Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Post-familia

Un duh răutăcios, mare iubitor de scârnăvii, a aruncat un hoit în ograda cugetării sănătoase, a bunei cuviinţe. Un hoit ca cel descris cu minuţiozitate de Charles Baudelaire:
…………………………………………….
Şi cerul privea hoitul superb cum se desfată
Îmbobocind asemeni unei flori ...
Simţind că te înăbuşi, ai şovăit deodată
Din pricina puternicei duhori.

Din putrezitul pântec pe care muşte grase
Zburau greoi cu zumzete-ascuţite
Curgeau oştiri de larve ca nişte bale groase
De-a lungu-acestor zdrenţe-nsufleţite.

Cu legănări de valuri şi sfârâit de foale,
Zvâcnind şi opintindu-se din greu
Părea că trupul iarăşi, umflat de-un suflu moale,
Trăieşte înmulţindu-se mereu.
………………………………………….
(Un hoit – Charles Baudelaire; sursă: http://www.poezie.ro/index.php/poetry/26643/Un_hoit )

În putrefacţie avansată, hoitul emană miasme insuportabile care paralizează simţurile şi întunecă mintea. Chiar şi capetele , presupuse a fi limpezi şi luminate de carte, văd totul de-a’ndoaselea. Ce este normal, firesc le apare anormal şi nefiresc şi invers. Albul e negru şi negrul multicolor ca un curcubeu.

Fără să ne dăm seamă am intrat în era …post: post-democraţie, post-cultură, societate post-industrială…Se pare că , în curând, vom vorbi şi de post-justiţie, post-credinţă, post-educaţie…

Se lucrează cu râvnă la post-familie.

Ce este post-familia?

Spre deosebire de familia tradiţională, care are la bază uniunea dintre un bărbat şi o femeie, aşa cum a fost ea binecuvântată de Dumnezeu de la facerea lumii şi mai apoi ridicată la rang de taină întru Hristos şi în Biserică, post-familia este o uniune partenerială, în doi, în trei, în mai mulţi, între bărbaţi şi femei, între bărbaţi şi bărbaţi, între femei şi femei, între oameni şi animale, plante, obiecte … Se vorbeşte tot mai mult de societatea partenerială, termen împrumutat din domeniul economic.

Cea mai nouă invenţie în materie de parteneriat este “ căsătoria” unui chinez cu un android-femeie: https://www.theguardian.com/world/2017/apr/04/chinese-man-marries-robot-built-himself Familia chinezului a fost de acord iar partenerul-soţ este foarte satisfăcut de partenera-soţie.

Cei care se opun, care obstrucţionează implementarea post-familiei, a parteneriatelor ( sau uniunilor civile), sunt nişte înapoiaţi ,ostili evoluţiei şi progresului: “ …Mici grupuri neoprotestante, inspirate din străfundurile Americii paleoconservatoare, aceea care a avut o contribuție importantă în aducerea lui Donald Trump la Casa Albă – via teoriile conspiraționiste vehiculate de publicațiile lui Steve Bannon. Catolici ultraconservatori, pentru care Jaroslaw Kaczynski este icoană de pus în ramă, iar Papa Francisc – un deviaționist (cel puțin). Ortodocși fundamentaliști, eurasianiști, adăpați la teoriile lui Dughin și la propaganda putinistă din rețeaua Sputnik. Dacopați. Nostalgici ceaușiști, național-comuniști convertiți la legionarismul securist. Legionari și neofasciști nedeghizați. Adversari ai vaccinării. Tot felul de grupuri au reușit să iasă din marginalizare și să impună teme în societate, grație fanatismului lor și folosind cu sârg rețelele sociale.” La noi, cine se află în spatele lor? Bineînţeles BOR! “ BOR, însă, nu va putea contabiliza mari câştiguri de imagine, așa cum speră. Dimpotrivă, se va îndepărta exact de categoriile dinamice și deschise ale societății. Aventurându-se atât de mult pe teren politic, BOR va adânci falii din societate, se va îndepărta cu încă un pas – și încă unul uriaș! – de misiunea sa unificatoare. Prestația jalnică de dup drama Colectiv nu pare a-i fi servit drept lectie.”

Am citat din articolul ziaristului Ovidiu Nahoi, care împuscă doi iepuri deodată: familia şi Biserica. (Sursă: http://dilemaveche.ro/secţiune/pe-ce-lume-traim/articol/cui-foloseste-referendumul-pentru-familie )

Cine ar putea fi strămoşii conspirationiștilor, ultraconservatorilor, putinittilor, national-comunistilor, legionaroizilor etc.amintiţi de ziarist?

La 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a ONU, a adoptat la Paris Declaraţia universală a drepturilor omului (http://www.anr.gov.ro/docs/legislatie/internationala/Declaratia_Universala_a_Drepturilor_Omului.pdf )

La art.16, Declaraţia spune aşa:

1. Cu începere de la împlinirea vârstei legale, bărbatul şi femeia, fără nici o restricţie în ce priveşte rasa, naţionalitatea sau religia, au dreptul de a se căsători şi de a întemeia o familie. Ei au drepturi egale la contractarea căsătoriei, în decursul căsătoriei şi la desfacerea ei.
2. Căsătoria nu poate fi încheiată decât cu consimţământul liber şi deplin al viitorilor soţi.
3. Familia constituie elementul natural, şi fundamental al societăţii şi are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului.

Deci, semnatarii de atunci ai Declaraţiei sunt strămoşii conspirationittilor, ultraconservatorilor, putinitilor, national-comunistilor, legionaroizilor etc. de astăzi.

Dar cine sunt strămoşii celor care ameninţă familia tradiţională, o terfelesc şi o pun la zid? Muscoii şi larvele care au devorat hoitul lui Baudelaire.







Nicusor Gliga    5/24/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian