Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Pe drumuri canadiene - La Ottawa

Am vizitat , pentru a doua oară, frumoasa capitală federală a Canadei, Ottawa. Prilejul ne-a fost oferit, mie si soției mele, de amabila invitație a vechilor prieteni din Bucuresti Alexandra si Mircea, aflați în această perioadă la Gatineau (Rue de Perdrix, în apropiere de Parc des Trembles), la fiul, nora si minunata lor nepoțică Yvona. De la gazdele noastre am aflat ceva deosebit de interesant cu privire la orasul lor de rezidență. Acesta este situat pe malul nordic al râului Ottawa, în provincia Quebec, în imediata vecinătate a capitalei canadiene, împreună cu care formează o unică si puternică zonă metropolitană: Ottawa – Gatineau. Legătura între cele două asezări urbane contopite se face în mod lesnicios grație câtorva poduri durabile peste râul despărțitor, cum este cel folosit frecvent de noi, Pont du Portage, care conduce direct în Hull, cea mai veche parte a confortabilului Gatineau, în care este circumscrisă si locuința gazdelor noastre. Dimensiunile si frumusețea acestui oras, situat în zona colinară de dincolo de râu, ca si permisibilitatea unor locuințe mai pitoresti si mai ieftine exercită o atracție permanentă asupra celor ce îsi află locuri de muncă în spațiul capitalei, asa cum se întâmplă si cu tinerii din familia prietenilor nostri. Masina personală reprezintă un mijloc obisnuit de deplasare într-o parte si alta, iar câteva curse zilnice de autobuze, cum este si cel cu nr.39, te duc direct la Parlament, de unde poți face drumul înapoi spre casă. O pistă specială pentru biciclete a fost amenajată de-a lungul râului, cu trecere pe podul amintit, fiiind foarte solicitată de cei ce se deplasează în ambele ei sensuri.
Aceasta fiind situația avantajoasă a celor doudă orase îngemănate, nu este deloc o surpriză că locuitorii din Ville de Gatineau, desi vorbesc în mod obisnuit franceza, pot „comuta” oricând, după caz, pe engleză, asa cum se întâmplă de regulă în magazine, restaurante, locuri turistice etc. Din nevoi practice, în Ottawa străzile si alte instituții publice sunt inscripționate în ambele limbi, franceza având tratament egal cu engleza. Ofertanții de joburi, în numeroasele instituții guvernamentale si particulare, au si ei, slavă Domnului, de unde să-si aleagă angajații, având în vedere că noii imigranți din diferite zone ale lumii, ca si populația din Gatineau reprezintă un adevărat „rezervor” al forței de muncă...
Principalul punct de atracție al capitalei îl constituie celebra clădire a parlamentului canadian. Am viztiat-o împreună cu un numeros grup dintr-o fostă colonie franceză, foarte animat si interesat de toate explicațiile oferite pe parcurs de tânăra aflată pe post de ghid oficial. Fiind pentru a doua oară când păsesc ca turist pragul acestei importante instituții politice, nu reiau, acum, întregul traseu, asa cum am făcut-o în precedenta prezentare de la această rubrică. N-as vrea să cad în „păcatul” poetului Mihai Beniuc, care spunea:”Mie însumi mise pare/ Că încep să mă repet/ Si, cum stie fiecare,/ Cin’ repetă nu-i ...poet”. De aceea, mă voi opri îndeosebi asupra câtorva aspecte mai deosebite legate de spațiul si activitatea celor două componente ale Parlamentului Canadian: Senatul si Camera Comunelor. Cea dintîi, decorată în rosu aprins si auriu, este denumită si „Camera Rosie”, iar cealaltă, dominată de un verde intens, asemenea corespondetei sale britanice, reprezint㠄Camera Verde”. Prima constituie cadrul în care Regina Canadei ori Guvernatorul General se adresează Parlamentului si în care se desfăsoară, pe lângă dezbaterile curente, principalelel manifestări privind importantele date istorice, deschiderea Parlamentului, discursul Tronului, instalarea noului Guvernator General s.a. Pe o platformă specială, care beneficiază de perspectiva interioară, se află jilțurile sculptate cu măiestrie artistică ale Reginei, Guvernatorului General si Presedintelui (The Speaker of Senate). Pe o masă din centru este situat sceptrul – un simbol al autorității regale si legislative, datând de de la jumătatea secolului al 19-lea, turnat în bronz si aur, în lungime de 1,6 m. Capătul său cu coroană este plasat în direcția jilțurilor.
Aceeasi somptuozitate o etalează si Camera Verde, pereții si plafonul acesteia fiind ornamentați, ca si în cazul Senatului, cu diferite reprezntări evocând istoria si geografia Canadei. Inflența țării tutelare, Marea Britanie, se simte peste tot, în arhitectura dominată de noul stil gotic victorian, în splendoarea vitraliilor, în tematica picturilor, în vestimentația solemnă a celor doi presedinte de Camere, în tipicul unor ceremonii tradiționale etc.
Această înrâurire este evidentă si în ritualul schimbării gărzii, similar celui de la Palatul Buckingham din Londra. Asistând la un asemenea interesant moment, am fost frapat de fastul întregii desfăsurări, de uniforma militarilor prezenți („căciuli” imense, fustanele scoțiene/kilt, ciorapi lungi, colorați), cântăreții din cimpoi si întreaga cadență în ropotul tobelor etc. Schimbarea propriu-zisă a gărzii ca si parada de pe stradă atrag curiozitatea multor turisti. Si un fapt inedit si pitoresc în acelasi timp: în fruntea acestei impecabile coloane se afla un „gardian” de culoarea abanosului...
Orasul în sine, în configurația si pulsația sa cotidiană, exprimă aceeasi caracteristică esențială a echilibrului, a bunului gust, a orgoliului si confortului. În tovărăsia prietenilor nostri am parcurs principalele străzi din zona centrală, poposind, în trecere sau mai pe îndelete, la diferite obiective de interes turistic: aleile si statuile din jurul Parlamentului, Canal Rideau, Monumentul eroilor, Mormântul soldatului necunoscut, Edificiul Confederației, al cărei stil îl preia pe cel al celebrului Chateau Laurier, în care a fost găzduită actuala regină Elisabeta a II-a, Ministerul Justiției, Curtea Supremă a Canadei, Centrul guvernamental de conferințe (în clădirea vechii gări centrale), Muzeul canadian al fotografiei contemporane, Muzeul artelor, Ambasada SUA, Muzeul civilizației, Muzeul militar, Catedrala Notre-Dame d’ Ottawa etc., etc. Vizita s-a încheiat în marea piață din perimetrul străzilor By Ward si George. Pe trotuar, paralel cu o serie de buticuri si cafenele, în spații acoperite, pe mese doldora de mărfuri, se vând obiecte de îmbrăcăminte, podoabe, flori, fructe si legume, peste, răsaduri etc. Totul mi-a amintit de aspectul si forfota Pieței Amzei din Bucuresti, cu o seamă de impresii si calificative în favoarea celei din capitala canadiană.
Străbătând orasul la pas sau cu masina, am avut permanent în memorie poezia „Ottawa” a lui James E.Caldwell, care, la vremea sa, cu un vădit aer patriotic, exclama: „Grandeur is written on thy throne,/ Beauty encompasseth thy mien;/ The glory of the North alone/ Is thine, O Ottawa, my Queen.// Here as the years of promis roll/ Shall gather all a nation’s pride;/The great of intellect and oul/ Shall build a city, vast and wide// (...) Beloved of cities thou shalt be -/ Wise, fair, strong, joyons and serene-/ Once more accept my fealty-/ My love, O Ottawa, my Queen!”













Ion Segarceanu     1/2/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian