Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Tineri scriitori - Alina Emilia Nicu

Născută la 24 octombrie 2004, în municipiul Craiova (Dolj), Alina Emilia Felicia Nicu este, la vârsta de numai 12 ani si câteva luni, un copil de exceptie, cu aripi viguroase de adolescent ce prospectează deja, cu maturitate incredibilă, virtutile expresive si cadentele magice ale limbii române literare.
Pe o stradă cu nume de film american sau neorealist italian: Drumul Fabricii -, Alina Emilia Felicia Nicu trăieste si visează, se joacă si meditează, râde, cântă si dansează, aidoma oricărui tânăr gata-gata să facă saltul iminent peste sotronul adolescentei si pragul tâsnirii spre purpura de foc a spiralei celeste, de neoprit, numită maturitate.

De pe Drumul Fabricii (care Drumul Sărbătorii este, gratie faptului că, acum vreo 50-55 de ani, aici s-a răsădit străbunica ei maternă, Margareta Firescu, fiica acesteia - Maria - si, mai apoi, sotul său Ion - viitorii părinti ai Alinei Livia, mama Alinei Felicia Emilia -, câteva familii de învătători, profesori si veri de-ai acestora, aducând cu ei Spiritul creator, cutezător, mândru si demn, al comunei Sărbătoarea, atestată în scris la 1517, reatestată la 1594, de Mihai Viteazul, Banul Craiovei) -, adică din prispa Luncii Jiului, de pe axa de legătură a Bulevardului Stirbei Vodă si a străzii Bucovătului -, Alina Emilia Felicia Nicu urcă, zi de zi, din septembrie până în iunie, de sase ani, spre celebrul Colegiu National Fratii Buzesti, despre care Profesorul Radu P. Voinea, de două ori presedinte al Academiei Române, afirma răspicat, de la înăltimea autoritătii sale incontestabile: Aici se învată carte!.

Urcă, altfel spus, spre o citadelă a învătământului preuniversitar românesc, fondată la 1882, urcă la intersectia amintitului Bulevard Stirbei Vodă cu o altă stradă cu nume de Voievod: Matei Basarab, din vecinătatea postului public Radio România Oltenia Craiova si a Postei Centrale a Băniei, vizavi de Casa în care a trăit Gheorghe Chitu, primar al Capitalei Olteniei la 1864-1866, parlamentar si ministru al Instructiunii Publice, unul dintre primii reformatori veritabili ai învătământului românesc.
Aici, la Fratii Buzesti, singurul locas de lumină din lume botezat cu acest nume -, protagonista noastră i-a avut, în primele patru clase, ca învătător pe dl Marian Ciuperceanu (profesor pentru învătământul primar), iar de doi ani, de când a trecut pe sub arcadele ciclului gimnazial: pe doamnele Emilia Turcitu - profesor de Limba Română - si Maria Ionescu (profesor de Matematică si diriginte).

Anterior, asupra modelării viitoarei sale personalităti s-a aplecat, cu multă răbdare si tact pedagogic, la Grădinita Pinochio din Craiova, doamna profesoară de Română Ileana Brânzan, educatoarea sa, despre care, într-un curriculum vitae de standard european (Europass) mărturiseste transant că i-a trezit dragostea pentru Limba Română.
Dincolo de cununitele de lauri primite în anii de scoală primară (când a obtinut exclusiv calificative de Foarte Bine) si în cel dintâi de gimnaziu (încheiat cu media 10 – Premiul I) -, dulcea si zâmbitoarea pustoaică dintr-a VI-a la fostul L.F.B. se poate mândri cu o tolbă de premii si distinctii la concursuri internationale si nationale, câstigate nu doar la competitii de creatii literare, eseuri, comunicare-ortografie (în română si franceză), dar si în altele, de istorie, arte vizuale, matematică, evaluare în educatie… Numărul de anexe - din CV-ul său de cinci pagini, cu litere corp 9-10, la un rând – se ridică la 20. Comparabil cu al unui masterand ori chiar cu acela al unui doctorand.
Socant sau nu, numele Alina Emilia Felicia Nicu a apărut deja pe copertele a trei cărti, demne de toată lauda: Povestea unui joc: Scriitor… În clasa a doua (Ed. Universitaria, Craiova 2013), Familia, respectiv, Balsam pentru inima mea: Părculetul Sfântul Dumitru (ambele la Ed. Sitech, Craiova, 2015 si 2016), fiecare având ISBN, conform standardelor biblioteconomiei mondiale. În Revista Elevilor Colegiului Fratii Buzesti, atât de tânăra noastră scriitoare a semnat zece eseuri si poezii.
Pendulând, cu bucurie, din casa părintilor, de pe Drumul Sărbătorii (Drumul Fabricii), spre Fratii Buzesti si înapoi -, Alina Emilia Felicia Nicu, în toti anii săi fragezi, a citit si citeste enorm, a scris si scrie cu o frenezie, nu dezlăntuită aleatoriu, ci, dimpotrivă, stăpânită cu inspiratie, rigoare si admirabil, aproape de necrezut, simt al spiritului Limbii Române.
Talentul său literar este dincolo de orice îndoială. Alina Emilia Felicia Nicu stăpâneste, la modul impecabil, topica propozitiei si a frazei, are profunzime si expresivitate, vibratie eclatantă si capacitate de a transmite emotia literar-artistică. Silaba sa calcă dumnezeieste Cuvântul magic, Ideea cu sunet de cristal si Spiritul Românesc cu tâmple sfredelind cerurile suprapuse ale Absolutului.

Cea mai recentă ispravă a Alinei Emilia Felicia Nicu o constituie Premiul I la faza natională a Concursului MESAJUL MEU ANTIDROG cu tema Colorează-ti viata altfel, …fără droguri. Pornind de aici, Alina Emilia Felicia Nicu a scris un eseu cu virtuti incontestabile de tabletă argheziană si poem în proză de o densitate, cadentă si profunzime răscolitoare. Titlul gândit si ales pentru eseul său este, el însusi, o metaforă frapantă, cu valente simbolice si alegorice demne de un scriitor consacrat: Colorează-ti viata cu zâmbetul stergarului românesc din cânepă.
Doamne, cum tună si fulgeră, în acest titlu si în tot poemul în proză al Alinei Emilia Felicia Nicu, Spiritul Culturii noastre traditionale, Spirit geto-daco-tracic, incizat în Tăblitele de la Tărtăria, în ceramica de Cucuteni, Gumelnita, Vădastra, Cârna, Cârcea si în răbojurile noastre stră-stră-vechi, scris, cu iglita, pe iile românesti, fără egal în lume, întrezărit în tainele fruntii Gânditorului de la Hamangia si ale Sfinxului din Bucegi, în brătările dacice de aur si în atâtea si atâtea, mii, zeci de mii de mărturii tâlcuite în Limba Zimbro-Getilor…

Prea Bunul Dumnezeu să-i dăruiască tinerei scriitoare Alina Emilia Felicia Nicu sănătate si inspiratie, echilibru, luciditate si stăpânire de sine! De acum încolo, totul depinde numai si numai de ea. Desigur că, înainte de orice, depinde de rânduiala Tatălui, a Fiului si a Duhului Sfânt.






Dan Lupescu    6/1/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian