Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cultura muzicala, istorie, in luna mai

Înainte de a începe abordarea temei, voi aminti versurile pline de înţelepciune ale lui Ion Minulescu: "În mine, în tine şi-n el / Inima cântă şi plânge la fel" :
Luna mai este una dintre cele mai bogate perioade cu zile legate de evenimente deosebite ale culturii muzicale.
La 1 mai 1786 a avut loc la Viena premiera operei "Nunta lui Figaro" de Mozart, iar la 25 mai 1869 a fost spectacolul cu opera Fidelio de Beethoven.
O inaugurare deosebită a avut loc în mai 1953 după renovarea întregii clădiri a operei din Viena care fusese aproape distrusă de bombardamentele din timpul războiului.
Înainte de datele referitoare la cultura lumii, vom începe prin a aminti personalităţi ale culturii româneşti care s-au impus şi în cultura altor ţări. Primul va fi baritonul Aurel Costescu-Ducă, născut în 4 mai 1888 la Buzău, artist deseori solicitat în spectacolele de operă de la Viena, Budapesta, Zurich, Bratislava şi altele. El a făcut parte dintre fondatorii operei din Bucureşti..
În 1887 s-a născut la Iaşi Florica Musicescu, celebra profesoară a Conservatorului din Bucureşti, fiica compozitorului Gavriil Musicescu. Ea şi-a început studiile la Iaşi şi apoi la Leipzig. Numele Floricăi Musicescu a rămas pentru totdeauna legat de cel al lui Lipatti în paginile Istoriei muzicii, ea fiind cea care l-a ridicat pe cele mai înalte culmi. Florica Musicescu a făcut parte din juriile unor concursuri Internaţionale de prestigiu la: Berlin, Budapesta şi Bucureşti. O altă mare profesoară al cărui nume a intrat în paginile Istoriei universale a fost Florica Cristoforeanu, solista multor spectacole pe scena Scala din Milano, pe scena din Roma şi altele. Ultimii ani din viaţă i-a petrecut la Rio de Janeiro, unde a murit în1960.
În 1889 s-a născut violonistul şi compozitorul Constantin Bobescu într-o familie cu tradiţie muzicală, el devenind dirijor, asemeni fratelui sau Jean. O violonistă foarte apreciată pe plan mondial a fost nepoata sa, Lola Bobescu, care a trăit numai în Belgia. Constantin Bobescu a studiat la Paris unde l-a întâlnit pe George Enescu, cu care a studiat. Tot la Paris au studiat şi lucreaza nepoţii săi, violonistul Costin Bobescu şi pianista Charlotte Bobescu-Efremov.
Pentru că în luna mai s-au născut mulţi muzicieni în ţările apusene care au influenţat evoluţia istorică a acestei arte, trebuie să-i amintim. Primul despre care vom vorbi va fi Johanes Brahms, născut la Hamburg în 1833. El a fost preocupat de dezvoltarea muzicii mai ales în Germania şi Austria. A fost din adolescenţă un bun pianist şi apoi compozitor, datorită bunelor relaţii cu Liszt, Schumann şi Joachim. Brahms a fost întotdeauna socotit ca unul dintre cei mai mari creatori ai celei de-a doua jumătăţi a secolului 19, un continuator al simfonismului Beethovenian, născut în 1840.
Un alt mare creator al perioadei respective a fost compozitorul rus Piotr Ilici Ceaicovski, născut în 1840. A studiat la Moscova cu Arthur Rubinstein. Ceaicovski a fost la început dirijor, apreciat şi în alte ţări, fiind invitat să dirijeze la Berlin, Paris, Leipzig, Hamburg, Londra, Praga, şi ȋn SUA, începând cu orchestra din Philadelphia. Datorită profunzimii spiritului său, a folosirii tematicii foarte variate şi a forţei emoţionale din creaţiile sale, Ceaicovski a fost foarte apreciat, lucrările sale fiind cunoscute de marii dirijori şi de soliştii instrumentişti. În 1891, la inaugurarea sălii "Carnegie Hall", Ceaicovski a fost invitatul de onoare pentru a dirija lucrările din program.
Ceaicovski a murit în octombrie 1893.
Un alt mare muzician al acestei perioade a fost germanul Richard Wagner, născut la 22 mai 1813. Istoricii au lăsat mărturii triste despre întâmplări nefericite din viaţa acestui mare compositor, care, datorită întâmplărilor legate de mişcarea revoluționară din Germania
vremii sale l848-1849, a fost nevoit să se exileze în Elveţia. Creaţia sa de frunte o constituie operele, care, prin valoarea lor, i-au lăsat numele nemuritor. Amintim câteva dintre ele: Olandezul zburător, Lohengrin, Aurul Rinului, Walkiria, Amurgul zeilor, Maeştrii cântăreţi, Siegfrid, Tristan şi Isolda. R.Wagner a scris şi eseuri de filosofie şi estetică muzicală. El a rămas un reprezentant de seamă al culturii germane. R.Wagner a murit departe de ţara sa. S-a stins din viaţă la Veneţia în 1883.
În istoria muzicii franceze un loc de frunte îl ocupă Jules Massenet, care a trăit între 1842-1912 şi care a compus lucrări simfonice şi opere. Iubitorii de operă îşi amintesc cu plăcere "Manon", care este în repertoriul celor mai vestite scene de operă. Trebuie însă adăugate şi altele, cum sunt Cidul, Werther, Don Quichote, Thais, Herodiada sau Jongleurul de la Notre Dame. Jules Massenet a fost un profesor apreciat la Conservatorul din Paris şi membru al Institutului Cultural al Franţei. A murit în august 1912.

Florica Gheorghescu / Toronto





Florica Gheorghescu     5/14/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian