Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Bucurati-vă de viață, bucurați-vă de toamnă !

Se spune că s-au pierdut multe dintre obiceiurile și tradițiile sărbătorilor populare, oamenii ramânând doar cu amintirea semnificației lor. Nu este și cazul românilor plecați peste hotare. În românii aflați pe alte meleaguri sunt trăiri ale dorului de țară, de tradiții, muzică și petreceri în stil pur românesc, mai aprinse decât ale multor frați de-ai noștri care se găsesc între granițele țării. În străinătate oamenii trăiesc cu un dor de țară în care s-au născut, dor pe care nu-l pot înțelege decât cei ce se află că noi.

Dar…. iată a venit toamna cu doruri și amintiri, cu piețe colorate și vesele, toamna care-mi flutură pe la nas miros de magiun şi prune tomnatice, de murături, de vinete coapte, iar mirosul strugurilor storși mă duc și acum în inima copilăriei, în satul natal. Fântână dorului și a amintirilor nu se poate umple pentru că cei mai frumoși din viață, pe care eu i-am trăit deja, îmi încălzesc și acum sufletul tomnatic, cu toate că a trecut un deceniu departe de toamna romaneas­ca.

De altfel, în orice loc ai trăi, toamna are multă splendoare și magie dar parcă nu are și farmec fără o perecere pe cinste. Așa de face că la fiecare început de toamna, românii din diaspora se gândesc la must şi la pastramă. De ce? Pentru că le este dor. Le este dor de „anunțul” pe care îl făceau bunicile chemând la culesul strugurilor. De parfumul boabelor proaspăt culese, de aromă mustului rubiniu, de zambetele și bucuria celor prezenți. Toate acestea sunt emoții perene în memoria mea.

Asa se face că în fiecare toamna aștept cu nerăbdare, așa cum se cuvine, cu multă voie bună, frumosul festival al mustului, o veritabilă petrecere devenită de acum tradițională, organizat la Biserica Ortodoxă Sfânta Treime, din Vancouver.

Sambata, 21 octombrie a.c., sala socială a bisericii a fost neîncăpătoare pentru amatorii de cântece, dansuri și bunătăți pregătite din ce ne oferă toamna mai bun. Prezența lor într-un număr așa de mare mă face să înteleg că, marea majoritatea a românilor care trăiesc în Vancouver și nu numai, ori de câte ori există o ocazie, după zile obositoare de muncă, îsi găsesc timpul necesar să se distreze, să se relaxeze și să-și aducă aminte de locurile natale, bucurându-se de viata.

Si pentru că nici o petrecere nu are farmec fără muzică, pentru că muzică trebuie să fie scânteia ce aprinde focul în sufletul omenesc, da aripi minții, zbor imaginației și viață oricui, talentatul solist Florin Bălan, împreună cu formația să, au venit să cânte spre bucuria privitorului, melodii care ne-au smuls cu ușurință lacrimile și ne-au îmbiat la a ne prinde în hora românească. Și oare nu este așa? Nu ne atinge muzică cele mai sensibile corzi ale sufletului nostru? Va îndemn să ascultați din muzică anilor “70 și “80, că să vedeți ce diferențe uimitoare sunt față de muzică pe că o ascultăm de mai bine de 10 ani încoace. Ce mesaje curate găsim în acele cântece, câtă profunzime, câtă delicatețe, câtă armonie și câtă inocenta!

Cu ocazia acestui eveniment, la invitația Preotului Nicolae Lapuste a participat și noul șef al Secției Consulare, domnul Ovidiu Grecea, Consul General, al României la Vancouver. Prezența Domniei Sale, chiar dacă sosise în urmă cu 6 zile, a fost o deosebită onoare pentru noi, dar și o mare bucurie pentru dansul de a petrece și a cunoaște o parte dintre românii din Vancouver. A ținut un scurt discurs călduros și prietenos, exprimându-și dorința de a oferi asistență consulară și de a veni în în întâmpinarea cetățenilor români în orice problema, cunoscut fiind faptul că dansul este vectorul de comunicare, de mesaj al României, este un fel, imaginea tari.

Punand preț pe efortul depus, aduc toată laudă și calde felicitări tuturor persoanele care au trudit prin voluntariat pentru această reuşita. Menționez pe doamna Delia Apatean, președinta Comitetului de Femei, care împreună cu alte câteva doamne pline de viață și dorința de bine, au organizat cu trudă dar și cu multă plăcere această petrecere pentru că românii din comunitate să nu se simtă izolați și singuri.

Ma bucur și-mi simt sufletul plin de mândrie când văd că românii noștri mai sunt încă uniți. Mă bucur că mai sunt oameni cu suflet bun, harnici, cu credință care reușesc să țină sus steagul demnității țării noastre. Trăind momentele prezentului, purtată încă pe aripile bucurii de sărbătoare, le doresc sănătate, împlinirea tuturor dorințelor de bine. Din păcate nu sunt suficiente cuvinte care să reprezinte pe deplin acest mare MULȚUMESC pe care îl adresăm tuturor care au făcut posibil acest eveniment! Și să mulțumim tuturor românilor care au fost prezenți și s-au prins în hora și pentru câteva ore s-au simțiți că acasa.

Ce aș mai putea adaugă la așa ceva? Cred că dacă aș putea să călătoresc, mutându-mă din oraș în oraș de-a lungul și de-a latul Canadei, aș duce-o din sărbătoare în sărbătoare, pentru simplul motriv că, românii găsesc orice pretext pentru a petrece. Deviza lor împrumutată de la canadieni este: viață ți-e dată că să te bucuri de ea!

Asadar, bucurați-va de viață, bucurați-va de toamna care are atâta magie în ea încât nu trebuie decât să o trăim frumos!

Vancouver BC /







Dorina Cornelia Aldea    11/8/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian