Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Proiecţii cinematografice, concerte în aer liber şi…porumbei

Sezonul estival este în România din punct de vedere meteo extrem de capricios în 2017, în schimb bogat în evenimente de tot felul. În această săptămână vă propunem, stimaţi cititori ai “Observatorului”, să fiţi informaţi despre câteva manifestări artistice deosebit de atractive, planificate într-o locaţie de poveste - Piaţa Sfatului. Este vorba de un ciclu de proiecţii cinematografice valoroase prezentate în cadrul Festivalului “Caravana Metropolis”, pelicule câştigătoare ale unor prestigioase premii internaţionale. De asemenea, melomanii vor putea audia două Concerte cu un profil aparte, organizate de Filarmonica şi Opera din municipiul de sub Tâmpa.

O locaţie primitoare

După cum se ştie, vestita Piaţă a Sfatului din Braşov reprezintă de ani de zile o locaţie primitoare şi poate unii dintre dumneavoastră aţi trecut pe aici. În acest perimetru generos al bătrânei Agore transilvane, plină de porumbei, dar şi de vizitatori români şi străini, au avut loc de-a lungul timpului tot felul de manifestări artistice de anvergură. Autorului acestor rânduri îi sunt bine fixate în memorie apreciatele festivalurile naţionale şi inernaţionale de muzică uşoară, de folclor, de dansuri şi obiceiuri tradiţionale, dar şi concertele speciale (estivale şi autumnale) ale Filarmonicii şi Operei braşovene. Putem spune fără teama de a greşi că în timp s-a înfiripat chiar o tradiţie.
Iată că şi în această vară lucrurile stau la fel. Iar spre bucuria publicului larg trebuie precizat că intrarea la toate spectacole este liberă!

Regal pentru cinefili

Ca şi în alţi ani „Caravana Metropolis” a poposit între 4 şi 9 iulie la Braşov pentru a oferi momente de satisfacţie estetică numeroşilor cinefili. Pe un uriaş ecran amplasat în Piaţa Sfatului vor putea fi urmărite şase filme noi premiate la Cannes, Globurile de Aur, nominalizate sau laureate ale Premiului Oscar. În program sunt include unele dintre cele mai bune filme ale ultimei perioade, care au înregistrat succes atât din partea criticilor, cât şi din partea publicului.
Proiecţiile încep când se înserează, adică de la ora 21.30. Este meritoriu faptul că organizatorii au amplasat scaune, pentru ca vizionarea evenimentelor să aibă loc în condiţii civilizate. Deşi, având în vedere numărul mare al doritorilor, mulţi dintre ei turişti români şi străini, va fi o problemă găsirea unui loc liber. Dar şi în picioare se poate sta foarte bine, dacă eşti mai tînăr şi mai puţin pretenţios...
Filmele sunt prezentate la standarde de calitate europene, pe un ecran gonflabil de 120 m˛, beneficiind de singurul proiector digital mobil din ţară, selecţia oficială incluzând drame, thrillere, comedii şi documentare.
Marţi, 4 iulie a.c. a rulat în Deschiderea programului “Doar sfârşitul lumii”, în regia lui Xavier Dolan, peliculă răsplătită cu Marele Premiu al Juriului şi Premiul juriului ecumenic la Cannes 2016, iar miercuri, 5 iulie “Un bărbat numit Ove”, regizat de Hannes Holm (Suedia), nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin. De asemenea, a câştigat Premiul Comedia europeană a anului la European Film Awards 2016.
Astă-seară, joi, 6 iulie va putea fi urmărit “The salesman”, în regia lui Asghar Farhadi, film ce a câştigat Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2017, ca şi Premiile pentru Cel mai bun scenariu şi Cel mai bun actor la Cannes 2016. Vineri, 7 iulie este programată pelicula “Toni Erdmann”, realizată de Maren Ade, creaţie nominalizată la Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2017, câştigător al Premiului Fipresci la Cannes 2017 şi cu nominalizări la Globurile de Aur, Premiile BAFTA şi Cesar.
Filmul ni-l prezintă pe Peter Simonischek în rolul unui tată care vine după fiica lui (Sandra Huller) la... Bucureşti pentru a o învăţa ce înseamnă să ai simţul umorului.
Sâmbătă, 8 iulie: “Moonlight”, câştigătorul Premiului Oscar pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat, Cel mai bun actor într-un rol secundar şi al Globului de Aur pentru Cel mai bun film. Scenariul prezintă povestea de viaţă a unui tânăr american de culoare, din copilărie şi până la maturitate, în timp ce se străduieşte să-şi găsească sensul în lume.
Duminică, 9 iulie în Încheierea festivalului va fi proiectat filmul de animaţie “Viaţa mea de dovlecel”, în regia lui Claude Barras, care a fost nominalizat la Oscar în 2017 pentru Cel mai bun lungmetraj de animaţie şi este câştigător al Premiului pentru Cel mai bun film de animaţie la European Film Awards. După dispariţia mamei lui, Dovlecel se împrieteneşte cu Raymond, ofiţerul de poliţie care îl va însoţi către noua lui viaţa la casa de copii. Eroului nostru îi va fi greu la început să îşi găsească locul în acest mediu nou şi, adesea, ostil. Dar cu ajutorul lui Raymond şi a noilor prieteni, Dovlecel va învăţa să aibă încredere în ceilalţi şi chiar va realize ce înseamnă dragostea.
Tot în cadrul Caravanei Metropolis de la Braşov în serile de joi, 6 iulie şi sâmbătă, 8 iulie, spectatorii pot urmări scurt-metraje de Oscar la HOF Café (Piaţa Sfatului nr. 14), iar sâmbătă, 8 iulie, de la 20.30 melomanii se pot bucura de un spectacol de percuţie cu “Barbarossa Samba Group”.

Pagini simfonice în ecouri estivale
Melomanii care urmăresc îndeaprope sau mai de departe activitatea Filarmonicii din Braşov se vor despărţi de bogata Stagiune 2016-2017 printr-un Concert Estival în aer liber, în decorul atât de distins oferit de silueta Bisericii Negre, ne-a informat cu amabilitate ca de fiecare dată, managerul instituţiei, Liviu Mateş.
Vineri, 7 iulie de la ora 19.00 iubitorii muzicii clasice, dar şi a unor sonorităţi mai moderne, sunt aşteptaţi să se bucure de momente extraordinare prilejuite de Concertul dirijat de compozitorul româno-american Sabin Pautza, venit special în ţară, solistă fiind tânara Anca Pârlea.
Orchestraţiile sunt semnate de maestrul Pautza. Dintre piesele care vor răsuna în Piaţa Sfatului mintim „George Gershwin - Trei Preludii“, „Hollywood Movies“, „Oldies and Goodies“, „Călătorie Muzicală“, Vocal Medley“, „Oldies and Goodies (în variantă latino)“. Vocalista Anca Pârlea va interpreta binecunoscutele şi foarte îndrăgitele melodii: „Mercy“, „Can’t Take My Eyes off You“, „Proud Mary“ ş.a.

Un prestigios oaspete de peste Ocean: compozitorul şi dirijorul Sabin Păutza

Numele profesorului universitar doctor Sabin Păutza ( născut în 1943) s-a impus în viaţa muzicală românească şi internaţională ca acela al unei personalităţi cu multiple valenţe. A ocupat pe rând funcţiile de profesor de armonie, contrapunct şi compoziţie, şi dirijor permanent la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi, devenind în timp un cunoscut compozitor, cu lucrări apreciate de publicul meloman, dar şi de critica de specialitate. Graţie realizărilor sale profesionale a primit de numeroase distincţii.
În anul 1984 s-a stabilit în SUA, unde a fost numit prin concurs director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi Orchestre din New Jersey, „Playingfield Symphony”, funcţii ce le deţine şi în prezent. Debutul pe continentul american datează din anul 1985, când la prestigioasa sală „Carnegie Hall” din New York, muzicanul român s-a prezentat în dublă ipostază: aceea de dirijor la pupitrul Orchestrei „New York University Symphony” şi de compozitor. În program a figurat şi una dintre lucrările sale, „Haiku”, poem pentru soprană şi orchestră.
De atunci au urmat numeroase deplasări în Europa, America şi Australia, dar şi în România, maestrul Sabin Păutza onorând invitaţiile ca dirijor şi compozitor.
„Din 1990 vin cel puţin o dată pe an la Iaşi, declara domnia sa într-un interviu. Nu a trecut nici-un an după Revoluţie în care să nu revin în ţară şi să nu trec pe la Iaşi, fie că ţineam cursuri la Conservator, fie aveam concerte la Filarmonică, fie amandouă”(...) Să adăugăm că domnia sa poposeşte ades şi în frumosul municipiu Braşov - ca acum - unde are mulţi prieteni şi admiratori.
Prezenţa maestrului Sabin Păutza constituie de fiecare dată un prilej de reale satisfacţii artistice pentru melomani.

În recital, solişti cunoscuţi, Corul şi Orchestra Operei

Sâmbătă, 8 iulie 2017, de la ora 19.00, în Piața Sfatului este rândul colectivului Operei Brașov să invite spectatorii la un Concert Estival. „Va fi un spectacol încântător oferit cu drag brașovenilor și turiștilor, la care îşi dau concursul câţiva dintre cei mai buni solişti ai noştri. Este un eveniment așteptat cu mare interes în fiecare vară şi, ca atare, încercăm să ne ridicăm la înălţimea cerinţelor fanilor” , ne-a precizat directorul instituţiei, Ovidiu Mezei.
În program figurează arii, duete şi terțete din opere, operete și musical-uri, pagini de referință din istoria muzicii care, cu siguranță, vor încânta publicul prezent. Amintim doar o parte dintre acestea: „Bal mascat” de G. Verdi (următoarea premieră a Operei Brașov, programată a fi pusă în scenă în toamna acestui an), „Ernani”, „Il Trovatore”, „Rigoletto”, lucrări ale aceluiași titan, „Carmen” de G. Bizet, „Lakmé” de L. Delibes, „Don Pasquale” de G. Donizetti, „Voievodul țiganilor” și „Liliacul” de J. Strauss, „Văduva veselă” de Fr. Lehar, „Silvia” și „Contesa Maritza” de E. Kalman, „West Side Story” de L. Bernstein, „Cats” de A.L. Webber, dar și alte surprize, pe care vă invităm să le descoperiți în seara concertului.
Vor interpreta cunoscuţi soliști ai Operei Brașov, numele lor fiind trecut pe afiş în ordine alfabetică (ştiute fiind orgoliile din lumea artistică): sopranele Nicoleta Chirilă, Aurelia Florian, Corina Klein, Valentina Mărgăraș, Ioana Mărgărit, Maria Petcu-Catrina, Anda Pop, Cristina Radu, Lăcrămioara Schuller, mezzosopranele Asineta Răducan, Cristina Roșu, dar şi tenorii Liviu Iftene, Mihai Irimia, precum şi baritorii Alexandru Aghenie, Adrian Mărcan, Ștefan Schuller.
La pupitrul Orchestrei Operei Brașov este invitat să dirijeze maestrul Ciprian Teodorașcu, de la Opera Națională din București. Își dă, de asemenea, concursul Corul Operei, pregătit de Leonard Boga.

Dirijorul Ciprian Teodoraşcu, dirijor al Operei Bucureşti

Dirijor al Operei Naţionale Bucureşti din anul 2003, Ciprian Teodoraşcu ( 41 de ani, născut la Galaţi) este absolvent al Conservatorului de Muzică din Capitală, Secţia compoziţie şi dirijorat, cu specializare în dirijat Orchestră. Ulterior s-a perfecţionat în Franţa cu dirijorul Alain Paris. Ciprian Teodoraşcu a colaborat de-a lungul carierei sale cu mai multe instituţii muzicale importante din ţară, precum Opera Braşov - unde a şi activat la începutul profesiei între 2001 şi 2002 - apoi la Opera Naţională Timişoara, Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti, Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti, Opera Comică pentru Copii. A susţinut concerte simfonice la Ateneul Român, Societatea Română de Radiodifuziune etc.
Dirijorul Teodoraşcu a colaborat de-a lungul activităţii sale artistice cu personalităţi ale teatrului liric precum Alberto Rinaldi, prim-solist la „Teatro alla Scala” din Milano, Eduard Tumagian şi Alexandru Agache şi stele ale baletului precum Alina Cojocaru şi Anastasia Kolegova.
Printre distincţiile sale se numără Premiul „Ludovic Spiess” acordat de Forumul Muzical Român în anii 2004 şi 2012, Premiul „David Ohanesian” oferit de acelaşi for în 2007, Premiul pentru întreaga activitate din partea Primăriei Municipiului Bucureşti în 2009. A participat la Deschiderea stagiunii 2007-2008 a Operei din Sarajevo şi la Concertul Extraordinar cu prilejul Zilei Naţionale a României la Teatro Malibran din Veneţia, în 2007.
În repertoriul său figurează opere celebre din creaţia unor titani, precum Verdi (“Rigoletto”, “Traviata”, “Falstaff”); Donizetti (“Don Pasquale”); Rossini (“Bărbierul din Sevilla”); Mozart (“Răpirea din Serai”). De asemenea, balete de Ceaikovski (“Frumoasa din pădurea adormită”); Adam (“Giselle”); Minkus (“Don Quijote”). Să mai menţionăm că repertoriul sau cuprinde şi lucrări simfonice şi vocal-simfonice.

Manifestări artistice care nu trebuie ratate

…Aşadar, iată o suită întreagă de manifestări artistice de înalt nivel, prilej de înălţare spirituală pentru spectatori de toate vârstele şi profesiile, spectacole ce se vor derula într-un cadru natural aparte: în Piaţa Sfatului din Braşov.
Totul este ca şi...vremea să ţină cu numerosul public, iar săcâitoarele ploi din ultima vreme să ocolească acest spaţiu hărăzit în aceste zile Muzelor. Dar şi miilor de...porumbei, ce se simt aici la ei acasă.






Horia C. Deliu     7/8/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian