Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Filme-carti: “Câteva știri din lumea culturală românească (28 august – 3 septembrie 2017)”

Știrile săptămânii:
O carte infecțios de interesantă: „Cuprind mulțimi” de Ed Yong, la Editura Publica; Puterea corupe, iar puterea absolută corupe în mod absolut: Fragment din Ungaria lui Orbán, de Paul Lendvai, Editura Polirom; Fata care citea în metrou – O poveste frumoasă pentru cei entuziasmaţi de lectură, la Editura Nemira; Din 1 septembrie, Testamentul lui Abraham, de Igor Bergler, Editura Litera, este disponibil în precomandă; Serile Nautilus – scriitorul Ted Chiang în dialog cu Ana Nicolau la Librăria Humanitas din Cişmigiu; Kahneman, Tversky și o prietenie care a schimbat modul în care înțelegem mintea umană, la Publica; Invitație pentru experții evaluatori independenți; Încep înscrierile pentru Tururile George Enescu din cadrul Bucureștiului Creativ de la ediția 2017 a Festivalului Enescu; Nou în Biblioteca Polirom: Sfârşitul, de Atilla Bartis; Scena lumii, de George Banu, un volum ce desenează caleidoscopic peisajul unei epoci, la Editura Polirom; Premiile ediției aniversare UNDERCLOUD 10; Polirom Junior: Povestea unei prietenii neobișnuite dintre o fetiță și un leu.
O carte infecțios de interesantă: „Cuprind mulțimi” de Ed Yong
Când auzim cuvântul „microbi”, majoritatea dintre noi avem impulsul să fugim să ne spălăm temeinic pe mâini și să ne facem un ceai de mușețel. Asta pentru că în cea mai mare parte a existenței umane, microbii au fost vizibili doar prin bolile pe care le cauzau. Abia de curând au migrat de la periferiile neglijate ale biologiei în centrul acesteia.
Acum oamenii de știință consideră microbiomul ca fiind partea neprețuită a vieților noastre.
Ed Yong ne oferă în Cuprind mulțimi o perspectivă mai amplă asupra vieții prin povestea parteneriatelor extraordinare dintre creaturile familiare ale lumii noastre și cele despre care nici nu conștientizam că există. Această carte ne va schimba atât felul în care privim natura, cât și percepția asupra locului pe care îl avem în ea — ca mulțimi interdependente și interconectate.
Cu mult umor și erudiție, Ed Yong analizează lumea microbilor și ne arată cât de ubicui și de vitali sunt: ne sculptează organele, ne apără de boli, ne descompun hrana, ne educă sistemele imunitare, ne ghidează comportamentul, ne bombardează genomurile cu genele lor și ne conferă abilități incredibile.
Una dintre cele mai apreciate cărți de știință ale anului 2016 (New York Times Bestseller, Economist Best Book, Smithsonian Best Books about Science, A Kirkus Best Book of the Year, Guardian Best of the Year) e recomandată în special germofobilor, celor interesați de sănătatea personală, pofticioșilor și, desigur, celor care apreciază știința.
Cuprind mulțimi face parte din Co-lecția de știință — o colecție dedicată celor mai interesante și importante idei științifice actuale, descoperiri și inovații din lumea de azi. Co-lecția de știință e susținută de Erste Asset Management.
Ed Yong este jurnalist de știință și a primit numeroase premii pentru articolele sale. În prezent scrie pentru The Atlantic, dar a colaborat și cu National Geographic, New Yorker, Wired, New York Times, Nature, New Scientist și Scientific American. TED talk-ul lui din 2014 despre paraziții care controlează mintea a avut peste 1,4 milioane de vizualizări.
Este laureat al Premiului „Michael E. DeBakey” pentru jurnalism, al Premiului Keck pentru comunicare în știință oferit de Academiile Naționale și al premiilor Asociației Britanice a Scriitorilor de Știință pentru „cel mai bun blog de știință” și „cea mai bună comunicare a științei într-un context neștiințific”.
________________________________________
Puterea corupe, iar puterea absolută corupe în mod absolut: Fragment din Ungaria lui Orbán, de Paul Lendvai
Sub aparenţa democraţiei, Viktor Orbán conduce Ungaria cu o mînă de fier. Drumul său spre putere nu a fost nici scurt, nici lipsit de obstacole, dar în 2010, cînd Fidesz – organizaţia de tineret independentă pe care a fondat-o în 1988 împreună cu cîţiva studenţi, devenită între timp un partid de dreapta conservator – a obţinut victoria în alegerile legislative, Orbán a ajuns în centrul scenei politice. Următorii ani au dovedit în repetate rînduri că noul „om puternic” de la Budapesta nu poate fi oprit din mersul său spre un regim autoritar nici de opoziţia politică, nici de societatea civilă. Între timp însă, statisticile referitoare la economie, politică, instituţii guvernamentale, cercetare şi alte domenii esenţiale arată un declin al Ungariei în comparaţie cu alte state postcomuniste…
Mai multe, în volumul Ungaria lui Orbán, de Paul Lendvai, istoric şi comentator politic, fost corespondent pentru Europa de Est al Die Presse și Financial Times în perioada 1960-1982, apărut la Editura Polirom, în traducerea Mariei-Magdalena Anghelescu.
Fragment din volum
Victoria copleșitoare a Fidesz a însemnat o cotitură în istoria politică a Ungariei. Faptul că, din cauza incapacității lor de a guverna, a implicării în numeroase scandaluri de corupție și a luptelor facționale aproape permanente, socialiștii suferiseră un dezastru este confirmat de toate investigațiile operatorilor de sondaje. O prognoză deosebit de sumbră asupra perspectivelor de viitor ale partidului a rezultat din răspunsurile date de tinerii între 18 și 29 de ani. Numai unul din zece votase pentru MSZP. În același timp, radicalii de dreapta ai partidului Jobbik au putut câștiga 18 23% din voturile acestei grupe de vârstă.
Rezultatul alegerilor a fost un mesaj fără nicio ambiguitate și plin de consecințe pentru țară: având în vedere preponderența de 80% a mandatelor forțelor dreptei și extremei drepte în Parlament, cu „revoluția sa de succes la urne” (în limba maghiară, sintagma sună mai pregnant: Fülkeforradalom) aclamată de suporteri, Viktor Orbán putea să-și pună acum rapid în practică ideea de a crea un „câmp central de forțe politice” sub masca partidului victorios, Fidesz. În această acaparare a puterii absolute, niciun pericol nu l mai putea ameninţa pe Orbán în viitorul apropiat, decât, eventual, din dreapta. Următorii șase ani au dovedit în repetate rânduri că noul om forte al Ungariei nu putea fi împiedicat (și cu atât mai puțin oprit) din mersul său inexorabil spre un regim autoritar nici de opoziția politică, nici de societatea civilă.
Cel mai bun cunoscător al noului prim-ministru, biograful său citat deja de atâtea ori, József Debreczeni, a formulat mai devreme decât majoritatea comentatorilor un avertisment cu privire la urmările oportunismului fără scrupule și ale poftei nesățioase de putere și bani a lui Orbán. În epilogul celei de-a doua biografii, extinse, acesta scria: „Deținând majoritatea constituțională, el își poate transforma acum mandatul într-o inexpugnabilă fortăreață a puterii. N-ar trebui să avem nicio îndoială că Orbán va exploata fără inhibiții și complet puterea căzută în mâinile sale”. Schimbările în structura puterii și în structura socială efectuate într-un ritm fulgerător după victoria fulminantă în alegeri au confirmat pe deplin previziunile sumbre ale lui Debreczeni, ironizate de mulți ca fiind alarmiste.
După „fapta istorică a națiunii maghiare”, cele două treimi din Parlament au aprobat textul unui „Manifest al Cooperării Naționale”, care a fost afișat în toate birourile (protejat cu sticlă, într-o ramă de 50 × 70 cm). Discursurile pompoase ale prim-ministrului și ale acoliților săi, precum și declarațiile onctuoase de la sărbătorile naționale erau menite să facă limpede pentru mase importanța „revoluției de la urne” și să le cucerească entuziasmul pentru noul sistem. Cu o mână de fier au fost măturate din cale toate garanţiile democratice și frânele constituționale instituite în 1989 1990. Prim ministrul Orbán se lăuda în discursul său de încheiere a primei sesiuni a noului Parlament că „centrul său național” a făcut în 56 de zile mai mult decât guvernul social liberal în opt ani.
Cel mai aspru critic al său, József Debreczeni, a respins discursul despre „Sistemul de Cooperare Națională” ca pe o „falsificare a istoriei construită numai pe minciuni”. Cele 2,7 milioane de voturi rezultate pe lista Fidesz reprezentau în realitate cu puțin peste jumătate din voturile reale, aproximativ o treime din electorat și un sfert din populație. Deci, spunea el, cu greu putea fi numit Fidesz purtătorul „voinței nedivizate a națiunii maghiare unitare”. Dar, oricât de justificate, aceste clarificări nu pot fi luate literal, tocmai pentru că în 1994 MSZP obținuse și el, cu 31,6% din voturi, o majoritate confortabilă de 54% din mandate. Împreună cu partenerul de coaliție, partidul liberal SZDSZ, cele 49,9% din voturi au fost atunci suficiente pentru 72% din mandate. În confruntarea sa cu tabuurile schimbării de sistem, publicistul János Széky și a bazat pe această comparație constatarea că instituțiile create atunci purtau deja în ele germenele abuzului de mai târziu.
„Într-o Uniune Europeană în dezmembrare, Viktor Orbán trăiește probabil cea mai mare creștere de putere din viața sa. Lordul Acton (1834 1902), istoricul britanic, avertiza: puterea corupe, iar puterea absolută corupe în mod absolut. Rămîne în continuare fără răspuns întrebarea dacă prim-ministrul mai poate învăța să exercite puterea fără să devină sclavul ei. Iar de răspunsul la această întrebare depinde nu numai viitorul Ungariei.” (Paul Lendvai)
Din cuprins: Cel ridicat de foarte jos • Strălucirea şi suferinţele unui tînăr politician • Groparii stîngii • Victoria lui Orbán în războiul rece civil • O victorie electorală discutabilă • Preţul „orbánizării” • Potentaţii de la curte • Rolul lui Orbán într-o Europă în descompunere
Paul Lendvai a părăsit Ungaria natală după revoluţia din 1956 şi s-a stabilit în Austria, unde a scris mai multe cărţi despre istoria ţărilor central-şi est-europene. Între 1982 şi 1987 a fost redactor-şef pentru Europa Centrală şi de Est al postului de televiziune Österreichischer Rundfunk (ORF), iar între 1987 şi 1998, director la Radio Österreich International (RÖI). În prezent este coeditor şi redactor-şef al revistei Europäische Rundschau. De acelaşi autor: Der rote Balkan (1969); Antisemitismus ohne Juden (1972); Die Grenzen des Wandels (1977); Der Medienkrieg (1981); Auf schwarzen Listen. Erlebnisse eines Mitteleuropäers (1996); Mein verspieltes Land. Ungarn im Umbruch (2010); Hungary: Between Democracy and Authoritarianism (2012); Leben eines Grenzgängers (2013).
________________________________________
Fata care citea în metrou – O poveste frumoasă pentru cei entuziasmaţi de lectură
Editura Nemira lansează în colecţia Damen Tango volumul Fata care citea în metrou, de Christine Féret-Fleury, o poveste frumoasă pentru cei entuziasmaţi de lectură şi o călătorie amuzantă, unde imaginaţia sfidează realitatea, iar răspunsurile sunt ascunse între coperte, aşteptând să fie descoperite.
Juliette merge cu metroul din Paris în fiecare zi, la aceeaşi oră. Cea mai mare plăcere a ei este să vadă ce citesc cei din jur: doamna în vârstă, colecţionarul de ediţii rare, studenta la matematică sau fata care plânge la pagina 247. Îi priveşte pe toţi cu tandreţe şi curiozitate, de parcă ceea ce citesc, pasiunile şi diversitatea existenţei lor i-ar putea colora şi ei viaţa monotonă.
Dar într-o zi Juliette hotărăşte să coboare cu 2 staţii mai devreme şi să o ia pe un drum ocolitor spre serviciu, decizie care îi va schimba viaţa.
Christine Féret-Fleury a fost editor la Gallimard Jeunesse. În 1996 a debutat ca scriitoare cu o carte pentru copii, Le petit tamour, iar în 1999 i s-a tipărit primul volum pentru adulţi, Les vagues sont douces commes des tigres, cu care a câştigat Premiul Antigona. Au urmat apoi opt cărţi, autoarei plăcându-i să-ţi încerce forţele în diverse genuri şi încercând să experimenteze cât mai mult în materie de literatură.
________________________________________

Din 1 septembrie, Testamentul lui Abraham, de Igor Bergler, Editura Litera, este disponibil în precomandă
După succesul uriaș al Bibliei pierdute, cea mai vândută carte românească din ultimii douăzeci de ani, Igor Bergler revine cu un nou roman: Testamentul lui Abraham.
Cea mai așteptată carte a anului, Testamentul lui Abraham, e și mai surprinzătoare decât prima. Conspirațiile sunt și mai teribile, misterele și mai adânci, ritmul și mai amețitor. Piesele de puzzle care o alcătuiesc, referințele culturale ascunse în plină vedere – de cele mai multe ori în cheie parodică – și inteligența diabolică a construcției fac din lectura ei o experiență absolut unică.
Din 1 septembrie, cititorii pot plasa precomanda online, pe litera.ro și pe site-urile distribuitorilor de carte, și vor primi cartea cu autograful autorului împreună vouchere cadou de la parteneri premium.
Din 1 octombrie, romanul va fi disponibil în format hardcover cu supracopertă în librăriile din toată țara.
„Ceea ce s-a pierdut ne-ar putea salva de ceea ce avem deja.“
Un scandal cu prostituate la summitul Americilor de la Cartagena. Un atentat la viața președintelui Statelor Unite. O bibliotecă dispărută de 2 000 de ani. O organizație secretă. Și încă una. O lungă istorie de papi mincinoși. Criminali de război. Un oraș legendar. Agenți cu identități multiple. O bestie numită „El Diablo“. Și toate numele sale. Doar simpla ei apariție te face să încărunțești pe loc. Un asasin plătit care îl știe pe dinafară pe Borges. Zece manuscrise dispărute ce reapar brusc. Și codurile complicate ascunse în ele. Un uriaș și un pitic. Și un festin roman. Un basilisc și un șarpe cu pene. O femeie fatală. Un polițist care nu poate uita niciodată nimic. Un psihiatru care crede că 240 de călugări franciscani îi locuiesc creierul. Un om cu părul portocaliu. O poveste cu sclavi Și cu președintele lor. Oameni obișnuiți prinși în întâmplări neobișnuite. Un trecut care devine pentru câteva clipe prezent, doar pentru a dispărea din nou pentru totdeauna. Cervantes și Eco și Borges. Și peste toate astea, cărțile. Toate cărțile. Un roman care vă va bântui multă vreme după ce l-ați citit.
Jean Harris, Pavel Șușară și Hannibal B. Johnson au citit primii cartea și ne-o recomandă:
„Roman polițist, roman de aventuri, thriller, roman metafizic, roman istoric, desfătare erudită, parodie în cel mai înalt grad, Testamentul lui Abraham este, în opinia mea, o carte inegalabilă. Cu acest roman, mai mult chiar decât cu Biblia pierdută, Igor Bergler dovedește că e un scriitor extraordinar. Și nu numai pentru literatura română.“ (Jean Harris)
„Testamentul lui Abraham este dovada supremă că bibliotecile nu ard niciodată, că fascinantele narațiuni disparate, de la mitologie la Cervantes, de la romanul gotic la neoromantismul lui Stevenson, de la Borges la Eco și de la imaginarul oculto-conspirativ la fervoarea hermeneutică, pentru începători, a lui Dan Brown, se înscriu într-o Mare Narațiune care se sprijină, la rândul ei, pe întreaga memorie a umanității. Parodia și satira, aluzia subversivă și interogația gravă, țesătura epică, de o acuratețe geometrică aproape monstruoasă, imaginarul baroc, frisonul magico-metafizic devin, în mâinile lui Igor Bergler, arme paradoxale: devastatoare și fascinante în același timp. Tensiunea la cote maxime a unei epici insațiabile, din care orice evadare devine imposibilă, îi imprimă cititorului până și ritmul respirației prin fraza alertă, cinematografică.
Sumă a tuturor bibliotecilor, noua Bibliotecă a lui Igor Bergler nu se mai adresează doar memoriei, ci deconstruiește, fecundează și reconstruiește întreaga istorie. Printr-o arhitectură unică și irepetabilă. De vreo 700 de pagini: Testamentul lui Abraham. (Pavel Șușară)
„Nu mi-am imaginat vreodată că un autor străin ar putea avea o cunoaștere atât de în profunzime a celui mai important președinte american din toate timpurile, Abraham Lincoln. Nivelul de documentare pentru această carte i-ar face cinste oricărui profesor de la o mare universitate americană. Iar felul în care această informație e integrată în poveste e de-a dreptul uimitor.“ (Hannibal B. Johnson, istoric, autor al cărții Black Wall Street)
Fiți la curent cu detalii despre carte, promoții speciale, recenzii și interviuri cu autorul pe pagina de Facebook dedicată cărții și pe pagina de autor.
________________________________________
Serile Nautilus – scriitorul Ted Chiang în dialog cu Ana Nicolau la Librăria Humanitas din Cişmigiu
Editura Nemira continuă Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – cu scriitorul Ted Chiang, invitat prin skype la o discuţie cu Ana Nicolau, luni, 18 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas din Cişmigiu.
Ted Chiang s-a născut în 1967 la New York și a urmat cursurile de informatică ale Universității Brown. S-a impus încă de la debut ca unul dintre cei mai interesanți autori de science fiction din lume, atât prin talentul literar, cât și prin ideile și temele abordate. A publicat doar 11 povestiri până în prezent, cu care a câștigat numeroase premii.

În 1990, Premiul Nebula pentru povestirea Turnul din Babilon (Tower of Babylon), Premiul Campbell în 1992 pentru cel mai bun tânar scriitor, Premiul Nebula și Theodore Sturgeon Memorial pentru Povestea vieții tale (Story of your life) în 1998, Premiul Sidewise pentru Șaptezeci și două de litere (Seventy-Two Letters) în anul 2000, iar în 2002 a câstigat Premiul Hugo si Premiul Locus pentru Iadul e acolo unde nu există Dumnezeu (Hell is the absence of God), încă o dată Premiul Nebula și Premiul Hugo, în 2007, pentru Neguțătorul și poarta Alchimistului (The Merchant and the Alchemist’s Gate).
Ted Chiang are un singur volum publicat: Povestea vieții tale, care cuprinde opt dintre povestirile sale. Povestea care dă titlul volumului a fost ecranizată în 2016 de Denis Villeneuve cu numele Arrival.
Publicată în colecția Nautilus, Povestea vieții tale a fost cea mai bine vândută carte la Bookfest 2017.
Invitații de la următoarele ediții ale Serilor Nautilus sunt: Joe Abecrombie, pe 16 octombrie, Kim Stanley Robinson, pe 6 noiembrie și Hannu Rajaniemi, pe 11 decembrie.
________________________________________
Kahneman, Tversky și o prietenie care a schimbat modul în care înțelegem mintea umană
Acum 40 de ani, doi psihologi—profesori universitari, au început să scrie o serie de studii surprinzătoare despre un subiect la care nu se mai gândise nimeni până atunci: oamenii nu iau deciziile atât de rațional pe cât ar presupune teoria economică. Lucrările lor au demonstrat că mintea umană greșește sistematic când este forțată să exprime judecăți în condiții de incertitudine.
Cercetările celor doi au pus bazele domeniului economiei comportamentale, au revoluționat studiile Big Data și medicina avansată, au condus la o nouă abordare a reglementărilor guvernamentale, în advertising și marketing, în HR și culturile organizaționale.
The Undoing Project spune povestea unei prietenii captivante, între doi oameni care au dimensiunile unor personaje literare geniale. Kahneman și Tversky au devenit genii în universitate și eroi pe câmpul de luptă – ambii au avut cariere semnificative în armata israeliană –, iar cercetările lor au fost strâns legate de experiențele lor extraordinare de viață. Amos Tversky a fost un luptător genial, sigur pe el și extrovertit, aflat mereu în centrul atenției; Kahneman s-a refugiat în copilărie din calea naziștilor și a fost un introvertit a cărui îndoială de sine iscoditoare a stat la baza ideilor sale. Cei doi au format una dintre cele mai intense colaborări din istoria științei, iar biografia lui Michael Lewis este un omagiu adus celor două minți care au influențat atât de mult ce știm azi despre cum gândim.
The Undoing Project face parte din Co-lecția de știință — o colecție dedicată celor mai interesante și importante idei științifice actuale, descoperiri și inovații din lumea de azi. Co-lecția de știință e susținută de Erste Asset Management.
Michael Lewis este unul dintre cei mai apreciați scriitori americani contemporani. Semnează multe bestselleruri New York Times, iar ecranizările după Moneyball şi The Big Short au fost nominalizate la Premiile Oscar. Este editorialist la Bloomberg View şi redactor colaborator la Vanity Fair; articolele sale au apărut şi în The New York Times Magazine, New Yorker, Slate, Sports Illustrated. Contribuie și la renumitul podcast This American Life.
În 2003 Lewis a lansat cartea Moneyball, o carte despre încercarea clubului de baseball Oakland Athletics de a-și pune mai mult în valoare jucătorii și de a evalua strategiile de joc.
Richard Thaler și Cass Sustein, autorii cărții Nudge, au recenzat Moneyball, atrăgând atenția că motivația mai adâncă a deficiențelor pieței jucătorilor de baseball descrisă de Lewis a fost detaliată cu mulți ani în urmă de doi psihologi israelieni, Daniel Kahneman și Amos Tversky. Atunci a fost pentru prima dată când Lewis a aflat despre cercetările celor doi psihologi.
Nu după mult timp, l-a cunoscut personal pe Kahneman și, după lungi convorbiri interesante, a realizat că povestea celor doi cercetători trebuie să vadă lumina tiparului.
________________________________________
Invitație pentru experții evaluatori independenți
Administraţia Fondului Cultural Naţional îi invită pe experţii evaluatori independenţi să-și depună candidatura pentru formarea comisiilor de evaluare a proiectelor/programelor culturale care vor fi depuse spre finanţare în sesiunea I/ 2018.
Candidatura se va depune individual, prin completarea unui profil personal în aplicaţia online accesibilă la http://www.apps.afcn.ro/ urmată de selectarea butonului de înscriere la sesiunea curentă și selectarea a maximum două arii tematice de expertiză.
Proiectele și programele culturale însumează 12 arii de finanţare: ARTE VIZUALE, TEATRU, MUZICĂ, DANS & PERFORMANCE ART, INTERVENȚIE CULTURALĂ, REZIDENȚE DE CREAȚIE, EDUCAȚIE PRIN CULTURĂ, PROMOVAREA CULTURII SCRISE, PATRIMONIU CULTURAL MATERIAL, PATRIMONIU CULTURAL IMATERIAL, PROIECTE DE TIP FESTIVAL/CU CARATER REPETITIV, PROGRAME MULTIANUALE. Evaluarea proiectelor este o activitate remunerată.
Mai multe detalii găsiți aici – http://www.afcn.ro/media/invitatie%20evaluatori%20sesiune%20I%20-%202018.pdf,
sau la telefon 021.891.91.49/0754.203.114 și e-mail: contact@afcn.ro.
________________________________________
Încep înscrierile pentru Tururile George Enescu din cadrul Bucureștiului Creativ de la ediția 2017 a Festivalului Enescu
În perioada 2-24 septembrie, Asociatia Cultour organizează o serie de plimbări urbane pe urmele marelui muzician și compozitor George Enescu. Traseele sunt atât pietonale, cât și pe biciletă și fac parte din seria de evenimente București Creativ din cadrul ediției 2017 a Festivalului Enescu.
De-a lungul acestor tururi, publicul va afla informații inedited atât despre cariera muzicală, cât și despre viața personală a compozitorului George Enescu. Tururile sunt organizate în parteneriat cu Raiffeisen Bank.
Tururile pietonale dedicate lui George Enescu vor porni din fața Ateneului Român, iar cele cu bicicleta de la Căsuța Raiffeisen Bank, situată în Piața George Enescu, și vor purta publicul pe străzile Bucureștiului lui Enescu – Palatul Regal, str. George Enescu, Muzeul George Enescu, fiind doar câteva dintre obiective. Alături de acestea, publicul va vizita și instalațiile interactive din cadrul Bucureștiului Creativ: Orchestra de Sticlă – instalație interactivă, creată de artista Iulia Năstase, o orchestra din 30 de instrumente din sticlă, în marime naturala, pe care vizitatorii o pot „dirija” cu ajutorul unei instalații multimedia, Expoziția digitală Enescu 360, care permite vizitatorilor să vadă muzeele dedicate lui George Enescu din țară cu ajutorul realității virtuale, la Muzeul Național George Enescu. În cadrul fiecărui tur este inclusă și o vizită gratuită la Muzeul George Enescu.
Atât tururile pietonale, cât și cele cu bicicleta sunt gratuite. Tururile cu bicicleta se fac în baza înscrierii și în limita locurilor disponibile.
Programul tururilor este următorul:
 2-3 septembrie, 9-10 septembrie, 16-17 septembrie, 23-24 septembrie (în fiecare zi de week-end).
 Tururile pietonale: sâmbătă și duminică, între orele 11.00 și 14.00; Punct de pornire: din fața Ateneului Român.
 Tururile pietonale: sâmbăa și duminica, între orele 16.00 – 19.00. Punct de pornire: din fața Muzeul Național George Enescu;
* Nu este necesara rezervarea prealabila, însă publicul poate anunța participarea printr-un mesaj;
 Tururile cu bicicleta: sâmbăta și duminica, între orele 16:00-19:00 (înregistrarea participanților începe la 1530). Punct de pornire: la Căsuța Raiffeisen, din Piața George Enescu.
* Participarea se face în baza unei rezervari prealabile la acest link.
Proiectul este organizat de Asociatia Cultour, in parteneriat cu Raiffeisen Bank si I’velo, sub egida Bucurestiul Creativ, din cadrul Festivalului George Enescu.
Mai multe informații sunt disponibile pe pagina asociației Facebook Asociatia Cultour sau la linkul: https://www.asociatia-cultour.ro/festivalul-george-enescu/ .
________________________________________
Nou în Biblioteca Polirom: Sfârşitul, de Atilla Bartis
Ajuns la vîrsta de cincizeci şi doi de ani şi suspectat de o boală mortală, faimosul fotograf András Szabad se hotărăşte să-şi rememoreze viaţa, pentru a o înţelege mai bine el însuşi.
Maturizat în Ungaria comunistă a lui János Kádár, cu o mamă pe care o adoră, dar care moare devreme, şi un tată fost deţinut politic, András se arată refractar la lumea din jur. Renunţă la şcoală, are o relaţie tensionată cu tatăl său, cu care locuieşte într-un apartament din Budapesta, şi îşi găseşte refugiul în arta fotografică. Face fotografii artistice, mai întîi pe cont propriu, iar apoi ca ucenic al unui fotograf bătrîn, care are un atelier pentru poze de legitimaţii.
Inevitabil, pasiunea lui ajunge să se împletească, chiar foarte strîns, cu viaţa erotică. Pînă şi viitoarea sa carieră internaţională îşi are originea – într-un mod subtil şi imprevizibil – în fotografia făcută într-o seară, pe furiş, unui cuplu ce face dragoste într-un parc public.
Relatînd povestea vieţii lui András Szabad, Sfârşitul oferă în acelaşi timp o panoramă a vieţii din perioada comunistă, adesea cenuşie şi sordidă, dar şi stranie, absurdă, disperată. Privirea fotografică a protagonistului, detaşată pînă la limita autismului, reuşeşte să emoţioneze şi să tulbure, iar construcţia impecabilă a naraţiunii dovedeşte încă o dată calităţile de mare prozator european ale lui Attila Bartis.
Romanul Sfârşitul, de Attila Bartis, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea lui Marius Tabacu, şi este disponibil și în ediţie digitală.
„Povestea unui fotograf care… Nu, povestea unui bărbat care… Nu, povestea unei iubiri care… Mai bine zis, povestea mai multor iubiri care, împreună… Sau povestea unei ţări care… N-are rost să continuăm. Sfârşitul ne oferă tot ce ne poate oferi un roman: adevăr, sinceritate, atmosferă, poveste. Şi, pe lîngă toate astea, un lucru cu care fanii lui Attila Bartis sînt deja obişnuiţi: o revărsare amplă de afecte, a cărei forţă te copleşeşte şi din care nu poţi evada. Indiferent dacă cititorul consideră că András Szabad e un obsedat sau îl îndrăgeşte, simte, fără doar şi poate, că nu merită să trăiască decît la fel ca el: cu cea mai mare intensitate. Fiindcă el este un adevărat erou principal. Pe care eşti nevoit să-l urmezi.” (István Kemény)
De curînd, de același autor, la Editura Polirom a apărut și romanul Tihna, traducere din limba maghiară şi note de Anamaria Pop, colecția Top 10+.
Actriţa Rebeka Weér încearcă să dovedească partidului comunist că nu mai are nici o legătură cu fiica ei, Judit, fugită în străinătate, şi atunci îi organizează acesteia din urmă o falsă înmormîntare. Sforţările îi sînt inutile: părăsită de public, îşi va petrece ultimii 15 ani închisă în casă, pe jumătate nebună şi măcinată de gloria apusă, dar nu singură. Fiul care n-a părăsit-o, Andor, e scriitor, are 36 de ani şi-şi trăieşte lîngă ea drama oedipiană. Nefiind în stare să se desprindă de viaţa sufocantă alături de mama lui, temîndu-se să o părăsească, relaţia lor se transformă treptat într-un infern sartrian, împînzit de minciuni şi ură. Lucrurile se schimbă însă cînd Andor o cunoaşte pe frumoasa Eszter, o femeie în aparenţă fără trecut şi de care se îndrăgosteşte ca un nebun. Avînd pentru prima dată în minte imaginea unei vieţi împlinite, Andor se gîndeşte să facă pasul decisiv: să-şi vadă trecutul şi viitorul laolaltă, să le aducă alături pe cele două femei care îi marchează destinul.
Attila Bartis s-a născut în 1968 la Tîrgu Mureş şi a emigrat în Ungaria împreună cu familia în anul 1984. Considerat astăzi unul dintre cei mai importanţi prozatori maghiari contemporani, a debutat în 1995 cu romanul A séta (Plimbarea, Polirom, 2008). În 1998 a publicat volumul de nuvele A kéklő pára (Aburul albăstrui), urmat în 2001 de romanul A nyugalom (Tihna, Polirom, 2017), care a inspirat drama Anyám, Kleopátra (2002; Mama mea, Cleopatra), şi de volumul de nuvele A Lázár apokrifek (2005; Apocrifele lui Lazăr). În 2015 îi apare romanul A vége (Sfîrşitul). De-a lungul carierei i-au fost decernate numeroase distincţii literare importante, printre care se numără Premiul Tibor Déry (1997), Premiul Sándor Márai (2002), Premiul Attila József (2005), Premiul Szép Ernő (2010), dar şi Ordinul de Merit Marea Cruce a Ungariei în grad de cavaler (2006), oferit de statul maghiar ca recompensă pentru promovarea literaturii maghiare peste hotare. De altfel, Bartis este unul dintre cei mai traduşi scriitori maghiari de azi. Romanul Plimbarea a apărut în 1999 în germană, în 2009 în franceză, în 2016 în spaniolă, iar Tihna a cunoscut mai multe traduceri (în germană, franceză, engleză, suedeză, slovenă, italiană, spaniolă, română etc.), fiind pînă în prezent cel mai popular roman al său. Prozatorul maghiar este cunoscut şi pentru pasiunea sa pentru arta fotografică, una dintre cele mai cunoscute expoziţii ale lui fiind Moştenirea Engelhard. În 2010 a publicat albumul fotografic A csöndet úgy (Liniştea aşa). În prezent Attila Bartis trăieşte în Budapesta.
________________________________________
Scena lumii, de George Banu, un volum ce desenează caleidoscopic peisajul unei epoci
Scena lumii reuneşte eseuri despre evenimente artistice care au marcat îndeosebi lumea Parisului şi al căror martor atent a fost George Banu, precum şi reflecţii inspirate de aventuri personale, de întîlniri esenţiale, de spectacole radicale…
Pe Scena lumii descoperim protagonişti şi figuranţi care, după cum se ştie din Antichitate, joacă roluri şi-şi revelează secretele. De la umbra lui Stalin la incertitudinile lui Obama, desconsiderat prin asemănarea cu Hamlet – o „insultă”! –, descoperim aici societatea spectacolului cu toate contrastele ei. George Banu asociază elogiul artei afirmat explicit şi denunţul teatralităţii cotidian disimulate, căci pe Scena lumii sîntem, alternativ, cînd spectatori, cînd actori. Locul nimănui nu e constant atribuit şi a-l găsi e o misiune. Acesta-i orizontul excursiei propuse de autor.
Pornind de la aceste afinităţi elective prezente lunar, timp de cinci ani, în Dilema veche, se desenează caleidoscopic peisajul unei epoci şi identitatea unui autor animat de convingerea că azi, mai mult ca oricînd, cultura îşi are ca rost vindecarea rănilor sufletului.
Volumul Scena lumii, de George Banu, a apărut la Editura Polirom și este disponibil și în ediție digitală.
„De cîţiva ani, George Banu scrie pentru Dilema veche texte admirabile, în care povesteşte, comentează, observă faptele culturale ale lumii. O face cu sensibilitate şi cunoaştere, cu experienţă sapienţială, căci George Banu este un înţelept al teatrului (dacă tot se zice că teatrul este un fel de sectă, atunci trebuie să aibă înţelepţii lui!). Vizitează, cu pas melancolic şi măsurat, artele vremii, de la cele canonizate la cele mai excentrice, de la cele riguros şi costisitor puse la cale la cele întîmplătoare, improvizate. Priveşte spre politicieni sau spre artişti, spre scriitori sau spre spectatori – nimic nu-i e străin. George Banu ia pulsul spiritual al lumii şi dă raportul de gardă, lunar, în Dilema veche, în texte care îmbogăţesc cititorul. Strîngerea acestor texte în volum mi se pare necesară. Nu doar pentru valoarea fiecăruia dintre ele, nu doar din respect pentru public, ci şi pentru că ele împreună alcătuiesc, ca piesele unui puzzle, o imago mundi, poate, neaşteptată.” (Sever Voinescu)
George Banu (n. 22 iunie 1943) este eseist şi profesor universitar de studii teatrale. Stabilit la Paris din 1973. Ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, este în prezent preşedinte de onoare al acesteia. Este, de asemenea, preşedintele Premiului Europa pentru teatru. A primit de trei ori premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa. A fost de două ori laureat al UNITER, iar în 2007 a primit Premiul Prometheus pentru întreaga activitate. În 2014 a primit Marele Premiu al Academiei Franceze. Coordonează colecţia „Le Temps du théâtre” la Editura Actes Sud. A primit titlul de doctor honoris causa al mai multor universităţi româneşti şi europene. Responsabil (alături de Mihaela Tonitza Iordache) al reputatei antologii Arta Teatrului şi coordonator al volumelor colective Teatrul de artă, o tradiţie modernă, Repetiţiile şi teatrul reînnoit, De la vorbă la cîntec. În 2013 i-a fost consacrat volumul de studii şi eseuri Călătoriile sau orizontul teatrului. Cărţile sale au fost traduse în numeroase limbi. De acelaşi autor, la Editura Polirom au apărut: Peter Brook. Spre teatrul formelor simple (2005), Scena supravegheată. De la Shakespeare la Genet (2007), Iubire şi neiubire de teatru (2013) şi Monologurile neîmplinirii (2014).
________________________________________
Premiile ediției aniversare UNDERCLOUD 10
În august 2008, pentru prima dată în istoria recentă, artiștii teatrului independent bucureștean se întâlneau într-un festival dedicat lor: UNDERCLOUD era la prima ediție și s-a desfășurat, timp de 3 săptămâni, pe celebra terasă La Motoare.
De-a lungul celor 10 ani, Festivalul a devenit un brand care susține și promovează mișcarea teatrală independentă din România. UNDERCLOUD a fost primul festival de teatru independent care a introdus în program, în 2012, secţiunea Concurs, cu premii, iar din 2014, a devenit internațional.
Astăzi, UNDERCLOUD este singurul festival internaţional de teatru independent din România desfășurat sub egida programului european „Europe for Festivals. Festivals for Europe” – certificat internațional atribuit de Comisia Europeană şi Asociația Festivalurilor din Europa.
Ediția aniversară, desfășurată între 22 și 31 august, la ARCUB – Gabroveni, cu sprijinul Primăriei București, s-a încheiat joi seară cu Gala de premiere, în cadrul căreia au fost acordate șapte premii la șapte categorii și cinci premii speciale.
În secțiunea Concurs au participat 16 producții realizate de către cei mai tineri și mai talentați artiști independenți. Juriul festivalului, din care au făcut parte regizorii de teatru Alexa Visarion și Erwin Simsensohn, actorii Coca Bloos și Cristi Iacob, scenografa Iuliana Vîlsan și criticul de teatru Octavian Saiu, a desemnat câștigătorii ediției.
Spectacolul Menajeria de sticlă, produs de Teatrul POINT și regizat de Alexandra Penciuc, a câștigat Premiul pentru cel mai bun spectacol.
Ana Ularu a primit Premiul pentru cea mai bună actriță pentru rolul din spectacolul O intervenție (producție a Teatrului ACT), iar Mihai Smarandache a fost desemnat Cel mai bun actor pentru prestația sa din Menajeria de sticlă.
Premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit lui Iris Spiridon pentru spectacolul Psycho, producție a Teatrului Apollo 111.
Premiul pentru cea mai bună scenografie a fost împărțit între Daniel Chirilă pentru costumele din spectacolul Înaintea erei noastre (o producție Frilensăr și Teatrul LUNI de la Green Hours) și Sabina și Bianca Veșteman pentru decorul spectacolului Psycho.
Premiile juriului au fost acordate lui Paul Cimpoieru pentru one-man-show-ul Homo Americanus și trupei Frilensăr pentru spectacolul Înaintea erei noastre, ambele co-produse împreună cu Teatrul LUNI de la Green Hours.
Pentru susținerea mișcării teatrale independente, Premiul UNDER ANY CLOUD i-a revenit Teatrului Metropolis și echipei spectacolului Efectul razelor gamma asupra crăitelor lunatice, iar Premiul UNDERCLOUD a fost decernat producției BABEL a Centrului Independent Coregrafic LINOTIP.
Distincțiile ediției aniversare au fost oferite de: Mathilde, Centrul Shakti, Therme, Other Side și Editura Nemira.
Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Jaroslaw Fret, regizor și director al Institutului Grotowski din Polonia și scriitorul Pascal Bruckner, au primit Premiile de Excelență ale ediției aniversare UNDERCLOUD.
În cele trei secţiuni ale sale – Concurs, Invitaţi din străinătate şi Invitaţi din România –, cea de-a X-a ediţie a a reunit peste 200 de artiști, în peste 40 de spectacole, lecturi, conferințe și evenimente.
Cele mai noi şi incitante producţii din teatrul independent, spectacole de notorietate din teatrul românesc, dar şi spectacole independente din străinătate, au marcat ediția aniversară.
Jaroslaw Fret, regizor și directorul Institutului Grotowski, a deschis Festivalul cu a sa Ultima bandă a lui Krapp, (pentru că cererea de bilete a fost foarte mare, spectacolul a avut două reprezentații cu casa închisă), iar excentricul Romeo Castellucci a închis ediția cu celebra sa producție Iulius Caesar. Fragmente. Compania israeliană de teatru-dans MASH a punctat esențial în festival cu trei superbe spectacolele de dans, cu implicare în socialul contemporan: Ani-ma, Gravitas și HA-E 4-2.
Scriitori francezi Pascal Bruckner și Frederic Beigbeder au fost invitații de onoare ai ediției aniversare UNDERCLOUD.
Oana Pellea, Maia Morgenstern, Victoria Cociaș, Marian Râlea, Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Cristi Iacob, Claudiu Bleonț, Șerban Pavlu, Richard Bovnoczki, Vlad Logigan, Istvan Teglaș, Radu Iacoban, Tudor Aaron Istodor, Dan Rădulescu, Ionuț Grama, Andrei Seușan, Lucian Iftime, Andreea Bibiri, Cristina Casian, Ștefan Lupu, Andrea Gavriliu, Ioana Marchidan, Arcadie Rusu, Cerasela Iosifescu, Mihaela Teleoacă, sunt doar o parte dintre actorii români cu care publicul s-a întâlnit în spectacolele celor 10 zile de UNDERCLOUD.
Cel mai important rol al festivalului a fost și este acela de a promova și de a sprijini mișcarea teatrală independentă din București și din țară, de a crea vizibilitate și de a conferi notorietate artiștilor independenți. Cea de-a x-a ediție UNDERCLOUD s-a încheiat aseară cu Petrecerea aniversară, ce a strâns laolaltă artiști, organizatori, parteneri și prieteni.
UNDERCLOUD este creat și organizat de Asociația Mișcarea UNDERCLOUD, cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
________________________________________
Polirom Junior: Povestea unei prietenii neobișnuite dintre o fetiță și un leu
Într-o zi, o fetiţă pe nume Patricia, care trăieşte alături de familia ei într-una dintre rezervaţiile naturale din Kenya, întîlneşte printre gazele, antilope gnu, zebre, rinoceri, bivoli şi elefanţi un pui de leu. Începe să îl îngrijească şi, pe măsură ce trece timpul, leuţul devine prietenul ei cel mai bun. Numai că prietenia lor e pîndită de o primejdie nebănuită: viaţa lui King, devenit un leu înfricoşător, care-i înspăimîntă pînă şi pe vitejii masai, e pusă în pericol de un duşman încă şi mai vechi decît zăpezile ce strălucesc în depărtări, pe muntele Kilimanjaro.
Leul, de Joseph Kessel, a apărut în colecţia „Junior” a Editurii Polirom, traducere din limba franceză de R. Polizu-Micşuneşti, volum disponibil şi în ediţie digitală.
Vîrsta recomandată: 12+
Joseph Kessel (1898-1979), scriitor și jurnalist francez, s-a născut în Villa Clara, Entre Ríos, Argentina. Copilăria și-a trăit-o în Orenburg, Rusia, înainte de a se muta în Franța. A studiat la Nisa și apoi la Paris, unde și-a terminat studiile de filologie în 1915. Un an mai tîrziu a intrat în aviație; experiențele din această perioadă le va descrie în romanul L’Équipage (Echipajul; 1923), publicat mai tîrziu, în 1923. În 1919 se angajează ca reporter și scrie despre numeroase evenimente importante ale vremii, din Irlanda, Israel sau Germania. Din această perioadă vor apărea detalii în romanele Les Captifs (Prizonierii; 1926), Belle de jour (1928; roman ecranizat de Luis Buńuel) sau LʼArmée des ombres (Armata umbrelor; 19463). În 1962 devine membru al Academiei franceze. Primește mai multe distincții importante, printre care aceea de Mare ofițer al Legiunii de onoare, în 1926. Scriitor admirat de contemporanii săi, Kessel publică numeroase romane, dintre care multe ecranizate, de-a lungul unei cariere aventuroase, de soldat, luptător în rezistența franceză, jurnalist și romancier. Moare în 1979, în Avernes, la 81 de ani.
Colecția „Junior” este cel mai recent proiect editorial Polirom și este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu Mai multe detalii, aici.

Câteva știri din lumea filmului românesc (28 august – 3 septembrie 2017)
Posted: 02 Sep 2017 02:00 AM PDT
Știrile săptămânii: 2017, o ediție record pentru Divan Film Festival; Octav, de Serge Ioan Celebidachi, va avea premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Montreal; „Moromeții 2” se pregătește de filmare; Dansul Soarelui – (SUN DANCE) la Festival des Films du Monde; „GOOD TIME”- din 8 septembrie în cinematografe; Programul KineDok în luna septembrie 2017 – Incep proiecțiile la Spațiul Public European și Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad; Andi Vasluianu joacă alături de Iureș și Rebengiuc în filmul „Octav”.
2017, o ediție record pentru Divan Film Festival
38 de filme, 46 de invitați speciali și peste 3300 de spectatori la cea de-a opta ediție a Divan Film Festival, singurul eveniment din România dedicat filmului, muzicii și bucătăriei balcanice.
Cea de-a opta ediție a Divan Film Festival, care a avut loc în perioada 18 – 26 august, în Craiova (Centrul Vechi și Inspire Cinema) și Port Cultural Cetate, a atras peste 3300 de spectatori. Timp de nouă zile, aceștia au participat la proiecții de film, concerte și demonstrații culinare. Conceput inițial ca un divan al degustătorilor de film și artă culinară, evenimentul a atins anul acesta un număr record de spectatori comparativ cu edițiile trecute.
Reunite sub tema Balkan Love, în programul festivalului, s-au regăsit 18 filme de lungmetraj, dintre care 17 au rulat pentru prima dată pe un ecran din România, și 20 de scurtmetraje. Selecția filmelor a fost realizată de către Cătălin Olaru, director artistic Divan FF, și de către Massimiliano Nardulli. Proiecția aniversară a ediției 2017, Gadjo Dilo (r. Tony Gatlif), filmul de la a cărui lansare s-au împlinit 20 de ani, a rulat miercuri, 23 august, în Port Cultural Cetate, în prezența actriței Rona Hartner.
Un alt invitat special și, în același timp, una dintre surprizele festivalului a fost și înotătorul Avram Iancu. Acesta a ajuns în Port Cultural Cetate vineri, 25 august, la finalul unei zile în care a parcurs 40 de kilometri pe Dunăre în cadrul cursei de înot de la izvoarele fluviului până la Marea Neagră.
Pe lângă filme, Divan Film Festival se distinge prin demostrațiile culinare susținute anual de către amfitrionul Mircea Dinescu și invitații săi. Anul acesta, surprize culinare de excepție au oferit Alejandro Barrachina Domenech – care a gătit burtă de vită a la Madrid și o paella valenciană adaptată specificului balcanic-, precum și Nicu Dumitru, un reprezentant de seamă al bucătăriei țigănești, care a cucerit publicul cu sax aj mas, un fel de mâncare compus din varză cu carne și folosit pentru a puncta sărbătorile.
Mahala Rai Banda, celebra trupă de muzicanți romi din satele Clejani și Zece Prăjini, a ridicat publicul în picioare în seara deschiderii festivalului, la Craiova, vineri, 18 august, în timp ce în Port Cultural Cetate coloana sonoră a Divan Film Festival a fost asigurată de Trio Solaar, un ansamblu format din trei tineri muzicieni absolvenți ai Universității Naționale de Muzică București, formația IMPEX, recunoscută penru originalitatea cu care abordează stilurile rock, house, muzică etnică, muzică clasică contemporană și manele, precum și trupa de muzică lăutărească Mambo Siria.
Parteneriatul dintre Divan Film Festival și Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis a adus anul acesta într-o sală arhiplină a Teatrului “Marin Sorescu” din Craiova spectacolul
“Home” interpretat de trupa Playhood, formată din adolescenți de la „Clubul de educație alternativă” din Ferentari.
În cadrul Balkanistan Workshop, concept apărut în cadrul ediției trecute, a fost realizat scurtmetrajul Life After, co-regizat de Lidja Mojsoska și Ivan Bakrac. Balkanistan are ca scop principal stimularea colaborării dintre realizatorii de film din regiunea Balcanilor, la acest scurtmetraj lucrând o echipă mixtă, formată din cineaști din Muntenegru, Macedonia, Serbia, Albania și România.
Prezentatorii acestei ediții au fost actrița Aida Economu și scriitorul Adrian Teleșpan.
Divan Film Festival este un proiect cultural organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, Centrului Național al Cinematografiei, Consiliului Județean Dolj, Uniunii Cineaștilor din România și Institutului Cultural Român.
________________________________________
Octav, de Serge Ioan Celebidachi, va avea premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Montreal
Filmul Octav, în regia lui Serge Ioan Celebidachi, a fost selecționat în cadrul prestigiosului Festival Internațional de Film de la Montreal, la secțiunea Focus on World Cinema ce va avea loc în perioada 24 august – 4 septembrie în Canada.
Secțiunea FOC – Focus on World Cinema (America, Europa, Asia, Africa, Oceania) reflectă vocația internațională a festivalului. Scopul Festivalului Internațional de Film de la Montreal, care se află acum la cea de-a 41 ediție, este de a încuraja diversitatea culturală, înțelegerea între națiuni și cinematografia pe toate continentele, prin stimularea dezvoltării calitative a cinematografiei. Festivalul promovează creații cinematografice și lucrări inovatoare, pentru a descoperi talentele noi, devenind în timp un spațiu comun de dezbatere între profesioniștii din sfera filmului din întreaga lume.
Octav va avea premiera mondială în data de 3 septembrie 2017, la Cinema du Parc, începând cu ora 21:00.
Filmul spune povestea lui Octav (Marcel Iureș), un bărbat în vârstă, care se reîntoarce la conacul copilăriei sale aflat undeva în zona rurală a României, cu dorința de a-l vinde. Ajuns aici, după o absență de zeci de ani, o fetiță ce-i pare cunoscută îl poartă într-o călătorie minunată în timp, înapoi la anii copilăriei sale pentru a-l ajuta să-și redescopere bucuria de a trăi.
Pelicula Octav transpune o serie de imagini calde și poetice despre România și reprezintă o nouă modalitate de promovare a cinematografiei românești în mediul cinematografic internațional.
Teaserul filmului „Octav” poate fi urmărit aici: https://youtu.be/33ERKW3Ot4Y
Serge Ioan Celebidachi a absolvit cu titlul Bachelor of Arts, specializarea Teatru și Dramă în cadrul Universității din Indiana (Bloomington, IN) și diploma de Masterat, specializarea Film , în cadrul London International Film School (UK).
Lung-metrajul „Octav” este o coproducție România — Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, iar producător este Adela Vrinceanu Celebidachi.
Mai multe detalii despre filmul „OCTAV” se găsesc și pe Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/filmul.octav
________________________________________
„Moromeții 2” se pregătește de filmare
Una dintre cele mai iubite și cunoscute ecranizări din istoria cinematografiei românești, Moromeții, va avea parte de o continuare, la 30 de ani de la lansarea filmului regizat de Stere Gulea. Personajele lui Marin Preda se întorc pe marele ecran sub regia aceluiași cineast și surprinse de camera directorului de imagine Vivi Drăgan Vasile
Filmările la Moromeții 2 vor începe în a doua jumătate a lunii septembrie, în aceeași casă și în același sat în care a fost turnat și primul film, în vara lui 1985 – Talpa, din județul Teleorman. Satul se află la 45 de kilometri de Alexandria şi la doar câțiva kilometri de Siliştea-Gumești, satul natal al scriitorului Marin Preda. Partea de producție va fi una complexă, echipa filmului fiind în pregătiri de mai mult de un an: casa Moromeților a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schițele și imaginile celei vechi, iar centrul satului va fi recreat de la zero. Scene importante vor fi turnate la București, în noiembrie, iar alte câteva la Slatina.
Dacă primul film a fost o adaptare destul de fidelă a romanului, continuarea are la bază un scenariu inspirat din Moromeții, vol. 2, Viața ca o pradă și publicistica lui Marin Preda. Scenariul reia firul poveștii familiei Moromete după cel de-Al Doilea Război Mondial, într-un context istoric extrem de frământat: instalarea comunismului. Cele două personaje principale, Ilie Moromete și fiul său, Niculae, văd aceste schimbări cu ochi diferiți, prilej permanent de conflict.
„Moromeții 2 e o întreprindere extrem de provocatoare, pentru că ai deja un model excelent – romanul, și filmul anterior care, spre bucuria mea, a devenit destul de popular. E un film care se petrece într-o perioadă mai dură, mai agitată, se instaurează un nou sistem politic, e multă îngrijorare și teamă. Iar lumea aceea pe care o știam dispare, de fapt. Asta m-a și atras la ideea unei continuări, am vrut să duc până la capăt epopeea acestor personaje care au supraviețuit până în anii ‘50 colectivizării. E un omagiu adus acestei lumi”, declară Stere Gulea.
Distribuția este una de excepție și reunește câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români. În rolurile principale îi vom vedea pe Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) și, la debutul într-un rol principal în cinema, Iosif Paștina (Niculae), alături de Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa, Dorina Chiriac.
„N-a fost ușor să înlocuim o echipă de actori ca Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu sau Mitică Popescu, sunt nume de referință care pot inhiba orice actor. Au trecut însă 32 de ani, era greu de presupus că vom putea continua cu aceiași actori, cu atât mai mult cu cât acțiunea este plasată la doar câțiva ani după cea din primul film. Dar sunt foarte încrezător în calitățile și talentul noii echipe de actori și sper că voi reuși să iau ce e mai bun de la ei”, adaugă regizorul.
„Cred că va fi un film ce va arăta celor care vor dori să-l vadă istoria dulce-amară, tragică de multe ori, a țăranului român în general, a familiei Moromete în particular. O armonie milenară spulberată de experiențe sociale dezastruoase. Pentru a sparge bariera preconcepțiilor, stereotipiilor și anchilozelor de tot felul, în ceea ce privește personajul Ilie Moromete pe care îl voi interpreta, pentru că una dintre virtuțile lui este disimularea, voi răspunde curiozităților cu vorbele personajului: Să ţineţi minte că la noapte o să plouă. Dacă dă ploaia asta, o să fac o grămadă de grâu”, spune actorul Horațiu Mălăele.
„Sunt onorat să pot face parte din această minunată aventură, îi mulțumesc fostului meu profesor, Stere Gulea, că a avut încredere în capacitățile echipei noastre de producție de a duce la bun sfârșit un proiect ambițios care sper să rămână în istoria filmului românesc drept un film de referință, așa cum s-a întâmplat și acum 30 de ani cu prima parte a Moromeţilor”, declară producătorul Tudor Giurgiu.
Criticii de film consideră aproape în unanimitate că Moromeții este unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei autohtone. Lucian Pintilie plasează Moromeții în vârful preferințelor sale cinematografice românești, iar regizorul Cristi Puiu spune despre același film: „Când zic Moromeţii, zic actorie şi mi se pare, cantitativ, cel mai important film românesc din acest punct de vedere”.
Vivi Drăgan Vasile, a cărui imagine alb-negru a devenit un reper în cinematografia română, își va pune din nou amprenta asupra Moromeților. Dana Păpăruz, premiată cu trofeul Gopo pentru Aferim!, este creatoarea costumelor, iar Cristian Niculescu semnează scenografia.
Stere Gulea a mai regizat filme precum Iarba verde de acasă (Premiul ACIN, 1977), Piaţa Universităţii, România (Premiul UCIN, 1991), Stare de fapt (1996) sau Sunt o babă comunistă (2013). Între 1990 – 1995 a fost decanul Academiei de Teatru și Film.
Moromeții 2 este o producție Libra Film Productions, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Studioului Cinematografic al Ministerului Culturii.
Filmul va avea premiera în cinematografele din România pe 9 noiembrie 2018, fiind distribuit de Transilvania Film.
________________________________________
Dansul Soarelui – (SUN DANCE) la Festival des Films du Monde
Filmul lui Cornel Gheorghiță, Dansul Soarelui, un documentar despre Căluș, are premiera la Festival des Films du Monde, Montreal
Unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume (de categorie A -ca și cele de la Cannes, Berlin, Locarno, Tokyo, San Sebastian etc.) Festival des Films du Monde (24 08-1 09) are în competiție câteva filme românești, printre care și documentarul Dansul Soarelui (Sun Dance), în regia lui Cornel Gheorghiță. Filmul a fost programat cu două proiecții: pe 28 și pe 31 august.

http://www.ffm-montreal.org/communiques-de-presse/173–ffm2017-regards-sur-les-cinemas-du-monde.html

În timpul echinoxului de primăvară, Cavalerul Trac murea și renăștea. El a fost reprezentat sub două forme rivale : Zeul Cabalin care se încarna în om, și Omul care se deghiza în Cal. Acesta, numit călușar, alungau spiritele malefice, rusalcele, ielele. Este vorba despre un vechi ritual, care dramatizează opoziţia între Soare și Lună, Bine și Rău, Cunoscut și Necunoscut.
Călușul se mai practică încă și astăzi în saptamana de Rusalii.
Din 2008 el face parte din patrimoniul cultural imaterial UNESCO.
Premiera națională a filmului va avea loc pe 06.10.2017 la Muzeul Țăranului Român.

https://www.facebook.com/Dansul-Soarelui-călușarii-126646251325831/?fref=ts

Cornel Gheorghiță este profesor la Universitatea Jean-Jaurčs Toulouse (Scoala Superioarŕ de Audiovizual ESAV) și autorul mai multor filme de lung metraj, printre care amintim Europolis (2010), Cripta (2014), dar și de documentare, difuzate în mod curent pe posturile de televiziune internationle precum si festivaluri (Mascarade, Fanfaron Fanfaron)
________________________________________
„GOOD TIME”- din 8 septembrie în cinematografe
Prezentat în premieră în mai, în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes, thrillerul „GOOD TIME” regizat de Josh și Benny Safdie („Heaven Knows What”, „Daddy Longlegs”) a încasat $400,000 de la lansarea în SUA (11 august), iar A24 și Curzon Artificial Eye au anunțat recent că vor distribui filmul în parteneriat în Marea Britanie unde va avea premiera în noiembrie 2017. În România, filmul este distribuit de Voodoo Films și va intra în cinematografe începând cu 8 septembrie 2017, cu titlul „GOOD TIME: Pe bune, o să-ți placă”.
„Nu există, pur și simplu, alți regizori capabili să genereze comedie și suspans în același timp și la un asemenea nivel” scria INDIEwire despre cel de-al cincilea lungmetraj semnat de Josh și Ben Safdie, care, în „GOOD TIME”, se întorc pe străzile rău famate ale New York-ului lor natal pentru a spune povestea a doi frați imediat după ce aceștia ratează un jaf plănuit în cartierul Queens. Marcat de secvențe în care mezinul Nick (interpretat de regizorul Benny Safdie) navighează în birocrația instituțională din New York în timp ce fratele său mai mare Connie (Robert Pattinson) încearcă să îl salveze atât pe el cât și pe sine însuși, filmul este „un thriller care te ține cu sufletul la gură” (Variety) în care frații Safdie explorează dinamicile familiare împinse la limită.
Josh și Benny Safdie se află la prima colaborare cu actori consacrați precum Robert Pattinson, protagonistul lungmetrajului „Cosmopolis” (regia David Cronenberg), devenit celebru la nivel internațional pentru rolul vampirului Edward Cullen în Saga Twilight, sau Jennifer Jason Leigh, nominalizată la Oscar pentru interpretarea personajului Daisy Domergue din „The Hateful Eight” („Cei 8 odioși”) al lui Quentin Tarantino. Despre participarea lui Robert Pattinson în „GOOD TIME”, INDIEwire apreciază că este cea mai bună interpretare din cariera actorului în timp ce Time Out New York titrează: „Robert Pattinson incendiază ecranul în acest thriller alert și feroce al celor doi regizori din New York, Frații Safdie”. În tradiția thrillerelor urbane de Sidney Lumet sau Martin Scorsese, filmul creează o tapiserie autentică de chipuri, locuri și stări de spirit memorabile care spun o poveste universală despre fraternitate.
Începând cu 8 septembrie, „GOOD TIME. Pe bune, o să-ți placă” va putea fi văzut în Arad (Cinema City Atrium), Bistrița (Cinema Dacia), Brașov (Cinema One), București (Cinema City AFI Cotroceni, Hollywood Multiplex, Grand Cinema & More Băneasa, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Happy Cinema București – Liberty Center), Constanța (Cinema City Constanța Park, Cityplex), Cluj (Cinema City Iulius Mall, Cinema Florin Piersic), Craiova (Cinema Patria), Deva (Cinema Patria), Onești (Capitol), Piatra Neamț (Cinema Dacia), Pitești (Cinema City, Cinema Trivale), Ploiești (Cinema City Shopping City), Sfântu-Gheorghe (Cinema Arta), Târgu-Jiu (Cinema Sergiu Nicolaescu), Târgu Mureș (Cinema City). Lista actualizată a cinematografelor poate fi consultată pe siteul: www.voodoofilms.ro
Trailer: http://bit.ly/2wnTsAW
Sinopsis: După ce un jaf ratat la o bancă îl trimite în închisoare pe fratele său mai mic, Constantine Nikas (Robert Pattinson) pornește într-o stranie odisee în lumea interlopă a orașului, în încercarea tot mai disperată și periculoasă de a-și elibera fratele. Pe parcursul unei nopți pline de adrenalină, Constantine este prins în marasmul unei descinderi într-o realitate violentă și haotică, străduindu-se din răsputeri să-și salveze fratele și pe sine însuși, știind că viețile lor atârnă de un fir.
Filmul „GOOD TIME: Pe bune, o să-ți placă” este distribuit în România de Voodoo Films.
________________________________________
Programul KineDok în luna septembrie 2017 – Incep proiecțiile la Spațiul Public European și Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad
Seria de proiecții marca KineDok powered by One World România – un program creat pentru a facilita distribuția de film documentar din Europa Centrală și de Est, revine toamna aceasta în 15 oraşe din ţară cu un număr de 20 proiecții, invitatul special al lunii fiind Victor Purice, protagonistul documentarului Cinema, mon amour, care va fi prezent la proiecțiile din 3 orașe: Galați, Bârlad și Brăila.
În această această lună, seria de proiecții debutează vineri, 1 septembrie, cu filmul Cambridge ce va fi proiectat simultan în Târgoviște (Biblioteca Județeană „Ion Heliade Radulescu”) și în Comănești (Centrul 5). Filmul prezintă viața unui sat, Dolni Tsibar, din nord-vestul Bulgariei – cea mai săracă regiune a Uniunii Europene, unde 99% din localnici sunt romi. Datorită interesului acordat de aceștia educației, media i-a numit, ironizându-i, Cambridge-ul romilor.
Totodată, în lista locațiilor ce găzduiesc proiecțiile Kinedok se vor alătura 2 noi locații: Spațiul Public European din București, care va avea câte o proiecție pe săptămână atât în luna septembrie, cât și în luna noiembrie, prima proiecție având loc pe data de 7 septembrie, și Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad, ce va organiza o serie de 8 proiecții săptămânal, prima proiecție având loc pe data de 30 septembrie.
După o scurtă pauză, proiecțiile din Galați de la Muzeul de Artă Vizuală vor reveni pe data de 21 septembrie cu proiecția filmului câștigător al trofeului One World Romania 2017 – Un film autist normal.
Printre documentarele atent selecționate din această lună se numără și Cinema, mon amour (r. Alexandru Belc, 2015), unul din cele 2 filme românești aflate în selecția Kinedok a acestui an. Victor Purice este managerul cinematografului Dacia Panoramic din Piatra Neamț, fost operator proiecționist și cinefil împătimit, iar împreună cu cele 2 angajate ale cinema-ului, Cornelia și Lorena, face tot posibilul pentru a readuce la viață un cinema ce nu a reușit să țină pasul cu standardele moderne și e pe cale să aibă aceeași soartă cruntă ca alte peste 300 de cinema-uri din țară. O poveste unică despre perseverență și pasiune pentru film într-un documentar care s-a bucurat de numeroase aprecieri și proiecții în întreaga țară.
PROGRAM FILME
Tășnad
2 septembrie – Cambridge – Old Boys Pub
Iași
05 septembrie – Regina Tăcerii – Meru Iași
Arad
6 septembrie – Unchiul Tomy, 3 proști și serviciile secrete – Cafeneaua Literară Joy`s – CitiZenit
București
7 septembrie – Unchiul Tomy, 3 proști și serviciile secrete – Spațiul Public European
14 septembrie – Un film autist normal – Spațiul Public European
21 septembrie – Expirat – Spațiul Public European
28 septembrie – 5 octombrie – Spațiul Public European
Miercurea Ciuc
14 septembrie – FC Roma – Muzeul Secuiesc al Ciucului
28 septembrie – Doar o răsuflare – Muzeul Secuiesc al Ciucului
Reșița
16 septembrie – Ceață peste râu – Muzeul Cineastului Amator
Galați
21 septembrie – Un film autist normal – Muzeul de Artă Vizuală
28 septembrie – Cinema, mon amour – Muzeul de Artă Vizuală
Cluj Napoca
22 septembrie – Doar o răsuflare – Fabrica de Pensule
Râmnicu Vâlcea
27 septembrie – Cambridge – Biblioteca Județeană, Europe Direct Vâlcea
Odorheiu Secuiesc
27 septembrie – Doar o răsuflare – Sala Audiovizuală a Bibliotecii Municipiului Odorheiu Secuiesc
Satu Mare
28 septembrie – Ceață peste râu – Zeppelin Pub, Asociația SamStudia
Brăila
29 septembrie – Cinema, mon amour – Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”, Asociația Coloreria
Bârlad
30 septembrie – Cinema, mon amour – Muzeul Vasile Pârvan
________________________________________
Andi Vasluianu joacă alături de Iureș și Rebengiuc în filmul „Octav”
Andi Vasluianu joacă alături de Marcel Iureș și Victor Rebengiuc în filmul „Octav”, oferind publicului, prin intermediul personajelor lor, o șansă în plus de a se identifica cu povestea din spatele filmului și cu țesăturile umane care o creează.
Andi Vasluianu îl interpretează pe Marcel, fiul lui Spiridon (Victor Rebengiuc), prietenul din copilărie a lui Octav (Marcel Iureș), iar prin rolul său pune în valoare prietenia veche a personajelor interpretate de Iureș și Rebengiuc.
Filmul „Octav” nu este prima întâlnire cinematografică a lui Andi Vasluianu cu cei doi mari actori din distribuție. În anul 2008, tânărul actor juca alături de Marcel Iureș în filmul „Călătoria lui Gruber”, regizat de Radu Gabrea. În sfera teatrului acesta încă joacă cu Marcel Iureș în spectacolul „Vanilla Skype”, al Teatrului Act. Alături de Victor Rebengiuc, Andi a apărut în „Contra timp”, film regizat de Jesús del Cerro, „Cu Lapte Fără Zahar” și serialul „Deschide ochii”. Ambele experiențe artistice au însemnat un început pentru construcția acestui trio de succes: Andi Vasluianu, Marcel Iureș și Victor Rebengiuc, care și-a propus prin jocul actoricesc din „Octav” să înfățiseze publicului o poveste încărcată de emoție și complexitate, din perspectivă umană.
“Mi-a plăcut să lucrez cu Serge Celebidachi, care este excepțional, atât ca om cât și ca regizor. Pentru mine contează amândouă. Serge este un căutator real, care caută permanent să înțeleagă cum stau lucrurile Aici, rolul meu a fost mic cu o importanță minoră în economia filmului. A fost o onoare pentru mine să lucrez cu Marcel Iureș și Victor Rebengiuc și mă înclin în fața lor. Am o gramadă de învățat de la ei. Am avut norocul să-i întâlnesc pe amândoi în același loc”, declară Andi Vasluianu.
Actor de film și teatru, Andi Vasluianu a absolvit, în 1999, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, Facultatea de Teatru, Specialitatea: Actorie la clasa Sandei Manu. Printre rolurile sale din film, se numără cele din „Rămâi cu mine” (2013, serial TV produs de HBO), „Despre oameni si melci” (2012, regia: Tudor Giurgiu), „Minte-mă frumos” (2012, regia: Iura Luncașu), Biblioteca Pascal (2011, regia: Szabolcs Hajdu), ”Periferic” (2010, regia: Bogdan George Apetri), „Cealaltă Irina” (2009, regia: Andrei Gruzsniczki), „California Dreamin’” (2007, regia: Cristian Nemescu), „Hârtia va fi albastră” (2006, regia: Radu Muntean) și multe altele.
În teatru, a colaborat cu mai mulți regizori precum: Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Radu Afrim, Cristi Juncu sau Vlad Massaci, jucând în mai multe instituții dintre care amintim: Teatrul Dramatic Toma Caragiu din Ploiesti, Teatrul ACT și Teatrul Nottara.
Lung-metrajul, în regia lui Serge Ioan Celebidachi, este o coproducție România — Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, iar producător este Adela Vrinceanu Celebidachi.
Biletele la Premiera de Gală, care va avea loc pe 4 octombrie, sunt puse în vânzare în rețeaua Eventim și pe eventim.ro: http://www.eventim.ro/ro/bilete/premiera-de-gala-a-filmului-octav-bucuresti-sala-palatului-470627/event.html
Prețul unui bilet este de 60 lei (categoria I); 40 lei (categoria II); 30 lei (categoria III).
Filmul va avea lansarea oficială în cinematografe pe data de 6 octombrie 2017.





Nora Popa    9/3/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian