Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Anul 2018 a început cu schimbări pentru populație și firme.

Principalele măsuri intrate în vigoare de la 1 ianuarie:
Salariul minim brut pe economie crește de la 1.450 la 1.900 de lei.
Impozitul pe venit scade de la 16% la 10% pentru persoanele care obțin venituri din salarii, pensii, activități independente, însă pentru veniturile din dividende se menține cota de impozitare de 5%.
Cota de contribuții la Pilonul II de pensii se reduce de la 5,1% la 3,75%, în condițiile majorării salariilor, valoarea achitată fiind similară celei virate anul trecut.
Plata contribuțiilor sociale (pensii și sănătate) trece din sarcina angajatorilor în cea a angajaților, dar sumele sunt reținute și virate tot de către angajatori. Aceștia vor mai suporta doar o contribuție asigurătoare pentru muncă, de 2,25% din fondul de salarii, care acoperă riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical și creanțe salariale.
Angajații din sistemul public vor beneficia de vouchere de vacanță, până la 30 noiembrie 2018, în cuantum de 1.450 de lei pentru fiecare salariat.
Persoanele care părăsesc țara pentru o perioadă mai mare de 180 de zile într-un an trebuie să anunțe Fiscul cu 30 de zile înainte de plecare, depunând un formular de rezidență fiscal, în caz contrar riscând amenzi.
Indemnizația minimă de creștere a copilului se va majora de la 1.233 lei la 1.250 de lei, fiind schimbată raportarea acesteia la Indicele Social de Referință (ISR), în loc de salariul minim. Indemnizația minima e stabilită la echivalentul a 2,5 ISR, iar cea maximă la 8.500 de lei.

Cele mai importante măsuri pentru companii care se aplică de la 1 ianuarie:

Pragul pentru microîntreprinderi în funcție de venituri se majorează de la 500.000 de euro la 1 milion de euro, echivalent lei, raportat la cursul BNR din ultima zi a anului precedent. De asemenea, se abrogă toate excepțiile, precum cele privind ponderea activităților de consultanță de maxim 20% sau anumite categorii de activități desfășurate.
Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) va fi plătită defalcat, în conturi separate, însă procedura se aplică doar în cazul anumitor companii.
Plata contribuțiilor la pensii, sănătate și șomaj, a TVA și a impozitului pe profit și venit în același cont la Trezorerie a fost amânată cu 6 luni, de la 1 ianuarie la 1 iulie 2018. Astfel, contribuabilii vor vira în continuare contribuțiile la pensii, sănătate și șomaj într-un cont, iar TVA, impozitul pe profit și cel pe venit în alt cont.
ANAF va modifica din oficiu vectorul fiscal al angajatorilor, pentru a evita aglomerația la ghișee generată de obligația angajatorilor de a depune într-un termen foarte scurt declarația de mențiuni pentru înscrierea în vectorul fiscal, în urma schimbării sistemului de contribuții de la 1 ianuarie.
Contribuabilii vor depune declarațiile fiscale pentru obligațiile aferente lunii ianuarie exclusiv în format electronic.

Măsuri cu impact în alte sectoare:

Taxele și impozitele locale pentru populație și firme se majorează cu până la 20% în mai multe județe (Suceava, Botoșani, Vaslui, Constanța, Bihor, Bacău, Buzău sau Arad), pe seama transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, în cazul terenurilor, clădirilor sau locurilor de veci din cimitire.
Autovehiculele grele, cu masa de cel puțin 12 tone, vor fi impozitate de către primării cu aproximativ 7% mai mult de la începutul acestui an.
Se modifică termenele de efectuare a inspecției tehnice periodice (ITP) la mașini. Cele noi vor efectua ITP la 3 ani după înmatriculare, iar cele mai vechi de 12 ani efectuează ITP anual. Defectele grave constatate trebuie reparate în cel mult 30 de zile.
În domeniul telecom, suprataxele aplicate serviciilor de roaming pentru consumul suplimentar după depășirea utilizării rezonabile a acestora în UE/SEE se vor reduce atât pentru serviciile de date (de la 7,7 euro/GB la 6 euro/GB), cât și pentru apelurile primite (de la 1,08 eurocenți/minut la 0,91 eurocenți/minut).
Piața energiei electrice se liberalizează total, astfel că orice consumator casnic poate alege furnizorul de energie electrică, indiferent de zona în care locuiește.

activenews




Tudor Matei    1/1/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian