei fără adăpost, pentru a suplini lipsa de locuri în adăposturile destinate celor fără locuinte (pline acum până la refuz).
Sistemele de tranzit în comun ale oraselor Montreal si Edmonton îsi deschid portile statiilor de metrou pentru a oferi cădură si adăpost celor năpăstuiti.
De asemenea, în Montreal se oferă călătorii pe gratis celor fără adăpost.
(Măsuri similare sunt luate si în tara vecină, unde, spre exemplu, orasul New York emite un “cod albastru”, ce, printre altele, prevede trimiterea unor echipe pe teren, care verifică dacă toate persoanele de pe străzi si-au găsit adă-post. Orasul Nashville oferă permise de călătorie cu autobuzul gratuite.)

In vreme ce ne punem toate sperantele în îmblânzirea acestei ierni, să ne oprim o clipă pentru a ne gândi cum am putea să ajutăm, cât de putin, si pe cei mai nefericiti dintre noi, mijloacele pe care le avem la dispozitie fiind numeroase, de la donatii la voluntariat ca mentor, tutore, însotitor, sau alte servi-cii.








Eliza Ghinea    1/8/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian