Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


O stagiune de concerte estivală în Bucureştiul torid !

O idee riscantă, căreia Lanto Communication, prin entuziastul care este inginerul Dorin Ioniţă, i-a dat fiinţă sub numele de Vara Magică acum 5 ani, plecând de la convingerea că un demers artistic poate fi pus sub acelaşi set de valori care defineşte şi lumea afacerilor. Acest proiect a fost imaginat pentru ca cele două lumi, cea a muzicii şi a muzicienilor şi respectiv cea a oamenilor de afaceri, să se întâlnească acolo unde societatea are cea mai mare nevoie şi anume în zona proiectelor culturale finalizate şi de durată, care să se aşeze temeinic în conştiinţa publicului, sub semnul parteneriatului public-privat, o necesitate cei drept de mult vehiculată în societatea noastră, dar rămasă de multe ori în stadiul de proiect.

Până la acest moment, în cadrul fenomenului cultural Vara Magică s-au derulat zeci de concerte, pe scena Ateneului Român urcând în fiecare miercuri a lunilor iulie şi august mii de artişti, programele cuprinzând de la recitaluri camerale, la concerte simfonice, un important accent fiind pus pe sprijinirea Orchestrelor Naţionale de Tineret, respectiv a Orchestrei Române de Tineret, Romanian Sinfonietta Orchestra şi Orchestra Junior, platforme educaţionale create de violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi mentorate artistic de dirijorii Cristian Mandeal, Horia Andreescu şi Gabriel Bebeşelea, care antrenează cei mai valoroşi tineri muzicieni ai României, Republicii Moldova, dar şi ai Europei prin intermediul Federaţiei Europene a Orchestrelor de Tineret (EFNYO). Alături de acestea, pe parcursul celor şase ediţii au fost atrase şi numeroase orchestre similare din Europa, precum cele din Spania, Germania, Portugalia, Austria, în 2017 urmând să apară în faţa publicului Orchestra Naţională de Tineret a Olandei.



Aşadar, Bucureştiul are o stagiune simfonică estivală, iar ceea ce părea la început o iniţiativă mai mult decât curajoasă, acum este deja o certitudine a vieţii noastre culturale. Reducând termenii, Vara Magică prezintă deja un mix bine structurat de ingrediente artistice, care alătură atu-ul sălii mari a Ateneului Român prezenţei tinerilor muzicieni reprezentativi la nivel internaţional, alături de reperele cele mai importante ale vieţii muzicale româneşti şi internaţionale.

Concertele Magice au spectatori în bună parte diferiţi de publicul de stagiune, un public venit în mare parte din mediul economic privat, ţinta acestor concerte fiind aducerea actului cultural cât mai aproape de ceea ce reprezintă el în mediul social vest-european. Şi anume o componentă activă a unui standing social ridicat, în care un concert de muzică simfonică, de exemplu, nu reprezintă o "pomană" publică, ci o binemeritată recompensă pentru o viaţă foarte activă, plină de continue strădanii de autodepăşire şi de permanentă găsire de soluţii pentru finalizarea sarcinilor zilnice, în care profesionişti din cele mai variate domenii de activitate se întâlnesc în sala de concert cu profesionişti într-ale muzicii, pentru o comunicare de o factură cu totul specială şi benefic schimb de energii.


Construită cu destulă greutate, după tatonări care sunt departe de a lua sfârşit, acest tip de relaţie de încredere reciprocă în faptul că avem nevoie unii de alţii pentru a ne păstra condiţia de societate civilizată, a durat practic câţiva ani. Lanto Communication dovedeşte dorinţa de a-şi optimiza programele de concert, educându-şi astfel publicul, iar artiştii invitaţi ridică la maximum ştacheta propriei performanţe.

Această stagiune / festival - care mai corect cred că ar trebui numit "fenomen cultural" - care este Vara Magică are şi câteva ingrediente care i-au conferit personalitate. Astfel, alături de prezenţa Orchestrelor Naţionale de Tineret într-un parteneriat care a ajutat mult la continuitatea activităţii acestora de-a lungul anilor, sau a prezenţei constante a soliştilor la percuţie care a adunat în ultimii ani sub cupola Ateneului cei mai valoroşi exponenţi ai acestei arte la nivel internaţional, o menţiune specială merită concertul anual supranumit "familii de muzicieni".

În cadrul acestui program, în jurul pianistului Valentin Gheorghiu se adună pianistele Roxana şi Valentina Gheorghiu şi în 2017 violoncelistul Marin Cazacu alături de copii săi, Iulia (vioară) şi Ştefan (violoncel). Concertul din august 2017 a continuat tradiţia recitalurilor din anii trecuţi, în care au evoluat alături de cei menţionaţi şi perechea tată-fiică Gabriel şi Simina Croitoru, într-o adevărată lecţie de prietenie, continuitate şi excelenţă artistică, toţi cei prezenţi pe scenă fiind la înălţimea luminoasei aure cu care actul artistic al lui Valentin Gheorghiu continuă să cuprindă pe toţi cei prezenţi, fie ei pe scenă sau în sală.

Un tip cu totul special de atenţie, de ascultare reciprocă, de respect în sensul cel mai viu al cuvântului, s-au simţit şi în seara concertului din această ediţie, toate acestea generând o stare emoţională cu totul specială, fără vârstă, susţinută de coerenţa şi frumuseţea frazărilor, de adaptare stilistică la muzica lui Mozart - Sonata pentru două piane, Händel / Halvorsen - Passacaglia pentru vioară şi violoncel, Beethoven - Trio nr. 4 în Si bemol major op. 11, Rachmaninov - Trio elegiac, Ravel - La Valse.


liternet.ro




Virgil Oprina    8/19/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian