Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Nicolae Tesla ( 9 iulie 1856 - 7 ianuarie 1943)

In anul 1986 mă aflam în New York când un bun prieten, strălucit inginer electrotehnician şi lector la Manhattan College, a venit cu propunera să mergem la cimitirul din Ardsley- on- Hudson să caute mormântul lui Nikola Tesla. El era fascinat de personalitatea acestui mare inventator şi părinte al celor mai remarcabile realizări în domeniul electricităţii.

Nu aveam idee că a fost înmormântat atât de aproape de locul unde lucram, locuind atunci în Westchester County, la circa 26 mile nord de Manhattan şi nici nu ştiam prea multe despre el cu excepţia celor învăţate la cursul de motoare electrice din facultate.

Era o primăvară superbă cu cimitirul plin de soare şi de flori. Am găsit locul cu ajutorul ghidului de la cimitir, deşi rămăşiţele lui Tesla nu mai erau acolo, fuseseră transferate la Zagreb în 1957. Prietenul meu a rămas într-o rugăciune mediatativă minute în şir, apoi

s-a aplecat şi a mângâiat pedestalul de piatră păstrând o tăcere cucernică precum în faţa unei statui sacre dintr-o biserică. A scos de sub pardesiu o lumânare şi aprins-o de la bricheta lui, păstrând în continuarie tăcere absolută; era un bun creştin, foarte spiritual şi atent la toate semnele dumnezeieşti şi nu voi uita faţa lui transfigurată de solemnitatea acelei clipe. Pentru el, Tesla era un alt Dumnezeu.

Am uitat de acea întâmplare până când anul acesta am primit un articol publicat în România, în care profesorul universitar Dinu-Ştefan Moraru semnalează originea românească a marelui inventator. Mi-am amintit de ceace mi-a povestit prietenul din New York despre Tesla şi mi-a trezit interesul să aflu mai mult despre acest super-om, aşa cum a fost considerat de contemporanii săi, fiind român la origine şi împlinind multe din caracteristicile neamului acesta înzestrat cu calităţi neobişnuite trasmise genetic de mii de ani. Se spune că oameni ca Arhimede, Goethe, Dante, Shakespeare, Newton, Da Vinci, Einstein, El Greco, Beethoven, Mozart, Goya, Eminescu, Coandă, Brâncuşi, Eliade, aparţin lumii şi nu unei anumite naţii, însă eu cred că plămada locului şi însemnul sângelui zvâcnind visceral de la strămoşii noştri are ceva de spus în alcătuirea individului, mai ales a unor ”luceferi” de dimensiuni gigantice cum a fost şi Tesla. Ei au venit în această dimensiune la un moment dat, cu un anumit scop şi s-au întrupat din rădăcini ale unei anume naţii, printr-un destin sacru.


Nikola Tesla s-a născut în noaptea de 9 spre 10 iulie 1856 în comuna Similian, provincia Lica, din Croaţia, din familie de istro-români cu numele de Drăghici, dar cu porecla devenită nume Teslea, de la “teslă” cu care se practicase dulgheria în famila strămoşilor lui. Familia tatălui era din grăniceri antiotomani ai fostului imperiu austro-ungar, iar mama Gica Măndici era tot româncă. Biografii americani îi atribuie familiei lui Tesla rădăcini ale unor ucrainieni ce ar fi trecut prin Romania şi s-ar fi aşezat în Croaţia (1), ceace este incorect.

Henri Coandă vorbea despre Tesla ca fiind român- bănăţean din Banatul sârbesc, dar şi această relatare este puţin alterată. Coandă îl cunoscuse pe Tesla (numind-l Teslea ) de la tatăl său, generalul Constantin Coandă, fiind foarte apropiat de vârstă cu acesta, timp la care Tesla era celebru în lume, deşi în România nu se vorbea despre el.

Ascultându-l, Coandă declară că fost uluit de lucrurile extraordinare prezentate deTesla

tatălui său şi că nu a putut uita niciodată felul lui şocant de a gândi, chiar de era un copil.

Tatăl lui Nicolae Tesla a fost preot ortodox, un om cult, interesat în literatură, filozofie, matematică şi ştiinţe naturale, manipulând cu uşurinţă câteva limbi stăine. El l-a antrenat pe fiul său cum să-şi dezvolte memoria şI facultăţile intuitive, astfel încât Nicolae ştia pe dinafară sute de versuri, chiar a scris el însuşi poezie şi era cursiv în douăsprezece limbi.



Savantul de mai târziu îşi aminteşte numeroase out -of- body ( în afara corpului) experienţe în copilărie, iar mai tîrziu near-death-experience (aproape de moarte, după o elecrocutare), după care i-au venit avalanşe de idei în a inventa şi demonstra forţe necunoscute bazate pe electricitate ce-l obsedau în permanenţă. Din fragedă copilărie avea viziuni în care primea soluţia la problemele la care se gândea şi rămânea perplex de exactitatea acestora.

A povestit că fiecare impresie a fenomenelor misterioase observate în copilărie produceau zeci de mii de ecouri în mintea sa...(2)(4).

In noaptea când el s-a născut,cerul a fost bântuit de fulgere şi tunete cumplite, iar Tesla a relatat despre aceste fenomene descrise de mama lui, susţinând că toată viaţa a avut obsesia energiilor dezvoltate de fulgere de unde i s-a tras pasiunea de a descoperi tainele legate de electricitate. Pentru el totul era ca o vrajă din care extrăgea idei pentru descoperirile lui şi inspiraţie pentru versurile ce le aşternea pe hârtie.

A fost, fără indoială, un copil neobişnuit de îndată ce între de vârsta de zece şi paisprezece ani a terminat liceul real şi a fost interesat în electricitate chiar de la începutul educaţiei sale făcând experienţe cu baterii şi bobine de inductie.

Mintea lui funcţiona ca un receptor conectat la o sursă de unde primea informaţiie în mod continu, era preocupat zi şi noapte numai de invenţii legate de electricitate şi când, copil fiind,a văzut o poză a Niagarei a spus unchiului său că într-o zi el va plasa o roată gigant sub acea cascada de apă şi o va utiliza pentru a produce energie. Aşa a fost!



Era un mare vizionar, având premoniţii legate de ceace va urma în descoperirile lui, iar la timpul acela a fost acuzat permanent de a fi un “mare vrăjitor”.

Avea o hiper- sensibilitate nativă a auzului, şi vederii, obsesia microbilor, a problemelor de higienă şi în special pentru purificarea apei de băut, rămase de la epidemia de holeră din copilăria lui care l-a marcat pe viaţă.

Adora mersul pe jos în natură de unde simţea că vine cu mai multă forţă de inspiraţie.

Asta mi-a amintit de Leonardo da Vinci, care colinda de mic toate poienele, aduna flori şi fluturi şi studia fiecare amănunt din natură, de unde i-au venit mai târziu toate

inspiraţiile pentru pictură, desene arhitecturale şi schiţe pentru diferite maşini de zburat de neobişnuite (declarat de el).

Tesla a fost trimis de tatăl său să studieze la Institulul Politehnic din Graz în Austria, la numai 175 mile nord de casa lor, dar în mod vădit şi pentru a evita concentrarea lui în armată împotriva turcilor. A fost un student de note maxime la începutul şcolii, dar nu a absolvit institutul politehnic niciodată şi din acest motiv nu a dorit să-şi mai confrunte părinţii. După un timp, în 1889 a plecat în Bohemia să-şi continue educaţia la universitatea din Praga. Cu toată silinţa lui de a învăţa şi lucra până la epuizare Tesla a susţinut că toate descoperirile lui au venit din afara acestei lumi prin inspiraţii esoterice.

Fiind încă la Praga el a decis să caute soluţii practice pentru supravieţuire şi astfel a plecat la Budapesta unde o companie americană de telefoane (American Telephone Company) începuse instalări la care aveau nevoie de executanţi cu profil tehnic. Tesla a fost prezentat lui Thomas Edsion drept „Napoleon al invenţiilor” ale cărui îmbunătăţiri au revoluţionat domeniul comunicaţiilor.

Din banii câştigaţi şi-a cumpărat baterii, sârme şi metale de care avea nevoie pentru experimentele sale. Aici a muncit până la epuizare şi a avut o cădere nervoasă alarmantă amplificată de ultra sensibilul său auz la orice mic zgomot chiar venind de la distanţe foarte mari. Tesla devenise susceptibil şi la razele solare considerâd că au o influenţă uriaşă asupra creierului său. S-a ridicat din suferinţă cu greu şi mergând prin parcul central al Budapestei i-a recitat prietenului său Szegedy strofe din Faust de Goethe, pe care-l ştia pe dinafară, după care, dintr-odată i-a venit în minte o lumină strălucitoare, ca o revelaţie supremă: soluţia problemei pentru motoarele cu curent alternativ. S-a comportat ca un om în transă, impresionat de această revelaţie primită rapid ca un mesaj transmis din alte lumi şi i-a explicat prietenului său Szigety viziunea sa desenând diagrame şi iar diagrame pe care le-a utilizat şase ani mai târziu în prezenatrea de la (AIEE) Institutul American al Inginerilor Electricieni exact în aceiaşi formă. Imaginile explicate de Tesla lui Szigedy erau atât de clare şi solid argumentate încât atunci s-a născut principiul câmpului magnetic rotativ care a revoluţionat lumea(2).Memoria lui fabuloasă şi exactitatea cu care reţinea şi relata orice amănunt uluia pe cei mai avansaţi profesori şi savanţi ai timpului său.(2)(3)(4)(5)

În timp ce lucra pentru Bell Company la Budapesta a îmbunătăţit comunicaţiile, se căţăra şi repara cu mâna lui echipamentele, iar după orele de lucru se pregătea continu în domeniul matematicii şi mecanicii. A studiat principiul inducţiei prin care o masă având o sarcină electrică sau electromagnetică poate genera o sarcină corespunzătoare sau forţă sau magnetism în cea de a doua masă fără ca acestea să fie în contact.

In 1883 proprietarul reţelei de telefoane din Budapesta i-a oferit lui Tesla o poziţie avansată la Societatea Continentală Edison din Paris. Aici el a întâlnit pentru prima oară americani şi primul lui succes a fost în a-i bate la billiard!

Din Paris compania Edison l-a trimis să repare ceva linii telefonice la Strassbourg, întrucât ştia limba germană; aici a impresionat pe toată lumea cu priceperea sa, inclusiv pe cel mai apropiat om al lui Edison, dar nu a fost răsplătit niciodată nici cu bani, nici cu recunoaştere de vreun fel pentru munca depusă.

A studiat foarte atent invenţiile lui Edison, ca telegraful multiplex ce a permis introducerea alfabetului morse codificat pentru transmitere simultană de mesaje în două direcţii, apoi speakerul disc de carbon plat şi circular, uşor de înlocuit, care se găseşte şi astăzi în fiecare receptor de telefon . A participat constant la modificarea multor părţi din instrumentele existente fiindcă era în natura lui să studieze şi îmbunătăţească orice structură tenhică, exemplu: dând discului plat de carbon din receptorul telefonului o formă de con el a modernizat un amplificator care să repete şi să mărească semnalul de transmisie. Tot el a inventat un precursor al speakerului cu voce tare şi nici nu i-a păsat să lupte pentru a obţine un patent pentru acest lucru.

In orice clipă liberă a avut la dispoziţie a fost preocupat de eliminarea comutatorului din maşinile DC (curent direct) şi căptuşirea AC (curentului alternativ) fără intermediari greoi.

Creaţia AC a fost cunoscută sub numele de câmp magnetic rotativ. Tesla a utilizat două circuite în loc de unul singur pentru a transmite energie electrică generând astfel curenţi duali distribuiţi la 90 grade unul faţă de altul. Efectul net a fost că un magnet primitor (or motor armătură) s-ar putea roti în spaţiu prin intermediul inducţiei şi prin urmare să atragă în mod continu un curent de electroni depinde cum este sarcina negativă sau pozitivă. El a studiat profund mecanismul acestui AC pentru a putea explica efectul acestui fenomen. Ideea a fost prezentată schematic pentru prima oară în lectura sa ţinută la întâlnirea de la American Institute of Electrical Engineers din New York, în anul1888.

Profesorul de fizică Silvanus Thomson din Londra a subliniat că valoarea descoperii lui Tesla faţă de încercările predecesorilor săi constă în faptul că „ el a pus la îndemână o metodă nouă de transmitere a PUTERII electrice”. Puterea electrică putea acum fi transmisă la sute de mile depărtare nu numai pentru a genera lumină ci şi pentru maşini industriale şi de uz casnic, ceace nu fusese posibil înainte pentru distanţe mai mult de o milă.

Câţiva ani mai târziu el a publicat patentul “ Sistemul alternativ Tesla de curent polifazic ”., când Institutul American al Inginerilor Electricieni a considerat că Tesla a creat un produs care funcţionează excelent iniţiind o adevărată revoluţie în arta circuitelor electrice.

Reîntors la Paris a fost anunţat că va trebui să meargă în America pentru a lucra la reproiectarea unor maşini pentru compania Edison.

A ajuns la New York cu 4 cenţi în buzunar, o carte cu propriile lui poeme, un articol ştiinţific şi un pachet de calcule legate de planurile sale pentru construit maşini zburătoare. Banii i se furaseră în portul Le Havre la îmbarcarea pentru New York.

Lumea în care a intrat a fost complet nepotrivită educaţiei şi culturii lui europene şi a rămas un mare nefericit izolat pentru întreaga viaţă între cei ce l-au sabotat, i-au furat proiectele originale, i-au dat foc primului său laborator de cercetări experimentale din New York, şil-au denigrat imitându-l.

Edison a fost extrem de gelos pe el din cauza educaţiei sale şi s-a purtat cum nu se poate mai mizerabil pe timpul cât a lucrat pentru compania lui, începând cu faptul că i-a folosit creativitatea şi devotamentul la lucru fără a-l plăti corespunzător. Una din marile probleme care a dus la ruptura definitivă dintre Tesla şi Edison a fost generată de neplata sumei de $50,000 promise pentru munca uriaşă depusă de Tesla pentru a imbunătăţi funcţionarea generatoarelor şi dinamurilor Edison în 24 variante de maşini electrice înzestarte cu un regulator şi un nou tip de întrerupător şi care au devenit standarde înlocuind pe cele utilizate anterior de Edison.

Un alt mare success al lui Tesla a fost repararea cu rebobinarea, în numai câteva săptămâni, a unui set de dinamuri ale companiei Edison de pe linia oceanică Oregon, primul vapor care utiliza electricitatea pentru a lumina la acel timp. Când Tesla a terminat treaba a cerut suma promisă la care Edison i-a răspuns că el nu înţelege humorul american. Edison a vea dreptate, Tesla nu înţelesese cum poate fi o victimă a unui om pentru care avea oarecare consideraţie, dar a rămas un gentleman, salutând şi părăsind astfel laboratorul lui Edison pentru totdeauna. A lucrat câtva timp hamal în portul New York, apoi a săpat şanţuri pentru cablurile electrice ca să poată supravieţui. Cei $50,000 pierduţi erau o avere la acel timp….

I s-a oferit premiul Nobel în1915, împreună cu Edison, dar l-a refuzat politicos. Anul următor a început războiul şi nu s-a mai oferit premiul Nobel.

Fiind deja bine cunoscut în domeniu a primit ofertă de lucru de la George Westinghouse să perfecţioneze motorul de curent alternativ pentru producerea în masă a acestuia. Westinghouse i-a oferit 1 milion dolari pentru patentul său, dar el a investit imediat jumătate din sumă pentru construirea laboratorului său experimental din New York.


La 1 mai 1893 Westinghouse avea deja instalate 250,000 lămpi şi 2 dinamuri de10 feet înălţime executate pe baza sistemului multifazat creat de Tesla.

Westinghouse a înţeles fosrte bine valoarea lui Tesla, el însuşi fiind inventatorul frânelor cu aer la vagoanele de tren care mai târziu au fost aplicate şi la frânele pentru avioane.S-a purtat ca un adevărat gentleman cu Tesla şi au colaborat împreună multă vreme.

Edison a răspândit idea că invenţia AC a lui Tesla nu se va putea aplica fiindcă poate ucide, dar Tesla a demonstrat contrariul lăsând să treacă prin corpul său un million de volţi probând că Edison este un mincinos gelos care a manipulat împotriva lui.

Până în 1903 toate staţiile de distribuţie a curentului electric existente au adoptat sistemul Tesla de current alternativ.

O mulţime de idei s-au născut în laboratorul din 33-35 street , 5th ave ( West Broadway), participări la studiul razelor X, proiecte mari şi mici , însă pe 13 martie 1895 laboratorul a fost găsit în flăcări şi toată munca, schiţele de concept, aparatura experimentală au fost distruse complet. Tesla nu avea asigurare, deci nu a primit nimic pentru daune, însă cu fenomenala lui memorie fotografică a fost în stare să recreeze toate proiectele şi să reia activitatea lui de unde o lăsase.

Nu s-a aflat niciodată care a fost cauza incendiului distrugător dar toate bănuielile au dus la un sabotaj impotriva lui Tesla care stârnea invidia şi ura competitorilor. Cu un împrumut de la grupul Morgan a putut să-şi deschidă un alt laborator pe 46 East Houston street pentru continuarea experienţelor lui extraordinare.

Una din ideile lui, diferite de cele legate de electricitate, a fost cea a legii rezonanţei. Inspiraţiile lui au plecat de la observarea undelor ce se formează la înaintarea unui vapor pe apă, din care s-ar putea genera putere care să poată fi utilizată. La fel când răsucea butonul la radio această mişcare îl făcea să gândească la legea rezonanţei. Muzica reprezenta pentru el o clipă în care ştiinţa se bazează pe vibraţie iar rezonanţa putea fi cu siguranţă o sursă de putere.

A făcut un foarte simplu experiment, în laboratorul din Houston street, aducând o bucată de oţel de 2 feet lungime şi 2 inch grosime peste care a leagt un mic vibrator electric. La început nu s-a observat nimic dar după un timp bucata de oţel a început să tremure , accelerând vibraţiile până când dilatându-se şi contractându-se, precum o inimă ce bate,
s-a spart. A repetat experienţa punând micul vibrator pe o parte din peretele de oţel al Wall Streetului, observând cum structura începe să se crape şi să genereze unde vibratorii asemănătoare cu ale unui cutremur. A venit poliţia dar Tesla a ascuns repede vibratorul în buzunar şi plecat mulţumit că experienţa lui a reuşit.

A declarat că poate distruge podul spre Brooklyn către East River în mai puţin de o oră. Aceasta a fost revelaţia şocantă a forţei vibraţiilor care îl procupa de la un timp pe Tesla. Bazat pe acest experiment el a extrapolat teoria că poate despica globul pământesc în două ; pentru prima oară în istoria lumii Tesla stăpânea cunoştinţe care pot interfera cu procesele cosmice. Intrebat de un ziarist cât timp i-ar trebui să despice pământul el a răspuns că poate luni de zile dar, ar putea pune crusta globului în asemenea stare de vibraţie în câteva săptămâni, ridicând-o şi coborând-o sute de feet, aruncând râurile din matca lor, distrugând clădirile, şi practic distrugând toată civilizaţia actuală. „Principiul nu poate fi negat, poate cei ce vor urma după mine vor vedea mult mai exact acest fenomen”, a spus Tesla.

El a explicat într-o conferinţă că se poate aplica acest principiu numit telegeodinamic la detectare de submarine şi la localizarea depozitelor miniere. A mai demonstrat că efectul unui oscilator geodinamic ar fi atât de puternic că ar putea dărâma clădirea Empire State Building din Manhatatn în foarte scurt timp. Toate experienţele următoare au fost legate de principiile teleautomatic -telegeodinamic şi alte posibile teorii despre resonanţă dar rezultatele au rămas destul de puţin cunoscute atunci.

O altă preocupare a lui Tesa a fost îndreptată către studiul frecvenţelor înalte şi relaţia dintre electromagnetism şi structura luminii.

La una din comunicările lui făcute în faţa membrilor de la A.I.E.E Tesla a explicat :

”Electricitatea este ca un fluid incompresibil. Noi ne mişcăm printr-un spaţiu infinit cu cu o viteză necunoscută; totul în jurul nostru este în mişcare, totul se roteşte, energia este prezentă peste tot.” Tesla a încheiat cu o profetică supoziţie pe care cei de faţă au interpretat-o ca o sugestie că acel mult discutat punct zero, sau stratul de energie liberă există.“Trebuie să existe o cale prin care să captăm această energie direct, apoi cu lumina obţinută din mediu şi cu puterea ce derivă din ea, cu fiecare formă de energie căpătată fără efort, din depozite inepuizabile, umanitatea va avansa cu paşi gigantici. Contemplarea acestor magnifice posibilităţi fac să lărgească viziunea minţilor noastre, iar speranţa să ne umple inimile cu o desfătare sublimă”.

Această poetică încheiere a serii ştiinţifice a rămas în memoria timpului şi Milikan (premiul Nobel pentru raze X) împreună cu alţi savanţi ai timpului au spus că cercetarea lor a fost doar o mică parte din succes în comparaţie cu ceace au învăţat în acea seară din expunerea lui Tesla.

Cartea “The Inventions, Researches and Writings of Nikola Tesla” editată de T.C-Martin a fost considerată Biblia inginerilor electricieni a acelor ani. Mulţi specialişti care au scris cărţi în acelaş domeniu “au omis” să citeze cartea şi realizările lui Tesla din invidie deşi toţi au furat de la el câte ceva.

În anul 1892 s-a început în Statele Unite transmiterea energiei fără a utiliza cabluri pe baza descoperirilor făcute de Tesla, iar în 1893 la Târgul Mondial de la Chicago el a demonstrat experimentele sale de transmitere a energiei electrice fără fire, generatori şi tuburi cu vacum illuminate fără fire, deasemeni.

In iulie 1896 Tesla a fost invitat la Niagara Falls pentru a studia noua propunere a lui Westinghouse de a realiza un proiect de obţinere a puterii prin utilizarea căderii de apă a cascadei. Clădirea pentru lansarea proiectului Niagara Falls a început în 1890 pentru realizarea primului sistem de putere hidroelectrică pentru a genera lumină.

Procesul de producere al electricităţii implică conversia energiei calorice, sau mecanice.

Cea mai abundentă formă de energie mecanică pe care ne putem bizui este energia generată de roţile de apă în mişcare (morile de apă). Sursa spectaculară de apă de la Niagara Falls nu fusese luată în consideraţie până la sfârşitul secolului 19 fiindcă nu se găsise o formă de a distribui în mod egal o fracţiune din uriaşa putere dată de cădere. Numai două tehnologii au avansat către nou: roţile lui Pelton, introduse în 1884 şi sistemul AC de a genera şi transmite elecricitatea întrodus de Tesla în 1888.

Pentru Niagara au fost construite roţi de tip Pelton proiectate special de 5 ˝ feet diametru puse la baza unui tunel de apă alimentat de un canal situat la partea de sus a râului. Apa rotindu-se printre lamelele propulsoare a convertit gravitaţional energia cinetică de rotaţie; canalul turbinei a transmis prin angrenare continuă unui generator electric deci a convertit energia mecanică în energie electrică. Generatorul electric la ieşiere, astăzi AC trifazat, este cumutat în sute de mii de volţi cu ajutorul transformatorilor, apoi distribuit prin liniile de putere la serviciile din regiune.

Astăzi generarea hidroelectricităţii la Niagara Falls captează o cantitate utilizabilă de 2 gigawatts din cei 3 gigawatts obţinuţi din energia apei căzând peste cataracte.

În ianuarie 1898 Tesla a invitat ofiţerul de la serviciul de patente din Washingtron să vină la New York pentru a asista la o demonstraţie neobişnuită din laboratorul său. Într-un patent prezentat în anul anterior sub titlul de “ Sistem de transmitere a energiei electrice” el arătase că este posibil să se transmită orice cantitate de energie electrică la orice distanţă, chiar prin straturi moderat rarefiate ale atmosferei. Acest lucru, extraordinar pentru acel timp, trebuia demonstrat. Tesla a pregătit un sistem de două bobine similare cu cele din patentul său pentru radio, conectate la un sistem de tuburi sticlă de 50 feet. În tuburi au fost simulate condiţiile atmosferice echivalente cu cele de la 5 mile distanţă deasupra pământului. Când patru circuite au fost conectate prin stratul de aer, la presiune de 135 mm, lămpile incandescente s-au aprins. Tesla a demonstrat astfel că se poate străpunge stratul superior de aer fără a se folosi o antenă ridicată, doar cu o mică elevaţie a solului. Pentru a extinde experienţa lui la scară mare a avut nevoie de un loc anume unde să aplice rezultatele de laborator. Prietenul lui, avocatul de patente Leonard Curtis, a găsit un loc în Colorado Springs unde ar fi avut şi putere generată de EL Paso Power Company. Au fost oferiţi $30,000 pentru experiment de către patronul hotelului Waldof-Astoria, unde locuia pe atunci Tesla. Locul experimentului a fost Pikes Peak unde Tesla s-a mutat temporar pentru lucru în 1899, şi unde a petrecut peste nouă luni. Staţia a fost construită la 6,000 feet deasupra nivelului mării. In 1899 construieşte în Colorado postul de radio cu o putere de 200Kv şi realizează transmisii prin telegrafie fără fir la peste 1,000 Km, aprinzând şi toate lămpile oraşului de la distanţă.

“Undele electromagnetice, de extrem de joasă frecvenţă, au abilitatea de a se propaga în spaţiu între suprafaţa pământului şi ionosferă. Aceste unde se pot propaga la sute de feet prin pământ şi pot modera adâncimea oceanelor în ciuda marii absorbţii în apa mării”, a spus Tesla.

Estimând cu acurateţe frecvenţa de rezonanţă a cavităţii pământ –ionosferă în 1899 a fost un act al unui geniu. Astăzi această descoperire este considerată ca prima dezvăluire a fenomenului numit “cavitateaTesla-Schumann”. A fost un mare profet!


Cu teoria probată Tesla a rămas în istorie ca primul om care a adus efectele electricităţii la stadiul de luminare.

Tot atunci el a construit primul radio-telescop cu care a primit semnale din spaţiu.

In anul 1900 marele investor Morgan din Wall Street a oferit lui Tesla $150,000 pentru a construi un centru de radiodifuziune în Long Island, păstrând 51% din patentul lui Tesla pentru securitate. Aflându-se în casa lui Morgan Tesla a venit cu o propunere care suna mai mult ca science fiction: un sistem global de comunicare fără fire care să retransmită .mesajele peste ocean, să transmită muzică, stock market, mesaje particulare, comunicări militare garantate şi chiar fotografii în orice parte a lumii.

Tesla a spus că tot globul va fi transformat într-un creier imens, de îndată ce toate lucrurile sunt particule ale unui întreg real şi ritmic. “Vom fi capabili să comunicăm unii cu alţii instantaneu la orice distanţă. Nu numai asta dar prin televisiune şi telefon ne vom vedea şi ne vom auzi atât de perfect ca şi cum am fi faţă în faţă”.

Aceste profetice vorbe au fost spuse de Tesla în anul 1900!

Morgan a oferit lui Tesla banii pentru a construi un turn de transmisie şi o uzină pentru generat putere în Long Island, New York, la Shoreham-Waldenclyffe

Turnul construit ar fi avut scopul nu numai să transmită mesaje dar să fie şi o mare demonstraţie de transmitere a puterii fără cabluri. Turnul a fost construit dar în 1902 era gata fără giganticul electrod emisferă de la vârf ; proiectul nu a fost dus la bun sfârşit din cauza banilor deşi turnul a fost gata până la 1904. Morgan a încetat să trimită banii promişi şi a manipulat chair piaţa pentru a justifica că nu are bani destui.

Tesla a comandat generatori şi transformatori speciali construiţi la Westinghouse şi a mai primit chiar ceva oferte de bani însă proiectul tot nu a putut fi terminat din cauza lipsei de fonduri suficiente, iar Tesla a rămas înglodat în datorii. În anul 1917 turnul a fost dinamitat.
Acest mare proiect a fost un eşec care l-a obsedat pe Tesla pentru mulţi ani.

Proiectele şi realizările lui Nicolae Tesla au făcut subiectul multor cărţi biografice deşi multe dintre tainele invenţiilor sale au fost luate cu el în mormânt, iar numarul articolelor scrise de el este încă necunoscut exact.

După moartea lui Tesla, în 1943, laboratorul a fost spart şi toate documentele existente furate fără a se descoperi până astăzi cine a intrat în posesia lor. Bănuielile au dus la serviciile CIA care le-au predat armatei pentru scopuri secrete din cauza apariţiei unor aplicaţii ale ideilor lui Tesla în construirea instalaţiilor HAARP ( High- frecvency Active Auroral Research Project) din Alaska ce va acţiona ca un încălzitor ionosferic şi va afecta viaţa fiecărei persoane locuind pe această planetă. Aceste proiecte pot utiliza unde polarizate amplificate cu ajutorul energiei solare obţinând un efect de maser. Experimentele cu unde HAARP pot manipula schimbarea vremii pe glob, răni ireversibil ecosistemul, tăia comunicaţiile electronice or schimba starea mentală a indivizilor.(9)(10).

Tesla poate fi considerat cel mai mare inventator pentru ultimii 200 ani; descoperirile lui şi punerea în practică a ceace a gândit au şi vor afecta vieţile oamenilor şi pe viitor. A fost cel mai prolific inginer al tuturor timpurilor, un adevărat “vrăjitor”, un neînţeles, a murit sărac şi singur în hotelul unde a locuit toată viaţa pe care a pus-o în slujba omenirii.

Cînd el s-a născut a fost mângâiat de lumina fulgerelor, a creiat ca un Prometeu adevărate minuni jucându-se cu lumina şi a fost el insuşi o misterioasă lumină în scurta lui trecere pe acest pământ.

A fost o lumină a neamului acesta românesc care a dat atâtea genii omenirii lucru cu care ne putem mândri cu adevărat!

Monica L. Corleanca


BIBLIOGRAFIE:

1-The life and time of Nikola Tesla, biography of a genius, by Mark J. Seifer

2-Lighting in his hand, the life story of Nikola Tesla, by Inez Hunt and Wanetta W. Draper

3-Prodigal genius, the life of NikolaTesla, by Jihn J. O’Neill

4-Tesla, master of lighting by Margaret Cheney & Robert UTH

5-Tesla man out of time, by Margaret Cheney

6-Empires of light, Edison, Tesla, Westinghouse and the race of electrify the world,

by Jill Jonnes

7-The Tesla papers. Nikola Tesla free energy & wireless transmission of power,

by Nikola Tesla edited by David Hatcher Childress

8-Commander X, incredibile technologies of the New World Order: UFO-Tesla-area 51.

9-Angels don’t play this HAARP, by Jeane manning and Dr. Nick Begich

10-Earth Rising –The Revolution- by Dr. Nick Begich and James Roderick












Monica Corleanca     7/3/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian