Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Tatiana Sragar cu o expozitie de pictură, în holul central a Centrului cultural St Laurent din Montreal

Arta e uneori un refugiu, alteori un hobby, dar de cele mai multe ori o chemare mistuitoare. Toti avem în noi un grăunte de creatie, stagnant si neglijat. Intotdeauna m-am intrebat cum explodează acest grăunte în unii oamenii si îi acaparează complet, umplîndu-le viata, împingîndu-i spre o căutare continuă de noi forme, noi expresii si impresii. Artistul vede realitatea printr-o lupă, ne obligă să ne oprim din fuga zilnică si pentru o clipă să atingem un moment de gratie.

Tatiana Sragar este o pictorită eferverscentă, in continuă căutare si descoperire, cu o viziune luminoasă, radiind sperantă si frumos intr-o lume agitată, debusalată si pasionată, prinsă in păienjenisul internetului, al Trump-ismului scandalos, al isteriei auto-victimizării, al războiului global între sexe si al fricii de următorul individ devenit terorist peste noapte.

Inclinată către desen din fragedă copilărie, Tatiana a urmat cursuri de desen si tehnică grafică în anii ’60, dar a urmat o altă cale profesională, desenul si pictura închise ca într-o scoică secretă.
Din 2009 însă a reluat legăturile cu mediul artistic in Montreal, tărîm generos al artistilor de toate vîrstele si chemările.

Au urmat expozitii personale (2009 si 2015) si de group in cadrul asociatiilor de artisti pictori TRAM (Ville de Mont-Royal) si Association de Artistes de Saint-Laurent din care face si ea parte.

De-a lungul ultimilor 9 ani, Tatiana a pictat in ulei, în stiluri diverse, încercind să redea pe pînză sau pe orice alt medium folosit (lemn, carton, plexiglas, sticla) emotia produsă de elemente din natură si reverberată prin retină sa pină în vîrful degetelor. In acesti ani a folosit cu predilectie trei technici de pictură în ulei : clasic impresionist, imprimat cu buretele si romantic olandez iîn tablourile florale.

Expozitia personală intitulată “Temporale” e încununarea a sase decenii de pasiune si a trei ani de creatie intensă. 66 de tablouri ale Tatianei Sragar au fost expuse, între 15 decembrie si 14 ianuarie în holul central a Centrului cultural St Laurent din Montreal într-o ambiantă de sărbătoare de iarnă, pomul de Crăciun contrastînd cu culorile vii ale nenumăratelor tablouri din colectia “Flori”.

Tatiana Sragar este o admiratoare a impresionistilor reusind sa transporte privitorul novice sau nu, într-o lumea magică a naturii, o natură încîntătoare parcă văzută pentru prima oară de un prunc. Culorile sînt nete, luminoase, fără a fi naive. Florile, cărnoase, explosive, abundă si încintă, ciclul fiind rezultatul unei tehnici combinate acuarelă si ulei pe hîrtie de mătase. Tripticul “Irisi” denotă nu numai frăgezime si sperantă, dar si sensibilitate si gingăsie.

Ciclul “Marine” inspiră gravitate, liniste, serenitate, albastrul predominant este linistitor si profund. Aceste tablouri în ulei în stil impresionist fascinează, captează ochiul si invită la meditatie.

Ciclul “Peisaje” este variat nu numai ca stil dar si ca impact, toate tablourile avînd insă o luminozitate aparte care a evoluat dintr-un joc de umbre si lumini al pădurii la o suprapunere sau inversare a acestui joc. Tehnica în ulei cu buretele dă efecte spectaculoase de iluminare în care pădurea devine o pădure de basm, ireală, cu copaci translucizi iradiind o lumină uneori dulce ca mierea.

Iesit din holul expozitie ai sentimentul c-ar trebui sa faci încă un tur si încă unul, să te imbibi de lumina, culoarea si bucuria fiecărui tablou pentru a putea păsi iar în realitatea vietii trepidante, de data asta mai putin neurotic si alienat.







Vera Oren    1/5/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian