Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Universul Smarandache

Anul 2017, ne-a adus în viată un nou volum al poetului, prozatorului, dramaturgului- generic vorbind al scriitorului si matematicianului Florentin Smarandache, un volum care, asa cum se arată si în ˮCuvânt explicativˮ, adună studii, cronici, articole, recenzii, note si consemnări, apărute în publicatii si cărti sau care văd lumina tiparului prima dată aici . Volumul ˮFlorentin Smarandache si seductia polimorfismuluiˮ adună circa 130 de texte, ale unor cunoscuti scriitori din toată lumea, care pe parcursul a peste 800 de pagini, caută să creioneze diverse aspecte din cariera literară si profesională a omului de cultură, a omului de stiintă, a neobositului căutător în universul artelor si stiintelor, Florentin Smarandache.

Volumul debutează cu descrierea primelor încercări literare ale tânărului Ovidiu Florentin, cum semna sub pseudonim viitorul om de stiintă. Gradual, ne poartă pe drumul bătătorit de acesta pe calea afirmării, drum la care a purces cu multă cutezantă si perseverentă.
Constantin M. Popa speculează cu originea olteană a lui Smarandache , citându-l pe eseistul Petre Pandrea , care spunea despre Oltenia că este o regiune efervescentă a României. Autorul îl citează si pe Tudor Arghezi care cu simpatie ˮregionalăˮ scria : ˮDe-abia iesiti din precupetie, juvetii de peste Olt, destepti, îndrăciti si independenti, au dat dovezi de sensibilităti inedite si o scriitură renovatoare.ˮ

Citindu-l pe Florentin Smarandache, mi-am pus si eu întrebarea dacă nu cumva spiritul său novator, talentul si cutezanta sa , nu au cumva niste rădăcini ancestrale, înfipte adânc în ADN-ul său, care înmugurind au constituit cărămida de temelie pe care si-a construit cu multă trudă întregul edificiu actual.
Trebuie să ne amintim că acelasi Arghezi spunea despre olteni că sunt ˮo specie sui-generis care au stiut să ia limba românească pe cobilită si în răspăr, mânată ca si o răzmerită a lui Tudor din Vladimiri la îmbobocirea suavă cu dare dă binete gospodarul în itari.ˮ
Asemănarea cu gasconii, andaluzii si sicilienii, le creionează mai bine profilul uman.
Trebuie să recunosc faptul că si subsemnatul am luat în calcul o posibilă influentă strămosească. De aceea mi-am intitulat două dintre cronicile la cărtile de călătorie ale lui Florentin Smarandache, ˮUn oltean în Antarcticaˮ si ˮUn oltean în Africaˮ.
Ca să vorbim despre performantele literare si stiintifice ale sale, ar însemna să dublez aceste informatii, care se găsesc cu prisosintă în volumul analizat. Despre ˮpărintele paradoxismuluiˮ cum i se recunoaste meritul în toată lumea, am vorbit în toate ocaziile pe care le-am avut si mă pot mândri cu două cărti în care am fost coautor cu acesta.
Mi-a plăcut remarca lui D.R. Popa care scria, după aparitia volumului de versuri ˮLe sens de non-sens ˮ tipărită la Editions Artistique din Maroc : ˮO veritabilă surpriză, căci, asa cum autorul însusi o spune, el este de nationalitate română, scrie în limba franceză, trăieste într-o tară arabă si, în plus, exercită profesiunea de profesor de…matematică !

Pentru a completa, doresc să-mi exprim părerea că Florentin Smarandache de azi este tocmai rezultatul miscării libere în spatiul mondial literar dar si al cifrelor, care i-au permis o perspectivă largă existentială, ce i-a facilitat accesul spre metafizică. Lirismul operei sale este structurat într-o ordine cosmică, ce cunoaste rigurozitatea specifică cercetătorului. Sunt convins că în drumul său ˮgloriosˮ -cum îl văd cei din jur se ascunde si un bir pe măsură, multe sacrificii si perioade dificile. Drumul spre gloria stiintifică nu se poate tine fără sacrificii, care se spune, că în plan subtil înobilează si ajută în evolutie.
Citindu-i opera, descoperi în spatele cercetătorului riguros si meticulos, a profesorului ordonat si a scriitorului cutezător, omul Smarandache, omul simplu, uneori timid, calm, cu respect pentru semenii săi si pentru cuvântul dat.

În jurul omului Florentin Smarandache s-a format un adevărat univers în care gravitează scriitori, matematicieni, fizicieni, specialisti în diverse profile, oameni de varii meserii, de toate nationalitătile, de toate religiile, de toate culorile, de toate vârstele. Iată de ce, zic eu, ar putea fi cu prisosintă un candidat serios pentru un viitor Premiu Nobel.







Andrusa R. Vătuiu     8/22/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian