Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ultimul Festival de arte vizuale al verii în România, prima manifestare de profil a toamnei

În ultima zi a lunii august şi în primele trei din Răpciune, adică pe muchia dintre sezonul estival şi cel autumnal, va avea loc Festivalul de arte vizuale - Amural 2017. Este o manifestare artistică oarecum nonconformistă planificată să se desfăşoară la intersecţia dintre spaţiul public - Aleea După Ziduri - a unui mare oraş din inima Transilvaniei (Braşov) şi pădurea mirifică din apropiere.

Interes major în rândul spectatorilor

Este un eveniment cultural ce a stârnit deja interesul unui mare număr de spectatori, atât oameni avizaţi, specialişti în domeniu, cât şi simpli privitori, mulţi dintre ei localnici, megieşi ori turişti aflaţi în trecere prin frumosul burg din Ţara Bârsei.
Joi, 31 august a.c. la ora 8,00 se dă startul unei noi versiuni a Festivalului Amural, ce se doreşte a fi o confruntare a talentului în aer liber pe fundații medievale, dar cu instrumente digitale, o modalitate practică de a compara experiența cu experimentul, spectatorilor oferindu-li-se posibilitatea de a vedea cum se transpune arta vizuală a unor artişti străini în propriul “feeling”.
De la stimaţii noştri colaboratori din cadrul Centrului Cultural German am primit mai multe informaţii despre acest fapt artistic de mare însemnătate, la el luând parte şi trei creatori veniţi din patria lui Goethe: Dome, Paula Markert şi VJ Juladi.

Aparent o... „joacă“, dar una cât se poate de serioasă

Ediția care începe mâine aduce împreună genuri diverse, care dau specificul acestui gen de festival. Vor fi o mulţime de secvenţe ce par a fi realizate în… „joacă“, dar care se dovedesc a fi ceva cât se poate de serios. Sunt acţiuni artistice pornite din inimă, dar realizate cu cap!
De aici îşi trage Amural armonia, din ciocniri, confruntări de idei şi mijloace de exprimare adesea neconvenţionale, rezultând alăturări creative. Organizatorii au configurat harta festivalului, pentru a-l face și mai primitor pentru artişti şi publicul larg. Noutățile înseamnă seturi audio-video din Suedia, Marea Britanie, Germania, România, de asemenea, teatru contemporan, sculptură, light- design, proiecţii într-un nou cinematograf, locații aparte şi instalații de la analog la realitate virtuală. Toate astea se adaugă la experiențele deja consacrate, adică numeroase proiecții video simultane, expoziții de fotografii, ilustrație și aspect exterior în Turnurile Cetății, pictură murală pe un perete nou și “visual-poetry” mai aproape de inima asistenţei.

O viaţă mai bună într-o lume mai frumoasă

…“Unii dintre noi suntem tineri în căutare de direcție, spun organizatorii şi participanţii. Alții suntem corporatişti sătui de abstract şi dornici de… bătături. Câţiva am strâns din dinți când lumea ne zicea să ne găsim o meserie «ca lumea» . Totuşi, urmăriţi-ne, poate avem ceva de zis, poate avem de ascultat. Unii suntem instituții destupate, alții suntem companii conectate. Suntem mulți şi diferiți, dar toți vrem același lucru: o viață mai bună într-o lume mai frumoasă. De aceea punem toți inima an de an la realizarea Festivalului Amural”.

Aleea După Ziduri

În apropiere de Livada Poştei, lângă Biblioteca Judeţeană de unde începe drumul spre Poiana Braşov, deci în partea de nord a municipiului de sub Tâmpa se se află Aleea După Ziduri, care în ultimii ani a devenit tot mai cunoscută. Este un loc special amenajat pentru plimbare pe lângă vechea Cetate Kronstadt, mărginită de micul Pârâu Graft.
Înainte era un loc puţin plăcut privirii, cu gunoaie, mizerie, „lumină chioară” pe timpul nopţii, cu boschetari ce-şi făceau veacul prin partea locului, deci nici pomeneală de spaţiu de promenadă.
În prezent, graţie eforturilor făcute de Primărie şi Consiliul judeţean întreaga zonă delimitată de Pârâul Graft şi Calea Poienii constituie un parc natural, cu pădur răcoroasă, cu amenajări de agrement și alei care duc spre Promenada Warthe şi spre două vestite bastioane de observaţie şi apărare din vechime - Turnul Negru şi Turnul Alb. În acest perimetru deosebit de pitoresc se găseşte și Bastionul Graft, pe sub care curge firul de apă cu același nume, în interiorul construcţiei medievale fiind amenajat un punct muzeal.

Artişti germani la Amural 2017

Cum spuneam, vor onora manifestarea de sub Tâmpa în ariile neconvenţionale amintite trei artişti germani. Ei se numesc Dome (alias Christian Krämer), prezent cu artă murală şi graffiti pe Secret Stage, având un stil inspirat de teatrul de umbre asiatic. Este secondat de Paula Markert cu o Expoziţie de fotografii la Turnul Alb. Va fi prezentă şi VJ Juladi, cu video mapping pe Aleea După Ziduri. VJ Juladi creează o nouă lume a imaginii, făcând sunetele să pară ...vizibile. Ea este specializată în imagini analogice şi artizanale.

Dome

Dar să detaliem, spre ştiinţa marelui public. Dome trăieşte și lucrează ca artist în Karlsruhe. Fascinat de arta în spațiul public, el a descoperit... vopseaua sub formă de spray ca mijloc de lucru la sfârșitul anului 1994 și a început să picteze pe pereți.
Tema centrală a operei sale este omul. Artistul a fost adesea inspirat din arhitectura perioadei baroce, în lucrările sale regăsindu-se atât modele florale, console, cât şi altare.
Dome își prezintă personajele adesea în peisaje, pe scene și platforme, însoțite de bannere scrise cu fonturi special create de către el, având un stil este inspirat de teatrul de umbre asiatic.
Paula Markert

Artista Paula Markert a studiat design-ul comunicării, cu specializarea fotografie, cu profesorul Vincent Kohlbecher între anii 2004 şi 2011 la Universitatea de Științe Aplicate din Hamburg. În această perioadă a intercalat un stagiu la Departamentul de Design și Imagine al Universității Barcelona. În anul absolvirii a obținut Premiul pentru fotografie documentară al Fundației Wüstenrot. Paula Markert trăiește și lucrează la Hamburg. În proiectele sale abordează în cea mai mare parte portrete și teme de reportaj, tratând în sensul cel mai larg subiecte sociale sau psihologice. Deseori, ea pune aceste teme în scenă, fundamentul lor fiind întotdeauna o poveste personală, motiv pentru care fotografiază cu precădere personaje autentice.
De data aceasta mamele adolescente sunt protagonistele expoziției de fotografie care va avea loc în cadrul Festivalului Amural de la Braşov.

VJ Juladi

VJ Juladi (video mapping) va performa pe Aleea După Ziduri. Numele său real este Elke Radtke. Oglindirea cvadruplă este o componentă esențială a lucrărilor ei, fie că este vorba de fotografie, performance video și dans, instalaƫii interactive sau VJ-ing. A participat la numeroase festivaluri de artă video și muzică, iar în 2013 a câștigat competiƫia Festivalului de video-mapping din Geneva . VJ Juladi creează o nouă lume a imaginii, făcând sunetele …”vizibile”. Ea este specializată în imagini analogice şi artizanale.

Zile pline

…Aşadar, începând de joi- dimineaţa până duminică-seara iubitorii de frumos şi de noutăţi artistice îşi vor da întâlnire în Braşovul vechi, pentru a admira un festival cu totul aparte, cu un nume pe măsură, care are şansa să devină un punct de referinţă în perisajul contemporan românesc.


pt Observatorul





Horia C.Deliu    8/30/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian