Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Dansul contemporan în prim-plan

În suita manifestărilor culturale de ținută care s-au derulat cu mare succes în această toamnă sau urmează să aibă loc în scurtă vreme în municipiul de sub Tâmpa a mai apărut un ”vlăstar” chiar în aceste zile - Festivalul ”Perform(d)ance - Zilele Dansului Contemporan la Brașov”.

O suită de manifestări artistice de ținută

Noul festival se alătură în chip fericit, spre bucuria publicului iubitor de frumos din zonă, pleiadei de manifestări artitsice de ținută care au avut sau vor avea loc în această toamnă în Capitala Țării Bârsei. Ne referim în primul rând la minunatele „Mari Serate Muzicale”, inițiate și susținute pe scenă în calitate de protagonist alături de alți virtuozi de către maestrul violonist Anton Niculescu - noul manager al Filarmonicii brașovene. Apoi, evidențiem excelentul Festival Internațional de Operă, Operetă și Balet, păstorit cu succes de directorul Ovidiu Mezei , festival care abia s-a încheiat vineri-seara cu un Concert Extraordinar, avându-l la pian pe însuși…managerul instituției, care împreună cu 23 de soliști au oferit o reprezentație de ținută, aplaudată minute în șir de spectatorii ridicați în picioare.
Să un uităm nici de apropiatul regal teatral despre care vom scrie pe larg în zilele următoare, anume Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană ajuns la ediţia a XXVIII-a, ce va avea loc în perioada 10-19 noiembrie 2017 la Teatrul ”Sică Alexandrescu”. Acolo unde ”apele s-au liniștit” după un…vortex îndelungat, așa încât noul director care a câștigat concursul - actorul Dan Cogălniceanu - are planuri mari, ce vor deveni cu siguranță viabile, mai ales că sprijinul autorităților locale este masiv, bugetul total al manifestării ridicându-se la 636.000 lei !

Complexul Cultural ”Reduta” din Brașov, o gază primitoare

Noul Festivalul ”Perform(d)ance - Zilele Dansului Contemporan la Brașov” aflat în desfășurare, constituind prima ediție a unei noi acțiuni artistice deosebite dedicate dansului contemporan; un gen pe care tot mai mulți spectatori, mai ales tineri, încep să-l cunoască și să-l îndrăgească (și) în România.
Inițiativa aparține Centrului Cultural German din Brașov, condus cu competență și dinamism de d-na Roxana Florescu, manifestarea numită ”Perform(d)ance” reprezentând un concept dedicat coregrafiei actuale. Evenimentul are loc în perioada 26-29 octombrie 2017 fiind articulat pe trei spectacole de dans și un ”workshop” dedicat amatorilor.
Din care însă, toți au de învățat...

Formă elevată de artă scenică

Dansul are ca alfabet mișcarea corporală. Ea poate fi lentă sau rapidă, vizând planul de sus, de jos sau la mijloc, se poate exprima prin poziția spațială. Acțiunea este controlată sau mai puțin controlată. Ea devine mai puternică atunci când e repetitivă. Poate fi exprimată ca un vector al mișcării în grup ori în jurul propriei axe, dansul ”desenând” în aer traectorii imprevizibile.
Titlul evenimentului provine dintr-un mixaj de noțiuni, ambele reprezentând forme de manifestare ale dansului zilelor noastre. Un ”performance” evoca prin procedee stilizate un act artistic, folosindu-se de corpul uman pentru a transmite un mesaj. Avem de-a face cu un spectacol de factură inovatoare, netradițională, de aceea conceptul este mai greu de înțeles de către un public neavizat. Este, în fond, un show coregrafic ce poate îngloba orice: pași de dans, mișcare sincrionizată sau necontrolată, elemente multi-media, pe un fundal muzical atent ales.
Dansul contemporan trebuie perceput ca o formă de manifestare a artei scenice orientată mai mult spre simplificare și mai puțin pe estetică. Constituie, dacă vreți, un proiect ce se cere privit din cel puțin două direcţii, Astfel, poate să însumeze toate tipurile actuale de dans, specifice timpurilor în care trăim, precum hip hop, tehno, dansurile clasice, dansurile de salon etc. Dar există și un unghi din care se cere privit dansul contemporan şi care evocă un stil diferit, multiplu de mișcare. Fiecare coregraf, practicant sau simplu spectator are propriul stil în care receptează această formă de exoprimare personală pe un ring.
Dansul contemporan a luat naştere în secolul XX ca urmaş firesc al dansului tradițional, îmbinat cu tehnici specifice fiecărei perioade. Date fiind complexitatea, întinderea şi permanenta sa actualizare, găsirea unei definiţii cuprinzătoare a acestuia este destul de dificilă. Opus baletului clasic, dansul actual nu este asociat cu anumite tehnici, rigori. Soliștii, perechile, grupurile de dansatori explorează energia naturală şi emoţiile propriului trup în mod plenar, dând adesea naştere unor mişcări novatoare.
Transformările nu sunt numai de ordin estetic, ci ţin şi de atitudine. Pe lângă eliberarea de presiuni, cei implicați dobândesc graţie în mișcări, reuşind să afișeze un agreabil spectacol interior și exterior.
Dansatorii pot avea experienţe anterioare din orice zonă, începând cu baletul clasic şi terminând cu break-dance, integrînd chiar și tehnici aparţinând unor practici precum Yoga sau Pilates. Dansul contemporan se concentrează pe conexiunea dintre minte şi trup, iar practicanţii sunt încurajaţi să îşi exploreze emoţiile prin mişcări ce depăşesc barierele tradiţionale. Noţiunea este una foarte vastă, un amalgam de forţe inovatoare, cu contururi fluide, cu forme multiple.
Spectacolul de dans contemporan oferă o deconstrucţie a realului prin estetizarea a ceea ce ne este comun. Se oferă o punere în scenă a unor singularităţi fizice şi psihologice, a cotidianului, a gesturilor comune, accentuând frumuseţea şi unicitatea unor aspecte cu care suntem deja obişnuiţi. Mesajul transmis este aprecierea lucrurilor care ne înconjoară, preţuirea banalului fără de care nu putem trăi, dar pe care îl ignorăm, amplificarea trăirilor şi eliberarea sentimentelor.
Într-o societate care adesea ne reprimă simţurile şi ne îndoctrinează până la rigiditate emoţională, o tehnică de eliberare şi de exprimare a sentimentelor prin dans reprezintă o alternativă ce trebuie experimentată.

Spectacolele deosebite

“Deleted Scenes” se numește spectacolul regizat de Sergiu Matiș, un român mutat în Germania în anul 1999, o reprezentație care a ajuns acum în premieră în România. Realizatorul alături de dansatorii Martin Hansen și Diletta Sperman a propus asistenței etalarea unor suite nedansate, obiceiuri pierdute și ritmuri adânci provenite dintr-in soi de ”apă întunecată”. Scena teatrului este locul de exprimare a acestor falsificări ale realității extrase dîntr-o arhivă emoțională.
Un alt show prezentat în festival s-a intitulat „2 femei contemporane”, fiind un performance/spectacol despre condiția femeii în societatea actuală. Autoarea - Ioana Marchidan - a susținut plastic împreună cu Flavia Giurgiu ideea potrivit căreia de-a lungul istoriei nu s-au schimbat extrem de multe lucruri în ceea ce privește divizarea socială, statutul și condiția femeii. Realitatea este privită cu umor, dar și seriozitate, oferind o perspectivă interesantă asupra acestei problematici spinoase
A treia propunere poartă numele mai ciudat ”Counterbody - un spectacol de dans modern, în care elementele pot fi privite ca particule în mișcare permanentă, permutabile și paralele. Conform coregrafei Simona Deaconescu, spectacolul caută un corp nou care funcționează pe principiul contradicțiilor; o combinație tensionată de fragilitate și super-putere, alienat și conectat cu exteriorul, dezorganizat și fluid, capabil să absoarbă și să transforme fluxul de informație în moduri halucinante. Dramaturgia și suportul curatorial au fost asigurate de Olivia Nițiș. Au performat Alexandra Bălășoiu, Andreea Belu, Corina Tătărău, Denis Bolborea, George Alexandru Pleșca, Georgeta Corca, Marian „Franke” Octavian şi Simona Dabija
Pe lângă cele trei viziuni, manifestarea a propus două ”workshop”-uri, atelierele având girul Mihaelei Dancs, câștigătoarea Premiului CNDB- coregraful anului în 2014. Artista a inițiat atelierele pentru amatori sub geneicul “Totul pentru endorfine”, concluzia stenică fiind că mișcarea armonioasă, dansul liber, muzica potrivită de acompaniament, ambientul de bun gust induc o stare de liniște și bine pentru oricine.

O soluție simplă

Din cele prezentate mai sus, stimați cititlori canadieni, se dagajă o soluție simplă la îndemâna fiecăruie dintre voi și noi atunci când suntem sgtresați, când avem probleme în familie, la serviciu, în societate: să d a n s ă m. Dar nu cu...lupii!







Horia C.Deliu    11/1/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian