Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Subiectiv - Contraste

În ultimă instanță, cu trei zile înainte de aplicarea schimbărilor în codul taxelor pentru antreprenori și micile antreprize, The Canadian Entreprenors and Small Businesses Association a publicat o scrisoare deschisă adresată Primului Ministru Justin Trudeau și Ministrului de Finanțe, Bill Morneau.
În acestă scrisoare semnată de personalități din media, finanțe, industrie și agricultură, se menționează că semnatarii sunt inițiatori în business și antreprenori, fermieri și doctori ce au riscat tot ce aveau pentru a crea ceva important.
Ei nu sunt subvenționați, nu fac șmecherii și nu operează în afara legilor. Principiul lor de bază e să creieze bunuri sau servicii, locuri de muncă și să întemeieze un viitor stabil Canadei.

”Cei mai mulți dintre noi”- spune scrisoarea - ”am început de la nimic mai mult decât o ideie. S
tructura convincției noastre, incluzând codul de taxare existent, au ajutat să transformăm aceste idei în realitate.
Dar modificările ce acum sunt propuse schimbă fundamental regulile și vor avea ca efect reducerea abilității Canadienilor să creieze antreprize cu locuri reale de muncă și salarii decente.”
Se cere guvernului să reconsidere aplicarea acestor dăunătoare măsuri ce vor avea ca efect stăvilirea inițiativelor personale ale acestor liberi profesioniști comiși să contribuie la succesul economic canadian.

În timp ce în Canada se dezbate aplicarea a noi scheme de taxare celor ce au injghebat mici intreprinderi, Administrația Trump și Congresul au lansat o nouă reformă a taxelor în Statele Unite ce ar putea să transforme America într-una dintre cele mai competitive țări din lume. Dacă aceste significante reduceri de taxe vor lua ființă în SUA, Canada, continuând să mărească taxele, să cedeze concesii noi atât uniunilor, grupurilor cu interese speciale, Primei Națiuni, și propagatorilor Acordului de la Paris, are toate șansele să fie îndepărtată de pe piața internațională, ne putând face față concurenței. Mulți dintre cei mai talentați tineri ai noștri vor fi atrași de posibilitățile noii politici americane ce contrastează profund cu politica noastră de pedepsire a celor ce au avut curajul să inițieze un business, a liberilor profesioniști și a celor cu calificari ridicate. O statistică din 2015 arată că cei cu un venit mai mare de $100,000 pe an (7.8% din populație) au plătit 50.8% din taxele federale și provinciale combinate.

În același timp, nimeni nu ține cont de faptul că aceste mici antreprize au fost create cu sacrificii imense atât din partea inițiatorilor lor cât și a celor din jurul lor, familia și chiar copii acestora. După numeroși anii de învățătură sau practică, în care datoriile de studii sau acumulat însunmând și chiar depășiind șase cifre, opțiunea de-a rămâne liber profesioniști implică datorii noi, dobânzi istovitoare, chirii absorbitante și nici o garanție de succes. Când în sfârșit după trecerea unor ani buni, businessul a început să prindă rădăcină, parte din datorii achitate și toată lumea pare mulțumită, nimic nu poate răsplăti tot riscul, efortul, grijile, nopțile nedormite și continua presiune ce o are posesorul, la care se adaugă faptul că el nu are asigurate concedii plătite și pensia garantată ca orice alt salariat. Unica lui satisfacție constă în faptul că în final poate privii cu mândrie succesul trudei lui, recunoscute și utilizate de mulți consumatori.

În timp ce opinia publică continua să dezbată asupra reformei de taxare, după ani de discuții, promisiuni și cheltueli a mai mult de 56 de miliarde de dolari irosiți zadarnic, Explorers and Producers Association of Canada a anunțat decizia de anulare a lucrărilor din proiectul TransCanada Pipeline, Energy East. Nu e nici un fel de indicație că cineva în Ottawa înțelege gravitatea acestei decizii. ”Pericolul în Canada este în general,” comentează un învestitor, ”că politica guvernului afișează lipsa de interes, nesiguranță sistemului de aprobare cu reguli neclare și numeroase oportunități de intervenție și opunere.” Stagnarea lucrărilor Pipeline East nu e numai o rușinoasă pierdere economică cu risipă de bani pentru transportul feroviar al țițeiului, dar și pierderea a zeci de mii de locuri de muncă. Un titlu în National Post ne informează că ”În timp ce Canada evită cărbunele, restul lumii îl îmbrățișează,” ceea ce ne orientează o dată mai mult, pe-un drum în direcție opusă.

În Ontario, un an înaintea noilor alegeri la Queens Park, guvernul a născocit scheme noi de amăgire a populației prin reducerea costului electricității, cu datorii noi cu care să-și acopere cheltuielile. Cum însă aceste datorii vor schimba balanța economică a provinciei din pozitiv în negativ, ceea ce nu arată bine la legeri, în loc să înregistreze dobânda de 17 de miliarde pe seama guvernului, a făcut împrumutul pe seama lui Ontario Power Generation drept investiție, pentru care dobânda crește cu încă 4 miliarde de dolari ce vor fi plătiți de copii noștri. Deci în balanța de plată, Datoria e trecută drept Investiție.

Înainte de anul 2000 costul electricității în Ontario era redus, ceea ce a atras business și a creat o viabilă creștere economică. Între 2005 și 2015 industria în provincie a scăzut cu 18% iar șomajul a crescut cu 28%.
În această perioadă numărul locurilor de muncă a scăzut de la 805.170 la 688.735. Fraser Institut estimează că prețul curentului electric a cauzat aceste pierderi în proporție de 64%, ce se traduce în 75.000 pierderi de joburi.
Ontario impune în 2016 cel mai scump cost pentru curentul electric în toată Canada și este printre cele mai scumpe state din Nord America, aproape de trei ori mai mult ca în Quebec și Calgari și de două ori mai mult ca în Vancouver.
Această situație poate fi socotită cauza principală pentru care industria în Ontario, la aproape zece ani după criza din 2008, nu a reușit recuperarea la nivelul dinnainte.
Spre deosebire, Montrealul sfărșește anul cu 4,5 miliarde surplus bugetar și o creștere economică de 2,9% GDP. Contrastul nu poate fi ignorat.







David Kimel / Toronto    11/23/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian