Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Un oltean în Africa

Iunie 2017. La scurt timp după întoarcerea în State, Florentin Smarandache, acest supercampion al scrisului, ne-a uimit din nou cu rapiditatea cu care reuseste de fiecare dată, să-si publice cărtile de călătorie, aceste fotovideojurnale instantanee, cu care ne-a obisnuit de ceva timp.

Ultima carte ˮSă predai în Tribul african Yorubaˮ a apărut la mai putin de o lună de la încheierea vizitei pe care a făcut-o în Nigeria, la invitatia Vice-Cancelarului, Prof. Olusola Bandele Oyewole, de la Universitatea Federală de Agricultură din orasul Abeokuta (Nigeria ). I-am apreciat întotdeauna performanta de a scoate pe piată cărtile, aproape simultan cu producerea evenimentelor descrise. L-am înteles că stăpâneste cu desăvârsire teoria simultaneitătii, fiind ajutat chiar de profesia de matematician,dar eu ca un mărunt scriitor, nu pot să nu-mi pun întrebarea legitimă :ˮCând are domnule timp să scrie atât de mult ?ˮ
Răspunsul mi-a fost dat chiar de autor, care la pagina 10 scrie : ˮE ora două noaptea si scriu în Aeroportul Sunportˮ. Iată dezlegată această enigmă.

Nu am întâlnit până acum un scriitor cu atâta dragoste pentru scris, fiindcă stiu că nu se desparte nici un minut de caietul de notite. Cred că ar fi fost si un gazetar de exceptie, fiindcă numai în jurnalism trebuie să scrii la foc continuu, pentru a putea face fată dinamicii evenimentelor din jurul tău. Scriitorii nostri, de regulă, după publicarea unei cărti, îsi permit anumite perioade de odihnă si reflectie, mult mai târziu începând să scrie din nou. Florentin Smarandache însă, parcă este o masinărie, care lucrează nonstop , fără odihnă, conectat permanent la realitatea înconjurătoare, pe care o observă, o analizează, o cataloghează, trage concluzii pe care le si transmite celorlalti. Sub acest aspect îl înteleg, fiindcă acesta este ritmul de lucru într-o redactie, întâlnit si practicat si de subsemnatul, când publicatia la care lucrezi trebuie alimentată în permanentă cu evenimentele majore din societate.

Si, iată-l pe autor, înarmat cu ˮvoiosie si împlinireˮ, si adaug eu, cu multă răbdare, plecând din Gallup miercuri seara pentru a ajunge în Lagos abia vineri la prânz, când s-a trezit în cea mai populată tară africană Nigeria, ce are 200 milioane de locuitori fiind a saptea tară ca populatie în lume.
La Aeroprtul International Murtala Muhammed din Lagos la asteptat prof. univ. dr. Adesina Agboola, de la Departamentul de Matematică al Universitătii Federale de Agricultură din Abioscuta. Preocupat să cunoască mediul în care va locui trei săptămâni, a aflat că în Nigeria există circa 300 de triburi, cu limbi diferite, dar în scolile de aici se predă numai în engleză. Nigeria este un stat independent tânăr, abia la 1 octombrie 1960 iesind de sub Coroana Britanică.
În drum spre Casa de Oaspeti a Universitătii Federale din Abeokuta, capitala statului Ogun, unde urma să fie cazat, a cunoscut particularitătile transporturilor nigeriene si câteva obiceiuri locale. Obisnuit ca în astfel de călătorii, în timpii liberi, să se piardă pe străzi, să observe obiceiuri , viata culturală, trecutul istoric, viata turistică, economică si politică, a trebuit să-si înfrângă acest impuls deoarece sfatul gazdelor a fost că cel mai indicat ar fi să călătorească numai cu ocazia unor excursii organizate. Orice plimbare de unul singur putea fi periculoasă.

Primul contact l-a avut cu gastronomia nigeriană, pe care a prezentat-o în detaliu prin fotomontaje.
În data de 14 mai, a fost luat cu masina si invitat la o raită prin oras. A vizitat obiectivele importante si a aflat o serie de date istorice.
În 15 mai 2017, a vizitat campusul universitar, unde s-a întâlnit cu Decanul Colegiului de Stiinte Fizice, Prof. Amidu Mustapha, apoi cu Prof. J.A. Oguntuase, care predă analiza matematică , si Dr. I.A. Osinuga, Seful Departamentului de Matematică.
Ziua următoare a predat la Colegiul de Graduati ai Universitătii Federale de Agricultură din Abeokuta, ˮFundamente ale Multimii si Logicii Neutrosoficeˮ plus aplicatii, în fata amfiteatrului plin cu studenti si profesori. Au urmat consultări cu omologii nigerieni, expuneri, conferinte, etc.

Iar Florentin Smarandache continuă să scrie.
ˮÎmi scriu jurnalul printre picături :
-în cameră seara, întors de la prezentări ori din vizite, cu televizorul mergând, dar…neauzindu-l !
-în timpul prezentărilor când sunt întrebări interesante;
-în masină, discutând cu profesori sau studenti nigerieni- întrebându-i tot timpul despre limba /cultura/ religia indigenă;
-în avioane si aeroporturi, când ideile si sentimentele sunt proaspete.ˮ
Au urmat mai multe prezentări stiintifice la Universitatea FUNAAB.
În pauze, cumpăra porumbi copti la grătar, care-i aduceau aminte de obiceiurile de la Bălcesti.
Din nou la seminare ,unde prezintă:
-Nemateria, a treia formă de materie;
-Fizica supraluminală si Instantanee;
-Teoria Absolută a Relativitătii;
-Teoria Generală a Relativitătii distinctia dintre ˮceasˮ si ˮtimpˮ, propunere de experimente cu diferite medii prin care lumina se propagă diferit;
-Teoria Neitrosofică a Evolutiei : grade de evolutie, indeterminare si involutie;
-Structuri Algebrice Neutrosofice Triple;
-Penetrarea Sistemelor Neutrosofice Dinamice.
În data de 22.05.2017, a avut loc seminarul cu studentii profesorului A.A.A. Agbola , despre Multimea /Logica /Probabilitatea Neutrosofică, la FUNAAB.

La Universitatea din Ibadan, Florentin Smarandache l-a întâlnit a doua zi, pe profesorul de ecuatii diferentiale stohastice Ezekiel Olusola Ayoola.
Întregul material prezentat de autor este pus în valoare printr-un număr mare de fotomontaje instantanee. În paralel cu informatiile din lumea universitară, Smarandache ne povesteste despre istoria orasului Ibadan, despre legislatia si religia locală. Ca si în celelalte călătorii de pe meridianele lumii, autorul se arată interesat si de limba localnicilor, încercând să învete câteva cuvinte uzuale din limba yoruba. Nu scapă ocazia de a se fotografia în fata unor constructii impozante dar si în zonele sărace, cu târguri improvizate în jurul masinilor, motocicletelor sau bicicletelor. Într-un capitol separat ne sunt prezentate fotografii cu drumurile nigeriene si traficul rutier.

În data de 25.05. 2017, cu masina universitătii FUNAAB ajunge în fosta capitală a Nigeriei Lagos în perioada 1914-1976 , care are 16 milioane de locuitori . Ajunsi în oras pe o ploaie serioasă care inundase unele străzi, au trebuit să evite zonele în care se puteau împotmoli. A ajuns la Universitatea din Lagos (UNILAG ), la Departamentul de Matematică. În fata a circa 60 de studenti a prezentat Teoria Dezert-Smarandache. Aici s-a întâlnit si cu staful universitătii.
Seara a pornit spre Abeokuta. Fotografii cu străzi inundate, circulatie bară la bară si vânzători ambulanti. După patru ore de mers au reusit să străbată cei 76 km până la Abeokuta.
Sub titlul de ˮÎntâlniri stiintificeˮ, sunt publicate o serie de fotografii, care înglobează în imagini edificatoare, întreaga activitate din mediul universitar.

Urmează capitolul ˮLa stânca Olumoˮ, unde îl găsim pe Florentin Smarandache în mijlocul multimii. Aflăm că la 27 mai este Ziua Copiilor în Nigeria.
Pe o caniculă de peste 40 ˚ C ,neputându-si îmbrăca pantalonii scurti conform obiceiurilor locale, autorul îsi păstrează cutezanta si reuseste să se fotografieze cu toti cei care i-au iesit în cale.
Urcînd spre Oluma, stânca de granit aflată la 137 metri altitudine, află că numele îi provine de la Oluwafimo, care înseamnă că : Zeul conform credintei indigene, a pus capăt migratiei Egba-ilor, hăruindu-i să se stabilească definitiv în acest locas. Admiră si două galerii de Artă Yoruba. Vizitând pesterile de la Stânca Olumo, s-a familiarizat cu traditiile locale, legendele, ritualurile si rugăciunile tribului Egba.

În data de 30.05.2017, sub titlul ˮDespărtireaˮ, autorul se pregăteste să se întoarcă acasă si în loc de concluzii, prezintă unele aspecte surprinzătoare. Iată ce scrie la pagina 155.
ˮÎn vreme ce sute de emigranti si refugiati din nordul Africii mor înecati anual, încercând să traverseze Mediterana în ambarcatiuni frivole, cei din partea centrală si vestică africană sucombă încercând să traverseze Desertul Sahara până în Maroc si de acolo în Europa…
44 de nigerieni si ganezi găsiti decedati zilele acestea…
Desertul este o Mare de Nisip…ˮ
În data de 02.06. 2017 a avut loc o întâlnire cu vice-presedintele de la Universitatea FUNAAB, prof. Ololade Enikuomehiu si i s-a organizat o petrecere de adio, în cadrul căreia a primit câteva cadouri. Seara a fost invitat la dineu, acasă la Presedintele Uniunii Matematice Africane (AMU) împreună cu alti profesori de la universitătile din jur. Ca un semn de respect pentru gazde, profesorul Florentin Smarandache a sosit îmbrăcat în costum traditional Yoruba, aparitia fiind răsplătită cu aplauze.
03.06.2017. Plecarea spre casă. Aeroport, agitatie si 32 de ore până la Gallup.
Cartea se încheie cu fotografiile mai multor scrisori de apreciere si diplome, care i-au fost acordate lui Florentin Smarandache în timpul vizitei stiintifice si culturale întreprinse în Nigeria la universităti din orasele Abeocuta, Ibadan si Lagos, unde a lecturat despre logici neutrosofice, fuziunea informatiei si aplicatiile lor.

Recomand cartea tuturor celor interesati să cunoască acest colt al lumii, unde pot descoperi o lume usor diferită decât cea din Europa sau America. Acest lucru l-a determinat pe autor să constate că ˮîn această lume tumultoasă, societătile converg una către alta (influentându-se ) până la un nivel de omogenitate colectivă… După care diverg înapoi spre eterogenitate.ˮ







Andrusa R. Vătuiu    7/5/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian