Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romļæ½nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestinć
Note de carierć
Condeie din diasporć
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouć
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrć
Traditii
Limba noastrć
Lumea īn care trćim
Pagini despre stiintć si tehnicć
Gānduri pentru Romānia
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivļæ½ 2024
Articole Arhivļæ½ 2023
Articole Arhivļæ½ 2022
Articole Arhivļæ½ 2021
Articole Arhivļæ½ 2020
Articole Arhivļæ½ 2019
Articole Arhivļæ½ 2018
Articole Arhivļæ½ 2017
Articole Arhivļæ½ 2016
Articole Arhivļæ½ 2015
Articole Arhivļæ½ 2014
Articole Arhivļæ½ 2013
Articole Arhivļæ½ 2012
Articole Arhivļæ½ 2011
Articole Arhivļæ½ 2010
Articole Arhivļæ½ 2009
Articole Arhivļæ½ 2008
Articole Arhivļæ½ 2007
Articole Arhivļæ½ 2006
Articole Arhivļæ½ 2005
Articole Arhivļæ½ 2004
Articole Arhivļæ½ 2003
Articole Arhivļæ½ 2002


Cuvāntul bine temperat : Cu sau fără umor?

Propun, ȋn așteptarea sărbătorilor de iarnă, un text care să ne descrețească frunțile.

"Cu cāt este mai inteligent, cu atāta un umorist are mai puţină nevoie să deformeze realitatea ca să o facă mai semnificativă" scrie André Gide.

Nu trebuie, zic eu, să fii umorist ca să-ţi dai seama de importanţa umorului! Romānii l-au utilizat adeseori ca mijloc de evadare din intunericul "anilor lumină". Cei care nu au simţul umorului, indiferent de locul lor pe planetă, sunt privaţi de potenţialul de a trece peste necazurile vieţii.

Ce am ȋnvăţat dupa venirea mea ȋn Canada? Că atunci cānd nu ai ceva, ȋntotdeauna există o companie care ȋţi vinde fie produsul, fie serviciul respectiv. Eşti scutit de orice efort, nu mai inventezi nimica, totul se găseşte de cumpărat. Acelaşi lucru se ȋntāmplă şi ȋn cazul umorului. Nu eşti născut cu el? Nu-i nimica, se aranjează! Şi, cum studiile au aratat că rāsul este benefic sănătăţii trupeşti, dar şi mentale, s-a inventat provocarea rāsului chiar şi īn absenţa umorului, drept care la Toronto s-au ȋnfiinţat nişte centre care dau cursuri īn care oamenii sunt īnvăţaţi să rādă. Evident, cursuri plătite, cum altfel?

Am văzut la TV cum arată o lecţie la un asemenea centru pentru īnvăţarea rāsului terapeutic. Avānd ȋn vedere că studiile arată că organismul uman nu face deosebirea īntre rāsul natural şi cel artificial, omul, chiar dacă nu are motiv de distracţie, trebuie să īnveţe să rādă zilnic cāteva minute, exerciţiu util nu numai pentru oxigenarea sāngelui, dar şi pentru ridicarea moralului. Īntr-o clasă de tineret era o profesoară care rādea ȋn faţa lor (fără motiv), iar elevii, prin mimetism, rādeau si ei, tot fără motiv. (M-am gāndit că s-ar putea īnfiinţa şi clase de căscat, pentru că s-a demosntrat că are şi el efecte binefăcătoare şi e de asemenea contagios).

O reporteriţă i-a pus cāteva ȋntrebări profesoarei. Prima īntrebare era referitoare la tehnica rāsului. Profesoara a explicat serios că tehnica rāsului, ca orice altă tehnică, se poate īnvăţa. A adăugat că oamenii, la lucru, ar trebui să-şi ia din cānd īn cānd cāte o mică pauză ca să rādă īn hohote, chiar fără motiv, doar ca exerciţiu. Am īnţeles din acel interviu că profesoara, o tipă care rādea tehnic perfect (eu am detectat totuşi īngheţul din rāsul ei), era o persoană de o seriozitate absolută şi imperturbabilă.

Reporteriţa a continuat cu alte īntrebări. Din ȋntreaga discuţie, ca şi din sfaturile profesoarei, care avea titlul de qualified trainer, a fost totalmente exclusă posibilitatea rāsului spontan, apărut ca urmare a unei lecturi umoristice sau a vizionării unei comedii. Rāsul provocat de altceva decāt de o tehnică aplicată voluntar şi judicios era, pentru profesoară, cu totul inoportun. Oare excluziunea să se fi datorat conflictului de interes care ar fi dus la pierderea clientelei? Nu ştiu. Tot ce ştiu este că elevii aveau fiecare īn faţă cāte un computer. Pe ecrane nu rulau filme cu Charlie Chaplin sau gaguri cu Stan şi Bran, cum biata de mine, cu mentalitate retrogradă, m-am gāndit, ci erau afişate instrucţiuni tehnice detaliate pentru provocarea rāsului artificial.

Profesoara părea temeinic pregătită şi de fapt m-am şi īntrebat ce instituţie de īnvăţămānt a absolvit şi ce cursuri a urmat pentru a se califica īn această specialitate. Nu cred că a urmat cursuri de actorie, nu avea nimic de artistă sau de cāntăreaţă īn ea, nici cursuri de respiraţie īn cadrul educaţiei fizice, căci nu părea a fi amatoare de sport. Nu rādea din plăcere sau amuzament, ci, cānd hohotea artificial, arăta ca şi cum ar fi făcut un efort de ridicare de haltere. M-am mai īntrebat şi ce fel de exemene a trebuit să dea pentru a primi diploma. Dacă a avut examene scrise, ce subiecte a tratat? Iar dacă exemenul a fost oral, din cine era format juriul de profesori? Alţi specialişti? De unde atāţia specialişti īn rāsul artificial? O altă nedumerire am avut-o şi ȋn ceea ce priveşte diploma ei, īnrămată şi expusă la vedere pe peretele din birou. Care era titlul ei oficial? Profesionnal trainer for therapeutic laughing? Sau un altul?

Īn sfārşit, gāndindu-mă la cāt efort se depune pentru a se stimula rāsul artificial, m-am īntrebat dacă n-ar fi mai uşor a se īncerca şi rāsul natural. Oricum, imaginea minunată a salariaţilor care se ridică simultan de pe scaune la fiecare două ore pentru practicarea rāsului terapeutic ar provoca hohote de rās natural unui observator neavizat. E drept, n-ar fi acelaşi rās ca cel īnvăţat la şcoala de hilaro-terapie, dar efectul lui ar fi cu siguranţă la fel de binefăcător!

Colaboratorilor și cititorilor ziarului nostru, urarea de La Mulți Ani și Sărbători Fericite!









Veronica Pavel Lerner    12/21/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian