Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ziua Armatei Române la Mausoleul Eroilor de la Mateias

Cunoscut ca fiind unul din cele mai frumoase monumente comemorative din România, mausoleul este situat pe drumul european E574 (DN 73), la 11 km de Câmpulung Muscel, spre Brașov, pe dealul Mateiaș; iar din punct de vedere administrativ aparține de comuna Valea Mare-Pravăț.

Mausoleul a fost construit in memoria luptelor din octombrie – noiembrie 1916 când soldații români au opus o crâncenă rezistență, întarziind înaintarea armatei germane spre București. Proiectul mausoleului a fost realizat de arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet.
Lucrările de construcție au inceput în anul 1927 și s-au finalizat în anul 1935. Capela a fost inițial pictată de Olga Greceanu, dar pictura a fost grav deteriorată dupa anul 1957 în urma intervenției unui zugrav local. Din cauza infiltrațiilor de apă monumentul a suferit de-a lungul timpului lucrări de reparații. În anul 1978 au loc lucrări de consolidare, urmate în anii 1980-1984 de lucrări de extindere.

Mausoleul, vizibil de la mare distanță se impune prin poziția sa dominantă (pe un deal cu vedere spre orașul Campulung Muscel ), dar și prin monumentalitate. Este construit din zidărie de piatra, placată cu piatră brută de Albești.
Ansamblul se compune din capela, osuarul , aflat la subsol și turnul simbolizand o cruce cu scară in spirală terminată cu un foișor. La baza turnului există o inscripție pe care sunt înscriși anii: 1916-1918.
Osuarul adăpostește ramășițele a circa 1000 de ostași necunoscuți, iar în peretele lateral fiind amenajate 20 de casete pentru ostașii ale caror nume s-au pastrat. La intrarea în mausoleu vizitatorul poate admira lucrări din mozaic executate în deceniul 8 al secolului trecut, reprezentand scene din primul război mondial, iar pe cupolă sunt înfățișate mari personalități din istoria poporului român. La subsol există și o frescă religioasa înfatișând pe Iisus Hristos și pe Sfânta Fecioară, pictați după revoluția din 22 decembrie 1989. De asememenea pe pereții laterali sunt trecute pe placi de marmura alba numele soldaților și regimentele din care făceau parte. Deosebit de frumoasă este ușa de intrare în mausoleu ce prezintă bogate elemente artistice decorative florale.

La fel de impresionanată este inscriptia aflata in interior:
V-AM ADUNAT AICI, EROI AI MUNTȚILOR DEALURILOR SAU CÎMPIILOR MUSCELULUI ȘI ARGESULUI, CA UN PIOS OMAGIU PENTRU VITEJIA DE A PLĂMĂDI, DIN SÂNGELE VOSTRU ÎMPREUNA CU ALȚI FII AI TĂRII, ÎNTREGIREA NEAMULUI ROMÂNESC. GLORIE NEMURITOARE!
În urma lucrărilor din anii 1980-1984, ansamblul s-a extins prin construirea unei terase de paradă, camere muzeale, precum și un basorelief înfațișând soldați români în timpul bătaliei, executat de către sculptorul din Câmpulung Muscel, Adrian Radu. Acest basorelief cuprinde două inscripții aflate în partea stângă și dreapta scenei de luptă având la bază coroane și frunze de laur.

Prima inscripție:
PENTRU ONOAREA PATRIEI ȘI A DRAPELULUI, PENTRU FĂURIREA UNITĂȚII ROMÂNIEI,NOI AM APĂRAT CU BĂRBĂȚIE ȘI CREDINȚĂ ÎN VICTORIE PÎNĂ LA SUPREMA JERTFA PĂMÎNTUL SFÎNT AL ȚĂRII, LASÂNDU-VĂ VOUĂ GENERAȚIILOR VIITOARE O NAȚIUNE LIBERĂ SI INDEPENDENTĂ !

A doua inscripție:
NE PLECĂM CU VENERAȚIE ÎN FAȚA SACRIFICIULUI SUPREM AL BRAVILOR EROI AI NEAMULUI, APĂRĂTORI DEMNI ȘI VITEJI AI FIINȚEI NOASTRE NAȚIONALE, IAR LA CHEMAREA PATRIEI VOM ȘTI SĂ NE JERTFIM ȘI NOI PENTRU PĂSTRAREA INDEPENDENȚEI ȘI SUVERANITAȚII ROMANIEI !

Tot din piatră de Albești s-a construit și cupa în care arde o flacară în memoria ostașilor căzuți la datorie.
Muzeul prezintă printre alte exponate și o dioramă care recrează momente deosebite din cursul batăliei.

În acest impresionant decor s-a desfășurat în ziua de 25 octombrie 2017 o amplă ceremonie militară dedicată Zilei Armatei, la care au fost prezenți primarul municipiului Câmpulung Muscel, reprezentanți ai Ministerului Apărarii Naționale din România, veterani, preoți, elevi.

Un grup de muzeografi ai Muzeului Municipal Câmpulung Muscel în frunte cu domnul director Alexandru Oprea au îmbrăcat uniforme ale ostașilor din primul război mondial.
Dupa discursul oficialităților s-a desfășurat un Te Deum în memoria soldaților căzuți pe câmpul de luptă sub stindardul românesc.

Deosebit de interesant a fost vernisajul expoziției ,,Memoria Marelui Razboi – Județul Argeș,, organizat de Institutul Național al Patrimoniului din București și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Doamnele dr. arheolog Daniela Mihai și dr.Florentina Udrea au oferit celor prezenți date importante despre acest proiect dedicat evenimentelor din primul război mondial .
Expoziţia itinerantă fotodocumentară are ca scop de a readuce în memoria comunităţilor monumentele memoriale dedicate eroilor din Primul Război Mondial din judeţul Argeş.
O pagină specială a expoziției a fost dedicată Reginei Maria a României, supranumită „Mama răniţilor" sau „Regina soldat", datorită implicării sale ca soră medicală în ajutorarea răniţilor în Primul Război Mondial. Alături de Regele Ferdinand, ea a fost prezentă pe front, cu prețul sacrificiului propriei sănătăți dar și pe ,,tranșeele diplomatice,, pâna când Romania Mare cu granițele din 1918 a devenit un ideal împlinit.

Proiectul menţionat şi-a propus să comemoreze 100 de ani de la intrarea României (1916) în Primul Război Mondial , eveniment ce s-a încheiat cu reunirea într-un singur stat a provinciilor locuite de români .
Proiectul inventariază, promovează şi pune în valoare, prin toate activităţile sale, monumentele dedicate eroilor din Primul Război Mondial din judeţul Argeş (15 cimitire de onoare şi cca 250 de monumente comemorative).
Manifestările s-au încheiat cu depuneri de coroane de flori.





Alin Saidac    10/31/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian